1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. slovojed12

Posts by slovojed12

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • March 19, 2025 at 12:53 PM

Jedna lijepa akvizicija na području kibernetičke sigurnosti:

Firma koja je vlasnik Googlea kupuje izraelsku tvrtku za cyber sigurnost
    AMERIČKI multinacionalni tehnološki div Alphabet, vlasnik Googlea, objavio je da će za 32 milijarde dolara kupiti izraelsku tvrtku za kibernetičku sigurnost…
    www.index.hr
  • IG (ING-GRAD d.d.)

• slovojed12
    • March 11, 2025 at 4:04 PM

U mailu o broju alociranih dionica kažu da će povrat biti u roku 5 radnih dana. Znači sutra/prekosutra bi trebalo biti vraćeno.

• IG (ING-GRAD d.d.)

• slovojed12
    • February 28, 2025 at 4:40 PM
    Quote from child

Obzirom na interes, planiraju li izdati dionice neovisno u uplatama ili ide nekakav alikvotni dio?

Obzirom da je interes premašen, predviđena je opcija da izdaju dodatnih 120 000 dionica.
    Pravila alokacije su definirana u javnom pozivu:

"Prilikom alokacije Ponuđenih dionica, Uprava može voditi računa o, uključivši, ali ne ograničavajući se, sljedećim načelima:

(i) Načelo da Radnici i Mali ulagatelji trebaju imati prednost u dodjeli Dionica u odnosu na ostale kategorije Ulagatelja;

(ii) Načelo cjenovnog i vremenskog prioriteta, što znači da se pri alokaciji Ponuđenih dionica prednost može dati onim Ulagateljima koji su ponudili višu cijenu po dionici i koji su svoju ponudu dali ranije;

(iii) Načelo dugoročnog ulaganja, što znači da se prednost pri alokaciji Ponuđenih dionica može dati onim Ulagateljima s kojima će se postići odgovarajuća dugoročna struktura dioničara Društva; i

(iv) Načelo aktivnosti Ulagatelja, što znači da se pri alokaciji Ponuđenih dionica prednost može dati Ulagateljima koji su aktivno sudjelovali u Ponudi (sudjelovanja Ulagatelja na marketinškim kampanjama i sudjelovanje na prezentacijama dionica (roadshow) i danim povratnim informacijama, iskazano sektorsko znanje i sl.)"

Koje od navedenih načela će primjeniti, to ne znam :/

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• slovojed12
    • August 2, 2022 at 3:25 PM
    Quote from borsa

Šta se događa sa ovim preduzećem?

Po padu je na drugom mjestu odmah iza Varteksa.

Odavno nisam ovako pogubio pare.

Osim ako ti nije kratkoročno bitno, mislim da nemaš straha.

Svi blue chipovi su pod pritiskom, dijelom zbog objektivnih razloga, dijelom zbog generalne nesigurnosti.

ERNT sve vrati prije ili kasnije.

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • March 15, 2022 at 9:36 AM

Dobar potez Spana!
    Ekobit je solidna softverska firma i ovo su definitivno akvizicije kakve mogu koristiti Spanu da digne profitabilnost.

Dodatno, Ekobit je organizator (do Covida) cijenjene developerske konferencije pa i tu se Span može približiti developerima da dođu kod njih raditi i pomoći im na tom putu.

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • January 21, 2022 at 8:04 PM

Ja sam odustao od IPOa SPANa jer nisam vidio koja je ideja iza toga. S moje strane to je možda bilo kratkovidno jer da sam se malo bolje raspitao o potpori fondova, dalo se zaključiti da će IPO biti uspješan i da će se tu moći lijepo zaraditi. Pa da se i prodalo po 210 kn to je lijepih 20% u kratkom roku, nit' orao, nit' kopao.

No ja malo drugačije ulažem i stalno mi je bio dojam kod ove dionice (kroz službene i neslužbene informacije) da Uprava koristi trenutak. U vrijeme pandemije je porasla (pre)prodaja licenci i lijepo podebljala prihodovnu stranu. I sad je bio trenutak da se to unovči. Izlaskom na ZSE se otvara prilika da si imaoci dionica otvore put za unovčavanje dugogodišnjeg truda. Sve lijepo upakirano u priču nagrađivanja zaposlenika i otvaranja kompanije financijskim tržištima. Što je zapravo i točno - nagradili su zaposlenike i izlaskom na burzu sigurno podigli standarde financijskog izvješćivanja.

Ali iako matematički sve izgleda dobro, fali mi suština - što sa novcima, kako će firma rasti, može li napraviti vrijedne akvizicije ili znaju kako uložiti u nove proizvode dodane vrijednosti, jer trenutne marže su više trgovačke nego IT-evske. O tome ni riječi.

Ovi manevri su me samo učvrstili u tim razmišjanjima...

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• slovojed12
    • January 21, 2022 at 3:21 PM

Evo i ovo:
    https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…lekoma-20220121

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• slovojed12
    • December 9, 2021 at 9:13 AM
    Quote from kvart99

Agram proradio......no, meni, na zalost - prekasno - za ono što sam namjeravao odigrati.......

Hm...meni ni danas ne radi Agram Trader (stranica Tradera je nedostupna). Ima li još netko problema?

• slovojed12
    • November 24, 2021 at 9:15 AM

Ne znam da li je ova potražnja posljedica novih/očekivanih ugovora, vrijedilo bi se malo raspitati.

Moraš uzeti u obzir da ERNT ima veliki protok ljudi pa dijelom sigurno nadomještaju kapacitete koji su im otišli iz firme.

Dobar dio "terenaca" kojima su dnevnice bile bitan izvor prihoda je digao sidro jer u pandemiji toga nema. On-site se više uopće ne ide.

No firmi snage ERNTa to i nije neki problem, navikli su na česte promjene u ljudstvu.

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • November 10, 2021 at 11:25 AM

Meni se ovo čini kao "manevar" sličan Podravki od prije koji tjedan. Samo je tamo bio puno veći obujam trgovanja.

Cijena dionice naraste 15-ak% u kraćem periodu i onda se vrati na manje-više početnu poziciju. Izvješće je OK - jest da rastu ali marže su i dalje male.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• slovojed12
    • October 29, 2021 at 12:07 PM

BDI je u protekla 3 tjedna pao 2000 bodova.

Cijena ATPL od početka rujna otprilike prati kretanje BDIa:

Na 3600 bodova okvirno 490 kn

Na 5600 bodova okvirno 560-570 kn

Opet na 3600 bodova, opet okvirno 500 kn

BDI je pogurao dionicu do trenutnih razina i eventualni odbijanac (koji bi sjeo na sada solidne fundamente) bi stabilizirao/podignuo cijenu dionice.

• slovojed12
    • October 27, 2021 at 7:49 PM
    Quote from tizian1

Game over, prodati i kupiti Atlantsku da se nešto ipak zaradi.

Nema tu puno filozofije.

IMHO

To je bio poželjan scenarij 15.07. kad se saznalo da je prodaja "ostvarena"
    Svašta se komentira na ovoj dionici, no od sredine srpnja do danas, sve ide svojim tokom. Rješavaju se preduvjeti za zaključenje ovog posla.
    Mislim da je i dinamika u skladu s očekivanjima koja su i ovdje više puta spomenuta.

Osobna je procjena svakog ulagača da li će ovdje uzeti sigurnih "x %" ili misli da može bolje u drugom papiru.

• slovojed12
    • October 21, 2021 at 10:46 AM

Sudeći po kretanju cijene, ovdje se opet očekuje dobro izvješće

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• slovojed12
    • October 18, 2021 at 10:25 AM

Doći će i ovdje do preokreta, ali prvo moramo proći čistilište. Ima još dovoljno prodavatelja kojima je raspon cijene 42-45 kn prihvatljiv.

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • September 23, 2021 at 9:38 AM

25% zarade na otvaranju, vrlo lijepo za one koji će danas pobrati vrhnje :thumbup:

Nadam se da će ljudi iskoristiti hype oko IPOa i uzeti "besplatnu lovu", dok se dijeli

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• slovojed12
    • September 20, 2021 at 10:50 AM
    Quote from Parica

Evo kolege, javila mi se Kvark, sve vas pozdravlja i pise:

"Ne razumijem kako ljudi razmisljaju i cime se vode kada rasprodaju dionicu.

Konkretno za Atpl: Ugovori Atpl za sve brodove sigurno traju jos 6 mjeseci - vozarine izvanredne.

Dionica usla u Crobex10 - jako pozitivno. Financijski izvjestaj ce biti iznad ocekivanja - dugo nije bilo ovakve dobiti za kvartal.

I na sve te cinjenice netko jutros rasprodaje. Ako netko ima odgovor, neka napise na forumu da i ja "naucim" nesto novo"

P.s. Kvark, znam da citas, bilo bi prirodnije da si sama napisala ovu poruku...teska vremena dolaze i trebaju nam "ljudi s mudima"😀

Display More

I nakon ovog posta cijena odmah sa 470 kn na 484 kn
    Što rade pravi influenceri ^^

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• slovojed12
    • September 15, 2021 at 2:55 PM
    Quote from Goran

Kako cijena ista ,a skinut je moratorij i ocekuje se da pljusne??

Zato što je velika vjerojatnost bila upravo ovakvog razvoja događaja. To je i dizalo cijenu do trenutnih 62 kn. Možda poraste još malo kad se moratorij stvarno digne - sad je "samo u savjetovanju".

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • September 6, 2021 at 9:40 AM

SPAN je dobra kompanija, to je sigurno. Ali ako ju stavimo u kontekst visoke tehnologije i IT-a, ništa više od toga. A razlog je vrlo jednostavan - SPAN nudi vrlo malo povrh rješenja tech giganta (Microsoft, AWS) koje preprodaje/implementira. Imaju puno kvalificiranih zaposlenika koji su certificirani za sve te proizvode, no to su već gotove platforme sa zaokruženim skupom proizvoda/alata i čini mi se da tu SPAN ne uspijeva osmisliti neke svoje proizvode koji bi dali dodatnu vrijednost za korisnike i samim time omogućili povećavanje marži.

Ako uzmemo da "skupi" inženjer samo implementira tuđe rješenje onda taj isti pojede dosta od marže. I onda je jedina zarada razlika cijene dana/sata inženjera po kojoj si ga prodao klijentu i njegove plaće. Znam da im je to boljka već neko vrijeme i da rade na nekim svojim proizvodima i uspjeh na tom polju bi mogao gurnuti firmu prema boljim maržama.

OK, uvijek imaju prednost na zapadnim tržištima jer je radna snaga u HR ipak jeftinija, ali i taj jaz se polako smanjuje jer plaće pravih stručnjaka u HR poprilično rastu.

Mislim da je izlistavanje SPANa dobra stvar za ZSE, ali me IPO cijena ipak malo ohladila.

• slovojed12
    • August 2, 2021 at 3:59 PM
    Quote from dgmaz
    Quote from local

Da bi znali što se "svuda" šali, potrebno ga je prvo definirati i dati izvore. Nisam nigdje to pročitao.
    HT nije prodao vaše dionice.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…43727ac5987.pdf

Strana 5 molim pročitati gdje se navodi

Sa strane 5:

"

Postupak prodaje Optima Telekoma
    U srpnju su Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. s društvom Telemach Hrvatska d.o.o.,
    koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), potpisali
    sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d.
    Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31% dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90% u
    vlasništvu Zagrebačke banke i 17,41% u vlasništvu društva HT holding d.o.o., koje je u
    stopostotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.
    Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a
    očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je
    vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna
    kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavki i nakon
    najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Ukupni očekivani prihodi Hrvatskog Telekoma tek će se utvrditi na temelju unaprijed definiranih
    ugovornih parametara.

"

Gdje tu išta piše o dionicama koje nisu u vlasništvu HT-a i ZABA-e? Lijepo piše što je predmet transakcije.

Sezona kiselih krastavaca zahvatila i ovu temu :P

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • July 23, 2021 at 9:36 AM

Možda SPAN pokrene trend:

M SAN planira izlistati dionice na Zagrebačkoj burzi
    M SAN grupa planira 2023. godine izlistati svoje dionice na Zagrebačkoj burzi. Ovotjedno predstavljanje prve korporativne obveznice, uz jaku podršku triju…
    www.tportal.hr

Ne ulazeći u vijednosti i privlačnost pojedinih izdanja, novi IPO-i su svakako dobrodošli da malo probude našu malu burzu

1. Privacy Policy
  2. Kontakt