1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. goranr

Posts by goranr

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• goranr
    • May 24, 2021 at 3:55 PM
    Quote from tepra

Iskreno, informaciju sam dobio od FIMA brokera, nakon toga sam nastavio traženje u tom smjeru pa sam po internetu pohvatao da se strana dividenda plaća kao porez po odbitku.

Možda najbolje zovnut poreznu pa pitat, tko će znat ako neće oni...

Bilo bi dobro probati nazvati ako imate živaca i volje. Moja iskustva dobivanjem informacija od porezne su grozna - ili osoba s kojim razgovaram nema pojma ili ne želi dati konkretan odgovor već me uputila na službene stranice porezne - rubrika - pišite nam. Tamo sam postavio pitanje jednom prije 5 mjeseci, a odgovor još nisam dobio.

• goranr
    • May 24, 2021 at 2:36 PM
    Quote from tepra

pozdrav ekipa,

uložio sam malo veću svotu novca preko revolute-a u nadi da ću si olakšati život sa dividendama.

No, maloprije sam pročitao da se porez na kapitalnu dobit ne primjenjuje u slučaju stranih dividendi već na porez po odbitku,

znate li nešto više o ovome, na internetu nisam baš naišao na neke primjere kako i kada treba uplatiti

hvala na odgovorima 8)

Bilo bi dobro navesti izvor informacije tako da možemo bolje prokomentirati...

Inače, ja sam dosta drvio po tim porezima na stranu dividendu i smatram da se to obračunava prema porezu na dohodak od kapitala gdje se već plaćeni inozemni porez može uračunati u tuzemni (pogledajte mojih nekoliko postova gore). Moguće je da ste krivo protumačili vaš izvor - ja bih rekao da taj porez po odbitku koji se spominje plaćaju domaći d.d.-ovi koji isplaćuju dividendu strancima (tj. HR ne-rezidentima).

• goranr
    • May 10, 2021 at 1:58 PM

Ono što sam u međuvremenu pogledao jest video o optimtrader platformi

zanimljivo je od 44 minute na dalje što se tiče poreza i rekao bih da potvrđuje sljedeće:

1.) INO-IZJAVA se podense samo jednom - nije baš jasno da li jednom za svaku državu (US, UK, itd) ili je dovoljno jednom općenito

2.) INO-DOH se podnosi jednom godišnje zbirno za sve dividende

3.) Potvrda brokera je dovoljan dokaz poreznoj za uračunavanje inozemnog poreza

4.) Inozemni porez se može uračunati i za US dividende i općenito dividende iz država bez ugovora o izbjg. dvostrukog oporezivanja

• goranr
    • May 9, 2021 at 1:00 PM
    Quote from st-brajo

koliko i ja znam, "duh" zakona je baziran na isplati u CASH-R-A :S

zato neki i svojim direktorima isplaćuju bonuse u dionicama, jer im je, očito, to, iz nekog razloga, porezno povlaštenije 🤷

No to se i dalje ne odnosi na naš slučaj (sumnjam da itko od svog brokera ovdje dobiva dividendu baš u obliku dionice ili dijela dionice). Dakle, broker (u mom slučaju trading212) meni isplati dividendu u obliku casha koji sjedne na moj račun kod tog istog brokera te ja onda taj cash eventualno reinvestiram opet u kupovinu neke dionice ili si isplatim na svoj tekući. U oba slučaja dogodila se inicijalna isplata u cashu koji je sjeo na moj račun kod brokera - dakle nastaje porezna obveza. :(

Ne bih sada ulazio u to da li naša porezna to može kontrolirati ili ne - tema mog pitanja nije kako izbjeći plaćanje tuzemnog poreza već kako provesti najbezbolnije i optimalno plaćanje istog uz uračunavanje već plaćenog inozemnog poreza (koji je već obustavljen od brokera prilikom isplate dividende u ovisnosti o domicilnoj državi d.d.-a).

• goranr
    • May 9, 2021 at 10:48 AM
    Quote from Ledica

Isplaćenu dividendu ja bih zadržala na računu na koji je isplata sjela ukoliko je isplaćena u novcu, te dalje investirala u kupnju dionica na inozemnim burzama.

Ukoliko je dividenda isplaćena u dionicama također ne bih ništa prijavljivala, samo se poveća broj dionica u portfelju.

Porez na kapitalnu dobit je sasvim druga priča i treba ga obračunati i platiti.

Dokumentaciju o transakcijama nije potrebno priložiti uz prijavu poreza osim ako te to porezna posebno zatraži .

Ha dobro, i ja bih najrađe tako, ali nemojmo se zavaravati - tada smo u poreznom prekršaju - u to sam siguran. Poreznu nije briga što mi radimo sa svojom dividendom ili na koji način nam je isplaćena - čim se isplati nastaje porezna obveza. Što se tiče "neoporezivanja reinvestirane dobiti" to se odnosi samo na dobit poduzeća koja je reinvestirana (zakon o porezu na dobit), ali ne na dividende koje se isplaćuju nama i koje padaju pod zakon o porezu na dohodak.

P.S. Pisao sam teti u poreznoj mail pa ćemo vidjeti šta kaže. Nadao sam se da je netko ovdje već to radio pa može napisati svoje iskustvo..

• goranr
    • May 7, 2021 at 9:31 PM

Ima li možda netko iskustva s porezom na dividende iz inozemstva, tj. uračunavanjem ustegnutog poreza u inozemstvu u tuzemni porez na dividendu.

Da pojasnim, koristim trading212 koji usteže, porez na dividende ovisno o državi gdje je d.d. registrirano npr.

Nizozemska 15%

UK 0%

US 30%

Dakle proučavanjem zakona, foruma, pravilnika došao sam do sljedećih zaključaka:

a) nizozemska dividenda - porez je plaćen u Nizozemskoj u visini od 15% - znači ja ispunim obrazac INO-IZJAVA i onda prilikom godišnje prijave poreza na kapitalnu dobit ispunim obrazac INO-DOH gdje uračunam tih 15% nizozemskog poreza te stoga ne moram tuzemnog poreza platiti ništa jer je manji od već plaćenog

b) UK dividenda - pošto porez nije plaćen - trebam ispunit JOPPD unutar mjesec dana i platitituzemni porez i prirez

c) US dividenda - ovaj je slučaj drugačiji od 1.) jer, nažalost još uvijek nemamo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, no neki tvrde (https://mytetka.com/2021/01/muke-po-porezima-dividende-i-kamate-iz-inozemstva/) da se bez obzira na to i u ovom slučaju porez može uračunati kao i u slučaju 1.) što bi značilo da ne moram platiti tuzemni porez ako napravim isto kao u slučaju 1.)

Moja pitanja su sljedeća:

1.) Da li netko može potvrditi da se u slučaju c) zaista može uračunati porez?

2.) Da li se možda u slučaju b) također može napisati INO-IZJAVA koja bi nam onda omogučila da, iako tuzemni porez moramo platiti, možemo ga platiti na kraju godine za sve UK dividende u toj godini, a ne za svaku posebno u trenutku kada se isplati (što je užasno iritantno)

3.) Za INO-DOH traba imati neku potvrdu da je inozemni porez zaista plaćen - da li je npr. dovoljna potvrda od brokera trading212?

4.) Prilikom popunjavnja INO-IZJAVE traži se podaci o isplatitelju i o državi nastanka prihoda. Da li bi bilo ispravno ispuniti da je isplatitelj trading212, a u slučaju nizozemske dividende, država nastanka prihoda, naravno Nizozemska. Zašto ovo pitam - zato što se između ostalog traži i porezni broj, adresa itd.. od isplatitelja - što bi značilo da ako primam dividendu od 50 različitih d.d.-a, za svaki moram ispuniti te podatke :(

1. Privacy Policy
  2. Kontakt