1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Brunos

Posts by Brunos

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Brunos
    • August 22, 2024 at 5:53 PM
    Quote from Gervonta
    Quote from Lynx

Za sada izgleda dosta simetrično. U drugom kvartalu cijena bakra rasla više od pola kvartala, u trećem za sada stalno pada (tj. do prije 2 tjedna kad opet raste), prosječna u ovom kvartalu za sada slična prosječnoj cijelog drugog kvartala, i sad je oko 9% iznad one s početka godine.

Kad bi se sad malo jače brzo promijenila u bilo kojem smijeru da utječe na ovaj kvartal kroz bar mjesec dana bilo bi zgodno kao data point da malo vidimo kako točno rade te klizne formule, kako se mijenja prihod odnosno marže uz inače sve ostao vrlo slično (ako se ne varam da se ovaj Q3 očekuje po svemu sličan Q2, eventualno nešto malo slabiji u skladu s tradicionalnom sezonalnošću gdje Q3 bude malo slabiji prije jačeg Q4).

Mislim da klizne formule nisu vezane sa cijenu bakra nego bakarnog lima. Kako je proizvodnja bakarnog lima izuzetno energetski intezivna onda uz bakar na kretanje klizne formule utječe i cijena energije. Mislim da kretanje cijene sirovina nema neki veliki utjecaj na profitne marže KODT-a, ali opet tu korelaciju je dosta teško dokučiti jer oni u izvještajima ne daju podatak o dobiti/gubitku na hedgevima.

Treći kvartal je uvijek najslabiji jer su i KODT i njegovi kupci na kolektivnim godišnjim pa se manje radi i manje isporučuje.

Krivo mislite KODT u svojim price formulama koristi index cijene bakra prema LME burzi. Dodatno koristi cijene magnetiziranog celika, index proizvodackih cijena, vruce valjanog celika i ulja (crude oil) ako je uljni trafo. Naravno omjeri pojedinih materijala odnosno njihov utjecaj na cijenu se mijenjaju ovisno o vrsti i velicini konkretnog trafa. Takoder gleda se omjer izmedu cijena u trenutku narudzbe u odnosu na datum kad je trafo proizveden (spreman za FAT).

• Brunos
    • August 22, 2024 at 5:44 PM
    Quote from Axel13

Zna li itko koliko je udio bakra u finalnoj (proizvodnoj) cijeni transformatora?

Dakako, ima tu puno drugih varijabli za uzeti u obzir ali čisto neki raspon.

Udio bakra je 12% plus minus par postotaka ovisnoo vrsti trafa

• Brunos
    • July 19, 2024 at 2:44 PM
    Quote from Axel13
    Quote from Bull_over_Bear

Kakva su razmišljanja oko stock splita? recimo 1:10?

Kada gledam malo Crobex, cijenovno po dionici bas odskacemo od ostatka.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Definitivno za split. Ulazimo u teritorij kada će cijena utjecati na likvidnost bez obzira što je fundamentalno korektna, nešto poput Medike.

Mislim da bi 1:10 bilo optimalno.

• Brunos
    • May 2, 2024 at 4:24 PM
    Quote from Lynx

Evo malo štiva o dugoročnoj potražnji.

Vrlo korisno stivo!

• Brunos
    • April 25, 2024 at 9:47 PM

Slazem se sa svime! Jedino negativno sto bih ja napisao je da moramo cekati mukotrpno 3 mjeseca do iduceg kvartalnog izvjestaja. To mi je iskreno receno jedina "briga" s ovom dionicom, a ulaganje u svaku dionicu pokazalo se kao tvornica casha! I da, ja sam jedan od onih koji su dokupili i na 1450. Ne puno u odnosu na prije ali ipak dokup. Al bio sam oprezan kad sam kupovao. 🤑

• Brunos
    • April 25, 2024 at 3:55 PM

Da vidio sam tu recenicu. To bi bila bomba da naprave akviziciju jos koju.

Kako bilo trenutno je KODT ugrubo 90% grupe a Ferokotao i PET na 5% svaki.

Ono sto bi mozda bilo dobro je da u narednim konsolidiranim izvjestajima pokazu posebno 3 kompanije a ne da moramo rucno pogadati.

• Brunos
    • April 25, 2024 at 2:57 PM
    Quote from Lynx
    Quote from Brunos

Kako ste zakljucili da raste brze PET?

Za prošlu godinu vidimo u onom izvješću što smo nedavno ovdje komentirali, preveli s poljskog.

Za ovaj kvartal gledajući kako su relativne promjene u odnosu na Q1 prošle godine u konsolidiranom veće nego u nekonsolidiranom zaključujemo da tvrtke kćeri ukupno rastu brže od matice. Istina da prošle godine nije bilo Ferokotla, ali on je premali da mi od oka se čini da ne može on objasniti cijelu razliku, da je moralo doći iz Poljske, slično kao za godinu 2023.

Ja sam to pokusao simulirati. Pretpostavio sam 5,5 milja prihoda od Ferokotla. Ostaje mi 4.65milja od PET. Lanjski prvi kvartal ispada PET oko 4milje ako racunamo metodom razlike konsolidirano-nekonsolidirano. Po takvome rast PETa je oko 16% a KODT sam oko 30%. Grijesim li negdje?

• Brunos
    • April 25, 2024 at 2:47 PM
    Quote from Lynx
    Quote from Spalato33 (grad)

Tek sad vidim,pa ovo je brutalno .Nevjerovatnoooo.

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/54650

Evo i uživajte

Pri čemu si ti linkao ovdje nekonsolidirani, a konsolidirani još mrvicu bolje izgleda i relativnim promjenama a ne samo ukupno (dakle lokacija Poljska nastavlja trend iz prošle godine i nešto bržeg rasta od Zagreba). Konsolidirano: https://eho.zse.hr//fileadmin/iss…051334ff56c.pdf

Kako ste zakljucili da raste brze PET?

• Brunos
    • April 25, 2024 at 2:20 PM

Vidim da imaju greskicu na prvoj strani. Umjesto backlog na 31.12. treba pisati 31.3.

Kako god bilo bitno da su ugovorili duplo vise nego realizirali.😀

• Brunos
    • April 25, 2024 at 12:42 PM

Evo i mene sa komentarima na izvjestaj:

1.Dobit u skladu sa ocekivanjima i potvrduje tezu o 100m€ dobiti na kraju godine kao ispravnu i realnu. Da li ce to biti 90 ili 110 ne mozemo jos reci. Zasto pojedinci i dalje pricaju da su to bajke ne znam i ne zanima me.

2.Marza: blagi pad u odnosu na prethodni kvartal, ali po meni sve preko 15% je dobro a sve preko 20% super tako da ovih preko 25% je superdobro. Pojedinci nagadaju da nije odrziva tako visoka marza, ali moje je misljenje da nema nikakvog razloga ocekivati smanjenje marze na ispod 20-25% u naredne 2 godine barem. Argument za to je i dalje ogroman back log koji se nastavlja povecavati i kvartalno ugovaranje vece od 200milja- trziste ne posustaje i dokle god je tako ova marza je novo normalno i odrziva je. Dakle nemam nikakav razlog vjerovati da u trenutku kada je cijela industrija overbookirana KODT u iducim kvartalima treba imati slabije profite. To mi je kontradiktorno.

3.Prihod: cca 10% manje od mojih ocekivanja uzimajuci u obzir veliki backlog i dodatak akvizicije. Moraju poceti realizirati preko 100milja kvartalno u narednim kvartalima da bi ispunili moja ocekivanja. I dalje ne vidim doprinos PETa u velikoj mjeri sto me cudi. Moguce da ce se dio prihoda preliti u q2- vidjet cemo na iducem reportu. Takoder kako je Lynx naveo tredicionalno im je q1 najslabiji

4.Cijena dionice: ocekujem trgovinu u rasponu 1500-1600 do q2 izvjestaja bez previse iznenadenja i peakova

5.Projekcije: ako u q2 vidimo cca 110-120milja prihoda uz 30milja dobiti jasno je da idemo prema 2000€ cijeni do kraja godine sto god neki o tome mislili i smijali se.

Pozdrav svim citateljima!

Quote from Brunos

Evo i mene sa komentarima na izvjestaj:

1.Dobit u skladu sa ocekivanjima i potvrduje tezu o 100m€ dobiti na kraju godine kao ispravnu i realnu. Da li ce to biti 90 ili 110 ne mozemo jos reci. Zasto pojedinci i dalje pricaju da su to bajke ne znam i ne zanima me.

2.Marza: blagi pad u odnosu na prethodni kvartal, ali po meni sve preko 15% je dobro a sve preko 20% super tako da ovih preko 25% je superdobro. Pojedinci nagadaju da nije odrziva tako visoka marza, ali moje je misljenje da nema nikakvog razloga ocekivati smanjenje marze na ispod 20-25% u naredne 2 godine barem. Argument za to je i dalje ogroman back log koji se nastavlja povecavati i kvartalno ugovaranje vece od 200milja- trziste ne posustaje i dokle god je tako ova marza je novo normalno i odrziva je. Dakle nemam nikakav razlog vjerovati da u trenutku kada je cijela industrija overbookirana KODT u iducim kvartalima treba imati slabije profite. To mi je kontradiktorno.

3.Prihod: cca 10% manje od mojih ocekivanja uzimajuci u obzir veliki backlog i dodatak akvizicije. Moraju poceti realizirati preko 100milja kvartalno u narednim kvartalima da bi ispunili moja ocekivanja. I dalje ne vidim doprinos PETa u velikoj mjeri sto me cudi. Moguce da ce se dio prihoda preliti u q2- vidjet cemo na iducem reportu. Takoder kako je Lynx naveo tradicionalno im je q1 najslabiji

4.Cijena dionice: ocekujem trgovinu u rasponu 1500-1600 do q2 izvjestaja bez previse iznenadenja i peakova

5.Projekcije: ako u q2 vidimo cca 110-120milja prihoda uz 30milja dobiti jasno je da idemo prema 2000€ cijeni do kraja godine sto god neki o tome mislili i smijali se.

Pozdrav svim citateljima!

Display More

• Brunos
    • April 24, 2024 at 3:21 PM
    Quote from Brunos

Mislim da je jedino i kljucno pitanje da li ce u sutrasnjem izvješću održati EBITDa marzu od 30ak posto. Jer ako da onda ce nas izvjestaj izuti opet iz cipela. Jer onda govorimo o brutalnoj 2024.

Na strani ugovorenih poslova već nema prepreka povećanom prihodu koji može završiti na 500milja do kraja godine i jedino usko grlo je kapacitet proizvodnje.

• Brunos
    • April 24, 2024 at 2:54 PM

Mislim da je jedino i kljucno pitanje da li ce u sutrasnjem izvješću održati EBITDa marzu od 30ak posto. Jer ako da onda ce nas izvjestaj izuti opet iz cipela. Jer onda govorimo o brutalnoj 2024.

Na strani ugovorenih poslova već nema prepreka povećanom prihodu koji može završiti na 500milja do kraj godine i jedino usko grlo je kapacitet proizvodnje.

• Brunos
    • April 23, 2024 at 10:08 AM

Da iz nekog razloga su jako konzervativni u procjeni prihoda. Moguće ima veze sa managerskim bonusima ako postoje.

• Brunos
    • April 19, 2024 at 3:08 PM
    Quote from Tolisimus

Nije ništa protiv KODT-a, već više pitanje za diskusiju.

Kolega kovach govori o 100 M € dobiti, Lynx govori o AI i nekim ogromnim potrebama za transformatorima itd…svi vide samo pozitivne stvari, nitko ne vidi ništa negativno…

Recesija, ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi z budžeti, japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu, Nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje, a bogami gospođe i gospodo ne cveta cveće ni u naše preduzeće.

Ratovi: Ukrajina (NATO) - Rusija, Izrael - Iran, možda Kina. Pad industrijske proizvodnje skoro pa svugdje, inflacija koja nikako da stane ili bar padne na neke upravljive iznose. Ja vidim puno potencijalnih problema, a opet imam osjećaj da sam usamljen u tome. Svi vide linearni pravac rasta i klade se da to će tako nastaviti i da je samo nebo granica. Nitko ne govori da kupnjom KODT-a na ovim razinama, već plaćate te pozitivne vijesti koji se trebaju tek desiti par godina u naprijed, ali da preuzimate veliki rizik takve investicije.
    Vjerujem da nitko ne piše negativno zbog toga što odmah slijedi napad, pa da vidimo.

Kolega u potpunosti ste u pravu i ja se prvi slazem sa svime što ste napisali. Imam nemali broj dionica KODT. I svjestan sam svih rizika koje ste nabrojati.

Ali mi koji ovdje pišemo na forumu uglavnom se sluzimo argumentiranim činjenicama koje proizlaze iz financijskih i analitickih cinjenica i trendova na EU trzistu. Potencijalna recesija, ratovi, novi ratovi, itd. je nesto sto je sistemski rizik za sve dionice na trzistu i generalno nije nesto na sto mozemo puno utjecati niti predvidjeti. Na svakome osobno je da procijeni dali je spreman preuzeti risk-reward ratio za kupnju na ovim razinama. Pri tome ako u bilo kojem trenutku kako sada, tako unatrag puno godina utipkate primjerice u youtube stock market crash dobiti ćete hrpu predvidanja zašto je baš sad idealno vrijeme da se uruši globalna financijska scena pa gle čuda to se ne desava baš tako lako.

I da apsolutno je točno da se kupnjom na razini od 1500 kupuje budućnost na ovoj dionici. Točno je da se kupuje PE manji od 7 u ocekivanju 100milja profita u ovoj ili narednoj godini. Za sada osim globalnih poremećaja koje ste nabrojali ja ne vidim drugih rizika na ovoj dionici. A ne zaboravimo da imamo prema zadnjem izvjestaju skoro 700milja ugovorenih poslova što je praktički skoro 2 godine realizacije posla. Prema tome tko voli nek izvoli preuzeti rizik ili neka ceka sigurnija vremena za ulaganje.8)

• Brunos
    • April 19, 2024 at 9:30 AM

Nisu Turci ništa novo na tržištu trafaca nego zbog nemogućnosti da EU kompanije smanje isporuke ispod 2 godine prodavači nude alternative iz Turske i Kine koje neki kupci prihvaćaju, pa tu raste konkurencija. I to je OK jer odjel prodaje mora žestoko lobirali i osigurati dobre narudzbe. Vidjet ćemo iduci tjedan koliko su u tome uspješni u Q1 bili. S obzirom na potražnju mislim da ima dovoljno "mesa" i za jedne i za druge trenutno.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Brunos
    • April 19, 2024 at 9:24 AM

Drami se dosta u medijima i samo čekaju senzacije. Pričaju o potopu dionica a indexi se promijene ispod 1% a kamoli individualne dionice s dobrim izvjestajima koje rastu.

Covid i rat u UK su bili pravi propadi burzovnih tržišta al ovo je kamilica za to.

• Brunos
    • April 16, 2024 at 11:19 AM
    Quote from Lynx

Na str. 73 i 74 možemo vidjeti detalje akvizicije Ferokotao

Da, prema nekakvoj ekstrapolaciji podataka iz 2023.koje navode u izvjestaju, mogli bismo ocekivati u 2024.g. oko 25milja dodatnih prihoda i oko 2milje dodatne dobiti od ove akvizicije.

• Brunos
    • April 16, 2024 at 8:54 AM
    Quote from harpun

Dividenda 31, 75

Postotno je 32% dobiti otišlo u divku. Teoretski ako bi dobit otišla na 80milja ove godine što je realnost eto nas na 50ak € divkice dogodine. Al otom potom i ovih 32 je super.

• Brunos
    • April 12, 2024 at 8:32 AM

Fino za vidjeti. Nizozemska ima veliku stopu elektrifikacije prometa pa ovaj posao sigurno otvara vrata i budućoj suradnji. A Italiju znacajnija elektrifikacija prometa tek čeka ali zato su industrijske potrebe u opisanim regijama ogromne.

Meanwhile prometi na dionici su ako izuzmemo blok transakciju malo pali, vecina je zauzela zeljene pozicije...Ulazimo polako iduci tjedan u najuzbudljiviji dio ovog kvartala što se tiče dodatnih informacija... nestrpljivo cekamo q1 izvjestaj i poziv na Skupstinu. Vjerujem da će to potaknuti likvidnost. Sretno svima!

• Brunos
    • April 9, 2024 at 8:45 AM
    Quote from Veseli Crv

Prije točno godinu dana (4.4.2023.) je održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj su Uprava i Nadzorni odbor predložili Glavnoj skupštini donošenje odluke o isplati dividende.
    Nadamo se da će uskoro donijeti prijedlog da vidimo na čemu smo ove godine.

Ja ocekujem poziv na skupstinu 17.4. sa prijedlogom o raspodjeli dividende, iz razloga jer je za 16.4. najavljena objava revidiranih rezultata.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt