Je li optimalno uspoređivati Tele2 s Optimom - broj korisnika, odnosno bolje rečeno udio u tržištu je sigurno bio presudan faktor u cijeni prodaje Tele2.
Posts by greenhorn
-
-
Pa i meni se čini da je situacija poprilično drugačinja od standardne priče o plemenitim metalima. Smatram da je ovaj rast zlata zapravo i zakašnjen, ali potpuno opravdan. Još od vremena kada je FED emitirao milijarde i milijarde, a potom se pridružila i ECB. Inflacija je službeno bila niska i to je opstalo do danas (1.3% ako se ne varam, na razini EU) , više se ulagalo u dionice nego u metale.
Čini mi se da su dionički indeksi na vrhu i da se taj višak novaca usmjerava u zlato jer više ne žele kupovati dionice (P/E SP 500 je 24) ili obveznice koje su u banani.
-
Danas zlato po prvi put prošlo 1500 €.
Što TA kaže, kakva je tu situacija, Zločesti?
Jedna mi je stvar upala u oko, vidim da srebro kaska za zlatom, omjer je 1:88.... kakva je tu situacija?
https://www.bullionbypost.eu/price-ratio/gold/silver/30year/
-
takvo trgovanje se periodično ponavlja na OPTE. Cijena raste, a onda netko ničim izazvan trese po bidu i ruši cijenu - zašto, ne znam ali sigurno je toga bilo i na 5 i na 6 i na 7 kuna. A evo sada i na 8.
-
Kolega Zlatek,
definitivno je budućnost važnija, slažemo se. Samo ja tu budućnost vidim kao poprilično lošu (zbog porasta svjetske flote i ne tolikog rasta gospodarstva koji bi omogućio da se svi brodovi uposle).Dopuštam, naravno, da sam u krivu.
Koje točno vratolomije - možda odnos prema dioničarima? Mislim da tu ne treba puno ponavljati; Pomer, optužbe vezane uz ULJN (poštujem premisao presumpcije nedužnosti ali čim se nešto muti meni je to znak "izbjeći). Opet, što je rizik veći i profit je veći, stoga svima sretno!
-
Problem je u neistinama koje konstantno iznosite - i to ne jeste li kupili ili prodali nego neistinite podatke o dionicama iznosite. Od AZ fonda tu na SAPN, pa na HT da će dividenda biti max 2 kn....za razliku od Bidaaska ... nikog nije briga koliko vi zarađujete i nek vi oplođujete kapital što više, ali kada se to navode fundamentalno lažni podatci e to je problem.... prijava je poslana, pa vi objašnjavajte da nema problema.
-
Ma ne skačem ni u čiju obranu. Kolega je osebujan. Iznosi "činjenice" poput kockara koji se hvali dobicima. Naravno da se loši potezi ni ne spominju jer ih jednostavno nema...
Ja razumijem potrebu svih tradera za zaradom, ali nema potrebe lagati. Štoviše, to je i kažnjivo djelo, a mislim da to nama na forumu nije potrebno širenje lažnih informacija.
@kolega tizian,
institucije će odrediti jel sve ok, vjerujte mi.
-
Čuo sam za 5 dionica s vašeg popisa.
Bravo za screen, nove tehnologije uvijek donose extra profit. Ali pažljivo, da ne bi bilo kao sa dot.com
-
Apsolutno kolega Havi,
Moja poanta se referirala na dividendu od 2 ili 3 kn koju je, drukerski, a ničim izazvan izbacio Neo. Dobro je znana politika HT- 50 posto, barem, u dividendu a tu je stvarno nebitno jel dobit 8 ili 11 kn (knjigovodstveno) .... neće to utjecati na vašu ili našu odluku, niti na rast ili pad HT, ali neki novopečeni sudionik tržišta bi mogao stradati zbog nekompetentnosti ili nedajbože zloće (u što nikako ne vjerujem!) našeg Nea.
-
Kolika je zarada po dionici 2019. godine, kolega Neo?
Idi ovdje
https://www.mojedionice.com/dionica/HT-R-A
eps
Hvala.
Jel to 9 kuna po dionici?
ako se mene već usmjerava prema nekim oćitim podatcima, zašto ne usmjeriti kolegu da isto tako prouči dobit i politiku dividende HT nakon što objavi gorenavedeni nebulozni post. Nije da me briga, očekivati da će neki forumaš utjjecati na cijenu dionice HTa je smiješnp ali zabrinjujavajuća je reakcija ostalih sudionika TK
-
kolega Maratonac, vrag je u detaljima...
Kad sam uocio da cijena ipak nece padati i da kupuje AZ
Pobogu pa ne kupuje stanoviti AZ po 2 komada .... zato me i zanima koliko je taj AZ nakupovao.. jer ako je dobro AZ dobro je i meni, zar ne kolega Maratonac? Ipak se tu radi o novcima, a ti detalji mogu biti jako nezgodni, posebice ako se radi o SAPN gdje prvi dioničar ima skoro 90 posto od 658 000 dionica.
Ali opet velim, pa ne morate vi uskočiti u obranu kolege Nea radim do 16h, bude on to sve sam objasnio
-
Kolega Neo,
Nemojte se ljutiti što vas opet pitam za objašnjenje, jer vidim da ste aktivni i da pišete po drugim temama. A tu nema odgovora, valjda ste previdjeli...
Pa vas eto opet pitam, koji to agresivac kupuje SAPN i kada, a usput možete i odgovoriti na pitanje koje sam vam postavio u temi HT?
Nije valjda da radite samo do 16h?
-
Kolika je zarada po dionici 2019. godine, kolega Neo?
-
kolega Neo,
Uočio sam da spominjete agresivni AZ fond, pa ako možete malo elaborirati tko je to kupovao i kada. Relativno je malo dionica u igri pa mi je čudno da sam to propustio (my bad). Inače cijenim vaš doprinos TK a i vašu taktiku jer pridonosite likvidnosti a i jasno obrazlažete svoje in-out pozicije.
-
Dragi kolega,
Nije baš da mi je jasna ta "argumentacija" o "svijetloj budućnosti" . Na trenutak sam pomislio da čitam govor od premijera o PTKM- neke floskule bez ikakvih argumenata, ali dopuštam da sam ja jednostavno glup i ograničen. Stoga ću propustiti to i na 50 kn ali i na 400 kn jer to jednostavno nije moj stil - kupovati na temelju prica na forumu i raznih obecanja kako to ide minimalno do 400 kn.
Ali u svakom slučaju ako se to i dogodi bit ću sretan zbog vas a i zbog tržišta kapitala jer ćete dobit reinvestirati.
Oprostite na smetnji.
-
Nitko se tu baš previše ne zaleće jer brodarski biznis je, po mom skromnom, mišljenju, najjedostavniji i najpredljiviji od svih. Dakle, pojednostavljeno rečeno -odnos potražnje i ponude.
Ako svjetska flota raste. a potražnja ne prati taj rast jasno je da tu dugoročno nema sreće. Brodari su su prisiljeni ulagati i obnavljati svoju flotu, a Kina se više nikada neće ponoviti. I tako brodari sami sebi kopaju jamu, umjesto da se riješe barem trećine flote i daju si priliku za održivi rast.
-
Sve je to u redu, ali ja kao neki konzervativni ulagač pitam se jel ima tu nešto osim know-how? Zašto bi netko ulagao u takav tip firme gdje na kraju sve ostaje nejasno, nedorečeno, a diončari nemaju nikakve koristi od toga (hint: INGR)
-
Kolega,
Ne treba govoriti u futuru. Kod dionica je sve u perfektu. Oni koji preferiraju futur ti zbrajaju gubitke. Dakle, ono što je razvidno je da je OPTE već uračunata što se tiče navedenih firmi (da osnažim tvrdnju evo ADPL raste čak 1 % nakon najboljeg izvješća ikad).
Nadajmo se da će OPTE uistinu postići (ne)očekivanu cijenu
-
Kao Richardsonov sljedbenik, moram se upitati jedno pitanje:
Gdje je granica rasta zlata? Upravo na ATH nakon, izgleda kratkog hlađenja.
Ne znam ima li ulagača u plemenite metale ovdje ali zanimljivo bi bilo popratiti i taj dio - jer ne mora se ulagati samo u fizičko zlato, postoje i dionice rudnika i ETF-ovi.
Tko je uložio u zlato prethodnih godina, u najgorem slučaju sačuvao je vrijednost. I još jedan "food for the thought"... Rastu dionice, raste zlato, koliko je euro izgubio na vrijendosti zapravo?
https://www.bullionbypost.co.uk/gold-price/alltime/ounces/EUR/
-
Pa, zapravo već se odražava. Ne pada unatoč onim presudama u slučaju švicarac, ponajviše zahvaljujući OPTE. Čini mi se to dobar znak za dioničare OPTE