Ovdje se stvarno kasno pali i u rastu i u padu ali brate kad krenemo oderemo ga junački
Posts by looserst
-
-
GOGL $8.50
NM $5.20
SWN $5.00
sve kao kupac
bio u napsti i za ZIM, al' malo mi visoko pa da ne dodajem bzvz na poziciju jer ga ionako držim dobar chunk
Hrabro, svaka čast! Nadam se da će biti sreće
-
netko je pisao da ima nekog "brodara" za pitat......loosert neki dan?......i na koliko brodova, zna li tko točno?
inače, prati li tko futurese?....nema više onih koji izvještavaju o njihovom "preokretu"......ruše se ko kula od karata i jučer i danas......vozarine su za sad izvrsne s obzirom na njih.....a sad dokle će, vidjet ćemo........
Ovo je katastrofa zadnja 2 dana. A za očekivati je da nema raketa i da je malo tiši forum kad je ovakva situacija. Obično je zimski san kad padaju vozarine a party na brodu kad rastu, ništa nova.
(Pitat ću za BWTS ali nekako mislim da to zahtjeva škver)
BWTS info stigao...Teoretski se može u navigaciji odraditi ali nije realno da bi iko to radio. Netko za te naprave i garantira pa se u pravilu to odradi na nekom redovitom manjem ili većem servisu.
-
netko je pisao da ima nekog "brodara" za pitat......loosert neki dan?......i na koliko brodova, zna li tko točno?
inače, prati li tko futurese?....nema više onih koji izvještavaju o njihovom "preokretu"......ruše se ko kula od karata i jučer i danas......vozarine su za sad izvrsne s obzirom na njih.....a sad dokle će, vidjet ćemo........
Ovo je katastrofa zadnja 2 dana. A za očekivati je da nema raketa i da je malo tiši forum kad je ovakva situacija. Obično je zimski san kad padaju vozarine a party na brodu kad rastu, ništa nova.
(Pitat ću za BWTS ali nekako mislim da to zahtjeva škver)
-
Gosp. Parica, pitanja koja ste postavili, uvjeren sam da 95% ljudi na forumu ne zna, iako ulažu u brodare, i sam pripadam u tu skupinu. Želim reći pitanja su prava i ako dobijemo odgovore, svima će nam biti puno lakše donositi odluke. I sam imam za mene, dosta dionica atpl.
Svi bi mi tu trebali uciti i postavljati i pametna i glupa pitanja. Valjda tome ovakvi forumi sluze. Pokusavati zeznuti market, fondove i slicno. A manje crtati rakete, postavljati targete, rugati drugacijim misljenima, kur..ti se sa zaradama itd
-
Kod NMM vidim po što su ugovoreni brodovi i znam da se teoretski vozarine sruše sutra bilo za drybulk bilo za kontejnere ili tankere da će s trenutnim ugovorima 2022 biti izvrsna, 2023 također, tek 2024 bi se rezultati počeli ozbiljnije kvariti.
Na ZIM to ne mogu naći. Postavljam pitanje da se teoretski kroz mjesec-dva vozarine za containership sruše na 5000$ na dan koliko bi dugo još Zim imao toliku dobit. Nije isto je li to početak 22, sredina ili kraj godine. Voze li oni sve na spotu pa što bude da bude ili? Upravljaju s preko 100 brodova. Ima li ovdje koji Zim-stručnjak?
Nemojte usporedjivati ZIM i NMM. Iz vise razloga. Najprije NMM je sad mix bulkera, kontejnera i tankera, ZIM ima samo par kontejner brodova.
Ali najvaznije brkate pojmove kod kontejnerasa. ZIM je carrier i on renta brodove od bas takvih kao sta je NMM. Do nedavno ZIM nije imao nijedan svoj brod. Dakle ZIM plati recimo NMM-u neku svotu i iznajmi brod od 5k teu. Onda na njemu voza kontejnere i naplati ih recimo Alibabi. Onda sebi uzme marzu. Sad je ta marza bolesno velika.
E sad gdje je problem...
Ovo rentanje broda od NMM je na dugi rok. Cca 2-3 god recimo a ovo sta ZIM uzme Alibabi je na kratki rok. I tu sad dolazimo u opasnost da ZIM zavrsi npr za godinu dana da mora placati skupom Naviosu a da se ne pokriva Alibabom ako se rjesi congestion, dodu novi brodovi, nesto trece...
Sta se tice indeksa za NMM pratite harpex a za ZIM fbx.
ZIM usporedite sa hapag lloyd, maersk, cma cgm ili popularni evergeen
NMM kontejner dio sa gsl, dac itd...
-
Brzinski odgovor sa broda na pitanje 4)
Ovisno o veličini bulkera, ULC (Ultra large carrier gotovo uvik tuče interkontinentalne rute, tipa iz Brazila za USA ili Kinu. Cape size ili Panamax bulkovi su većinon u trump sistemu tj. brodovi lutalice za tereton na marketu. Normalno da svaki čarter gleda iskoristivost tj. da npr. ako je iskrca soju, ukrca npr. željeznu rudu u kontra smjeru. Neisplativo je plovit u ballastu tj. prazan. Događa se ali ne često. Bulkovi su u globalu najveće lutalice za tereton, vrlo rijetko linijaši, samo najveći i najači predpostavljan kad je žetva u Brazilu, Australiji ili tako nešto. Znalo bi se dogodit npr. da na Panamaxu ukrcamo teret u Španjolskoj pa se dobije for order priko Atlantika, jedno 6, 7 luka se navede kao iskrcajne i onda u zadnja 3 dana odluče prema di ćeš plovit. Tu iskrcaš i onda u najbližem portu po novi teret. To tako funcionira
-
Neke odgovore mozda mozemo ovdje naci:
Dry Cargo Charterparties agreement - Time charters & voyage charters
Ima nesto o demurrage i off hire. Za neka pitanja mislim da moramo do morskih ljudi. Pitat cu pa javim ako dobijem kakav koristan info
-
Sklona sam vjerovati da će ZIM na 60 dolara......al' da li će pravocrtno, ili u cik -cak ??
A ne znam ni koliko vam je to važno...
Meni osobno ne, cekam Q3 i nadam se da ce i malo preko 60 povuci. Zim je bio jako dobar prema meni ove godine a i stalno ga pratim pa mi se cini da sam ga naucio "voziti". Samo sad sa puno manje gasa tj usd to radim u odnosu na proljece i ljeto
-
Malo nas je, al' smo bučni
245 stranica teksta
Jesu li brodari još In ?
Kako se drži BDI ?
Pogledala SB, kreće se kako smo očekivali
Ne bih se zaletila unutra, čekala bih još malo
I ZIM.
Na 52,80- 53 bila bih jako oprezna
Al' frankly, to je samo plan. U stvarnosti nemamo pojma kuda će market.
Ajmo odvojiti SB i ZIM. Zajednicko im je da plove. Nekome su in, nekome nisu.
BDI je bitan za SB. BDI je pao, sad je nekako stabiliziran na i dalje visokim razinama. Kuda ce dalje...neznamo. Izvjesce SB je u srijedu after close pa sad cekati ga vanka ili unutra
ZIM voza kontejnere. Ima svoje indekse koji su trenutno na ATH. Zaradit ce cca 10 usd u q3 na cijenu od 50 usd. Mozda graf upucuje na nekakav oprez ali vidjeli smo ZIM ove godine kako probija otpore i mase im pa-pa. Doduse vidjeli smo da zna i zaroniti
-
A koja to tehnologija nedostaje da zamijeni ugljen npr.?
Sve je stvar cijene i troškova proizvodnje. A oboje pada obnovljivcima sve više kako njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije raste... Samo je pitanje vremena i obilnih poticaja. Uskoro će bogati poticati siromašne da pređu na OIE zbog svoje guzice, a ne zbog altruizma.
Uvijek je stvar cijene. Postoji fensi tesla na struju al ja ponosno vozim golfa diesela
Jedna poluprigodna slija
-
Ne mogu vjerovati da ja ovo postam ali evo malo o UGLJENU
https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2021/…f-two-countries
Sto vise razmisljam o svemu tome to sam cvrsci u uvjerenju da iako nacelno jesam za dekarbonizaciju i zelenu trazniciju, da ih ovakve kakve trenutno jesu treba naprosto zaustaviti. I reci proponentima da zackome i odu doma.
Zasto? Pa zato jer nam nude bijedu i neimastinu, redukcije energije, generalno tezak i los zivot.
Da se razumijemo, ja nisam protiv dekarbonizacije, apsolutno sam ZA to da imamo cistu energiju, bez dima, ali na bazi trenutnih tehnologija to naprosto nije moguce bez teskih socioekonomskih posljedica.
Zelena tranzicija ce uspjeti, ljudi ce napustiti naftu, plin i ugljen onoga dana kad nove tehnologije budu nudile nesto bolje i kvalitetnije za njihov novac. Kao sto je kompjuter zamijenio pisacu masinu. Kao sto je touchscreen zamijenio tipke.
Dokle god toga ne bude odrzavat ce se zelene konferencije, gurati subvencije, a sve skupa ici slabo ili nikako.
Klimatske promjene naprosto nisu dovoljno jak razlog da bi se vecinu covjecanstva, a tu mislim na Kinu i Indiju, jer EU je nevazna, natjeralo na promjene. Tek kad bude isplativo to ce se desiti.
Mislim kolega da se ne treba brinuti da ce upravo tako i biti. Ljudi su komformisti po prirodi i nema sanse da zelena prica pobjedi naustrb kvalitete zivota u kratkom roku
-
Treba vidjeti jel se negdje moze trgovati sa gnojivom?
Gnojivo je bilo zicer.
FERTILIZER SHORTAGE: Pretty shocking price increases for ammonia in key US export locations over the last week: New Orleans (NOLA) spot price jumped 70% over seven days to a record high of $1,030 per tonne. US Tampa spot ammonia went up 25%. And prices surged too overseas.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Jesmo saznali gdje se time moze trgovati? I drugim commodities isto? Mislim pratimo to stalno kao utjecaj na bulk ali dalo bi se dobro zaradit npr short ironore ili coal nedavno pa sad na ovim fertilizerima
-
Dakle ovdje je fulan cijeli fudbal no lopta je okrugla pa se nadam da će poštovani Mitkko u rebalans proračuna za Jdpl.
Dakle otrežnjenje je došlo u pravi trenutak a vidim da će biti i novih analiza
Kolega, ovo vam je jako povrsno gledanje na stvari. Dobit u Q3 je umjesto "spektakularna" kako sam predvidjao, sada "samo" "fantasticna".
Ova dionica je i dalje po svim parametrima doslovno duplo jeftinija od npr. ATPL sa kojom ju svi volimo usporedjivati. I to nije moja subjektivna ocjena, to su brojke.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Da, sada zvuci nevjerojatno ali prije pola godine ili malo vise se moglo kupiti dionicu po cijeni Q3 eps. anvilivbl
-
Je li ovo nesto novo ili Trogir kad je bio na doku? Zna li neko na koji brod i kada?
.... i investicija u uređaje
za pročišćavanje balastnih voda u iznosu od 5.864.782 kune...
-
Ne mogu vjerovati da ja ovo postam ali evo malo o UGLJENU
Seaborne Coal: A Tale of Two Countries — Breakwave AdvisorsThermal coal prices have given up some of the spectacular gainswww.breakwaveadvisors.com -
-
Loosert, 10-ti i 11- misec ce imati bolji prosjek vozarina nego 9-ti, jer se vozarine prikazu sa mjesec dana odgode, i to je cinjenica, upitan je samo 12- ti mjesec, a da ce biti ispod 30 k, sumnjam, samim time, Q4 ce biti bolji, u nagoru ruku isti. Za mjesec dana to ce biti vjerojatno cinjenica, ali tad cemo sa sigurnoscu moci to ustvrditi.
Dobro, svi ste sigurni pa pišem 63 milje dobiti za Q4
-
@ looserst
Mark my words
Pošteno ali ponovit ću jedno je dati prognozu i ubosti a drugo je "sa sigurnošću reći".
Ja sam recimo jednom cijelu večer lige prvaka pogodio na tiketu
-
očekivanja se nisu ispunila samo onima koji su ih postavili nerealno visoko . Skok dobiti sa 32 milj u q2 na 45 milj u q3 je povećanje od nekih 40 % u jednom kvartalu . Ako je to loše onda neznam ... q4 dobit će iznositi dodatnih 18 milj, znači nekih 63 milj kn , sudeći po trendu rasta vozarina koji smo imali dosada, prosjek cca 21k za zadnji kvartal bi trebao biti.
Najvažnije od svega je to što možemo sa sigurnošću reći i da će 2022 godina biti najmanje uspješna kao i 2021, jer kako rekoh prosječne vozarine sporo rastu iz mjeseca u mjesec Al isto tako i sporo padaju kad ze to dodje vrijeme. Ovo je dionica za dugoročni ulog , bila je takva i prije izvješća Al sad je trend potvrđen.
Kolega:
"q4 dobit će iznositi dodatnih 18 milj, znači nekih 63 milj kn"
Zašto bi bila 63 milje, zašto bi uopće bila veća od Q3? Ok, recimo da je 10 mjesec jači nego bilo koji od Q3 ali neznamo šta nas čeka do kraja godine
"Najvažnije od svega je to što možemo sa sigurnošću reći i da će 2022 godina biti najmanje uspješna kao i 2021, jer kako rekoh prosječne vozarine sporo rastu iz mjeseca u mjesec Al isto tako i sporo padaju kad ze to dodje vrijeme."
BDI je pao 40% u par tjedana a vi već znate da će 2022 biti bolja od 2021?! I šta to sporo raste i pada, pa ovo je drybulk, nema bržeg rasta ni pada osim na nekim shitcoinima valjda
Disclaimer: Ne kažem da hoće ili neće rasti, biti veće dobiti itd samo tvrdim da ni vi ni ja ni bilo ko drugi to ne zna. Nemojte prozivati druge za nerealna očekivanja sa ovakvim izjavama