Znači ovo je nestvarno.
Jučer kupim put opcije SPY 395 istek sutra, tek toliko za igru, po 0,30$ po komadu, stoplosira me na 0,22 (otišla je na 0,21), i danas je eto na 1,20.
Ma deeeeee
Znači ovo je nestvarno.
Jučer kupim put opcije SPY 395 istek sutra, tek toliko za igru, po 0,30$ po komadu, stoplosira me na 0,22 (otišla je na 0,21), i danas je eto na 1,20.
Ma deeeeee
A šta je onda nepoželjno po tebi da imaš imovinu u nekretnini ? Imovina je imovina i TOČKA. I porez na nekretnine je besmislen kao i na dionice, kao bilo koje vrsta vlasništva.
Drugi par rukava je razmršenje vlasništva terena ili nekretnine gdje ekipa ima 1/80.... nečega i imaš praktično mrtvi kapital od kojeg nemoš ništa raditi. E to treba riješiti i naći najbolje rješenje, ali to nije porez na samo jednu vrstu imovine, u ovom slučaju nekretnina.
Recimo novac za neke stručnjake ustavnog prava, koji su nekada bili i profesori na PFZ, nije imovina.
Display MoreDisplay MoreGSL je danas ugovorio vozarine za te novogradnje, odnosno danas je objavljeno. Direktor DAC-a je rekao da će čekati da vidi gdje će to sve ići. U svakom slučaju, ne brine me hoće li DAC ugovoriti dobro ili ne, mislim da uprava dobro radi svoj posao.
E sad, što se tiče ultimativnog bear scenarija, njega smo imali prije par godina, a rezultirao je preuzimanjem dionica ZIM-a, što se u međuvremenu itekako isplatilo.
Dakle, ti ugovori nisu uklesani u stijenu, ali materijal u koji su uklesani nije mnogo mekši.
Inače sam danas jedan omanji dio ulaganja prebacio iz DAC-a u ZIM jer mi je nekako nenormalno da ZIM baš ovoliko pada, s obzirom da i dalje zarađuje, ima hrpu love na računu, dividendnu politiku kakvu ima i plus što i dalje jato crnih labuda leti okolo po podružnicama sindikata.Kad smo kod zima tjedni graf crta zanimljivi falling wedge sta kaze statistika za njih u kojem ce smjeru, kazu da je kao reversal patternm pa sad ?. Dosad nas je poprilicno izudarao tko ga je kupovao, uvjek kada nesto kupin na osjecaj dobijem po prstima, a trziste naracito povecava premiju na consumer orijentiranje biznise u ovom ciklusu, nije da nismo znali .
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Šteta što ta zelena buy linija nije crvena. U dobroj bi lovi bio. 14 $ po komadu.
:_
Ove argumente sa "čuo sam" podsjećaju na argumente prijatelja prijatelja po mirovinskim i inim fondovima na ZSE.
Danas na NQ 12500...pa da vidimo..
Ne bi o imenima poput kolege iznad, ali ovi "kriminalci" se, po odlasku u istražni, ponašaju doslovno kao da ih je briga za cijeli svijet. Uplatiti novac (toliki) umirovljeniku, i misliti, nitko neće to pokopčati, je krajnje glupo. To mi ponašanje smrdi na ono "štite nas ovi puno iznad nas". Kao što je i Vuk V. u postu n a FCB napisao.
Sve skupa, imamo Hrvatsku.
Nemaš frke. Napisali su drugi već knjige i papire. Razbijali glavu kao i mi sad. Al' džabe teorija dok ne probaš. Mene ništa ne otrijezni kao gubitak. Bilo opcije, bilo dionice.
Glava je to. I ego. Teško se boriti s time. Kad izbaciš ego (što misliš da će tržište napraviti) i ostane graf (što vidiš da tržište radi) onda si konačno pobjednik u igri s prekoncepcijama, biasima. Ostaje samo tajming odn. kad otvaraš i zatvaraš trejd, no to utječe samo na konačno manji plus, ništa više. Tu jako pomažu linije potpore/otpora koje je dovoljno ucrtati na tjednoj osnovi pa odbijanje ili proboj kaže što je za činiti.
A tek kad u istom danu odigraš long i šort... To je to!
Znaš i sam, trebali su mi mjeseci da dođem do te psihičke razine. Da se u jednom danu, satu može zaraditi na oba kraja.
Eto, jučer call opcije na TSLA, i poslije put na SPY, jedan dio sam zadržao, one kakti dugoročne, a ove kratkoročne sam prodao, naravno rano, ali nebitno.
Jako teško je do te razine doći. Prvo borba protiv tržišta, pa borba sam protiv sebe, ega, pa još par ratova, izgubljenih novaca, propištenih prilika, i eto...
Sve skupa, idemo dalje.
Display MoreDisplay MoreNaravno, nikada ne čekam izvršenje. Za takve stvari treba novaca (i živaca), uostalom, broker likvidira poziciju ako nemaš novaca da platiš.
Dakle, opcijama trgujem jednako kao i sa dionicama, samo što ulažem puno manje novaca i puno brže sam gotov sa "radnim" danom. Treba biti oprezan i hladne glave, i stvarno nije za svakoga.
Ponavljam, prošao sam sve klase, svugdje se može zaraditi, ali treba imati stil, i plan i držati ga se. Meni nije nepoznanica da na ulog od 400$ zaradim 100% u par sati, ali to onda znači da bi trebao provesti barem 4 sata pred monitorom (za što nemam vremena). Dovoljno je i 20/30% zarade.
Small consistent gains make big difference što bi rekli. Dio današnje zarade sam ulupao osim u tih par put opcija i u LUMN.
Kada sam bio puno aktivniji sa trgovinom dionicama (govorimo o day trade ili čak skalpu), nije mi bilo strano shortati tipa NVDA 300 kom po 250$. No, ako krene krivo, brate, znoj i suze. Tu govorimo o velikoj izloženosti. Ovako, pušiona max 50$, zarada, ha, kako koji dan. Mislim da sam ovaj tjedan uzeo dobru mjesečnu plaću za svega 5 sati rada (bio je jedan negativan dan).
Dakle, opcije su super, ali disciplina, disciplina, disciplina...
Došao sam do zaključka da bi svi prvo trebali početi sa opcijama, jer tu se gradi karakter, a onda na dionice.
No to je za neku novu temu pod nazivom "psihologija jednog špekulanta".
Zadnju veliku zaradu (pod velikom zaradom mislim zaradu preko 1000$ u jednom danu) sam imao prije dva tjedna, od onda sitno, 100/200/500/-200 itd.
Sve skupa, bitno da se zarađuje, konstantno, i da se u tome uživa.
Edit: nije baš burek uzeti 1000$ tjedno?
Ili?
Sve je to oke, ali valja spomenuti i dane i mjesece kada su pretrpljeni i gubici.
Kad bi options trading bio baš tako jednostavan i ne bi nosio svoje rizike, onda bi se puno više ulagača toga hvatalo.
Naravno, gubitci su dio posla, bio sam flat 3 mjeseca za redom (svibanj, lipanj, srpanj). Tri dana dobro, četvrti potop, i tako 60 trgovinskih dana. Frustracija ja rasla.
Onda sam uzeo pauzu, što je trebalo napraviti 30 dana ranije, no, ovo je cjeloživotno obrazovanje pa...
Sve skupa, treba naći svoj stil, svoju klasu, razraditi sistem i toga se držati.
Ma, mogao bi napisati disertacije o glavi, psihi, teoriji i stvarnosti... i tak...
Nasdaq skoro -4% u jednome danu.
A ne čini mi se da će stati rasprodaja, nego da će se to nastaviti i u ponedjeljak.
Ljudi moraju otvoriti oči u pogledu FEDa. Ako i ne bude recesije, visoke kamatne stope koje su imanentne ovoj (svjetskoj) situaciji dovest će do smanjenja cijena financijskih instrumenata.
A zaradu u shortu.
Sve skupa, probajte uključiti mindset mogućnosti zarade i u padu.
Slatki su to novci, jako slatki...
Samo pazi, ako si kupio 10 put opcija, i to se na kraju izvrši, imaš obavezu prodaje 1000 SPY... Lijepo što do strike datuma malo zaradiš, ali pazi se...
Naravno, nikada ne čekam izvršenje. Za takve stvari treba novaca (i živaca), uostalom, broker likvidira poziciju ako nemaš novaca da platiš.
Dakle, opcijama trgujem jednako kao i sa dionicama, samo što ulažem puno manje novaca i puno brže sam gotov sa "radnim" danom. Treba biti oprezan i hladne glave, i stvarno nije za svakoga.
Ponavljam, prošao sam sve klase, svugdje se može zaraditi, ali treba imati stil, i plan i držati ga se. Meni nije nepoznanica da na ulog od 400$ zaradim 100% u par sati, ali to onda znači da bi trebao provesti barem 4 sata pred monitorom (za što nemam vremena). Dovoljno je i 20/30% zarade.
Small consistent gains make big difference što bi rekli. Dio današnje zarade sam ulupao osim u tih par put opcija i u LUMN.
Kada sam bio puno aktivniji sa trgovinom dionicama (govorimo o day trade ili čak skalpu), nije mi bilo strano shortati tipa NVDA 300 kom po 250$. No, ako krene krivo, brate, znoj i suze. Tu govorimo o velikoj izloženosti. Ovako, pušiona max 50$, zarada, ha, kako koji dan. Mislim da sam ovaj tjedan uzeo dobru mjesečnu plaću za svega 5 sati rada (bio je jedan negativan dan).
Dakle, opcije su super, ali disciplina, disciplina, disciplina...
Došao sam do zaključka da bi svi prvo trebali početi sa opcijama, jer tu se gradi karakter, a onda na dionice.
No to je za neku novu temu pod nazivom "psihologija jednog špekulanta".
Zadnju veliku zaradu (pod velikom zaradom mislim zaradu preko 1000$ u jednom danu) sam imao prije dva tjedna, od onda sitno, 100/200/500/-200 itd.
Sve skupa, bitno da se zarađuje, konstantno, i da se u tome uživa.
Edit: nije baš burek uzeti 1000$ tjedno?
Ili?
A jeste se zakopali.
Ja vam blage veze o isteku opcija nemam, niti o strike price, niti o shortu put opcija.
Za mene vam je stvar dosta jednostavna.
Ako je spy na 420, kupim put opciju strike price 419, za 1 dolar. Kada SPY dođe do 491 ja sam ITM (in the money), i ako SPY nastavi padati, na 418 moja put opcija koju sam kupio za 1 dolar (odnosno 100 sam ju platio), odjednom vrijedi 400$.
Evo danas primjer, TSLU su morali nagurati na 300, jer je bila hrpa call opcija na 300, kupio sam xx call opcija za 1.20$, strike 300, kada je papir bio na 294, u 16.03h, za 10 minuta je papir bio na 303 opcija kupljena na 1.20 vodletila na 4 (cca). Pogledajte graf. Nakon toga naravno pad, ponor, onda sam se natrpao sa zaradom SPY put sa istekom za 2 tjedna. Strike 390.
Po 10 centi komad. 10 komada. "Natrpao".
Opcije su krasne, ja sam apsolutno sve trgovao, sve klase, osim obveznica, ali za sada opcije, posebice SPY su mi najbolje.
Najviše volumena. I nisu riskantne.
3000$ koliko imam na račun za trgovanje opcijama ne koristim niti 1/3. Ma dosta je i 500$. Nije potrebno, jer se sa jako malo novaca može zaraditi dobar burek (vidi TSLA danas, sa 90 uloženih dolara se moglo uzeti 350). Pa da zaradim 250$ na dionici, long ili short, moram uložiti 10000$ i čekati tri gladne godine.
Ja nikad nisam imao petlju za opcije...Iako je ok na nekim papirima, pogotovo tko ima dosta novca..
Poanta je da ne treba puno novaca.
ja se zadnje vrijeme igram sa SPY opcijama, one ističu svaka dva dana, veliki su volumeni, spreada i nema.
Ukoliko se ulovi ritam papira, i ako govorimo samo o day trade-u, nikakva dospijeća, dakle kupiš/prodaš za par minuta, sa sitnim novcima se može jako dobro zaraditi (i izgubiti).
Tipa, jedna opcija je 1.8$ put/call sasvim sve jedno, kupiš 10 kom, to te košta 1800$, ona može unutar pola sata otići na 2,5$ ili 1,3$, pa računaj zaradu (ili gubitak).
Treba puno više discipline i brzine, ali, ako želiš završiti dan jako brzo, idealno.
Neki dan je bio put SPY strike 429, koštao je mislim 40 centi, kupio sam 10 kom, otišla opcija na 1$, stavio u džep 600$. Stop loss je bio na 0.30$.
Sve skupa, može se i sa opcijama, ali jako oprezno.
Za početak preporuka kupiti jednu opciju i malo proučiti (iskustveno) kako se njena cijena kreće u odnosu na papir. Kada papir krene, opcije idu dvostruko brže. Sve skupa treba probati.
Trejdam do iznemoglosti.
Jučer je alvr pao jedno 25% , ja sam imao gubitak od 15 posto, danas ti sve vratio. to na ibkr.
Trejdao ga dok je rastao na 212.
ludakuća
dal se sta mijenjalo na IBKR oko daytrade? je li i dalje neko pravilo 3-4 daytrejda u 5 radnih dana ako imas manje od 25 000$ ?
To pravilo vrijedi samo US rezidente (da sad ne ulazim u detalje).
Display Moreuletio long u ABBV za jedan svingič, par dana (po $140.50)
ako bude išlo
prvi otpor je tek na $146.70
stop loss-alo me
nema ništa long na ovakve dane jbg...
sad gledam... to je ono što Zloćka govori: jedna crvena svijećica koja pokupi stop loss naloge, kao da znaju gdje stoje
Uvijek znaju gdje je stop loss, pa onda krene jedan za drugim, jer 90% trejdera (i ostalih koji to nisu) stavlja stop loss na sličnu razinu.
I onda krene salva...
Ne znam jel itko ovo vidio, neki HKD AMTD u 3 dana rast sa $13 na $2620.
Vidim Nasdaq melje između 13080 i 12080, gore dolje, sada kuda će, vjerujem dolje. Tajvan i to.. ali..
Bogme, dovoljan je jedan dan u tjednu, premda, moraš stalno buljiti u prokleti monitor.
Ulovio sam onaj pad na TSLA sa 2 put opcije u rukama, zarotirale su se jako brzo, sa 13 na 20 u roku tri minutne svjećice.
Plus što sam u početku bio long, pa sam i tu neke novce zaradio.
Sve skupa, dosta za ovaj tjedan.
J. Po nije niti na jedno pitanje novinara odgovorio konkretno.
Kumrovečka škola je za ovog lika mala glazbena.
Priča o ekonomiji kao da je bajka!
Ej, plaće rastu, nezaposlenost pada, samo malo ta inflacija, pa samo malo i metodologiju promijenili....sutra dok ga demantira CPI.
Ajme
Moja call opcija TSLA, kupljena po 9.10, danas otišla na 27.
Naravno da sam prodao po 14.
No, poanta je da sam bio gotov za 23 minute.
Isplatilo li se sjediti cijeli dan za x3? Možda.
Jednom kada budem u mirovini.
Što će reći da će ludovati u minusu poslije..
Tesla ima problem, jel ste skužili izvješće?
Znate li na što ciljam?
Bogme i algosi imaju problema sa čitanjem FI, gdje ne bi imao ja...
Edit: Nemaju keša.