poslovanje bi se trebalo popravljati već od ovoga kvartala a kroz dvije godine bi već trebala krenuti i dividenda...a crni labudovi i sl. stvari , ne znam što bi rekao ...em se time općenito može pokušati destimulirati sve sektore, ne samo dionice, em se možeš poskliznuti u kupaonici em se onda smrznuti jer ove zime nema plina... ali te stvari kao sindromi crnih labudova, ipak mislim da se , umjesto po forumima, učinkovitije rješavaju nekim drugim stvarima... ima i na biljnoj bazi
Posts by barbosa 2.0
-
-
kol. hugh, kažeš, "tko ima dugi vremenski horizont ulaganja vjerovatno će dočekati bolje dane...."
...što to znači dugi vremenski horizont ulaganja...50etak k i ja vrtim na Tk i napravi se nešto ali sve preko 100k je tešlo i kupiti i prodati, ali kada govorimo o npr milju+ kuna, što tada... evo bauštela, gradnja traje najmanje 2 godine i ako izvučeš maržu 50%, super si odradio(ne računam organizacijske psihijatrije)...to je 25% godišnje, kupiprodaj npr stan, teren...30etak% u dvije god je nemoguća misija pa taman da je ne znam kakva inflacija, fond je koma, rba 3. stup mi je u 5 god, da nije bilo drž. pot. sred., skoro u minusu...a ulog u adpl sad na 0,4 BV računam da će mi u god-2 odraditi i više od 50% i još očekujem koji% dividende...
-
a što uopće ukazuje da je loše razdoblje pri kraju i da neće potrajati jako dugo?......neće oni samo tako na razine rezultata koje su imali prije........
- Izazovi s kojima se automobilska industrija već duže vrijeme suočava razvidni su i u ovom izvještajnom razdoblju. Makar su izazovi
na tržištu zbog nedostatka poluvodiča manji nego prošle godine, oni se i dalje direktno odražavaju na kapacitete proizvodnje vozila, prihode i profitabilnost svih sudionika u autoindustriji- U trećem je tromjesečju ugovoreno 31,2 milijuna eura novih poslova za kupca Stellantis čime je ukupna vrijednost novougovorenih poslova za europsko tržište u prvih devet mjeseci ove godine dosegla gotovo 205 milijuna eura.
Razvojne aktivnosti za pripremu novih projekata u punom su jeku, a početak serijske proizvodnje većine projekata očekuje se krajem 2023. i tijekom
2024. godine.- u trećem je tromjesečju AvtoVAZ pokrenuo proizvodne aktivnosti i počeo proizvoditi dva modela vozila.
Kako je nabava komponenti za njih u cijelosti lokalizirana, to direktno utječe na rad ovisnog društva u Togliattiju koje isporučuje
dijelove za oba modela vozila.https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ADPL/FI-ADPL-ced2270471860a1544cd35e69a8314a5.pdf
indikatori su tu, energetska situacija se smiruje, gospodarstvo EU se konsolidira i okreće unutarnjim dobavljačima a rezultati kada budu budu
-
Ma izvještaj je loš, pa oni imaju i pad prihoda u Europi i Srbiji od 12%...:-))
Ima tu dobrog potencijala za 2 godine, kome se da čekati...
ma to je to kolega, yea,...potencijali su evidentni ali ne investirati sada na kraju kriznog trenda...ne,nee... investirati treba onda kada će izvještaji biti "dobri"... tako se to radi, tako pravi investitori pare zarađuju
također kolega, bilo bi lijepo od tebe, umjesto ovako kratko i paušalno, da malo razradiš tvoju konstataciju "Ma izvještaj je loš"...naime, koliko ja to shvačam(mažda sam u krivu ) "loš" izvještaj je izvještaj suprotno fundamentalnim očekivanjima u datom gospodarskom okruženju, to bi bilo kao da sada npr. brodarski prijevoznik iskaže simboličnu dobit ili pak gubitak poslovanja...adpl posluje u bitno oteženom gospodarskom okruženju, dio poslovanja blokiran ratom u agresorskoj državi na granicama EU radi kojega, uz netom završenu pandemiju i poremečene dobavno-distributivne kanale, trpimo takve gospodarske poremečaje u kakvoj eu nije bila zadnjih 50 god. i ipak cijelo vrijeme tog lošeg razdoblja adpl iskazuje konstantno dobit iz poslovanja, smanjuje zaduženost i ugovara nove narudžbe...po meni to nije "loše", pa niti tih samo " pad prihoda u Europi i Srbiji od 12%" ... upravo suprotno...
-
meni je ovo očekivano, +/-stagnacija, operativno poslovanje u plusu 11Mkn za 9 mj ali ono vrijednosno usklađenje ruske imovine 75M + 14M 3q kvari bilancu no to smo već prožvakali na polugodištu pa ne znam što se tu neku iščuđavaju, no ok...
ono što je meni bitno je operativni plus, 31,5M eur. novih ugovora u 3q i ukupno 270M eur novih ugovora u 2022. , smanjenje fin. duga, i početak proizvodne u rusiji...ova god je kakva je a indikatori za 2023. su sve bolji pa...
bv 197kn a ekipa prodaje po evo 78...no ok, kako god
-
Uz dužno poštovanje, zvučite mi kao oporba u hrvatskom saboru. Samo da je kontra. I protiv LNG-a i protiv Evra i protiv toga da se Horvat zaposli, a ne da cica proračun 6+6 i protiv da Hrvatska školuje ukrajinske vojnike itd.
Pogledajte malo kako se zadužuju češki, poljski ili mađarski građani. Mislite li da smo stabilnija zemlja od Češke pa da su nam kamate toliko manje zbog toga?
Kuna ne vrijedi pišljiva boba u svijetu i ovo je najbolji poklon pod bor koji nam dolazi 01.01.2023.
ja fakat ne kužim što bi itko imao protiv da mu sutra prihodi i kupovna moć u eurima budu veći a krediti u kunama manji
-
Kome jos nije jasno da ameri sabotiraju europu🪰?
ogromnoj većini. u ovoj igri dobija cca samo 10% onih koji nemaju insajd ifo ali imaju zdravi razum. ostali su kolateral. evo ti primjer na državnom nivou. euro tone. mi se uz fanfare ukrcavamo na taj titanik. da li ima neko protiv? nema. da li treba dalje nešto objašnjavati?
da sa 01-01 ne ulazimo u eurozonu, isto bi nam bilo kao i do sad, da kojim slučajem kuna nije vezana uz euro, e to bi onda bila sasvim druga prića(pozitivnija nadam se) ...naime, ako smo u eu onda je bolje imati valutu eu i to iz mnogo razloga, međutim ovakvo uvođenje eura, odnosno po ovakvom tečaju je največa pljačka hrvatske ikada jer od dana vezanja kune za euro pa do danas, to više nije "onaj" euro, ne vrijedi više toliko, ma ne vrijedi ko marka onda i da se konverzija radila po nekoj objektivnoj vrijednosti, odnosno ne preko 5 kuna...e to bi bilo nešto sasvim drugo
-
KODT tko prodaje, kako posluje, kupnjq prodaju udaljene, kakva je situacija i/ili očekivanja. Upitao sam na temi KODT, ali odgovora čuti nije. Meni izgleda zanimljiv papir od mnogih na ZSE
iz neobaveznog razgovora sa jednim ing iz kodt navodno posluju nikada bolje, kaže da norvežani i danci niti ne pitaju za cijenu, puni su narudžbi ali da su to posebni zahtjevi koju npr siemens koji ima serijsku proizvodnju neće raditi i da se onda svaki trafo mora projektirati zasebno što traje vremena i resursa, također vrlo bitno za nas na tk, da planiraju neke veće investicije u proizvodnju što bi moglo utjecati na buduće isplate dividende...
ponavljam, ovo nisu relevantne info, samo razgovor, rekla-kazala...
-
u redu je ne razbacivati se ali koji je smisao neke sad "štednje" ako su proradili/će alternativni pravci i cijena plina pada na plative razine...pa onda su upravo rezerve u skladištima taj "balans" da se odrežu ti špicevi poremečaja i špekulacija sa cijenama i ćini mi se da se upravo to i događa, rezerve su popunjene i cijena pada a troši se redovita distribucija koja je izgleda veća od potražnje jer nekom logikom tržišta cijena plina pada...isto je i sa naftom...
-
Jel ima itko da pobliže prati situaciju s plinom i da je koliko toliko upućen u taj fah. Cijena na burzi prema ovom grafu ide ka nekoj skroz normalnoj razini. Šta to znači za našu industriju i kada bi im se njihove kupovne cijene plina trebale unormaliti (onima kojima su divljale)?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Istina, cijena plina pada već neko vrijeme, ali o tome se ne izvještava po medijima.
Isto je i kada pada cijena nafte, nitko o tome ne piše, a zašto je to tako ne znam.
Danas se spot cijena plina na europskom tržištu kreće oko 67 Eur/MWh, a još
prije mjesec dana cijena je bila oko 200 Eur/MWh, dok je krajem 8. mjeseca
ta cijena bila preko 300 Eur/MWh.
Što mislite koji su razlozi za taj pad cijene plina koji ide na ruku industriji?
Puna skladišta plina, topla jesen, smanjena potražnja za plinom za grijanje
ili kombinacija svega nabrojanog?
hedge fondovi i špekulanti su odšortali svoje, pokupili pare i sada si kuhaju tržišta za neke nove prilike
-
Ma ja sam samo rekao blago onima do grla zaduženim u hipotekarnom kreditu s fiksnih 2-3 posto. Pod tim sam pretpostavio da već nekoliko godima otplaćuju stan. Znači, stan je poskupio barem 30 posto, zbog inflacije moraju rast plaće i otplata postaje lakša. Znači netko ko nije uložio svoj novac je zaradio poprilično. Takva situacija je već otprije poznata, doduše puno ekstremnija, kada su ljudi u bivšoj državi kredite vračali u protuvrijednosti kutije cigareta. Zbog visoke inflacije, rata kredita im se u relativnom smislu smanjivala, a nekretnina je čuvala vrijednost.
3% godišnje ti je 30+% kamate na kredit zavisno o ugovorenim godinama otplate, dakle kupovina stana na kredit, kada zbrojiš kamate je u startu najmanje 30+% skuplja i bez obzira na inflaciju, stvar je ipak u prihodima, ako prihodi ne prate inflaciju onda ti kolega računica baš nešto ne drži vodu a komparirati trendove onda i yu dinar sa euro danas pa špekulirati otpisom kredita za kutiju šibica, mislim da taj film nitko nigdar više ne bu gledal
-
svaka hr vlada da hoće može donijeti zakon i sa inom doslovce napraviti što hoće ili pak toliko destimulirati poslovanje da će mađari biti sretni da odu...
-
Kao teorija je dobro, ali kad ti lijepša polovica počne prigovarat nećeš smjet niti pomisliti na 25-30 km od centra.
kod mene suprotno, kad je počela, ja u auto i u vikendicu 15ak km dalje, pa i na par dana...više ne prigovara
inaće, kao i u dionicama, tako i u nekretninama...ima svega ali ipak nije do prodavatelja, može on tražiti ali do svakoga kupca osobno je koliko je spreman platiti
-
Rusija nikad nije ni bila nesto od cega je ADPL nesto posebno zaradjivao, do sad su vjerovatno imali vise troska nego dobiti od rusije, za adpl je bitniji Rumunjski i Hrvatski dio poslovanja
Ovdje je bitno i rusko vlasništvo u HR. Jel se tu nešto negativno može očekivati
da...rusko poslovanje je i prije bilo tako-tako i nije imalo nekog bitnijeg utjecaja u dobiti grupe ali ipak, meni je to bio jedan od indikatora za kupnju, naime špekulirao sam da bi zbog aktualne situacije rusi možda poželjeli izaći van i onda bi došlo do ponude za preuzimanje a kako su svoj udio ipak stjecali po 250 kuna špekulirao sam bar pola tog iznosa...također i ovako je u mojoj kalkulaciji rusko suvlasništvo prednost i indikator stabilnost adpl poslovanja i imovine u rusiji a uslijed svega ovoga, vrijednost dionice je spala na najniže razine a krizno razdoblje će kad-tad završiti i predmetnim suvlasništvom, adpl će tada u smislu brzog starta proizvodnje i dobavljanja auto djelova, biti u jednoj vrlo jakoj poziciji na ruskom tržištu za koju vjerujem da će znati iskoristiti.
-
Dio zapadnih proizvođača automobila napustio je rusko tržište, a među njima i Renault Grupa koja je prodala svoje udjele u vlasništvu AvtoVAZ-a, našeg najvećeg kupca na tom tržištu, i Renault Rusije.
Svi zapadni i većina ruskih proizvođača automobila zaustavili su proizvodnju, a samim time to su bili primorani napraviti i dobavljači koji posluju na ruskom tržištu.
Za drugo polugodište najavljuje se pokretanje dijela proizvodnje, ali s obzirom na niz neizvjesnosti koje donosi trenutna
situacija potreban je veliki oprez u planiranjima.
Rusko-ukrajinska kriza ne jenjava i njezin utjecaj na automobilsko tržište Rusije još je uvijek teško točno valorizirati. Unatoč neizvjesnostima koje postoje na tom tržištu, napravljena je procjena nadoknadivosti plasmana u matičnom društvu, u vidu potraživanja i ulaganja u temeljni kapital, odnosno nadoknadivost imovine ruskih društava u konsolidiranom izvještaju Grupe te je napravljeno vrijednosno usklađenje i to u iznosu od 75 milijuna kuna.
evo što piše u polugodišnjem izvješću i iz toga je razvidno da je u jednom trenutku proizvodnja bila zaustavljena i da se u drugom polugodištu očekuje pokretanje dijela proizvodnje a također kako vidim, mnogi ne znaju računovodstvene standarde i onda brkaju knjigovodstvene kategorije "nadoknadivosti plasmana" odnosno vrijednosno usklađenje po MRS36 sa nekim otpisima ili brisanjima
dakle, ništa nije nestalo, ništa se nije promjenilo i ništa nije otpisano u smislu vlasništva adpl nad pogonima u rusiji koji su vjerojatno operativni i proizvode djelove za auto-vaz nego je knjigovodstvena vrijednost uslijed poteškoća u poslovanju i ispunjenju obveza prema matičnom društvu izazvanih ratom i sankcijama umanjena na fer vrijednost po računovodstvenim standardima i kao takva se priznaje kao porezni rashod.
koga zanima zašto i u kojim slučajevima se takve knjigovodstvene kategorije provode, evo link https://www.revizijarevita.com/vijest/mrs-36-…ti-sredstava/36 ili proguglajte vrijednosno usklađenje ili procjena nadoknadivosti imovine...
-
pa to i je to, ništa nije prodavano na burzi,
valjda su ih tek sada preknjižili jer u obavijesti piše da "Nakon ovog otpuštanja AD Plastik ima ukupno 40.628 vlastitih dionica" a dok u prvih 10 u skdd na dan 29.09. 2022. stoji
AD PLASTIK D.D. (1/1)
47.943 dakle imaju još preknjižiti 7.315 dionica sa koliko je nagrađen Predsjednik Uprave Mrijko Došen
-
ma uopće nije bilo niti razloga za ovo divljanje vrijednosti dionice na 72-73kune a niti je prošla neka količina na tim vrijednostima tako da eto sada sa samo 2,5k kom dionica ode u + blokadu
... a poremečaji se riješavaju, i tome mora doći kraj već jednom, ruska imovina i poslovanje su uglavnom revolarizirani tako da ne znam što da bude tamo, to ne bi trebalo predstavljati uteg vrijednosti dionice, adpl konstantno iskazuje operativnu dobit, nema minusa poslovanja(osim ovoga vrij. usklađ. u rusij ali to je ionako knjigovodstvena kategorija) i još samo da ovaj kapitalni riješi tu poziciju kojom već pol godine mrcvari ovu dionicu i vjerujem da će dionica brzo natrag na neke primjerenije fundamentalne vrijednosti, trenutno je na 0,4bv...
-
možeš on-line na skdd kroz e-ulagatelj, prijavljuješ se sa tokenom banke ili ako imaš novu osobnu kroz sustav e-građani i u općim podacima u doljnjem desnom ćošku imaš Ako nemate prikazan račun za isplatu, potrebno ga je upisati. Upis možete obaviti i online na Upis računa za isplatu. i obavezno iskljući ads bloker
-
nemaš obvezu obračunavanja poreza na kapitalnu dobit
-
Volkswagen odlazi iz Njemačke zbog nestašice plina?KOMPANIJA Volkswagen možda odlazi iz Njemačke. Ako nestašica plina potraje i nakon zime, mogli bi preseliti proizvodne pogone, kaže najveći europski proizvođač…www.index.hr
"Jugozapadna Europa ili obalne zone sjeverne Europe, koje obje imaju bolji pristup morskim teretima ukapljenog prirodnog plina, mogle bi imati koristi od bilo kakve promjene proizvodnje", rekao je glasnogovornik Volkswagena telefonom.Dobavljači koji bi se preselili u ta područja, gravitirali bi prema postojećim tvornicama automobila Volkswagen grupe u Portugalu, Španjolskoj i Belgiji.
prilika za adpl za više ugovora sa wv