Jel to sad sarkazam ili si ozbiljan?
https://www.businessinsider.com/nasdaq-pe-2000-and-today-2014-8 clanak iz 2014, no treba pogledati danasnje podatke te se vidi da nije ista situacija (2000 i 2022).
Jel to sad sarkazam ili si ozbiljan?
https://www.businessinsider.com/nasdaq-pe-2000-and-today-2014-8 clanak iz 2014, no treba pogledati danasnje podatke te se vidi da nije ista situacija (2000 i 2022).
Na ELabu kažu da se povijest ponavlja?
Ali sad nema sistemskog problema ogromnih valuacija tehnoloških firmi bez realnog pokrica. Postoje neki outlieri, no vecina tech kompanija je koliko-toliko ok vrednovana - dok je dot-com razdoblje bila potpuno druga prica
Display MoreOpet malo o IB:
Izludio me. Na platformi ima toliko nepotrebnih stvari da je to uzas.
A naravno da nemeres nac osnovne stvari.
Dal itko zna gdje se nalazi history trgovanja.ima history transakcija gdje su uplate i isplate a ne trgovanje.
Znaci najobicniji history gdje vidim da sam DIS kupio tad i tad i da sam ga prodao tad i tad i da sam zaradio ili izgubio na tom trgovanju.
Pa to su osnovne funkcije koje supostojale na trade212. odes u HISTORY i vidis sve sto si kupovao i prodavao .
Na netu svi tutorijalo obradjuju neku B platformu koju ja nemam. Ja se logiram preko browsera i ono sto oni spominju npr TRADE-TRADE LOG ne postoji na stranici
Htio sam pogledat i kolko mi je uzeo fee za transakciju. Naravno da trebas uzet godisnji odmor da pronadjes gdje to pise....
Help
https://www.interactivebrokers.co.uk/AccountManagem…tion=Statements
Igrat se s dostupnim Statements opcijama, formatima i vremenskim periodima. Apsolutno sve ima
evo jedan članak, izgleda da je financijaška gerijatrija-dinosauri Buffett, Munger & Co. u pravu:
All Crypto Should Die in a Fire (currentaffairs.org)
kako se cijeli public ledger može voditi na samo 10-ak Raspberry Pi-eva uz min utrošak energije, zašto je Musk Phony Stark character who has a walking talking Dunning-Kruger syndrome going, koji entiteti stoje iza Thetera i kakav mu je backing, zašto nismo nikad vidjeli neko revidirano izvješće (osim COIN), zašto je sve to u stvari piramidalna shema koja nije čak ni zero-sum, kako je El Salvador 'uveo' bitcoin kao valutu (a u biti nije), zašto kompanije koje rudare kripto drže isti u bilanci a račune za struju plaćaju novim zaduženjima
i kako će sve završiti spektakularnim velikim margin call-om za tržište
Pa ovo utječe i na radnike tako da obavijest na zse nebi došla do njih...
Ja kod svojeg posla saznajem puno više od CEO-a direktno nego što on govori u novinama
čim ovaj plati oglas u novinama , ide pad dionice .
Kojom logikom bi ovo bilo plaćeno? Na koga ova vijest utječe osim na dioničare? Iste bi prije upoznali sa situacijom preko obavijesti ZSE-u (što još nisu...), a ne preko Jutarnjeg.
Činjenica je da Rusi nemaju niti 2% soft skills od Zapada pa kad počnu gubiti geopolitičku igru hvataju se tenkova što ostavi gorak okus za sve uključene i traje generacijama. Ameri puno bolje igraju marketing igru, oni su je i izmislili.
Ali bojim se da su ovo sve ipak zakuhali Amerikanci, Rusi su uletjeli naglavice u pripremljenu zamku kao što je i bilo za očekivati i sad će umirući Imperij dobiti svoj Rat koji tako dugo želi.
Čime točno? Predviđanjima da će Rusi napasti? Pa su isti morali napasti jer su Amerikanci predviđali?
Ili mislite na nešto ranije?
Nestašica čipova je simulirana, tj. ne postoji. Riječ je jednostavno o energetskoj tranziciji koja zahtijeva prijelaz na "čistu" (zelenu) energiju, posljedično proizvodnju el. automobila koji su puno skuplji i traže veća ulaganja od klasičnih automobila. Ako padne cijena nafte, riješit će se i "nestašica čipova", jer će i ulaganje u el. automobile i tzv. zelenu energiju postati neisplativo..
S obzirom na high-tech ulaganja AD Plastika, čini mi se da su pokrili i taj scenarij.
Osobno mislim da je budućnost u automobilima na vodik dok su baterije samo prolazna faza, ali vrijeme će pokazati.
Za ovo boldano je jako mala šansa da se ostvari, ako niste u detalje proučavali, pogledajte ovaj (cijeli, ili samo s timestampom koji je uključen) video:
Da li je netko probao prebaciti EUR na Binance od kad su ukinuli SEPA s Revolut-a? Sad je od "klasike" ostao samo (meni osobno) opskurni Advcash koji opet traži registraciju ...
Ili to Ili direktno kupovati kripto SEPA-om ...
Ili?
Revolut -> Coinbase (EUR SEPA) (stize iste sekunde) -> Coinbase Pro EUR -> BTC -> BTC na Binance.
Evo sto kaze Ante Zigman.
Boze dragi i ispisanog/izgovorenog teksta koji nema nikvu substancu.
Joj, kad se jednom gugla forex, tesko je izaci iz nocne more oglasa za autotrading i love iz kauca bez da pritisnite buy/sell.
Moja osobna preporuka - kloniti se toga. Vise kolega nasjelo pa izgubilo i tu sicu studentskog dzeparca sto su ulozili.
Forex market je pun psina i osoba s gotovo neogranicenim sredstvima koji su u svemu bolji od vas..
Ne bih da me hapsi Agramska milicija radi krsenja prava pristupa, tako da neke konkretne job proposalse molim u inbox 😂
Nije tesko napisati/upogoniti robota. Tesko je zaraditi istim..
Sve se radi o algoritmu koji sama osoba "ima" u planu implementirati. Moze biti nesto jednostavno tipa kada je cijena na donjoj granici bollingera i rsi je x, zadaj kupovni nalog u 0.x maksimalnog uloga.
Koristiti neke online servise koji nude robotizirano trgovanje je glupost. Onaj tko ima algoritam koji pravi novac, nece ga prodavati (mozda hoce za masne novce) te ga pogotovo nece nuditi za sitne novce.
Napisati program je vrlo lako - ako netko trazi mogu mu napisat custom bot/trader za platforme koje imaju ili nemaju API pristup (npr trading212 nema javni api pristup za izgradnju trading robota, no reverznim inzinjerstvom lako se shvati logika trgovanja i napise se bot koji radi nativno kao sama aplikacija).
Ono sto ja ne mogu je smisliti pravila po kojima taj bot radi, kada da prodaje, kada da kupuje.
Opet ponavljam - ako netko trazi kodera - I'm up for a job!
Dok ce se netko rjesavat grafi (neovisno o stanju profitabilnosti majnanja), slobodno se javite - kupujem bulk grafe i ostale komponente
Display Morekoliko vidim reddit je jako popularan za pratit pogotovo takve dionice, cak imaju i naziv meme stocks
uglavnom nasao sam i jednu zanimljivu stranicu (ni ne znam kako se to zove na redditu stranica, grupa, profil? :D) r/pennystocks, uglavnom izlistane su sve vijesti koje su se dogodile preko noci i najave za taj dan.
pretpostavljam da klinci na osnovu toga biraju sto bi moglo poletit
OBSV
DZSI
MASI
LH
samo prvih par s liste da popratite ako nemate reddit
Meni je bolji je wsb (r/wallstreetbets). U njemu su barem svjesni da igraju blesave betove, dok na pennystocks svi furaju da su Jordan Belfort i da ce dobit lovu preko noci.
Imam pitanje za ekonomiste/pravnike koji poznaju materiju ZSE. Koja bi bila točna procedura vezana uz ne-tehnicke aspekte da neka strana platforma za low/zero commission trading (ala trading212) omogući trgovanje sa dionicama koje su izlistane na ZSE? Sa jedne (zse) i sa druge (strana platforma) strane?
Display MoreDisplay MoreAdris pleše oko pozitivne nule, turizam ima negativnu razliku od više od 500 milijuna kuna u odnosu na lani. Dioničar sam, bitno je da prežive, ne vjerujem u neke velike dividende sljedeće 2 godine.
Neto dobit usporedba 2020 i 2019.
Osiguranje: 2020 - 276 mil, 2019 - 262 mil
Turizam: 2020 - 30 mil gubitka, 2019 - 481 mil
Zdrava hrana: 2020 - 13 mil, 2019 - 5 mil
Ostalo: 2020 - 93 mil gubitak, 2019 - 110 mil gubitak
Do kraja godine turizam će nabiti još gubitka, tako da ako na kraju 2020.-ete bude pozitivna nula dobro smo prošli. Ja vjerujem da ćemo na kraju godine imati gubitak, doduše ne očekujem veliki gubitak, godina za zaboraviti.https://eho.zse.hr/financijski-izvjestaji/view/131
Apropo dividende za 2021., ne znam tiče li se ovo samo Maistre i HUP-a ili i cijele grupe.
Lijepo ste usporedili 2019. i 2020. Samo što ste zaboravili usporediti i cijenu dionice koja je roknula sa 500 na 350.
Da, to baš. Reklo bi se vani - priced in.
Update... Danasnji promet je cca. 200 milijuna dolara... Svejedno, vidio sam i vece dnevne promete na NASDAQu...
koliki je porez na zaradu na američkoj ili njemačkoj burzi?
https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_g…e_United_States
S tim da Ameri imaju pravo priznavanja gubitaka iz prošlih razdoblja maksimalno 3k$ godišnje.
Ja razmisljam o Intelu na long term ako bi nesto dodatno pali.
Trenutno su u problemima radi loseg yielda na 10 i 7nm proizvodnom procesu te ih AMD dostize vec neko vrijeme u consumer sektoru. No, Intel radi pojačano na data-center sektoru. AMD je realno jos "neispitan" u tom sektoru sa novijom linijom EPYC procova, rast će definitivno ali će Intel i dalje biti relevantan. Maknut je Chief Engineer Officer koji je bio extra nesposoban te vidim dugoročno priliku.
AMD zanimljiv, ali overvalued. Intel ima short term rizik, no smatram da će long term biti win.
da.. ali kako prebacim sa trading 212 na revolut ? ima neka opcija da se upise broj racuna zaisplatu ili sto ?
a mogu li prebacit npr direkt sa trading 212 u HR PBZ tekuci devizni racun ?
mislim meni je drazi revolut da utajim TAX
Ide na istu karticu sa kojom se fundalo.
Inače, porezna ima uvid u Revolut na zahtjev, ipak je to EU banka. Nije dostupno odmah kao stanje u hrvatskim bankama, ali se na obican zahtjev (ne treba sudski nalog) dobije potpuni uvid.
Barem je tako prema mojim saznanjima, ako netko zna više neka javi