1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. Iknow

Posts by Iknow

• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
  • KRAS (Kraš prehrambena industrija d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 9:01 PM

Očito je bila neka značajnija količina udjela “u trezoru” od radnika koji vise nisu radnici i penzionera. I onih koji moguće nisu otplatili udjele. E pa te udjele su si “za ništa” prodali upravitelji, nadzorni i i prokuristica sami sebi. Za nikakvu lovu. I kad je ESOP prodao svoje dionice, oni su povukli lovu od ESOP-a te u dva tri mjeseca zaradili i nekoliko puta.

Zato Marica nije prodala svoje dionice Pivcima. Uzela je hrpu udjela u ESOP-u (koliko je mogla) i tamo realizirala svoju dobit. Dionice će prodati kad Kras dobije konacnog vlasnika.

• KRAS (Kraš prehrambena industrija d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 8:16 PM

Nije novatv nego RTL.... al dobro.

https://play.rtl.hr/rtl-danas-p_74…2020-c_12588689

Od 48 min. pa nadalje.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 7:37 PM

Sto ti je A?

Kako si točno računao A? Kao znroj čega sve?

Nije mi bas jasno iz tvoje tablice.

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 6:22 PM
    Quote from LadyM

Dal su ostvarili dobit?Konsolidirano?DA

Dal su ostvarili operativnu dobit?Nekonsolidirano?DA

Dal su se ujedinili i u budućem razdoblju ce imati i nize troskove?DA

Dal je šećer proglašen najboljim burzovnom robom zato sto raste neprestano od onog pada u 9. mjesecu?DA

Dal će biti deficit u 2020:10 mln.t. ;U 2021:3 mln t. DA

Dal vi pratite proizvodnju na globalnoj razini po zemljama,kontinentima,njihove lokalne vijesti te sluzbene objave,svakodnevno.NE,ja DA.

I td.

Display More

Pogledaj bilancu. Tamo vise nema operativne imovine. Ti sad vise nemaš dionice šećerane nego firme koja ima udjel u secerani. To sto cijena šećera kao burzovne robe raste na trzistu vise nema tako direktan utjecaj na poslovanje šećerane. Ti te efekte nećeš neposredno vidjeti niti osjetiti na rezultatima Vira.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 6:08 PM
    Quote from mitkko

Dakle, prema FI za 2019 imamo sljedeće:

2019 / (peer grupa avg/med):

- EV/EBITDA = 8,90 (12,80/10,80)

- P/NAV* = 0,79 (0,83/0,75)

Dionice se trenutno trže 21% ispod neto vrijednosti imovine.

EV/EBITDA pokazatelj za cca 30% povoljniji od prosjeka peer grupe. Meni ovo izgleda odlično.

* NAV prema mojoj računici (tablica u prilogu)

Display More

Ajd sad napravi isto al s brodovima koji su im trenutno u vlasništvu. Želim reci, da li su oni vlasnici svih brodova koje si naveo ili su neki od njih prodani i zatim uzeti u najam?

• Iknow
    • February 29, 2020 at 6:02 PM
    Quote from upupup

Za LadyM: Zahvaljujem Vam za prepoznavanje trenutka promjene na svjetskim tržištima i na Vašem pisanju o tome na forumu. Vi ste me "navukli" na ovu dionicu.

Za sve koje sam ja eventualno "navukao" svojim drukanjem: Nadam se da niste previše razočarani.

Za sve koje nisam uspio "navuči": Još nije kasno. ZSE radi već u ponedjeljak, a ovo je tek početak povratka ove firme na staru slavu.

Ja bih na tvojem mjestu bio jako oprezan s ovakvim javnim pozivima. Prilično je jasno da samo oni koji ne razumiju suštinu ovog izvješća i teške situacije u i oko Vira, mogu ozbiljno shvatiti “poziv”.

• Iknow
    • February 29, 2020 at 5:49 PM

Vide dobro, al to su prihodi od prodaje imovine koju su očito prodali HIŠ sto znaci da vise nema proizvodne imovine. Ostala je umjesto toga financijska imovina upitne vrijednosti, a dionicari Vira samo posredni suvlasnici u HIŠ.

Ne bih htio grubo zvučati, al Viro je zapravo ono sto je netko pisao na IPKK - prazna ljuštura.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Iknow
    • February 29, 2020 at 10:06 AM
    Quote from Zvjezdani
    Quote from noviulagac

Koji bi to bili motivi?

Pa recimo:

"Take money and run"!

I to prije proglašenja kazne za pranje love ili isplate velikih iznosa temeljem sudskih presuda u slučaju Franak.

Alternativa je da banka ne zna u što bi uložila novac jer su poduzetnici nesigurni klijenti, a građani su ionako dekintirani, pa onda umjesto da ju stave u zadržanu dobiti, i time povećaju vrijednost banke, oni lovu proslijede dioničarima.

Akde nemoj vise pisati gluposti. Lijepo te molim.

Banka može isplacivati dividendu samo ako udovoljava svim kapitalnim zahtjevima i ima viska kapitala za to. I mora imati neformalnu suglasnost regulatora odnsono HNB-a da to može učiniti. Prema tome Zaba to sve ima i onda priča o tome da banka ne zna u sto je uložila i da su građani dekintirani može samo poteći od nekog tko nema pojma o bankarstvu opcenito i ne razumije uopće kako banka funkcionira.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Iknow
    • February 28, 2020 at 5:50 PM

Ja ne vjerujem da se cilja prosjek puno niži od trenutnog koji je na razini od 7,5 kuna po dionici. Vise se cini mi se pokusava ekipa demoralizirati da ne juriša na ask. Pogotovo sad kad su svi marketi i sve ostale dionice u turmoil-u.

Ali ako postoje i budu dvije ponude onda će taj prosjek biti početna razina za pregovaranje. IMHO.

• Iknow
    • February 28, 2020 at 3:56 PM

Standardna igra. Stelaju decki prosjek.

• Iknow
    • February 28, 2020 at 2:45 PM
    Quote from Mrcash

Svaki dan proteklih 7 dana kupovao sam knjigu dioničara. Gledajte cijenom se manipulira gadno, a to je moguće vidjeti ako svaki dan knjigu analizirate. U srijedu, četvrtak i petak preko 4 skrbnicka računa od 3 brokeraja I zagrebačke banke netko je kupio 320 tis komada po prosječnoj cijeni od 7.2 kn i više. U ponedjeljak je svu tu količinu iskrcao po 6.2 prosječno. Dakle netko je namjerno izgubio 50 tis eura minimalno. Sva prodaja u ponedjeljak došla je od strane tog nekog, dok je sva kupnja došla od strane pojedinaca i hpb-a koji je ušao u top 10. Ostala količina je protrejdana.

U utorak je preko skrbnickih Croatia banke ponovo kupovano, a sa tih istih skrbnickih je npr u prošli četvrtak prodavano. To su vam količine od 60, 70 tis komada, ovisno koliko treba taj dan. Ove količine što pometu kupnju tu i tamo, su sa tih skrbnickih Croatia banke po meni.

Jedino objašnjenje zasto se ovo radi je da se pokušava tromjesečni prosjek obuzdati, I vjerojatno će se nastaviti tako dok ne bude neka objava ili slično.

Pa ako je tako ide prijava regulatoru pa nek on utvrdjuje činjenice i postupanja. Hvala na info!

• Iknow
    • February 28, 2020 at 2:42 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Orange55

UG je kupio Tele 2 ....zbog cega?

Da bude treci mob operater u velikoj drzavi Hr? Ili da proba jos nesto kupiti ( Optima ) i povecati svoju moc na trzistu?!

To ti je kao da sad kupis novi BMW ali hoces da ti prodaju model bez klime,ABS,servo....dovoljno ti je da on vozi .....

Dajte ljudi mucnite malo....

A1 je isto ozbiljan igrac i zeli sve kupiti sto se je dalo prodati u HR ( ali uvijek su izgubili )....

A vidjet cemo od ponedeljka kakva je situacija....a ova cijena je ispod bilo kakve vrijednosti u bransi....

Pogledajte sta su vam napisali ostali o vrijednosti kupnje....Tele2, Vivacom,Metronet....

Display More

da, i svejedno svako malo netko istrese 50 000 kom a ima oči i zna čitati...

Display More

A gle, svatko ima svoju procjenu. Možda netko cijeni da će se prodaja odužiti ili tipuje na neku drugu priliku. Dosta toga je palo, ljudi trebaju novce. Možda netko ima priličnu količinu pa smanjuje rizik prodajući dio. Optima ima nemali broj ne bas malih dionicara. A nisu svi trejderi da se igraju na bidu odnosno asku. Svašta može biti... svatko ima neki svoj razlog.

• Iknow
    • February 28, 2020 at 1:33 PM

Ok, ja nemam pojma.

Eh, da je za svaku glupost po kuna, ti bi bio milijarder.

Nazalost, crtkanje i spajanje točkica po ekranu nas je odvelo na pogrešne staze.

Vratimo se mi konstruktivnoj raspravi. Moja analiza pokazuje da gledano prema RGU Optoma ostvaruje prihode po RGU na razini ove akvizicije odnosno firme: https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf

Da pojednostavim računicu, prema mojoj procjeni Optima ima oko 370.000 RGU, a UPC 1.431.000

UPC je zajedno sa dugom placen 1,9 milijardi eura ili na cca proforma 10EV/Ebitda i nešto vise od 6, EV/sales. Dakle, za dostizanje konvergentnosti(povezivanju fiksnih i mobilnih operacija) plaća se poprilicna premija. Otuda cijena ne bi smjela biti ispod 200 milijuna eura za EV odnosno cca 120-130 milijuna eura za equity. Al ajmo sve diskontirati iz ovog ili onog razloga za 20% (tehnoloških zaostataka), dolazimo do dakle cijene od 150 milijuna eura, sto umanjeno za neto dug za 60-70-tak milijuna eura, nam daje cca 80-90 milijuna eura za equity, a to je 8,6 do 9,7 kuna po dionici. Ja osobno ne očekujem manje od tog iznosa.

• Iknow
    • February 28, 2020 at 12:19 PM
    Quote from du_Lac
    Quote from Lulu1

Pa nemojte tako. Zar vi zelite reci da ta bas nikad nista ne pogodi. Zar ovo nije pogodak?

Meni to izgleda više kao lisica, a ne neki bull ili bear.

Obicno patvorenje. Vidi se po iscrtanim trend-linijama da to nema veze sa TA niti zdravim razumom.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Iknow
    • February 28, 2020 at 8:49 AM
    Quote from stefek
    Quote from MJ23

Sad je samo pitanje kolka je kazna, prali bi oni i dalje samo je netko rekao ( Usa ili Eu ) dosta je bilo

Kako se priča, kazna je samo od HNB-a oko 100 milijuna kuna...To je rekla-kazala, ali ne bi se spominjalo bezveze.

Nisam upoznat sa zakonom, al trebalo bi provjeriti koliko su maksimalno zapriječene kazne. To mi se cini “malo” pretjeran iznos iako ako zakon propisuje postotak od “nečeg” onda je možda i moguće naplatiti takvu kaznu. Ne znam, al svakako bih provjerio.

• Iknow
    • February 28, 2020 at 6:58 AM

TA ovdje nema značajnu prediktivnu moć jer informacije i dezinformacije koje se spominju naprosto ne postoje. Kao ni referentne procjene o vrijednosti. Ja poštujem TA, al ovo sto se piše i crta su naprosto obične gluparije.

Ovom prigodom bih zamolio moderatora da otovori posebnu temu za TA pa neka se tamo crtka. Jer sad imamo gurue koji nemaju pojma o pojmu od nemila do nedraga... (kako netko uopće može zakljuciti nešto o TA i kretanju cijene na dionicama koje ne zadovoljavaju ni kriterij minimalnog ostvarenog volumena i temeljem toga još donositi dugorocnije zaključke? - tu ne mislim na Opte nego na neke mnogo nelikvidnije stockove)

Trenutno kretanje lokalnih cijena je uglavnom pod utjecajem dezinvestiranja zbog pada globalnih tržišta uzrokovanih strahom od virusa i s njime povezanog slabljenja globalnog gospodarstva. Sve to ima utjecaja na lokalne dionice i lokalni sentiment, pa i na OPTE no ne treba izmisljati događaje i stvari koje ne postoje i koje se trenutno marginalno ocrtavaju (imaju prije svega sistemski, a ne specifični karakter) u kretanju cijene. Zbog ovih ili onih razloga. Drugim riječima, ako globalni marketi padaju, lokalni Market pada, onda je vjerojatno da će i pojedine pozicije padati, no ubog specifičnih okolnosti i tajminga neke vjerojatno neće.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Iknow
    • February 27, 2020 at 9:42 PM

A boostali su neto rezultat, al operativno su poslovali lošije nego lani, pa im je rasla i EV/Ebitda.

Ebitda im je prema podacima sa mojedionice 116 milijuna kuna manja u 2019. nego godinu dana ranije.

Rashodi ukljuc. amortizaciju su im rasli. A imali su i pozitivna vrijednosna usklađenja?! Ponekad mi se cini kao da se “razbacuju” lovom, pogotovo u diviziji turizam.

• Iknow
    • February 27, 2020 at 9:18 PM

Pa lijepo onda sutra sve prodaš i rijesio si sve probleme. I to sve one dionice Optime koje nemaš.

Paralelno vježbaš sprint i maraton da ne zakasniš na “naknadni ulazak”. Dam ti broj mog kondicijskog trenira da te brzo utrenira za to.

• Iknow
    • February 27, 2020 at 8:04 PM

Tko zna kad će se otvarati ponude. Nisam nigdje vidio da je išta pisalo koji je to dan. Sutra je petak, radni dan prije ponedjeljka 2. ožujka kada do podne moraju biti dostavljene neobvezujuće ponude.

Vjerojatno će javnost biti obavještena o pristiglim ponudama kad se one pročitaju i pregledaju. Da li će to biti bas u ponedjeljak, nekako sumnjam. Al sve je moguce. Moguće je i da objava bude pristiglo je toliko i toliko ponuda ili nije pristiglo.

Ja se nadam da neće biti drame i današnje šaranje nalozima i cijenom. treba gledati i tome kontekstu. Barem neke aktivnosti s kraja trgovanja. Ima regulator, oni ima ekipu pa neka proučavaju sto, tko, gdje, kako i zašto.

• Iknow
    • February 27, 2020 at 7:50 PM

Pa sto nisu danas prodali?

Neka samo prodaju. To je sve sića za ono koliko je toga spremno na kupnji.

• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt