https://www.logicno.com/politika/sah-m…-se-dogada.html
svakako za razmisliti i zamisliti se.
ima smisla ali to je teza i najbolje je suprostaviti joj drugu stranu i kako to obično biva, pravu istinu ćemo naći negdje oko sredine...
https://www.logicno.com/politika/sah-m…-se-dogada.html
svakako za razmisliti i zamisliti se.
ima smisla ali to je teza i najbolje je suprostaviti joj drugu stranu i kako to obično biva, pravu istinu ćemo naći negdje oko sredine...
impozantan rast, što je-je ali da se vidi što je to raslo
Name | Last | Chg. | Chg. % | |
---|---|---|---|---|
Adidas | 208.72 | +23.78 | +12.86% | |
Deutsche Post | 44.365 | +4.595 | +11.55% | |
Puma SE | 73.57 | +7.53 | +11.40% | |
Delivery Hero | 44.71 | +4.55 | +11.33% | |
Porsche | 75.06 | +7.560 | +11.20% |
dakle, ako dobro kapiram, poštari u adidas trenirci i puma tenisicama poršeom dostavljaju pakete
izgleda li ovo kome kao najava nacionalizacija energetskog sektora
Rekla je i da Europska unija poduzima korake u smjeru da se skladišta popune tako da imamo 90 posto zaliha plina za iduću zimu.
"Njemački kancelar je prije dva dana rekao da Njemačka odnosno EU ne može u ovom trenutku samo tako presjeći, kao sjekirom, dotok ruskog plina jer bi to izazvalo previše negativnih posljedica, ali ide se prema tome da više nikada u budućnosti netko ne može uvjetovati te da drži prst na nečemu što je toliko važno"
"Izuzetno bitna stvar koju su socijalisti i demokrati predlagali je da krenemo u zajedničku nabavu plina. Time smo konkurentniji i postižemo nižu cijenu i onda ćemo se mi mali na taj vlak ušlepati da bismo dobili jeftiniju energiju"
za sada, izgleda da još ništa od nekog ozbiljnijeg primirja ili "brzog" riješenja ali bar se razgovara...
DAX +5%. i CAC grabi prema 5.
Mi smo na 2%.Stici cemo za koji tjedan. 🤦♂️
Kad je DAX padao na 2,..% mi smo na 4,..%.
baš sam pogledao koliko je tko pao od 23.02, mi sa 2120 na sada 1962 7,5% a dax sa 14548 na sada 13470 7,41%
Kolege, može pomoć?
Ima li netko primjer ugovora o prijenosu dionica između članova obitelji (žena-muž)?
https://www.skdd.hr/portal/f?p=100:105:28257052223382:::::
imaš na skdd... i o darovanju i prijenosu pa koji ti paše
također, ako to još nisi radio, imaš naknadu za preknjižbu + javni bilježnik, preporučeno poštom ili ako ti se da čekati jer rade u korona režimu, možeš i osobno, traje nekih 15-20 dana
da li je ovo na pomolu nova komplikacija
ok. Marin83, ne zbog svađe, volim se svaditi, nego mi se više ne da...i tako sam out
Maksimalna izloženost HPBa prema Sberbanci je u ovom trenutku plaćena cijena, a sve druge ideje i hipoteze su
Ako se DD-om utvrdi da je pripajanje riskantno, jednostavno Novu hrvatsku banku neće pripojiti u HPB i stvar je riješena. Ove priče milijardu kuna možete okačiti mačku o rep.
Ne znam jesu li vama kao dioničaru DLKV krenuli po osobnu imovinu ili ste samo izgubili vrijednost uloženog, ja bih rekao da je ovo drugo slučaj.
ma da , fake kažeš, evo ti fake...
...matematiku ne možeš prevariti...
adekvatnost kapitala sbera je prije stečaja iznosila 19%, dakle na aktivu 11b to je 2,2b kn...po guverneru hnb, samo prvi dan je otišlo 1,5b(200meur), drugi dan je došlo do sloma, nestalo kapitala, presušilo...dakle kapitala NEMA, banka pred likvidacijom...ali ima 8b kn depozita pod upravljanjem i blokirano fortenovino poslovanje kao i 18m kn fonda za onu curicu, blokirano poslovanje nekih lokalnih tvrtki i proračuna samouprava, međubankarske depozite, fondove i sl...
HNB briše dioničarski kapital i za 10% odnosno 71m kn prodaje nominalnu vrijednost banke pred likvidacijom državnoj banci i pri tome veličanstveno izjavljuje da su napravili dobar posao jer su spriječili štetu 8b kn a nisu morali platiti NIŠTA, nema štete odnosno troškova ni za hnb, ni za agenciju, ni za porezne obveznike...i je veličanstveno ali za koga
ajmo dalje, u članku iznad, sanacijski upravitelj navodi da je HPB kupila 100% dionica sberbanke u likvidaciji sa svim pravima i obavezama a guverner navodi da institucije ne plaćaju ništa...pa tko onda plaća, sv. nikola, tko kad je kasa sberbanke prazna a samo na bankomate koje su klijenti gulili do limita im je u srijedu otišlo preko 50m kn, a to je ono najmanje, a gdje su poslovnice a gdje internet bankarstvo...tko je samo u srijedu upumpao 200m kn likvidnosti da sber može normalno poslovati, pa zna se tko, onaj sa pravima i obvezama, u najboljem slučaju su jamčili ali jamstva isto dolaze na naplatu...prije da su kupili za 10% nominale uz preuzimanje troškova sanacije
dakle, po tebi, sber je bez likvidnosti a klijenti podižu depozite a nema troškova hpb, nema hnb, nema agencija, nemaju porezni obveznici, pa od kuda onda sve te silne pare a nitko nema troškova...zašto je onda sberbank završila u sanacijskom postupku
stoga kolega, ...što je više fake news,... da je "Maksimalna izloženost HPBa prema Sberbanci je u ovom trenutku plaćena cijena" ili ono što ja pišem da je HPB sa "pravima i obavezama" preuzela sberbank uz obvezu sanacije i da će to morati platiti oho para i da stoga nije isključeno, a što drugo, do poziv za dokapitalizaciju po nominali radi prikupljanja kapitala
Pa rečeno je odmah da je kupnja na slijepo odatle i ovoliki diskont od -90%
...dajte ljudi ne lovite se na baketinu, niste grdelini.
ma koji diskont, dali su stvarne novce za nepostojeću knjigovodstvenu vrijednost...sber je bila banka za "specifičnu" klijentelu i da su je platili 1 kunu, preplatili bi je, ta banka ima i obaveze, preneseni gubitak 400M, odljev klijenata i depozita sa upitnim kolateralom na izdane kredite, izložena je agrokoru koji je vip klijent, koliko lokalna društva fortenove imaju kredita, mjenica i svih drugih oblika kratkoročnih pozajmica, što su dali u kolateral, koliko to ima stvarnu vrijednost ako roknu...oni su to još platili 71M, em sv nekretnine sbera ne vrijede toliko em će likvidnost i sanacija koštati koliko, 100M, 300, 800, možda milijardu kuna...tko to će to platiti ...pa dioničari HPB , tko drugi
...ako zapadnu u problem, što tada...dokapitalizacija po nominali 600kuna...
ne vjerujem da ce ruski dio dezinvestirat ali je nemoguce izracunat utjecaj sankcija na potrosnju, postoji cak i rizik da adpl mora ulozit nesto u rusiju da odrzi proizvodju i ulaganja sta moze bit negativno dodatno u uvjetima nesigurnosti ukoliko dodje do veceg pada, prednosti moza biti da ce autovaz nadoknadit pad povecanjem udjela trzista, na kraju opet sve ovisi i o francuzima i renaultu i njihovim odlukama
najbolje po adpl bi bilo da ruski dio dezinvestira jer ako situacija i sankcije potraju, pitanje je tko će uopće poslovati sa adpl.
*Philidor...da su bili transparentni i da nisu u dva dana adhock i kao što čitamo "na slijepo" , van procedure i bez ikakve obavijesti dioničarima donjeli odluku da kapitalom HPB d.d. spašavaju propalu banku upitne kvalitete i njene "neosigurane depozite", HPB bi za mene i dalje bila "najbolja na svijetu"!
...ovako su mi se svi alarmi popalili... da netko može samo tako zaobići gs i/ili no (nigdje nije bilo obavijesti da se no izvanredno sastao, raspravio i dao nalog upravi) raspolagati imovinom SVIH dioničara pa makar i imao 75%, neki zakoni postoje...full netransparentno, brzopleto i sa upitnim fundamentalnim posljedicama po HPB
...HPB je večinski drž. banka ali je d.d. koje posluje na komercionalnoj osnovi i njen posao NIJE spašavanje i saniranje posrnulih banaka podmetanjem kapitala dioničara(mog kapitala) umjesto drž. institucija i agencija!
...nekog reda mora biti a minusom zadnjeg kvartala i spašavanjem ruske banke pred likvidacijom u uvijetima ratom na granici eu sigurnosne i gospodarske neizvjesnosti , u uvjetima inflacije, divljanja cijena , smanjenja platežne moći i recesijskim indikatorima, bez jene kvalitetne due diligence i analize učinaka po matično društvo donjeti jednu ovakvi adhock odluku za mene znači samo nered a da nered upravlja vrijednošću moje fin. imovine, e stari moj, to neće ići...i kol nereda ima svoje granice a ovo je debelo prešlo preko svih granica
eto, nadam se da ti je sad jasnije zašto je došlo do "obrata"...ja bi najrađe da se nije ništa od svega ovoga dogodilo, dugogodišnji sam dioničar i vjerovao sam u dobro poslovanje HPB-a...sada je toga povjerenja više nema.
*Marin83, kupovati hpb, pa da hoštapleri i uhljebi šaltaju moju imovinu svojim pajdama kako im puhne ...pa ne pada mi na pamet, dosta mi je bilo dlkv, nikada više!
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ti/2345304.aspx
po ovome ipak ispada da se je Sb banka kupovala na slijepo
marko badurina Vlist veli: preuzimanje sberbanka jača hpb,klijenti će imati koristi
ne samo to nego su dali najbolju ponudu od svih drugih banaka...
Kupnja se zapravo odvila "na slijepo" jer HPB u tom trenutku nije imao informacija kolika je vrijednost banke, njenog kapitala, imovine…
"Ni HPB ni ostali ponuditelji nisu mogli imati te podatke, situacija se mijenjala iz dana u dan. Te informacije nije bilo moguće osigurati. U tom izuzetno kratkom periodu, doslovno nekoliko dana, mislim da je postignuta jako dobra cijena"
također, još jedna interesantna stvar je isplivala ovih dana...
- Sve što je HPB radio dok je on bio savjetnik, bilo je odlično, pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska - kaže nam jedan visoki izvor iz HDZ-a
... kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajevu, donirala je HDZ, a mediji su tada navodili njenu bliskost s obitelji Karamarko. Titan Grupa otišla je u stečaj 2017.
hdzovcu je bio super(naravno) a sve gdje je poslovao je propalo
...koincidencija ...kao i odmah, expresno napredovanje na poziciju ministra
ps.
vidim "podmetači" se uredno vratili, malo ih nafilali zadnja dva dana pa sad ima dosta toga više za prodati po 850 a i interesantno kako nema promjena u top 10 a prometi impozantni...pa tko to kupuje
blokovska neutralnost je prihvatljiva, krim treba biti objektivan, to su popljugali, saparatističke regije, visoka autonomija bez prava na odcjepljenje, nešto kao r. srpska u bosni ali u sastavu ukrajine...
kod agram brokera može mi netko objasniti koja je razlika između stop i stop limit naloga?
https://www.agram-brokeri.hr/UserDocsImages/Arhiva/UserDocsImages/dokumenti/agram_trader_upute.pdf
str 11. i 12.
https://www.technologyreview.com/2019/03/21/659…t-really-means/
Oni su se godinama pripremali na ovo.
tu sad nešto ne štima...isključuju se iz svijeta a nude trenutni prekid rata i povlačenje ako ukrajinci prihvate uvjete...nema smisla pa niti kinezi nisu toliko hard-core ili nude pregovore sa figom u džepu
Gotovo svi bježe od činjenice da je turizam postao veliki problem u pogledu dostupnih nekretnina, što će neko čekat kraj mjeseca da mu plati podstanar ako može u 3-4 mjeseca sve nadoknaditi i više. Nema tu rješenja bez ukidanja nekih postojećih prava, ograničenje na iznajmljivanje, porezna politika ali od toga nema ništa.
za turizam treba uvesti zone, stambena-turistička-mješovita i tako odvojiti tur. kapacitete od stambenih i da nema preklapanja i iznajmljivače regulirati u poslovnu kategoriju odnosno registracija djelatnosti sa svim pravima i obvezama...ili je kuća za odmor ili apartmani za turizam, nije isto, ako je za turizam, edukacija odnosno kvalifikacija, minimalni tehnički uvjeti, kategorizacija, poslovni oib i poslovne knjige, plača zaposlenih i doprinosi, fiskalizacija i sve ostalo što bi imao da npr otvoriš kiosk i prodaješ novine...i naravno, strogo kontrolirati i sankcionirati crnilo
Ok, ali prva nekretnina bi trebala biti svakom dostupna i relativno povoljna.. za dalje, jbga zakon ponude i potraznje i poslovnih prilika, planova
je.. dostupna je.. zato s 35 sa završenim sveučilišnim studijem sa300 ECTSa i preko 5 godina staža živim u roditeljskom gnijezdu ko ptić...
![]()
![]()
![]()
kolega, tvoj izbor, dok si ti skupljao ects bodove, neki drugi su skupljali poslove i kupovali stanove...mene je stari pitao sa 19, kada sam se vratio iz jna, ideš dalje u školu ili...rekoh tada, tata ja idem raditi, dok moji frendovi završe faks ja ću si kupiti mercedesa, i stari moji,u roku par god. ja sam izkeširao mercedesa...i stuko ga za god dana, 45k dem ode uništa
...a kasnije sam još upisao višu ali sam ušao u posao ...a ti svojih 300 ECTSa ne možeš stuči, niti ih potres može srušiti, stoga, samo moraš ući i posao, beš. plaču, pokreni se, u bilo što, najbolje tamo gdje se velike pare vrte i ono malo što uzmeš će biti dovoljno ako ne i puno za tvoje potrebe, samo o sebi ovisiš, nikome drugome
malo apsurda...
... i što si sada misliti
Procitajte malo Geopolitika.news.
Ima dobrih clanaka.
Putinu zapravo odgovara ova situacija.
Pojacava diktaturu, ucvrscuje vlast.
Onomad je rekao da bi volio da sve sankcije dodju odjednom. Zato jer onda moze napraviti odlucni odmak od Europe i liberalizma koji je smrtna opasnost koncepciji Rusije kao cjelovite drzave i Moskve kao centra. Bez toga ne bi mogao, narod bi se bunio. Ovako je svima zacepio usta.
upravo to kolega, nije ovo neka nova situacija, ovo je "staro normalno" samo smo mi u razdoblju mira i komotnh standarda zaboravili i otupjeli i mislimo da su naši standardi i naši interesi isti svagdje na svijetu...nisu!
sjetimo se samo juge, oblačio nas je varteks, hranili nas sljeme, podravka, klara, orali sa torpedom, vozili zastavu, gledali riz, prali saponijom, farbali chromosom, grijali lipovicom, gradili sa zg ciglanom, dalmacijacementom i ind. stolarijom...i što nam je falilo..tu i tamo kave i banana i takvih svari...nije da si nismo željeli strane stvari, jesmo ali bez ikakvih problema se moglo bez toga...stoga, samo je stvar pozicije...i bez mobitela se može i putin upravo na to cilja, rusija je samodostatna i ima snažne gosp. partnere, neće oni propasti bez holivudskih sapunica a putin otvoreno ukazuje da obnavlja hladnoratovsku rusiju i vjerujem da ima popriličnu podršku ruskog naroda u tome što je nama glupo i neshvatljivo.
prića se da već sada pod sankcijama prodaju po 30usd i ima kupaca...njima je 30usd sasvim dostatno da za ruske standarde zatvore proizvodnju i još zarade...a mi sve "tržište" , nema drugih kriterija osim novac, tržište, banke i potrošnja a naše tržište plača naftu 120 a ovima dosta 30...
Ne spominju Podravku ali ne vidim kako bi sve ovo moglo ići bez Dalićke. Fondovi sami ne mogu upravljati tim sektorom. Treba im još netko iz istog sektora kao što je to Končar u Dalekovodu ili Valamar u Imperijalu.
Tako bi krug bio u potpunosti zatvoren.
Nešto više znat ćemo već ovaj tjedan ako bude reakcije tržišta na dionicu Podravke.
je..i tko ti onako na prvu pada na pamet