1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. looserst

Posts by looserst

• DRY BULK

• looserst
    • September 20, 2021 at 3:33 PM
    Quote from brajakica

looserst

S obzirom da ste zabrinuti za capesize na threadu atpl kako komentirate rast na 60k?

Roy Hill paid 17.50, TCE roughly 60k? C3 quite due to lack of liquidity today. TCE only 46k based on last done c3 fixture. 60k for http://W.Aus/China for 35 days Vs 46k for Brazil/China for 90 days. The gap of earnings has widened now to 14k per day

Demand iz kine se je smanjio u zadnja 2 mj a da nije bili bi danas na 70-100k?

Koliko ce kina izdrzati sa suzdrzavanjem ako je sada nakon 6 mj pokrenula infrastr. projekte?

Display More

Mislim da svi čitamo ATPL i ovaj thread pa sad da li sam zabrinut tamo ili ovdje nije baš bitno?

Komentiram taj cape na spotu sa 60k kao super vijest i hvala vam na informaciji, eto. Predlažem da javite norvežanima pa da gogl okrene 13% u plus umjesto toliko u minus

Nebi dalje, ne doprinosimo temi. over and out.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• looserst
    • September 20, 2021 at 2:51 PM
    Quote from Marielena
    Quote from looserst

Bi li malo elaborirali ovo kolegice? Građevinska kriza u Kini nema utjecaja na dry bulk? Šta onda ima utjecaja na dry bulk? Berba banana u obali slonove kosti?

Naravno.

Cak kada bi i bankrotirala jedna velika gradjevinska firma u Kini, tko kaze da ce se to i dogoditi, nestati ce potraznje za ugljenom u svijetu? Indija, Kina ove zime nece trebati ugljena? Nema poskupljenja struje.

Nema nestasice kontejnerasa? Zagusenosti u lukama? Rat Australije i Kine je gotov?

Ovo su glavni razlozi zasto su vozarine tu gdje jesu. To se nije promijenilo.

Kolegice Evergrande je praktički bankrotirao. Kako evergande nije otok u pacifiku ili Pale sam na svijetu nije veselo ni kod drugih građevinara u Kini. Ne može ugljen nadoknaditi veliki pad željezne rude, ironore je 75% capesize tereta ili 35% ukupnog tereta.

Ukratko ako partija ne reagira i to brzo naj...li smo.

• Što smo danas tržili

• looserst
    • September 20, 2021 at 1:58 PM
    Quote from tento

+ Atpl 480; + Atpl 469; + TPNG 40. Meni dosta danas

To je to! john rambo ide sa lukom i strijelom na helikopter! Moj heroj!!!

• looserst
    • September 20, 2021 at 1:52 PM

Freight futures am update

Capesize down ~3%
    Panamax down ~3%

postao ovdje umjesto na drybulk bez... ali svejedno

• looserst
    • September 20, 2021 at 1:40 PM

Vikinzi sad na -13,5%, idemo dalje. Krvavo more

| live

• looserst
    • September 20, 2021 at 1:38 PM
    Quote from Marielena

Svi brodari vani danas padaju zbog gradjevinske krize u Kini.

Prema mojem misljenju reakcija je pretjerana i nece imati takav utjecaj na dry bulk, ali to je burza.

Bi li malo elaborirali ovo kolegice? Građevinska kriza u Kini nema utjecaja na dry bulk? Šta onda ima utjecaja na dry bulk? Berba banana u obali slonove kosti?

• DRY BULK

• looserst
    • September 20, 2021 at 11:35 AM
    Quote from 5. Element

https://en.sse.net.cn/indices/cdfinew2.jsp

Fizicko trziste raste. Kakav Evergrande, kakvi bakraci. Ako je partija ocijenila da ih ne treba spasavati onda ne treba. Mozda i bolje, da se ti njihovi stanovi sto prije rasprodaju, a ne da ih drze skupo na bilanci, a ljudi ne mogu do krova nad glavom.

Šta nije neki praznik danas u kini?

• DRY BULK

• looserst
    • September 20, 2021 at 10:16 AM
    Quote from brajakica

Razlog je evergrande.

RE: China property-evergrande

Jedan od pogleda.

Za mene previse pesimistican je ne uracunava da partija navecer donese zakon koji je ujutro na snazi.

https://threader.app/thread/1438944431734919175
    brajakica
    September 20, 2021 at 9:50 AM

Ever.. šta?

• DRY BULK

• looserst
    • September 20, 2021 at 9:53 AM

Muk? Tišina?

Evo ja ću kad neće nitko:

| live

Vikinzi rone nekih 9%

• DRY BULK

• looserst
    • September 19, 2021 at 1:09 PM
    Quote from brajakica

looserst

Da je sve 100% sigurno na 2-3 godine unaprijed bulkeri (ATPL) bi bili 3-5x skuplji na danasnje cijene?

ja procjenjujem za sebe da je sada prilika na 20-30% rizika okladiti se na dobit 100-400% na 6-24 mjeseci.

realno ili ne?

Dajte napisite kako to vi vidite u brojevima,% rizika i %moguce zarade.

Vidite li bolju prilika od dry bulka na burzama kao omjer rizika i moguce zarade?

Display More

Ne vidim bolju priliku i zato sam u bulkerima. Isto tako ne vidim da samo cveta cvece u nase preduzece nego da bi moglo biti valova u provu.

• DRY BULK

• looserst
    • September 19, 2021 at 12:50 PM

Mislim da je jasno da je brana samo primjer black swan eventa, osjetljivosti drybulka na puno varijabli i brzine promjene trenda?

A ovo sa kontejnerima na bulkovima mi je preuvelicavanje i nema veze sa samim bulkom. Radi se valjda o promilima ukupnog tereta na bulkerima radi astronomskih cijena na kontejnerima, taj poremecaj dolazi sa kontejner strane, par brodova ce omastiti brkove i to je ok ali nece nas to spasiti ako kina uspori :rolleyes:

• DRY BULK

• looserst
    • September 19, 2021 at 12:17 PM
    Quote from brajakica

looserst

Kaze Urlik CEO gogl da se od njih trazi povecanje brzine i da voze brze nego prije.

Kaze H. N. CEO sblk da demand iz kine pada ali da raste elswhere i da ima vise demanda nego brazil moze isporuciti. U 2022 ce se jos povecati proizvodnja u brazilu a dodatno u 2023.

Ugljen je najpozitivnija strana dry bulka i sad krece najbolji dio. Najava je za jaku zimu a cijena plina je jako narasla.

Grain najava 4% vise za 2022.

Ostali tereti isto rastu.

Vraca se teret sa kontejnera i neki bulkeri voze kontejnere.

Isporuke novih brodova su jako nisko i tako ce ostati do 2023 ili duze.

Vrijednost brodova narasla duplo od pocetka godine a ako ce biti kao na kontejnerima ovo je samo pocetak.

Dolaze sve bolji fin izvjestaji bulkera. Krenule dividende i biti ce vece.

Koliko je pametno danas traziti dlaku u jajetu na bulkerima i na atpl 490? 😶😬🤪🙊🤨🤔

Ja svoje nedam danas ispod 700 a mozda i dignem ljestvicu ove zime.😁

Display More

Sve stoji sta ste napisali ali sjetimo se da je ovo drybulk i da se stvari vrlo brzo mogu okrenuti. Jedna brana popusti u brazilu i pokopa bdi na par godina a reklo bi se nes ti jedne brazilske brane. Sad da li je evergande i sve sta on nosi sa sobom novi black swan za drybulk ili nije neznam ali podcijenjivati ga i kineze opcenito, dlaka u jajetu...meni je to bezveze teza. Valjda nam je jasno ako kina kihne da se svi prehladimo. Mozda pusem na jogurt ali treba biti oprezan, zaje..na je ovo igra

• DRY BULK

• looserst
    • September 18, 2021 at 4:32 PM
    Quote from brajakica
    Quote from looserst

Nije to bas tako jednostavno. Past ce cijene pa ce svi pokupovati stanove i sve pjesma. Radi se o sustavnom jeftinom kreditiranju koje traje godinama i koje je rezultiralo visokim dugom. Sad partija to pokusava sa 3 red lines zaustaviti i evo rezultata, evergrande, pad cijena i prodaje, uglavnom retail market se trese a njima je to 25% ekonomije. Uostalom pise u threadu koji sam postao, nisam ja tu ekspert ali necu biti ni noj pa glava u pijesak. Evo jos jedan clanak koji dobro analizira stanje:

https://amp.theguardian.com/world/2021/sep…rattles-economy

Da se razumijemo ja osobno ne mislim da je ovo novi Lehman B kako se pise ali isto tako mislim da nije bezazleno, posebno za drybulk. Ako se vec vidi sra..e na rio tintu, mozda kasnije na vale...lako je moguce da se prelije na bulk.

Ove ideje da se sad svijet upaliti celicane i nadoknaditi proizvodnju, progutati ironore koji kini (mozda) nece trebati su meni lista lijepih zelja, naiva. Nemoguce je nadoknaditi toliku proizvodnju, bar ne u normalom roku.

Ne slazem se. Po meni nece biti drvenih automobila i plasticnih aviona za prijevoz ljudi ili drvenih i plasticnih nebodera.

Proizvodnja celika se vec seli i to ce se pojacati.

Kina ce uvoziti sve vise celika.

Zele smanjiti zagadivanje i mogu platiti da im drugi to rade.

Nema brige za rudare zaraduju milijarde i po ovim cijenama.

Cijena za iron ore ce UP

kada kinezi ili netko drugi upali peci. Oni koji ne mogu bez celika platit ce svaku cijenu sve dok mogu zaraditi na prodaji vlastitog proizvoda.

Vama je casa poluprazna a meni polupuna.

Zajedno cemo pratiti kako ce ispasti.

Display More

Otprilike tako, polupuna. Da je stanje u kini ok bila bi puna a ovako sam na oprezu.

Evo jos stiva na istu temu sa osvrtom na drybulk. Fun fact: iskoristili su iste grafove nicka ristica koje ste vi postali nekidan. U drugome kontekstu naravno :)

China reveals largest ever drop in monthly steel output as struggling property developers roil markets - Splash247
    Amid the bullish pronouncements for the cape sector, one alarming statistic has given owners pause for thought. Beijing revealed this week that Chinese steel…
    splash247.com

Pratit cemo pa cemo vidjeti kroz neko vrijeme gdje smo. Iskreno bi volio da ste vi u pravu ;)

• DRY BULK

• looserst
    • September 18, 2021 at 2:20 PM
    Quote from brajakica

looserst Pad cijena stanova je i pozitivna stvar jer ce povecati dostupnost i utjecati na rast potraznje.

Ima jos dosta kineza koji su u gradovima i kupili bi ali preskupo ili bi iz sela presli u grad da mogu kupiti.

Evergrande ce nesto utjecati na market ali partija nece dozvoliti histeriju. Kina je jedina drzava koja je rjesila covid. U kini je sve pod kontrolom😉

Nije to bas tako jednostavno. Past ce cijene pa ce svi pokupovati stanove i sve pjesma. Radi se o sustavnom jeftinom kreditiranju koje traje godinama i koje je rezultiralo visokim dugom. Sad partija to pokusava sa 3 red lines zaustaviti i evo rezultata, evergrande, pad cijena i prodaje, uglavnom retail market se trese a njima je to 25% ekonomije. Uostalom pise u threadu koji sam postao, nisam ja tu ekspert ali necu biti ni noj pa glava u pijesak. Evo jos jedan clanak koji dobro analizira stanje:

‘China’s Lehman Brothers moment’: Evergrande crisis rattles economy | China | The Guardian

Da se razumijemo ja osobno ne mislim da je ovo novi Lehman B kako se pise ali isto tako mislim da nije bezazleno, posebno za drybulk. Ako se vec vidi sra..e na rio tintu, mozda kasnije na vale...lako je moguce da se prelije na bulk.

Ove ideje da se sad svijet upaliti celicane i nadoknaditi proizvodnju, progutati ironore koji kini (mozda) nece trebati su meni lista lijepih zelja, naiva. Nemoguce je nadoknaditi toliku proizvodnju, bar ne u normalom roku.

Jos jednom molim forum aseve da daju svoj pogled :rolleyes:

Quote from 5. Element

Pad kineske proizvodnje celika, ako budu toliko glupi da ga namjerno naprave dugorocnim, a mislim da sasvim mogucno jesu, ipak su to drzavnoprivredni komunisticki glupani, ce rezultirati dugotrajnom visokom cijenom celika sto vec sad daje poticaj otvaranju davno zatvorenih celicana u Americi i EU te drugdje. Rezultat? Mnogo vise tona milja za rudacu.

Moze samo brza odokativna estimacija koliko treba vremena da prepametni zapadnjaci upale visoke peci i prebace proizvodnju od preglupih kineza u svoje celicane? Tjedan do dva max, tocno?

Jesus i mariamm

• DRY BULK

• looserst
    • September 18, 2021 at 12:22 PM
    Quote from lebowski
    Quote from stipe_Cro

Evergrande će se riješiti Lex Agrokorom :D

Možda neće biti baš Lex Agrokor, ali neće biti ni daleko od takve solucije. Sigurno će se ići na prodaju svega što nije core business, vlasnici dionica i obveznica ovdje su već prilično ošišani kak bi se reklo, a stanovi u izgradnji će se vjerojatno prebaciti nekom likvidnijem građevincu.

Ovaj i dalje nekako najbolje to analizira:

A thread written by @INArteCarloDoss
    Evergrande: why most analysis is dead in water and how best to understand and navigate what’s happening? Both denialists and alarmists are getting it wrong.…
    threader.app

Mislim da ce se odviti tako kako ste rekli ali problem je sta dalje. Padaju im cijene stanova i prodaja istih, 20%yoy.

Svakako nece biti dosadno iducih dana :S

• DRY BULK

• looserst
    • September 17, 2021 at 11:31 PM
    Quote from brajakica
    Quote from brajakica

https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…-under-pressure

On the other hand, any policy measures dealing with the decelerating Chinese economy could increase demand for steel and see iron ore imports picking up again.

Nista od stagnacije.

Partija sve nadzire😅

China’s fiscal spending returned to growth in August, while fiscal revenue grew at slowest pace this year

SEPTEMBER 17, 2021
    China's fiscal spending climbed back to growth in August and analysts believe that, given the persistent weakness in domestic amid Covid-19 flare-ups and rising downward pressure on the economy, Beijing is expected to accelerate fiscal spending in the rest of the year.

The country's total fiscal spending in the first eight months of the year reached 15.5 trillion yuan, rising 3.6 per cent from the same period last year.

Display More

Sta kazu za Evergiven? Evergande? Kako se ono zove? ;)

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• looserst
    • September 17, 2021 at 9:37 PM
    Quote from zlocesti

Pogledala sam malo SBLK, i moram reći da ne znam što bih mislila

Cijena se malo previše povukla po mom ukusu, napravila je LL, ??

Plus, kada vdim dvije crte između kojih cijena pinga, ne mogu a ne pomisliti na distribuciju. Što je da je, u pitanju je snažan pritisak na prodaju. I ne sviđaju mi se dva vrha.

Hoće li kupnja apsorbirati svu prodaju,ili će prodaja kupnju, vidjeti ćemo. I krača i dulja EMA su nagiba up, al' one kasne

Ako probije gornju liniju na uvjerljivo velikom volumenu, krcajte se.

Ja bih i čekala potvrdu treće svjećice

Frankly, nejasno mi je to sve

Display More

Hvala zlo! Udario po dipu pa ko ziv ko mrtav. Fomo, yolo...te baze. Nema mi smisla da ovo ide dole i ocekujem proboj SB tipa i mislio da ce graf reci isto ali mr market me zasada demantira (i tvoja analiza):/

Jos jednom hvala, srce si!

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• looserst
    • September 17, 2021 at 10:45 AM
    Quote from zlocesti

Nema više tehničara. Mitkko je zauzet brodarom, Neo uvrijeđen, Godo je odjahao u sumrak :S

Pogledala sam Safe Bulker, i tu se moglo lijepo zaraditi, pa bi se reklo da mi ne odrađujemo domaće zadaće :/

Promakne nam.

Papir je u upmarketu, vidjeli smo break out na velikom volumenu

Directional je za upmarket, na satnom grafu malo hlađenje i povlačenje do linije EMA 21

Ovdje ne pomažu patterni, treba samo procijenjivati snagu trenda.

Zašto papir košta 5 dolara, prijeti li mu stečaj, ovrha itd, ne znam... al' ovo je upmarket

Mjesečni, tjedni, dnevni i satni graf

Display More

Čitao sam negdje da je SBLK sad nalik na SB prije breakouta. Jučer je bio pokušaj ali bezuspješan. Zlo ako imaš volje i vremena...?

Puno hvala!

• DRY BULK

• looserst
    • September 16, 2021 at 3:31 PM
    Quote from brajakica
    Quote from looserst

Pad cijene iron ore je po vama nesto lose? -> DA, ovoliki pad cijene je svakako nešto loše.

Taj pad nije posljedica nize potraznje za celikom nego su drugi razlozi.a niza cijena ce potaknuti povecanja zaliha i proizvodnju jer se zarade celicana povecavaju? -> Pad je posljedica kineske inicijative da se smanji proizvodnja čelika, ne poveća. Xi je to nazvao "umjereni rast" ili slično. Povećanje zaliha sa smanjenim outputom nikako nije dobra vijest. Ukratko recimo da bi naš prijatelj Nick bio sretniji da na ovom desnom grafu koji je postao okrene situacija prema gore . Ja iskreno neznam šta ste vi bullish vidjeli u tom postu?

Ispravite sto nije tocno i dodajte svoje videnje trenutne situacije. I sto vi ocekujete da ce se dogadati.-> Kristalnu kuglu nemam ali svakako ovo može biti veliki problem za BCI kako i sam Nick kaže. Dodajmo na ovo generalno smanjenje rasta China GDP-a, situaciju sa Evergrandeom koji je potencijalni black swan event.... Ono šta je svakako dobro za capeove je trenutna Coal situacija i to šta ulazimo u Q4 koji je tradicionalno dobar i super demand za manjim brodovima.

Evo tako ja to vidim a volio bi čuti i mišljenja drugih, ima tu znalaca na forumu čije bi ja mišljenje rado pročitao (mislim da će se prepoznati)

Nigdje nisam napisala da je od Nicka bullish? On je izvukao statistiku za august.kako ja gledam kina mora povecati proizvodnju ili ce drugi pa ce ona od njih uvoziti.

Naravno, a steel mill se napravi preko noći? Kina vam inače proizvodi oko 60% svjetskog čelika

Leading steel producers worldwide 2020 | Statista
    In 2020, China’s Baowu Group was ranked as the world’s largest steel producer.
    www.statista.com
  • DRY BULK

• looserst
    • September 16, 2021 at 1:26 PM
    Quote from brajakica

looserst

Napisali ste:

"Ako padne cijena iron ore ispod breakeven (šta mislim da neće) i dalje bi bilo pozitivno? Sve je pozitivno?"

Pad cijene iron ore je po vama nesto lose?

Taj pad nije posljedica nize potraznje za celikom nego su drugi razlozi.a niza cijena ce potaknuti povecanja zaliha i proizvodnju jer se zarade celicana povecavaju?

Ispravite sto nije tocno i dodajte svoje videnje trenutne situacije. I sto vi ocekujete da ce se dogadati.

BCI 5TC 52281 -1100

Display More

Pad cijene iron ore je po vama nesto lose? -> DA, ovoliki pad cijene je svakako nešto loše.

Taj pad nije posljedica nize potraznje za celikom nego su drugi razlozi.a niza cijena ce potaknuti povecanja zaliha i proizvodnju jer se zarade celicana povecavaju? -> Pad je posljedica kineske inicijative da se smanji proizvodnja čelika, ne poveća. Xi je to nazvao "umjereni rast" ili slično. Povećanje zaliha sa smanjenim outputom nikako nije dobra vijest. Ukratko recimo da bi naš prijatelj Nick bio sretniji da na ovom desnom grafu koji je postao okrene situacija prema gore . Ja iskreno neznam šta ste vi bullish vidjeli u tom postu?

Ispravite sto nije tocno i dodajte svoje videnje trenutne situacije. I sto vi ocekujete da ce se dogadati.-> Kristalnu kuglu nemam ali svakako ovo može biti veliki problem za BCI kako i sam Nick kaže. Dodajmo na ovo generalno smanjenje rasta China GDP-a, situaciju sa Evergrandeom koji je potencijalni black swan event.... Ono šta je svakako dobro za capeove je trenutna Coal situacija i to šta ulazimo u Q4 koji je tradicionalno dobar i super demand za manjim brodovima.

Evo tako ja to vidim a volio bi čuti i mišljenja drugih, ima tu znalaca na forumu čije bi ja mišljenje rado pročitao (mislim da će se prepoznati)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt