Kolega, ja sam rano prosle godine isto digao kredit, zapravo brzu pozajmicu i zaletio se u Optimu na 1.78. Isyo je bilo 120.000 kn.
Zelim vam svaku srecu i da se ne obazirete na pametnjakovice. Samo mirno i stalozeno. I strpljivo.
Kolega, ja sam rano prosle godine isto digao kredit, zapravo brzu pozajmicu i zaletio se u Optimu na 1.78. Isyo je bilo 120.000 kn.
Zelim vam svaku srecu i da se ne obazirete na pametnjakovice. Samo mirno i stalozeno. I strpljivo.
Tebi je bolje da se upristojis na vrijeme...
Stvarno je postalo bizarno kakvim protuhama se ovdje daje prostor za gnojenje.
zajednica ko zajednica. Uvijek trebate nekog gurua da vas vodi. Tako se ostajalo bez gaca na agrokoru, pa vas je bakic navukao na vupik djakovstinu, vart i slicne stecajuse. Ali vama nije dosta, sad vicete kreso kreso.
A najbolji je onaj klaun koji tu pise da ce cijena biti 15 kn. Tj 14.92
Ti dobro pazi kako se razgovaras... Izgleda da je mama odgojila malog bezobraznog dr.keca.
Naravno. Sve ostalo je tajming, skoro pa fine tuning.
Svakako je bolje kupiti jeftinije nego skuplje. I bolje na dnu nego na vrhu.
Nekako sam misljenja da ce na visoj razini vozarina novo dno biti vise od onog prije. Mozda grijesim, sve uzeti s rezervom...
Propad ispod 200 bi bio nekakav buy signal. Ali naravno odmah rijesiti iznad 250.
Propad ispod 200kn bi bio SELL signal kolega.
Na rastucim vozarinama ne.
Treba stvari sagledavati u kontekstu, a ne samo mehanicki gledati Fiboe i te pi.darije s kojima se vec nabacujete svi skupa.
Opet Dsx pada..ocito US dionicari imaju bolji info. Atpl je dosad pratila u omjeru 1:100...doduse u kunama.
U svakom slucaju ne preporucujem kupnju.
Jasno sam i glasno vikao sell na 220-226kn.
Propad ispod 200 bi bio nekakav buy signal. Ali naravno odmah rijesiti iznad 250.
Premda ima smisla što Bago govori, ja se čak i ne bi složio s njim. Nama je domaće tržište EU. Propast globalizacije nam u neku ruku ide u prilog. Mi kao jedna od bijednijih članica EU možda i profitiramo od svega ovog. Manje prekooceanskih putovanja, skraćivanje nabavnih lanaca, europski new dealovi gdje se lova daje po ključu kog je najviše pogodilo - prilike nam se otvaraju kao rijetko kada. Hoćemo li to znati iskoristiti, to je druga stvar. Ja bi volio da ovo iskoristimo za reset i odmak od rentijerstva kao temelja ekonomije jer smatram da nema ničeg pogubnijeg od toga za dugoročni razvoj. Što turizam bude duže patio to će kreativna destrukcija biti veća i naše dugoročne šanse bolje.
Apsolutno tocno.
Propast i iduce turisticke sezone bi bio katalizator upravo takvih promjena.
Dokle god postoji nada u nastavak istog postojat ce otpori promjenama, ali sve se nekako mislim da cak ni cjepivo nece vratiti stvari na staro. Naprosto se veliki broj ljudi nece htjeti cijepiti, bilo iz straha bilo iz lijenosti, a virus ce i dalje lagano cirkulirati. Dokle god budu maske nema turizma.
Totalna sprdacina.
Sto reci na to da se zbog kineske prehladr paralizira svijet?!?
I onda slusati struku i autoritete?
Ako sve propadne i stvar preuzme investicijska banka, e pa to je nesto sto se nece moci skrivati. Iscurit ce. Nema majci. I onda ce ici objave, ako ne i prije toga.
Ali to nema sanse da se desi. Jer HT onda vise ne utjece na nista. Banka moze prodati za 2 kn po dionici i staviti proviziju u dzep. Zato se to nece desiti.
Virus je oslabio, i dalje smatram da je reakcija svih bila pretjerana, ali da, u pravu ste, slazem se da ce biti posljedica na TK. Totalno je bez veze da Amerika ima 50 mil nezaposlenih, a burza obara rekorde. Tu nekaj ne stima.
Glavno da postoje, a onda ce se i odigrati sve sto treba.
Virus je izmutirao i postao je mnogo blazi, a i prije je smrtnost bila oko 0.1%, IFR. Tako da to sve skupa treba naprosto zanemariti i pustiti da se stanovnistvo prokuzi.
Ovdje nije toliki problem pandemija koliko ljudska nespremnost da prihvati cinjenicu da ce odredjeni broj ljudi umrijeti, prosjek 80+, da se to naprosto stavi pod racun i vozi dalje. Dokazano je da je lockdown neizdrziv i da ce na kraju svi postati Svedska, Amerika, Brazil. Live on...
Jasno je da su turisti livada. Nazalost.
Najbolje bi mozda bilo staviti hladni pogon i cekati bolja vremena.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…-valom-15004410
Eto. Pa nije bas ni ona veslo sisala.
Bez ljutnje, ali mislio sam da ste informiraniji. To sto svi gledamo su sluzbene brojke zarazenih i umrlih. Znaci broj onih koji su se javili doktoru, vjerovatno zato jer su imali simptome. Ili cak i ne, ali ih se testiralo, vjerovatno kao kontakte vec registriranih, i utvrdila se zaraza. Ali... Seroloske studije, a jedna je provedena i kod nas, govore o tome koliki % stanovnistva se zarazio, a da ni ne zna, jer su prosli bez simptoma. U RH je to bilo nesto ispod 2%. Znaci ugrubo 80 tisuca ljudi. Na 2 tisuce sluzbenih. O tome se radi. Znaci na 1 sluzbenog 40 nesluzbenih.
A slicne studije su se radile i vani i pokazuju slicne omjere. Pogledajte New York. Otvaraju se vec neko vrijeme, zaraza stagnira. Zasto? Zato jer je prokuzeno vise milijuna ljudi. A sluzbeno ih je 400 tisuca. Stoga se virus tesko siri. Nema drugog razloga.
Osim toga, izgleda da mutira prema brze zaraznim, ali blazim formama. I Beros to veli. Sto se vec neko vrijeme pise. Sto je i logicno. Evolucijski cilj je postignut, brze sirenje kroz blaze djelovanje. Ako ubija domacina onda se prekida niz.
Isto tako su prosli put i ovi stari koronavirusi. Sad su obicna prehlada. A nekad su kao novi kosili. Kao i nova gripa spanjolka onomad, a sad ipak blaze to sve ide. Osim kad je skroz nova, pticja i sl.
Gledajte stvari sire...
Samo sto je nekako to brdo sve vise i nikako da se to izvalja...
Mozete se vi sloziti ili ne sloziti, potpuno nebitno. Iz istih grafova povlacite potpuno krive zakljucke. Nije svatko obdaren suvislim aparatom za zakljucivanje.
P.S.
Serosloske studije i kod nas kazu da je zarazenih 40-50 puta vise od dijagnosticiranih. Covid19 je blaga bolest, skoro nezamjetna.
I ne postoji niti jedna zemlja na svijetu gdje je prosjek godina umrlih manji od 80.
U prosjeku, tko umre od korone taj se bogme vec dobro nazivio i prenadzivio.
Za koji mjesec ce izmutirati toliko do 90% i onih iznad 75 nema nikakve simptome i to je onda kraj price. Postaje obicna prehlada.
To se doduse vidi i iz globalnih podataka: novozarazenih sve vise, a broj novoumrlih stagnira i pada.