Posts by slovojed12
-
-
Game over, prodati i kupiti Atlantsku da se nešto ipak zaradi.
Nema tu puno filozofije.
IMHO
To je bio poželjan scenarij 15.07. kad se saznalo da je prodaja "ostvarena"
Svašta se komentira na ovoj dionici, no od sredine srpnja do danas, sve ide svojim tokom. Rješavaju se preduvjeti za zaključenje ovog posla.
Mislim da je i dinamika u skladu s očekivanjima koja su i ovdje više puta spomenuta.Osobna je procjena svakog ulagača da li će ovdje uzeti sigurnih "x %" ili misli da može bolje u drugom papiru.
-
Da bi znali što se "svuda" šali, potrebno ga je prvo definirati i dati izvore. Nisam nigdje to pročitao.
HT nije prodao vaše dionice.https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…43727ac5987.pdf
Strana 5 molim pročitati gdje se navodi
Sa strane 5:
"Postupak prodaje Optima Telekoma
U srpnju su Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. s društvom Telemach Hrvatska d.o.o.,
koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), potpisali
sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d.
Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31% dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90% u
vlasništvu Zagrebačke banke i 17,41% u vlasništvu društva HT holding d.o.o., koje je u
stopostotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.
Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a
očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je
vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna
kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavki i nakon
najmova (EBITDA) u 2020. godini.
Ukupni očekivani prihodi Hrvatskog Telekoma tek će se utvrditi na temelju unaprijed definiranih
ugovornih parametara."
Gdje tu išta piše o dionicama koje nisu u vlasništvu HT-a i ZABA-e? Lijepo piše što je predmet transakcije.
Sezona kiselih krastavaca zahvatila i ovu temu
-
Kako je ZABA to dopustila ?
Ah da.. već su optuženi za kriminal u IT..
Ne znam koliko ZABA tu ima izbora. Nije da firma svakim danom vrijedi sve više.
Pretpostavljam da u ovom trenutku nisu mogli dobiti više.
Zaboravljamo da je ova transakcija ne neki način "pod muss" zbog odluke AZTNa. I to je kupce stavljalo u povoljniji položaj u pregovorima.
Generalno, ipak dobra stvar za korisnike i tržište telekomunikacijskih usluga u RH.
-
Nije loše...
Nije idealno, ali ipak će se nešto zaraditi -
Jako ste angažirani oko nečega što je gubljenje vremena i novaca.
Radije usredotočite svoju energiju na nešto produktivnije.
-
Fiksni priključak - Kapacitet žice - brzi prijenos.
5G je mobilna telefonija, signal preko zraka ali nikad kao žica. Od bazne stanice nadalje (internet) - žica.
Žica = optika.
Razvoj 5G nije razvoj na žici. Treba je kolko i za 4G. Dobra optika je dobra optika ali 5G-u je samo agregat. Kao kotač na autu, a motor je nova tehnologija (5G).
Da, ali ne baš.
5G je RAN odnosno Radio Access Network. Omogućuje komunikaciju između tvoje SIM kartice (u bilo kojem obliku i u bilo kojem uređaju) i najbliže bazne stanice (da pojednostavimo). Nakon toga, u praksi, to ide u core network koji je gotovo isključivo optika.
Kako 5G ima puno veće kapacitete na radijskom sučelju, jasno je da i core dio mreže mora pratiti taj dio razvoja.
No, da ne idem dalje u tehnikalije, ne znam koliko je to bitno za ovu temu.
Eventualno za one koji se nadaju da bi Telemachu mogla biti interesantna core network optika za njihov razvoj, da minimalno moraju rentati kapacitete od HT-a, OIV-a, HAC-a, Plinacro-a, koji uglavnom imaju kapacitete na "magistralnim vodovima". Tu bi onda trebalo vidjeti koliko OPTE ima kapaciteta u tom dijelu mreže, a koliko su se bazirali na ulaganja u lokalnu petlju.
-
Evo, da te ispravim, osim gubitka upravljačkih prava nakon 10.7. raskida se Ugovor HT-a i Zabe o zajedničkom upravljanju HT-a Optimom i HT mora ovlastiti Zabu da ona proda dionice Optime koje su u vlasništvu HT-a. Valjda će u paketu prodati i svoje.
Tako barem piše u rješenju AZTN-a.
Oš, neš.... Optima se prodati mora.
Jel može link na tu odluku?
-
Kontam da idemo jos dole kad 10.7 nista ne objave osim da ht gubi upravljanje neko moje razmisljanje. Ceka se ili zakon ili da ht izgubi upravljanje onda u roku mjesec dana sve rijeseno. P.S. ocekivao sam ovaj pad misli sam da ide do 5.05 ali strah tjera jos dalje, i dalje imam novcice spremne a na vama je da spustate 😄
neki su profućkali prema dolje, sada treba paziti da se ne profućka i prema gore
Hahaha, baš slušam Pipse "Na putu prema dole", pušta Jokić na Yammatu
Da nije i on u ovoj dionici -
Evo nas ispod 5
Netko si je zacrtao da danas mora izaći van iz ove dionice -
Izlazak iz OPTE je već postala tradicija petkom
Nešto kao lignje za ručak -
Jel bi mi netko tko ovo prodaje htio reci koji je razlog? Postoji li neka informacija, osim sto se Dalekovod rasprodaje.
Naime, sad je vec dosta palo. Ja ovo nemam, ali mi se ova cijena cini dobra za kupnju. S obzirom da se prodaja blizi, same financijske rezultate ne smatram relevantnim u ovom slucaju za vrednovanje trzisne cijene dionice.
Ako ima nekoga tko bi htio podijeliti razmisljanje, bila bi zahvalna. Namjera mi je kupiti na ovim razinama, ako nema neceg negativnog vezano bas za ovu dionicu / neka nova informacija.
"S obzirom da se prodaja bliži" - to uzmite s malo rezerve jer ovo nije 100%. Morate ukalkulirati rizik da se prodaja možda neće dogoditi do 10.07.
Mnogi kolege ovdje pišu da je ovo već vjerojatno prodano i samo se čeka objava iz ovog ili onog razloga, što je moguće.Tak da, to je individualna procjena.
-
Nestrpljivi prodaju
Možda ulaze u DLKV -
Uh, ova rasprava je duboko zastranila od osnovne teme
Prevladavajuće raspoloženje je dosta nisko, no to je posljedica isključivo odsustva informacija, a ne nekog konkretnog razloga.
Strpljen - spašen.
Ako ne prije, 10.07. se bude više znalo.
-
[…]
Nakon 10.7. nije moguće da se neće ništa dogoditi.
Zagrebačka banka će prodati dionice HT i pretpostavljam također i svoje.
Prodaja Optime se jednostavno mora dogoditi.
Hm..ovo je zanimljivo, ja to nisam ovako protumačio.
Po meni, HT mora prenjeti dionice na ZABAu, ZABA dostavi ugovor AZTNu u kojem piše da HT više nije unutra. I vjerojatno pišu uvjeti transakcije između ta dva entiteta i onda ZABA odlučuje što će dalje. Može prodati odmah, ne mora, proba tražiti najbolju cijenu, odluči sama upravljati (malo vjerojatno)...
10.07. HT mora van. Sve ostalo - bumo vidjeli -
toluen apsolutno, to sam i napisao u prve dvije rečenice.
U nastavku sam dao viđenje trenutne situacije zašto cijena tabori na razinama ispod 6 kn i zašto će po meni tu i ostati dok ne dođe neka vijest, bilo kakva.
-
Nisam mjerodavan da o OPTE išta govorim, ali ovo što je maga napisao mi ima smisla, kao i kupovanje dionice po ovoj cijeni jer je (po meni) ovdje samo pitanje kada će se predviđena prodaja OPTE dogoditi. Podebljao sam potfelj na ovim neočekivano diskontnim cijenama i mirno čekam realizaciju.
Istina da je samo pitanje kad će se to dogoditi, ali to ne znači da se to mora dogoditi u sljedeća dva mjeseca.
Po meni je Vaš stav ispravan, pravi investitorski, jer očito vjerujete u dionicu i pozitivan rasplet i po Vašem komentaru svejedno Vam je ako se ta prodaja dogodi za godinu dana.
Samo, izvjesno je da ako ne dođe signal o prodaji u tom periodu, cijena dionice će značajno pasti. Zato su traderi dobrim dijelom izašli iz dionice i keširali dobitke jer su i ušli u nju s vjerom o skoroj prodaji, koja se u međuvremenu nije dogodila.
-
Obzirom da je ova dionica manje-više odradila svoje, čini mi se da smo sad u mirnim vodama što se tiče cijene. Dok ne dođe signal oko prodaje kompanije ili izlaska HTa po sili odluke AZTNa, ne vidim sile koja će značajnije gurati cijenu u jednom ili drugom smjeru. Tim više što je taj datum relativno blizu.
Osim naravno, puno bolje prilike drugdje, kao što su trenutno brodari, ali i to je kratkog daha. Impact tog izlaska je bio 5% cijene, sigurno potpomognut lošijim izvješćem.
Osnove špekulacije - OPTE će početi rasti kod prve korekcije ATPL. Ako je netko uletio u ATPL iz OPTE, onda će se iz ATPL vratiti u OPTE.
Lako moguće - ATPL je narastao 50% u zadnjih nekoliko trgovinskih dana. Ovisi kakav ste trader i koliki je tko imao ulaz u ATPL te po kojoj cijeni, no bilo bi razborito sad malo pokratiti poziciju u ATPL i unovčiti dobitke. Pa onda vidjeti da li se dio toga isplati prebaciti/vratiti u OPTE.
ALI ovo je ZSE, tu praktički ni zakoni fizike ne vrijede, a kamo li zakoni normalnog burzovnog trgovanja. S tim da "normalno burzovno trgovanje" treba uzeti sa zrnom soli.
-
Obzirom da je ova dionica manje-više odradila svoje, čini mi se da smo sad u mirnim vodama što se tiče cijene. Dok ne dođe signal oko prodaje kompanije ili izlaska HTa po sili odluke AZTNa, ne vidim sile koja će značajnije gurati cijenu u jednom ili drugom smjeru. Tim više što je taj datum relativno blizu.
Osim naravno, puno bolje prilike drugdje, kao što su trenutno brodari, ali i to je kratkog daha. Impact tog izlaska je bio 5% cijene, sigurno potpomognut lošijim izvješćem.
-
Moze mi, molim vas, netko meni laiku objasniti:
Sto se dogadja sa Optimom ako na kraju ne bude zainteresiranih kupaca jer im odredjeni uvjeti ne odgovaraju ili vide da im je neisplativa kupnja?
10.7. HT prestaje s upravljanjem, medjutim ako sam dobro shvatio i dalje ima pravo posjedovat svoje dionice??
Moze li u tom slucaju ATZN, buduci da nema kupaca, produziti HT-u rok upravljanja tek tolko da netko vodi Optimu?
"Ukoliko se unatoč svemu navedenome dionice Optime ne uspiju prodati najkasnije do 10. srpnja 2021., odnosno s istekom sedmogodišnjeg razdoblja upravljanja Optimom, kontrola HT nad Optimom automatski prestaje te HT sva upravljačka prava nad Optimom mora prenijeti na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om."
Upravljačka prava proizlaze iz udjela, odnosno dionica. Ako se prodaja ne ostvari u zadanom roku i npr. ZABA preuzme dionice, HT izlazi iz upravljačke strukture. To bi po meni bio impuls za što bržu prodaju nekom igraču iz industrije. Jer je ZABI u interesu dobit svoju lovu, a ne baviti se non-core businessom. Samo bi ZABA onda vjerojatno trebala pristati na neki diskont u prodaji, jer sumnjam da bi s vremenom uspjeli podići vrijednost kompanije.Ali tko zna, možda u ZABi imaju nekog talentiranog menadžera koji bi se upustio u takvu avanturu pa mu daju da se igra