Pa po gornjim grafovima dokovanje je jeftinije za dry bulk i prema procjenama iz prethodnog posta i primjenjujući grupni discount realno je oko 1.1mil×9=cca 10mil total
Posts by Brunos
-
-
China promises to **phase down** (but not **phase out**) coal "during" its 15th five-year plan (that's it, at some point between Jan 2026 and Dec 2030). That's in line with China's promise that its emissions will peak in 2030. We have 9 more years of Chinese coal growth.
2030.Sapienti sat
Vrh bull marketa na drybulku ce biti 2023 ili 2024
Danasnji prodavaci brinu sto ce biti za 10g ili 100g sa planetom i drybulkom a zanemaruju sve ono jako pozitivno sto ce se dogoditi unutar godinu ili dvije.
Rast demanda, rekordno niski orderbook, eexi, carbon tax.
Po meni to ce biti "potez za notes", zivotna investitorska skola.
A ako komentiramo strategiju trgovanja, mozda ce dionica nesto dole ali jako su male sanse da ce se ostvariti trejderski san svih prodavaca da ce kupiti jeftinije svu prodanu kolicinu.
Kupiti ce oko pola njih i to prosjecno oko pola prodanog.
Tako je bilo 3-4 puta ove godine.
Tko misli da ce sada biti drugacije neka napise pa cemo napraviti analizu poc 2022.
Ti isti koji sada prodaju ce pogurati drybulkere na novi vrh samo sto ce tako zaraditi manje umjesto vise.
U ruke kokice i pivu🍿🍺😁
Kolegice cijenim vas optimizam ali u ovoj situaciji je bilo mudro prodati pa dokupiti ispod 400. Ako indeks i dionica ne nastave padati i dalje. Tako da nemojmo izvrtati cinjenice tko god da je rasprodavao pogodio je dobar tajming i to se mora priznati. Ja nisam sa svojim dionicama reagirao i mislio sam da mi nece otici u minus jer su bile u osjetnom plusu pa ipak nije bilo dovoljno. Slazem se s pozitivnim ocekivanjima u bliskoj buducnosti i nadam se preokretu ali trenutno bih radio bio izvan nego u poziciji. E sad nebi me zacudilo da dionica potone i dublje jer pitanje je koliko su pojedinci imuni na crvenilo na brokerskom a osobito nakon propustene zarade. Ja za sada ostajem imun ali strah me za druge.
-
Opet,tonu brodovi?🤔 Zna li se razlog?
China cement production down 17% in October to just above 200 million tons, pointing to a significant curtailment in construction activity
China crude steel production down 23.3% to 71.6 million tons, lowest since December 2017. In five months steel production has dropped a whopping 28%.
Vjerojatno i strah od neizvjesnosti jedan od razloga. Mozda i konferencija u Glasgowu oko klimatskih odluka i oocenito negativni sentiment prema brodarima koji traje od pocetka rasprodaje
-
Ovo je potencijalni manevar insidera. Kupili dionice ranije. Onda prodali na vrhuncu kad su svi cekali odluku o dividendi (nakon ukidanja HNB). I onda ostavili da razocarani kupci prodaju preko 10% jeftinije i sada opet dokup (naravno vece kolicine) s namjerom da se dopuni dnevni red u zadnji cas. Na taj nacin zapravo dobiju 2x dividendu.
Naravno nemam nikakav dokaz za to samo glasno razmisljam jer mi nema nikakve logike ovaj ponovni rast ako se nesto iza brda ne valja.
-
Pa samo sam pitao jer nisam ni sam siguran kako tocno izracunati. Problem mi je sto imamo i kodt2 dionice i drugi problem sto njihovi profiti budu kombinirani sa poticajima odnosno poreznim olaksicama, pa dio toga stavljaju u zadrzanu dobit itd. Ako netko zna kako to sve uzeti u obzir neka napise. Sam rezultat i nije toliko bitan slazem se jer je svima jasno da je ovo top kompanija ali ipak nevi bilo lose znati tocan omjer.
-
Ovdje je rizik bio da li će popuniti kapacitete u novom pogonu, da li će zadržati marže, kako će se odraziti dolazak g. Kolaka na čelo Končara, kako će se kovid kriza odraziti na poslovanje, te rast cijena sirovina, kako će i kada u tvornici u Poljskoj postići profitabilnost. Sve navedeno je savršeno odrađeno, a danas se baš BMW žali na manjak punionica za el. Vozila u EU, slijedi realizacija posla za mađarsku tvornicu baterija. Na ZSE se trguje po P/E 8. Molim Vas prosvijetlite me jer ne vidim rizik da bi se trgovalo po ovakvo niskoj cijeni, narudžbe +30%
Na temelju cega ste izracunali P/E=8?
-
je li moguce da su koristili korona poticaje pa zato "ne smiju" isplatiti divku u 2021.?
Mislim da nije jer njihova grupa djelatnosti ne podlijeze skupini djelatnost za koje je predvidena potpora za ocuvanje radnih mjesta.
-
Zar je moguce da dividende ne bude?
A toliko sam bio nekako uvjeren da ce biti isplacena jos u ovoj godini
Nisi jedini kolega. Meni je to bio zicer u portfelju. Ali po tko zna koji put potvrdilo se pravilo da nema zicera na burzi.
Ono sto veseli je da je za ocekivati da u isplatu dividende u 2022. ulazi jos i 2021.godina pa bi sve manje od 9kn bilo razocaravajuce. Ne mozemo nista nego cekati i vidjeti kako ce zavrsiti ova prica.
-
Navodno troše oko 8M dnevno, a rudare preko 11.
Malo guglajuci evo jedna zanimljvost na sta sam naisa, prosinac je izgleda mjesec kad najveca potrosnja bude, a vjerovatno i prvi mjesec to se iz ovoga ne vidimo medjutim zanimljivo je da u tom razdoblju isto i energija iz hydro-electric pada pa je onda u tom razdoblju veci udio ugljena u potrosnji jer dio energije moras i nadomjestit pa nije uvijek jednadzba jednoznacna sta se dogadaja ako gledamo samo jednu stvar vjerovatno je to povezano s zaledjivanjem, iz 2019 se bolje vidi ta razlika
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Drugo jos jedna zanimljivost izgleda da je proizvodnja celika izasla van neke oscilacije uobicajene standardne devijacije, zapravo je i cudo kakve su vozarine bile u odnosu na ovaj kineski pad i sad kina je jos ogranicila sljedecih par mjeseci output u nekim gradovima ali to ce dovest do jos vecih poremecaja nego sta je uobicajeno za kinu, da ne bude na kraju kao i s ugljenom 5 do 12 pali peci na max ili je ovo sve stvar kontrole radi disbalansa pa sad pokusavaju ugljen dovest u red pa ce onda morat celik jer ocito ne mogu sve odjednom jer bi pritisak na cijene bio neodrziv i vise bi ugrozia ekonomiju, drugi je problem sta i sve ostale zemlje imaju slicnih problema radi disbalanca i pada industriske proizvodnje.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Sto se tice strukture elektrana i udjela potrosnje nije bas tako jednostavno. Kao sto vidite iz grafa nuklearna energija je stalno konstantna jer se u svakom EE sustavu koristi kao bazni izvor energije. Onda dolaze velike termoelektrane. Njihov angazman ovisi izmedu ostalog o sezoni u godini ali i uvelike o dostupnoj energiji iz hidroelektrana koje su podlozne promjeni ovisno o kolicini padalina. Mislim da je to primarni uzrok oscilacija.
Drugi dio price su obnovljivi izvori osobito vjetroelektrane koje takoder ovise o vremenskim uvjetima nesto manje nego solari ali su u cjelini relativno malog udjela u odnosu na ostale. Na vrh toga dolaze brze termoelektrane koje mogu brzo regirati da odrze peak potrosnju i ocuvaju stabilnost supply i demanda elektricne energije.
Ono sto nije razvidno iz grafova je narednih par godina. Naima kolicina demanda za strujom se jako naglo povecava, da ne nabrajam sad razloge to je cinjenice ne samo u Kini nego svugdje. U tim okolnostima za ocekivati je da ce se buduce potrebe u narednim godinama morati velikim dijelom popunjavati kroz postojecu infrastrukturu. Izgradnja jedne nuklearke trazi svoje vrijeme i resurse. Jednostavnije i brze je koristiti bufere postojecih elektrana osobito termalnih dok se ne osiguraju nove elektrane. Iz tog razloga ocekujem da ce se udio termalne energije gdje uglavnom koriste ugljen nastaviti povecavati cak i izvan normalne sezone kako sugeriraju grafovi jer u proslosti nije postojao tako nagli stupanj povecanja potrosnje. Ovaj proces ne moze zustaviti ni Partija jer ako u svakom trenutku nema ravnoteze izmedu proizvodnje i potrosnje energije sustav se rusi. Dakle ili ce nekim cudom brzo sagraditi veliki broj dodatnih elektrana (moguce opet termoelektrana), ili ce pojacano koristiti postojece ili ce napraviti kombinaciju. Svi scenariji ukazuju da ce demand za ugljenom nastaviti rasti.
-
Sto je ovo glavna skupstina bez odluke o divki?? Ah
-
Sve iznad 5 kn na brokerskom je dobro...
Nekada je bolje i ne imati casha, manja je mogućnost brze pogreške.
Haha slazem se. Neka digne ruku tko ima preko 5000kn na brokerskom nakon nedavnih dogadaja?
-
Kakva navala na kupnji!
-
Djeluje kao kontrola velikih igraca. Imamo li saznanja tko je otpustao i kupovao ovih dana?
Nitko iz TOP10 nije nista prodao.
Onda je moj jedini zakljucak da su lavinu pokrenuli pojedinci sa par tisuca komada koji su ulazili na pocetku rastuceg trenda (<250kn) s namjerom da kapitaliziraju dobitak i iskoriste negativni trend BDI. Sa sobom su potegnuli male koji su ulazili na 500+ i panicno rasprodali.
Prema danasnjem trgovanju cijena se stabilizirala u zoni oko 400. Ako se BDI stabilizira u iducih par dana lako je moguce da i do kraja godine dionica ostane u ovoj zoni. To je i vise nego dobra osnova za 2022. osobito ako znamo da su isti igraci sada u cashu i da su u stanju pokrenuti novi nagli rast ako se trend BDI preokrene opet u pozitivu tijekom prvog ili drugog kvartala.
Ovo su sve samo moja razmisljanja i razlozi zasto nisam ni kupovao ni prodavao. Naravno kao i sve zalosti me oportunitetni gubitak odnosno nerealizirani dobitak ali prenaglo se sve desilo da stignem reagirati.
-
Forum sigurno ne utjece po nikakvoj osnovi na njihovu odluku. A ne znam po cemu je bilo suludo ocekivati odluku o isplati odmah nakon dizanja zabrane, ako znamo da im je HNB doslovno pred nosom blokirao isplatu vec izglasane divke i zakljucao ta sredstva??
Poanta je da ono što vrijedi o tome se ne priča. .
Dajte malo pojasnite kolega. Pa nije dividenda neka poslovna tajna. Pa svi znaju da je ZABA dividendna dionica a ovdje se cak i iznos znao jer je vec bila izglasana. A ne moze doci do isplate ako se ne objavi konacni iznos divke prema tome zasto bi to netko tajio ili ne pricao o tome? Sto se ceka?
-
Kako komentirate situaciju da cini se nece biti vanredne odluke o isplati divke u ovoj godini?
Da je suludo bilo očekivati isplatu, pogotovo ako se o tome pisalo na forumu. Na IKBA nitko ništa ne piše, jer nema potrebe..
Forum sigurno ne utjece po nikakvoj osnovi na njihovu odluku. A ne znam po cemu je bilo suludo ocekivati odluku o isplati odmah nakon dizanja zabrane, ako znamo da im je HNB doslovno pred nosom blokirao isplatu vec izglasane divke i zakljucao ta sredstva??
-
Baš zanimljivo formiran Ask, gotovo umjetnički dojam
Djeluje kao kontrola velikih igraca. Imamo li saznanja tko je otpustao i kupovao ovih dana?
-
Kako komentirate situaciju da cini se nece biti vanredne odluke o isplati divke u ovoj godini?
-
Nevjerojatno da ce ovo do kraja dana zavrsiti u top 5 na zse po dobitku! Koji dan!
-
meni je na tim razinama bilo sumnjivo zašto glavni ne kupuju, kada je sve tako krasno, mislim da ova situacija s tolikim zagušenjem u lukama nije u stvari dobra, nekako se moraju ti ugovori izmijeniti ili već sadrže takve klauzule, neće nitko dugoročno plaćati brod koji stoji po cijeni kao da vozi, tako da će i buduće zarade očito doći u pitanje
Slazem se ali nece ni brodarske kompanije preuzimati taj teret samo na sebe. Pa i oni imaju hladni pogon broda dok stoji u luci. Morati ce se naci negdje na pola puta i slazem se da ce utjecati na sastav ugovora. Na zalost u izvjestaju takve detalje ne vidimo.
-
Dobro pitanje. Meni se ponekad cini da su duhovi kupovali preko 350 a da su svi unutra vec od 180. I nitko nije dokupljivao. Zanimljiva borba s cijenom jutros. Ja sam odlucio HOLD bez obzira na posljedice.