1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Roman

Posts by Roman

• SKDD-CCP - Zbirni/omnibus račun

• Roman
    • December 17, 2021 at 2:12 PM
    Quote from plavi05

Slažem se da sam otišao predaleko ali osnovno pitanje je, da li su dionice upisane kod SKDD predmet zajedničkog omnibus računa ili su neotuđive jer su upisane kod SKDD CCP.

Samo dok su registrirane s brokerim, barem sam ja to tako shvatio. Ali i kad jesu, postoje jasna pravila poslovanja i postupanja i ne može se broker igrati vašom imovinom ulažući/zalažući tuđu.

Da li bankovni činovnik može isplatiti nekome novac koji klijent nema na računu, a da ga istodobno ne kreditira?

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Roman
    • December 17, 2021 at 1:53 PM
    Quote from BSOD
    Quote from Roman

Ja ne znam baš puno trejdera milijardera i stotine milijunaša. Al stratega i ulagača znam odnosno čuo sam za njih.

Na dnevnom trejdanju kakvo se ovdje promovira i kakvim se većina malih ulagača bavi ne mogu se zaraditi milijuni ili je to mnogo teže nego pri pravilnom i pravodobnom izboru odgovarajuće strategije, zauzimanju odgovarajuce pozicije u dugorocnom trendu i čekanju pravog trenutka za naplatu originalno zamisljene ili alternativno prilagođene ideje.

Kolega, nitko se od nas trejdera neće ovdje obogatiti. To nama (meni) nije niti cilj. Znaš koji mi je cilj? Cilj mi je savladati gradivo da mogu svaki dan sjesti za kompjuter i u 30 minuta od 15.45 do 16.15h uzeti 100-500$. Obogatiti se sigurno neću, niti ću postati milijunaš, ali znaš kaj ću imati? Slobodnog vremena. Ne treba meni bogatstvo, jer sam već bogat (duhom, ajde i nekretninama).

Kakav post, dobro da nismo došli do ustaša i partizana.

Pa ono što sam vam ja napisao vam daje apsloutnu neovisnost i vremena koliko želite. Mnogo više nego što ga imate ako većinu trading sessiona provodite pred ekranom. Ja mislim da ne treba dnevno tražiti neki sitnu priliku nego čekati pravu, a onda je i iskoristiti. Razumijem i potrebu za adrenalinom, al onda se investitor može baviti manjim dijelom portfelja ovime o čemu vi pišete.

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Roman
    • December 17, 2021 at 1:05 PM

Ja ne znam baš puno trejdera milijardera i stotine milijunaša. Al stratega i ulagača znam odnosno čuo sam za njih.

Na dnevnom trejdanju kakvo se ovdje promovira i kakvim se većina malih ulagača bavi ne mogu se zaraditi milijuni ili je to mnogo teže nego pri pravilnom i pravodobnom izboru odgovarajuće strategije, zauzimanju odgovarajuce pozicije u dugorocnom trendu i čekanju pravog trenutka za naplatu originalno zamisljene ili alternativno prilagođene ideje.

• Roman
    • December 17, 2021 at 12:47 PM
    Quote from plavi05

Banke su sigurnije, nisam katastrofičar ali kamate na tržištu rastu, mogućnost dužničke krize prezaduženih zemalja. Primjer Italija i naše dvije najveće banke koje su sigurno povezane sa talijanskim dugom.

Nemojte molim vas.... naše banke nisu povezane sa talijanskim javnim dugom. Povezane su s hrvatskim javnim dugom, al to je dosta kompleksnije od forumske rasprave u kojoj se čini se, ne razumije povezanost bankovnog sustava s državom, kao uvjet konstruktivne rasprave. A i nije osnovna tema.

Ako baš hoćete da shvatite o čemu pišem, proučavajte što se dogodilo sa grčkim bankama kada je Grčka objavila da ne može isplaćivati dospjele dugove. I vice versa.

• DRY BULK

• Roman
    • December 17, 2021 at 7:18 AM
    Quote from mulac

Nick Ristic

It’s that time of year again - happy holidays

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Izvrstan osvrt u sroku i stihu. Pohvale Ristiću.

• Roman
    • December 17, 2021 at 7:10 AM
    Quote from plavi05

Individualni računi su namijenjeni za investicijske i mirovinske fondove, moj broker me je ohrabrijo da oni nikad nisu imali takvih problema sa zajedničkim računima, ali ni bankarski brokeraji nisu sigurniji jer i banka može propasti, a država ne osigurava takve račune. Zna li tko na forumu da li je koja brokersku kuća u RH imala problem da su oštetili svoje klijente kroz zajednički račun.

Je, bas će Zaba ili PBZ propasti. Ako one propadnu, propala je i država.

Btw. I takvi su računi osigurani, ne kao depozitni, do 150 tisuća kuna. https://www.skdd.hr/portal/SDAWEB.…lob_hr?p_id=599

Probleme su imale one brokerske kuće koje vise ne postoje. Jer da ih imaju sada i da postoje, zatvorili bi ih i zabranili im rad.

Na ovom forumu caruju dezinformacije i općenita nagađanja. Ne znam iz kojeg razloga se dopusta pisanje koječega. Za zamisliti se.

• DRY BULK

• Roman
    • December 16, 2021 at 9:50 PM
    Quote from Hrx84

Volatilan je kao i sve ostalo, naravno da pada, možda otrese 30% dolje ako padne market ozbiljnije. Samo kažem čega vani ima.

Zašto se držati Atpl i tpng ko pijan plota kad ima boljeg izbora vani od njih koliko hoćeš.

I volatilnosti. Iako u posljednje vrijeme lokalni špekulanti se vode tržištem preko oceana za donošenje lokalnih investicijskih odluka što nije baš do kraja opravdano. Sve je manje dugoročnih investitora. Većina njih su špekulanti. Spekukacija je slatka al na njoj ne možeš iz manjeg kapitala ostvariti višestruke zarade (rijetki mogu).

Kad se okrenete iza sebe gdje ste većinu kapitala stekli? Na razvijenim tržištima ili lokalno odnosno regionalno?

• Tankerasi strani i domaci

• Roman
    • December 16, 2021 at 9:07 PM
    Quote from havi
    Quote from brajakica

BCTI 856

Idemo dalje....

Samo kaj je danas 818 cini mi se.

Kaj ne znaci da se nece vratit na 856.

BCTI nije toliko značajan za MR i LR segment jer se samo manji dio brodova (znatno manji nego kod bulkera) ugovara na spotu. Clean tankeri se pretežito u velikoj većini slucajeva ugovaraju na dulje vremenske rokove, pa i određene rute na vise mjeseci pa do dvije ili čak i vise godina. Clean indeks je ovdje prvenstveno pokazatelj oporavka tog segmenta.

Želim reci taj je indeks znatno manje volatilan od BDRY.

• Hrvatski ETF fondovi

• Roman
    • December 15, 2021 at 2:39 PM

Molim pogledati prospekt izdanja:

7CRO : InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF

I pročitati točku: 2.21. Naknade i troškovi upravljanja Pod-fondovima na 36. str. Prospekta

• DRY BULK

• Roman
    • December 15, 2021 at 11:39 AM
    Quote from mitkko

We have now breached the 17K support on Q1 Capesize. The previously suggested festive shift in fundamentals now sees us staring down the 13K support line. Ho Ho Holy Sh....

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

A nije to tako daleko. Pitanje je ako je to snažna potpora i ako ćemo imati reversal hoće li biti nagli ili postepeni. Ako bude prvi slučaj, dosta njih bi moglo ganjati zeca.

Bit će tu turbulentno još neko vrijeme, pogotovo u kontekstu omikrona i neizvjesnosti oko virusa i širenja zaraze (kinesku novu stavljam u drugi plan, sve oko nje je ionako sezonalno i svima poznato), ali generalno 2022. čini mi se da bi trebala biti berićetna za bulk industriju.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Roman
    • December 15, 2021 at 9:52 AM
    Quote from stipe_Cro

Poanta je da nisu najavili da će isplatiti. Samo su podigli postotak s, bubam, 30 na 40 % dobiti koju bi isplatili.

To je odluka koja ništa ne govori o namjeri same isplate. U tom smislu - odluka je pro forma.

Nije pro forma jer će se o tome odlučivati na skupštini. ATPL nema većinskog odnosno barem nema službeno većinskog i moguće je donijeti odluku.

Ovo je služebna informacija priopćenja dioničarima i javnosti i nije bezvezni upis nekog pojedinca ovisan o njegovoj dobroj volji.

Dajte nam molim vas stavite ovdje prethodnu sličnu odluku da vidimo iz kojeg je vremena i što je u njoj pisalo? Unaprijed hvala.

• DRY BULK

• Roman
    • December 15, 2021 at 9:49 AM

Ma nije vaš uopće problematičan, meni vam je svejedno. Al dosadno je stalno gledati u isti obrazac. Okrenite ploču, pišite sa više arguemenata. Svatko može štancati izjave iz ionako prezagušenog etera informacija i dezinformacija. I ne ide to vas, nego sviju s jedne ili druge strane navlačenja.

Vi ste tu još nemušt koliko mi se čini, drugi imaju mnogo sofisiticiranije alate.

Naprosto mislim da možete, znate i razumijete više pa bi bilo bolje da izbalansirate priču da i mi koji nismo stručnjaci u području, naučimo nešto novo ili dobijemo i pogled iz drugog rakursa. Hvala unaprijed.

• Roman
    • December 15, 2021 at 9:39 AM
    Quote from stipe_Cro

Politika je postojala i prije pa nisu isplaćivali.

Mislim da su samo povećali postotak dobiti koji mogu isplatiti. Uglavnom - samo formalnost.

To nije formalnost. To je službena obavijest. Oni nisu naveli da će sigurno isplatiti jer uvijek se mogu dogoditi nepredviđene i izvanredne okolnosti, no u trenutnim okolnostima bi je vjerojatno isplatili. Što je i logično, nije se Bilbija bezveze borio za položaj u društvu i unutra trpao milijune. Investiciju treba početi i vraćati.

Pronađite mi dokaz kada i gdje je prije postojala. Hvala unaprijed.

• Roman
    • December 15, 2021 at 9:13 AM
    Quote from josip100

Kad i pri kojoj dobiti su zadnji puta isplatili dividendu?

Pa najavili su da će isplatiti. Štoviše usvojili su i politiku isplate.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ATPL/COI-ATPL-e071763c0cd67d4d2806e102003b7572.pdf

A hoće li se ispuniti svi preduvjeti za istu to ćemo saznati dogodine.

• DRY BULK

• Roman
    • December 15, 2021 at 8:56 AM
    Quote from looserst

https://www.mining.com/the-slump-in-t…about-iron-ore/

“Some commentators have pointed to the slump in the Baltic Dry Index as a sign that shipping bottlenecks are easing. But we think it is more a symptom of lower Chinese steel output and plunging iron ore prices,” said Capital Economics Chief Commodities Economist Caroline Bain.

For now, China’s iron ore imports have held up relatively well given the downturn in steel production, but stocks at ports are rising and we think it is just a matter of time before imports plunge

Bit će zabave na capeovima :rolleyes:

A vi ste baš u potrazi za crnjacima, pa vadite i bitno i nebitno i čupate iz konteksta. Vidi se da ste konstantno u potrazi za objektivnim i up to date člancima, pa nečiju jednu ili dvije rečenice otprije tri tjedna zdušno s nama dijelite i upućujete nas. Čitam baš sinoć vaš upis na tankerašima i ono što piše u članku je dosta au contraire sa onim što vi iznosite kao siže.

Ne morate se toliko truditi jer je ionako sad sezona kiselih krastavaca i u brodarstvu, kao i opčenito na burzama. I cijene gotovo je sigurno neće poletjeti u nebo.

A bilo bi lijepo da ponekad napišete i koji afirmativan članak ili stavite neki više balansirani unos koji ne bi konstantno potapao brodove. Sigurno postoji neki papir ili branša u koji bi vi uložili. Ne trebate se sramiti da to podijelite s nama.

• Roman
    • December 14, 2021 at 11:45 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Roman

Al najprije se morate zapitati zašto bi se uopće i u kojoj situaciji našao netko tko nema pokriće u novcu ili papirima? I kada se to zadnji puta dogodilo?

Ne znam za vas, al ja kao i kolega manu mirno spavam. Svaki broker ima svoj rizik.

Al nekakvo uzbunjivanje i podrivanje sustava pričom kako su sad nastali neki novi puno veći rizici naprosto ne stoji. Pogotovo ako ne znate kako je do sada sustav funkcionirao i u kojoj situaciji je zakazao.

Ovo mi zvuči kao netko tko me traži za jamca i uvjerava da će sve biti OK. Vi niste svjesni s kim dijelite račun, koje je stanje tog računa niti kolika je potencijalna aktivacija jamstva na tom računu.

Rizik je vjerojatno donekle umanjen osiguranjem sredstava brokera za kolateral, ali nigdje vam nije napisano koliki je iznos osiguranih sredstava.

Da li vi možete sa svog vlasničkog računa kod brokera prodati više dionica nego što imate i za dostupna novčana sredstva više kupiti od onoga s čime raspolažete kod brokera?

Ovako, kako je sad vam je svugdje u EU i ne čujem baš često da postoje veliki problemi nakon implementacije CCP-a u okruženju i šire.

To što vi odjednom vidite rizike koji su u suštini postojali i ranije, to samo pokazuje da ih niste ni ranije anticipirali, a kamoli razmišljali o njima. Rizici se nisu značajno povećali, al vaša percepcija o njima, očito jest.

• Roman
    • December 14, 2021 at 11:33 AM
    Quote from Paulie
    Quote from Roman

Ah, kad netko po vlastitom priznanju ne zna, ne razumije u potpunosti i ne može procijeniti rizike onda nije uputno pisati gloom&doom poslanice po forumu nego se obratiti brokeru sa zamolbom da ga uputi. Računi brokera u domaćim bankama odnosno brokeraji su znatno sigurniji (i novčano i vlasnički) od računa kod inozemnih brokera kakve u nas posjeduje većina naših retail investitora.

Vrlo jasno piše:

• Klijent je izložen riziku koji proizlazi iz pozicija drugih klijenata na takvom zbirnom računu jer se na takvom računu miješa imovina više klijenata,
    • Kolateral Klijenta može biti iskorišten za pokrivanje pozicija drugih Klijenata na istom zbirnom računu.

Nismo baš toliko neinteligentni da ovo ne možemo shvatiti, nema ovdje nikakve sigurnosti.

Isto tako o nekom minimalnom osiguranju nema niti riječi u dopisu kojeg sam ja dobio.

Al najprije se morate zapitati zašto bi se uopće i u kojoj situaciji našao netko tko nema pokriće u novcu ili papirima? I kada se to zadnji puta dogodilo?

Ne znam za vas, al ja kao i kolega manu mirno spavam. Svaki broker ima svoj rizik.

Al nekakvo uzbunjivanje i podrivanje sustava pričom kako su sad nastali neki novi puno veći rizici naprosto ne stoji. Pogotovo ako ne znate kako je do sada sustav funkcionirao i u kojoj situaciji je zakazao.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Roman
    • December 14, 2021 at 11:19 AM
    Quote from plavi01

Na ovoj cijeni Adris je precijenjen za nekih 13 kuna/dividenda

Kaže tko točno? I gdje to piše?

• Roman
    • December 14, 2021 at 11:16 AM

Ah, kad netko po vlastitom priznanju ne zna, ne razumije u potpunosti i ne može procijeniti rizike onda nije uputno pisati gloom&doom poslanice po forumu nego se obratiti brokeru sa zamolbom da ga uputi. Računi brokera u domaćim bankama odnosno brokeraji su znatno sigurniji (i novčano i vlasnički) od računa kod inozemnih brokera kakve u nas posjeduje većina naših retail investitora.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Roman
    • December 14, 2021 at 8:30 AM
    Quote from hugh

Tpng

Vi napravili ražanj a zec je još duboko u šumi.......ne kažem da Tpng neće rasti.........ali prije nekog značajnijeg rasta index neko vrijeme mora ili bi bar trebao biti visoko da se stvore preduvjeti.......to vrijeme nije 5 dana.......5 tankeraša danas pogledao vani,i svi rone a vi bi na nelikviduši s jakim prodavačima htjeli rast.....pare na sunce ako želite rast......ako netko ne vjeruje o čemu pričam nek usporedi vozarine tankera prošle godine i njihov rast pa onda vidi koliki je taj rast bio i koliko je muke trebalo da cijena dođe do 60 kn........znam jer sam bio na "nastavi" i ljepo zaradio......i ako se ne varam startna pozicija prije toga nije bilježila toliki minus kao u zadnjem ili zadnja 3 kvartala........pričate o nekoj velikoj podcjenjenosti a pri tome bi dionicu prodali nakon 10-20 % rasta.......nešto vam ne štima u toj prići.....nije burza caritas da netko plaća dionicu 50-55 kn pod bitnije nepromjenjenim uvjetima samo zato što je dionica dugo vremena down pa bi kao zato trebala rasti........danas opet istovari i pretovari.......trebat će još dosta love i dobrog indexa da se stvari pokrenu prema gore, odnosno bolje......

Dionica je podcijenjena i to je dovoljno. A rasti će jer je okrenula i jer se pokrenuo dugoricni trend njezina rasta odnosno vozarina.

Amerika na kraju godine uobičajeno gusla neku drugu pjesmu. Treba platiti porez i to drajva trenutnu prodaju i sentiment. Amerika je na povijesnim visinama, tankerasi nisu.

Kad na drugoj temi tvrdite kako je trenutno dobra strategija hvali more drz se kraja, mislim da griješite. Jer ova godina je bila manje više uspješna za većinu ulagača i logično je da će se na kraju godine zatvarati pozicije i sminkati porezna kartica pogotovo tamo gdje je to pitanje slobode (ako ne platiš porez ideš u zatvor), a i dosta je logično na povijesno najvišim valucaijama realizirati dio dobiti. Ja mislim da prosinac treba iskoristiti za početno pozicioniranje za sljedeću godinu i uopće se ne slažem da treba biti van papira.

Naše tržište ima dosta problema, al valuacije većine dionica nisu prenapregnute i imaju potencijal da ponove 2021. godinu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt