1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. barbosa 2.0

Posts by barbosa 2.0

• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 57
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

• barbosa 2.0
    • July 1, 2023 at 8:31 PM

pa kolega 5. Element, stavio sam ti post ranije koliko plaćaju paušalci u turizmu, + hrpa paraporeza, + troškovi poslovanja, opreme, amortizacije, rada...ima toga...a ovi koji su u pdv odnosno sa 40k eur+ prihoda su itekako izjednačeni ako nemaju i veći para/porez od nekih drugih sektora, a isto tako zanemaruješ pdv kojega su paušalci obveznici dok pravne osobe u pdv sustavu taj porez odbijaju...i to računaj pa ćeš uvidjeti da nisi dobro izkalkulirao...svi mi u hr itekako plaćamo vrlo slične postotke poreza u odnosu na prihode, primječujem da dosta površno nastupaš po tom pitanju, dosta subjektivno, računica ti ne drži vodu...

*st-brajo

pa i naš US je iz sličnih motiva suspendirao liničev porez na nekretnine koji je ovaj na mala vrata pokušao progurati kroz polj. zemljište

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• barbosa 2.0
    • July 1, 2023 at 7:31 PM
    Marinko Došen (AD Plastik): EU tržište se oporavlja, nazire se blagi optimizam, ali i veliki oprez
    U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna…
    lidermedia.hr

Normalizacija opskrbe poluvodičima pozitivno utječe na popunjenost kapaciteta i bolju prodaju vozila u Europi. U našoj su industriji apsolutni trendovi lakša i ekološki prihvatljivija vozila pa su sve razvojne aktivnosti unutar industrije usmjerene u tom pravcu. Polimerne komponente koje mi proizvodimo su laganije, samim time poželjnije, tako da trendovi idu nama na ruku. To je prilika za naše poslovanje i intenzivno radimo na razvoju materijala i komponenti kako bismo zadovoljili potrebe tržišta i svojih kupaca.

Realizacija postojećih projekata i ugovaranje novih poslova naši su glavni izazovi i ključni ciljevi, uz troškovnu racionalizaciju koja je nužna. Imamo 380 milijuna eura ugovorenih projekata koji se pripremaju za serijsku proizvodnju i naši su najveći izazovi njihova uspješna realizacija, kao i razvoj alata s našim inozemnim partnerima.

380 milijuna eura :huh: ...ne znam na što on to točno misli ali ta cifra je impozantna...također, da li netko možda zna da li je adpl u kakvoj kombinaciji sa rimcom ...i jedan i drugi najavljuju velike projekte koji će biti "apsolutni hit na tržištu" ali su i jako tajanstveni po tom pitanju...možda je podudarna slučajnost a možda slučajnosti ne postoje rekli bi neki :|

• barbosa 2.0
    • July 1, 2023 at 7:02 PM

*5. Element, pa što imaju porezi sa de/stimuliranjem izgrađenh nekretnina...i ovako ih imamo oho...stvar je u prostornim planovima koje donose lokalne uprave, to ti je adresa za devastaciju i krevete a ne min-fin, dodatni porezi ništa neće riješiti, ali baš ništa, te zidine i prostorna šteta su već tu i nikuda ne idu, ni s porezom, niti bez...red u prostoru treba napraviti struka za prostor a ne računovođe.

• barbosa 2.0
    • July 1, 2023 at 12:59 PM
    Quote from 5. Element

Porez na iznajmljivanje apartmana svakako treba uvesti i to u rangu PDV-a na hotelski smjestaj, kao i porez na drugu i svaku iducu nekretninu koja nije stavljena u trzisnu funkciju. Iz jednostavnog razloga sto je sada kada je pod poreznom presijom sve onda se ne smije dozvoliti da nekretnine, tj. apartmani, stanovi i kuce budu porezne oaze. To je duboko nepravedno i treba ispraviti. Kako je moguce da se placa 10% kad iznajmljujes stan u Zagrebu, a sitan pausal na rentanje apartmana? Koje su to gluposti?

I onda ti isti apartmandzije kupuju stanove po ZG, nabijaju cijene i ljudi se iseljavaju. Hrvatska treba biti zemlja po mjeri radnih ljudi, a ne apartmandzija.

Stoga ponavljam, odmah porez na najam apartmana u obliku PDV-a i onda jos porez na dobit tog obrta, tvrtke ili na sto ce vec biti registrirano. I to ce onda smanjiti atraktivnost te vrste gomilanja kapitala i sacuvati obalu od devastacije.

Nakon što je građanin-rezident (dalje u tekstu: iznajmljivač) ishodio Rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu Obveznik kojemu se godišnji porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu je iznajmljivač po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova i/ili kamp-odmorišta te smještajnih jedinica u objektima za robinzonski smještaj ako su kumulativno ispunjeni slijedeći uvjeti:

• da iznajmljivač nije po osnovi iznajmljivanja obveznik poreza na dodanu vrijednost (dalje u tekstu: PDV) prema Zakonu o PDV-u

• da iznajmljivač ima odobrenje nadležnog ureda za pružanje usluga građana u domaćinstvu u skladu s odredbama zakona kojima se uređuje ugostiteljska djelatnost

• da iznajmljivač po toj osnovi ne utvrđuje dohodak od samostane djelatnosti kao razliku između primitaka i izdataka na osnovi podataka iz propisanih poslovnih knjiga

• da iznajmljivač iznajmljuje putnicima i turistima stanove, sobe i postelje, kojih je vlasnik, najviše do 20 postelja odnosno kreveta, i/ili da organizira kamp na svojem zemljištu najviše do 10 smještajnih jedinica, odnosno do 30 gostiju

Obveznik kojemu se godišnji porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu je iznajmljivač po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova i/ili kamp-odmorišta te smještajnih jedinica u objektima za robinzonski smještaj ako su kumulativno ispunjeni slijedeći uvjeti:. Odluku o visini paušalnog poreza na dohodak donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. Visina paušalnog poreza ne može iznositi manje od 19,91 eura (150,00 kn), a niti više od 199,08 eura (1.500,00 kn). Ukoliko predstavničko tijelo ne donese odluku o visini paušalnog poreza (po krevetu / smještajnoj jedinci u kampu / smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski turizam) visina paušalnog poreza određuje se u iznosu od 99,54 eura (750,00 kn).

porezni obveznik koji je ostvario isporuke u svoti manjoj od 39.816,84 eura tijekom kalendarske godine oslobođen je plaćanja PDV-a na isporuke dobara ili usluga i nema pravo iskazivati PDV na izdanim računima niti ima pravo na odbitak pretporeza.

a za devastaciju obale su najmanje krivi mali iznajmljivači, krive su korumpirane lokalne uprave koje manipuliraju urbanističke planove u korist velikih hotela, kampova, villa..stoga kolega, smiri doživljaj, interesiraj se malo prije nego iskažeš ovako površne zaključke i ne kupuju mali iznajmljivači stanove po zg i sl, to rade neki drugi iz drugih prihodovnih izvora...puno više se u sezoni zaradi na "kiflama" nego na apartmanimaX/

• Birtija

• barbosa 2.0
    • June 27, 2023 at 10:03 PM
    Quote from emil
    Quote from verdi

naš primjer nije baš reprezentativan. ja se ne sjećam da sam živio u s. koreji. u mnogo aspekata smo sada na gorem nivou nego onda. nisam volio onaj sistem ali ovaj je siguran put u katastrofu.

nije li nas upravo "onaj(Titov) put" doveo do ovog puta koji nas vodi u katastrofu?

ne, nije..."titov" put, mislim na industijalizaciju, odnosno proizvodnju roba i dobara većeg indexa dodadane vrijednosti po mogućnosti iz vlastitih resursa te edukaciju i gospodarsko/socijalne standarde nas svakako nije vodio u "katastrofu"...upravo suprotno, u katastrofu su nas vode/ile pohlepne "janjičarsko-graševinske" strukture koje su se nametnule u post titovski prostor i to bez obzira na političko, vjersko ili nacionalno opredjeljenje kao i ne/obrazovanost...nikada nije bilo više "rusije" u RH i susjednim prostorima nego što je ima danas a to svakako nije titova ostavština...zna se čija je...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• barbosa 2.0
    • June 26, 2023 at 5:13 PM
    Dacia: Ne želimo najbolje električne aute, nego najjeftinije
    RENAULTOVA jeftina marka Dacia namjerava prodavati automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem barem u sljedećem desetljeću, kazao je izvršni direktor Denis…
    www.index.hr

RENAULTOVA jeftina marka Dacia namjerava prodavati automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem barem u sljedećem desetljeću

Dacijini robusni modeli privlače vozače koji razmišljaju o izdacima i dobro se prodaju izvan Europe u zemljama u razvoju koje još nisu postavile ciljeve usmjerene na uvođenje više električne energije na ceste.

Cijeli svijet cilja na 500 kilometara i 30 minuta, ali to košta 40.000 eura i više. To se neće dogoditi u Daciji", rekao je šef Dacije. "Ne želimo najbolje e-automobile, već one najjeftinije, i zato svjesno smanjujemo ta mjerila", dodao je

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• barbosa 2.0
    • June 20, 2023 at 2:51 PM

*Lynx, dobar post, za priču ne znam a nemam niti nešto vremena aktivnije pratiti tk ali imam frenda, ing. u kodt, pa ću ga baš pitati...

• barbosa 2.0
    • June 20, 2023 at 1:13 PM
    Quote from Lynx
    Quote from barbosa 2.0

to ti je plitko tržište...ali mene osim kodt iznenađuje i podr, ali kako god, i na jednoj i na drugoj vrišti crveno na semaforu

Jel te to iznenađuje samo ove godine ili je bilo tako i svake u zadnjih 10-15?

malo ti je šuplji komentar ali ja sam dobaj ;) pa ću ti odgoviriti a ti ćeš se u načelu i složiti sa mnom...ove dvije su me iznenadile jer su dobre dionice i uglavnom su se cijelo vrijeme kretale oko tehničkih i fundametalnih karakteristika a prijašnjih godina me uglavnom iznenađivala psihologija mase i ljudske gluposti kao npr opte, zb, ingr, stečajuše i sl.

evo i po tvome grafu se vidi da su kodt i podr, mimo nekih posebnih fundamentalnih i/ili tehničkih indikatora, u bitnome odskočile od drugih usporednih dionica

• barbosa 2.0
    • June 20, 2023 at 12:17 PM
    Quote from Junius

Ovaj KODT nadrealan, što ti je hype...

to ti je plitko tržište...ali mene osim kodt iznenađuje i podr, ali kako god, i na jednoj i na drugoj vrišti crveno na semaforu

• Što smo danas tržili

• barbosa 2.0
    • June 20, 2023 at 12:05 PM
    Quote from kvart99

Provozao se s Podravkom od 109 do 119.......na zalost, samo sa 50 komada.

i ja ali sa pola manje, nije nešto ali veseli :S

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• barbosa 2.0
    • June 12, 2023 at 3:09 PM

draga ekipa, samo dvije stvari...ili vas kol Manu peca radi dinamike teme ili je isti teški redikul po pitanju fiskalnog sustava...nema treće :|

• AGROKOR

• barbosa 2.0
    • June 12, 2023 at 2:48 PM
    Quote from Paulie

Nitko ne želi kupiti upropaštenu i opljačkanu firmu pred bankrotom ? Ma tko bi to rekao.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…bi/2470811.aspx

to se tako želi prikazati ali u stvari, ovo manjinski dioničar nastoji pod izlikom momentuma i dokapitalizacije izlešinariti večinskog, odnosno vujnovac lešinari blokirane ruse nekom varijacujom kako je i izlešinario bogtepito koliko tvrtki u hr i okolo

• barbosa 2.0
    • June 5, 2023 at 8:47 PM
    Quote from sonda

i vidjelo se da leti gore. Al nisam htio ispast glupan. 🥴

a ingra :whistling:

• Porez na nekretnine

• barbosa 2.0
    • June 5, 2023 at 4:58 PM
    Quote from Paulie

većina ima jednu nekretninu, svjesni su da u životu drugu nikada neće kupiti jer se za to neće potruditi, pa su zato da se oporezuje svaka naredna.

upravo suprotno, uopće nisu svjesni kako se brzo pila okrene i dođe u poziciju steći nekretninu ili pak ostavinu pa će onda biti *ogmater ovakvoj državi i porezima...

• Birtija

• barbosa 2.0
    • June 3, 2023 at 4:11 PM
    U bananama koje su stigle u tvrtku u BiH nađena ogromna količina kokaina
    KAKO neslužbeno doznaju lokalni portali, vlasnik širokobriješke tvrtke je prijavio slučaj policiji nakon što su zaposlenici tvrtke koja se bavi uvozom i…
    www.index.hr

hehe...jete ga jopet...ali kako to sad samo "banane stigle u Široki" bez od kud su stigle...da li je to zabranilo pisati o aktualnoj luci za "banane" inače nema reklama i plačenih oglasa i koliko toga "stiže" kad gube po već ne znam koji puta 10tke M eur "banana" samo tako :/ :P

• Ulaganje u solarne elektrane

• barbosa 2.0
    • May 10, 2023 at 8:58 PM

@komot

ne znam baš, nekada davno dok sam imao servis elektronike, vrlo rijetko sam imao popravke od induktiviteta uslijed udara munje ali zato od prenapona iz distributivne mreže svako malo i to osim udara u mrežnu instalaciju još i više kada im faza dođe na nulu a na on-grid sustavima je pretvarač također spojen na distributivnu mrežu(ac) isto kao i svi el. uređaji u kući i kao što je kol. nascar post više dobro napisao, ako baš moraš birati, sve ovisi što štitiš, ili inverter ili ukućane i sve ostale uređaje u kućanstvu

• barbosa 2.0
    • May 10, 2023 at 3:40 PM
    Quote from komot

Meni projektant stavio na DC stranu, projektant je Solar projekt iz Splita. Ne kužim kak je mogao krivo stavit, ima 4 elementa u RO-SE.

ne mora značiti...ako fn nisu galvanski odvojeni trafom a kao što znamo nisu jer koristimo pretvarač onda vjerojatno nemaš gromobran i/ili paneli fizički mjenjaju vanjski oblik krova, npr prelaze rub ili su dijagonalno položeni na ravni krov pa onda odvodnik prenapona na DC strani štiti opremu od impedance uslijed udara munje što uopće nije loše i ne može škoditi iako pretvarač već sadrži sl. zaštitu u sebi odnosno z-diodu/e koja kod prenapona probiju na zemlju tako da je dovoljna zaštita na ac strani koja u načelu onda štiti cijeli sustav :|

• barbosa 2.0
    • May 10, 2023 at 1:27 PM
    Quote from komot

Ja imam više panela od 6kwp, 6,85. To bi onda ispalo jednako. Samo mi nije jasno kako bi monofazni pretvarač od 6 kW priključio na mrežu, odnosno kako bi od HEP-a dobio odobrenje. A vi ste valjda prvi kojeg čujem da hvali Hvaljen budi. Imaju više web stranica, i firmi, a sve je to isto. Cijene se skoro nikad ne poklapaju s onima na webu. Što se tiče garancije, kako je moguće da ti izdaju nepopunjen obrazac.

da, to je grupa i možda neke tvrtke imaju drugačije marže ali sa hvaljen budi ja imam dobra iskustva i transparentno poslovanje a ljudi ko ljudi, uvjek se nađe neki pojedinac koji kritizira sve i sva kao i tu na forumu...

inače se rijetko događa ali sve je moguće, ljudi griješe ili nisu dovoljno kvalificirani ali ti sasvim sigurno nisi išao sam dobavljati opremu nego ti je to odradio monter, još ako je to išlo preko 2.,3. ruke npr. nekog "partnera" koji možda ne drži toliko do transparentnosti poslovanja, onda je pogotovo moguće da dobiješ nepotpunu dokumentaciju...

...prenaponska zaštita se stavlja na AC stranu

• barbosa 2.0
    • May 10, 2023 at 11:23 AM
    Quote from D_artagnan

Vidim da su digli cijene svi iako nema poreza na panele 😒, koriste priliku …

Pri isporuci i ugradnji solarnih ploča zajedno sa svom pratećom opremom i uslugama na privatne stambene objekte koje jedan ili više izvođača obavljaju građanima, energetskim zajednicama građana (kod više stambenih zgrada) i osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa, PDV se obračunava po stopi od 0%.

međutim,

Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe, kao i isporuka i ugradanja solarnih ploča koja ne podrazumijeva realizaciju projekta izvedbe jednostavne građevine i nadalje je oporeziva općom stopom PDV-a od 25%.

@komot

ja poslujem sa Hvaljen budi doo i kategorički osporavam sve ovo što ti je monter nadrobio, ta tvrtka nije zezancija, ima svoju direktnu dobavu, distribuciju kao i svoju montažu i sva oprema je certificirana sa jamstvom proizvođača tako da je apsurdno da ti se monter vadi na njih to o nekom potvrđivanju garancije kao i ove priče o odvjetnicima, naravno, na tu količinu posla, protoka robe i montaža koju predmetna tvrtka napravi dogodi se i koja reklamacija ali se ista rješava u najkraćem roku.

meni izgleda da je tu neka druga priča u pitanju, nadrobilo se montera sa visokim očekivanjima i sad tu ima svega i svačega pa i podvaljivanja jeftinije opreme ne bi li bolje zaradili, to što kažeš, ljudi se ne kuže pa app. ali kod ovih mojih se takve stvari ne događaju, inžinjer odnosno projektant ti sve izračuna i iznivelira i je da je malo lista čekanja ali to je onda to.

inaće, nabrzaka sam složio predračun po tvojim spec. i 6kw sa RISEN Energy half-cell module RSM130-8-440W,mono i FUJI SOLAR SUN-6K-G-6kW,monofazni mrežni pretvarač ukupno sa montažom i puštanjem u pogon bi koštalo 7.064,36 €

već sam sam vam prije pisao, što god vas zanima oko solara, ponuda, savjet ili bilo što drugo, tu sam 8)

• barbosa 2.0
    • May 9, 2023 at 10:22 PM
    Quote from komot

Evo meni danas panele na moju kuću stavili. S obzirom da je druga u pitanju, dosta sam pametniji. Moram reći da izvođači muljaju gdi stignu i bezočno lažu. Vjerujem da im 90 posto prolazi, mogu raditi što hoće jer ljudi nemaju pojma o tome, a malo tko plaća nadzor za kućnu elektranu. Treba dobro paziti jer je kaos na tržištu.

daj pojasni malo...koliko kw, koji tip, ako nije tajna koliko si platio(može na pp) i što to nije bilo ok :|

• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 57
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt