1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • March 5, 2024 at 10:21 PM
    Quote from Paulie

Kraj ovih čak i Plenki izgleda kao fantastičan izbor. Kožu bi nam oderali novim porezima na dobit, dividendu, nekretnine, možda čak i ostalu imovinu.

pa dobro jutro!

nama je samo bitno da uđu novi, pošteni igrači vezano za regulaciju tržišta kapitala, a i ta tema će doći na red J.P. Morgan odradi svoje na globalnoj razini.

barem je Plenki pokazao da mu nije problem dojučerašnje "prike" strpati u "ćuzu" kad mu postanu uteg 🤷

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • March 5, 2024 at 9:56 PM
    Quote from KultLicnosti

Koji ne vide o čemu se zapravo radi danas...

Franjo je bio vizionar koji je kužio da uvijek netko krade.

samo, on je znao da predvodi stranku koja krade, ali koja i svoj novac ostavlja DOMA!

za čije interese rade ovi ostali, mislim da je i budalama više jasno, ali ponovno ćemo nacrtati, ako treba 💡

• Američki predsjednički izbori 2024

• st-brajo
    • March 5, 2024 at 9:50 PM
    Quote from emil

pa to sam i rekao(valjda) ... da su suci drugacije odlucili onda bi nastala sprdacina.

iako sam za to da se Trumpa makne iz utrke ovo je bila ispravna odluka i zato ce Trump ostat na listicu. da su drugacije odlucili Trumpa ne bi bilo na listicu.

Trebali bi si uvest i dobno ogranicenje na predsjednika jer im senilni starci vode drzavu. napunis 70 i to je to. mozes se kandidirat ak imas manje od 70 mada mi je i tih 70 nekako previse.

poanta priče je da o svemu tome odlučuje Kongres.

ovaj Vrhovni sud napokon tumači Ustav onako kako je on i napisan, a ne kako kome prdne.

a američki Ustav uvijek odluke daje biračima, bilo na lokalnoj bilo na federalnoj razini.

a slično dolazi i kod nas.

samo treba pratiti 💡

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • March 5, 2024 at 9:40 PM
    Quote from mikromakrto

Ima više od pet godina kad je VŽ ekipa htjela ZSE pretvoriti u crypto burzu plus još neke sitnice, ali su ispraćeni na zadnja vrata.

Ne kažem da bi to bilo bolje ili lošije za burzu, ali sigurno bi bilo zanimljivije

zato što su to htjeli iz krivih razloga.

te crypto-"valute" su postale ponzi shema, kao i dionice.

ali block-chain tehologija je već nešto totalno drugo i tu se očekuju revolucionarne promjene sistema u kojem trenutno svi sudjelujemo, a koji je jednostavno zastario.

a zastario je jer je, do boli, ne-efikasan.

prvo što će se uvesti će biti tzv. smart ugovori na sirovinama i na tome već rade zemlje BRICS-a, a kad to zaživi, sljedeći korak je nova, globalna, valuta razmjene.

ono što pratim je da se ovo sve skupa razvija u tišini, iza svih coin-hype-ova, AI-hype-ova, itd.

i bolje da je tako, jer će efekt bit veći kad netko ovom postojećem sistemu "precvika kabele".

na nekim drugim temama ekipica se "loži" na FED, a ne kuže da je monetarno "sunce" J.P. Morgan, koji će, kad skuži di su u cijeloj toj priči Ameri i da im se više ne isplati održavati na životu ove zombi ekonomije Kine, Japana, Švicarske, tu cijelu stvar jednostavno ugasiti, dok će EU imovina postati jeftina za kupnju.

uvijek će bit prilike za zaradu.

samo što je ona, ovaj put, magla u oči koja se baca da se ne vidi što od postojećeg sistema neće preživit.

a onda će ti bi svejedno koliko si zaradio ako si s "krivim" bankario ili brokeravao.

a ni to nećeš znati dok J.P. Morgan, a ne J.P. Powell ne odluči tko je "vrijedan" spašavanja 💡

• st-brajo
    • March 5, 2024 at 9:13 PM

stiže nam koalicija koja je sistemski rizik za sve one koji imaju bilo koju klasu imovine.

mislim da je vrijeme da se prestanemo "klati" dionice ili nekretnine, jer ako ovi dođu, na*ebao si u šta god da uložio 🤷

Postignut velik dogovor ljevice i centra. Ovih 10 stranaka ide zajedno na izbore
    DESET političkih stranka ljevice i centra postiglo je dogovor o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.
    www.index.hr
  • Američki predsjednički izbori 2024

• st-brajo
    • March 5, 2024 at 9:08 PM
    Quote from emil

a kako si onda zamislio da postane predsjednik ako ga nece bit na listicu ?

Suci Vrhovnog suda SAD-a rekli su da Kongres, a ne savezne države, imaju pravo odlučivati je li se netko ogriješio o tu stavku 14. amandmana.

Ovo je najbitnije.

Colorado je sebi dao za pravo da presuđuje je li onaj marš na Kongres bio pobuna ili ne.

Znači, da bi Trump, po 14. amandmanu, bio isključen od kandidature, ako sam dobro upratio, redoslijed bi bio sljedeći:

1. prvo bi Vrhovni sud trebao donijeti odluku da je onaj Marš 06.01. uistinu i bio pobuna

2. onda bi Kongres, nakon izbora koji dolaze, trebao uskratiti verifikaciju mandata svima koji su sudjelovali u "pobuni"

puno ima tu preduvjeta, ali, ono šta je sigurno je da Trump-ovo suđenje gotovo sigurno neće završiti do izbora.

• st-brajo
    • March 1, 2024 at 6:20 AM

"Potvrdu o smrti pokupiti OSOBNO" :S

Ni nakon tri godine ništa od dozvole za nadgrobni spomenik: Bandićevo grobno mjesto pod tajnim izvidima
    Općinsko kazneno državno odvjetništvo potvrdilo je danas za Jutarnji list kako se provode izvidi u slučaju grobnog mjesta pokojnoga gradonačelnika Milana…
    slobodnadalmacija.hr

hoće mu rješenje o istrazi prikačiti na križ ili će mu ga ubaciti ispod ploče? :/

• Digitalni euro - digitalne valute

• st-brajo
    • March 1, 2024 at 6:11 AM

"Kako pojašnjavaju u uredu zastupnice Jerković, pema novom Zakonu, države članice će ponuditi građanima i tvrtkama virtualne digitalne novčanike u obliku mobilne aplikacije putem kojih će se građani moći identificirati pri korištenju javnih I PRIVATNIH servisa, a istodobno će u njih moći pohraniti osobne dokumente poput vozačke dozvole, rodnog lista, domovnice ili zdravstvenog kartona."

"Digitalni novčanik, u formi aplikacije za mobitel, moći će se koristiti za pristup uslugama javnog i privatnog sektora u bilo kojoj državi članici Europske unije."

Dobit ćemo digitalni novčanik, bit će lakše i sigurnije do osobnih dokumenata, liječničkih potvrda, otvaranja računa
    Europski parlament usvojio je u četvrtak, 29. veljače u Strasbourgu s većinom glasova prijedlog eurozastupnice Romane Jerković (SDP/S&D) kojim se uspostavlja…
    slobodnadalmacija.hr

mene samo zanima tko će biti taj koji će spriječiti nepotrebno data HOARD-anje od strane Big Tech-a, ali i ostalih, da te, ko fol, "sa sigurnošću" mogu identificirati?

koliko "data-e" će biti dovoljno?

poznajem ljude kojima su blokirani korisnički računi na Big Tech kompanijama i nakon podnošenja na uvid svih gore navedenih osobnih podataka, i nikome ništa, jer dokumentaciju ne verificiraju LJUDI nego CHAT-BOT-ovi!

a ne dao Bog da napraviš neki "krivi" korak u tom, pred-programiranom smeću!

naravno, kako ti je račun blokiran, nemožeš niti zatražiti da izbrišu TVOJE osobne podatke iz SVOJE baze, GDPR-u unatoč.

ukratko, čeka nas distopijski užas i totalna kontrola od strane Big Tech-a, skupa s organima vlasti.

sad se postavlja legitimno pitanje:

1. zašto bi itko tko ima nešto u svom vlasništvu pristao na tako nešto?

2. jeste li sigurni da nad svom svojom imovinom (dionice, crypto, bankovni račun, nekretnina pod dugom) imate apsolutno vlasništvo?

odgovore na sljedeća pitanja dobit ćemo u vremenima koja slijede 🤷

• Porez na kapitalnu dobit

• st-brajo
    • February 28, 2024 at 9:47 PM
    Quote from emil

a ako sam kupil 1.1 a prodal 1.3 ? onda nikom nista :d

kupis 1.12 platis porez 31.12 onda ti to padne 50% i t iprodas s gubitkom 1.2 i onda nikom nista...

samo im ti davaj ideje kako da nam uzmu jos vise para iz djepa :D

dionice nisu za hoard-anje sve dok god imaš shemu da insajderska ekipica kupuje dionice po povlašenim cijenama u odnosu na burzovne cijene.

i onda ti još uvale CFO-a koji prezadužuje firmu, a cijena dionice na burzi ne reflektira rizik defaulta, jer dodatno pumpaju fondovi i mirovinci.

+ šta se u predstečaju dug ne pretvara u equity prije nulovanja.

btw., ovo sve zna ekipica sa private equity-a koji su "puni ko brod" i sad samo čekaju.

zadnjih godina sam pričao sa raznim M&A akterima i na spomen naše burze su se samo slatko nasmijali, jer znaju da imaju svog igrača kojem Hanka drži leđa i koji će, kad zatreba, spustiti cijenu na razine koje korespondiraju na private marketu, a ako je firma prezadužena equity čak i izbrisati.

porez na nerealiziranu kapitalnu dobit + izmjena predstečaja bi ovo sve skupa suzbila, a firme bi morale postati transparentnije prema investitorima ako bi njihov novac stvarno i htjele + šta bi dionice onda stvarno postale imovinska klasa koja je nasljediva, jer, de facto, skoro nikad ne bi mogao biti nulovan.

čak štoviše, ovaj porez bi više preferirao firme koje daju dividendu od onih koje svoje dionice otkupljuju i tako opet insajderima, koji imaju pravo opcijske kupnje uz diskont, nabijaju cijenu.

• st-brajo
    • February 28, 2024 at 8:56 PM
    Quote from emil

a ako sam kupil 1.1 a prodal 1.3 ? onda nikom nista :d

kupis 1.12 platis porez 31.12 onda ti to padne 50% i onda nikom nista...

samo im ti davaj ideje kako da nam uzmu jos vise para iz djepa :D

mislio je ovo Biden uvesti jer fali za mirovinsko i zdravstveno (mi imamo Nepalce, pa nama, ko fol, ne fali).

realno, većina ovih što će uskoro u penziju i imaju najviše dionica, a mladih nije dovoljno rođeno da plaćaju troškove za stare, unatoč pomoći iz Nepala.

ali, mladi više žele da se oporezuju nekretnine, pa da im ovi što imaju i jedno i drugo nabiju cijene najma.

a mladi će zazuvrat otvoriti "investicijske račune", pa dodatno nabiti cijene dionica onima koji ih najviše i imaju.

roditelji dragi, odgojili ste financijski nepismene k*etene 🤷

• st-brajo
    • February 28, 2024 at 8:35 PM

kad čovjek vidi koja je ovo zaebancija sa ovim JOPPD i uplatama di svatko prijavljuje što god hoće, šta ne bi bilo lakše i jednostavnije ukinuti porez na kapitalnu dobit i uvesti porez na nerealiziranu kapitalnu dobit?

imaš cijenu dionice na 02.01. i na 31.12. ili kad je već zadnji trgovinski dan.

ako je naraslo, platiš porez, a ako nije, nitko nikome.

a time bi riješio istu stvar i kod crypta.

dodatan benefit je i što bi se poboljšala likvidnost na burzi, pa bi se moglo i pošteno trejdati, jer bi i tax loss selling dobio na značaju

• Birtija

• st-brajo
    • February 27, 2024 at 8:24 PM

zgrada nova, a navike stare 🤷

Splitski sud: za silovanje uvjetna kazna zatvora! Maloljetnica došla na masažu, on nasrnuo, djevojka je počela vikati...
    Uvjetna zatvorska kazna za silovanje? Da li bi vas takva presuda zadovoljila da ste roditelj žrtve? A opet, odluka je to splitskog Općinskog suda koja je…
    slobodnadalmacija.hr

• st-brajo
    • February 22, 2024 at 7:25 PM
    Quote from Damir1952
    Quote from st-brajo

ako nije EU novac, onda slobodno kradite :S

https://www.index.hr/mobile/vijesti…ou/2541037.aspx

Pa naravno... svima je dozvoljeno ako je to javno dozvoljeno! Evo npr. MANAGERIMA našim mirovinama je dozvoljeno da rade što žele na tržištu kapitala i još bonuse dobivaju... u čemu je onda problem?

Problem samo u EU novcu? Ovaj novac za naše mirovine nije problem, jer ga ne bude, dok neki trpaju u svoje džepove!

a što ćemo s članovima uprava koji prodaju čim dobiju?

realno, znaju ljudi da dionice, ovako kako je sada regulirano, teško mogu biti dugoročno nasljedive kad možeš biti nulovan.

pa bolje onda uložiti u bilo što drugo.

that said, tek mi je sad, iz ove perspektive, jasnije zašto ljudi sve više kupuju indeksne ETF-ove, pogotovo one sa hrpom dionica 🤷

• st-brajo
    • February 22, 2024 at 7:16 PM
    Quote from Infinity
    Quote from st-brajo

https://www.index.hr/mobile/vijesti…ou/2541037.aspx

Zašto mu to smeta? 😅

pitanje je kako je knjiženo :S

• st-brajo
    • February 22, 2024 at 7:01 PM

Plenković: Ostao sam zapanjen što se Kovesi usudila komentirati moju izjavu o EPPO-u
    PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković poručio je kako je ostao zapanjen jer se glavna europska tužiteljica Laura Kovesi usudila komentirati njegovu izjavu oko…
    www.index.hr
  • Klima i okoliš

• st-brajo
    • February 20, 2024 at 9:23 AM
    Quote from etoimene

Koji užas!

"Gori 900 tona litijevih baterija"
    https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…terija-20240218

Bitno da su oni utvrdili da "nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.".
    Ovi plinovi kod izgaranja litija su poznati da su odlični za inhalaciju.

Guraju aute na baterije bez da su realno uzeti u obzir ovi rizici.

Display More

mogli su ih barem nagurat u neki stari, do kraja eksploatirani rudnik, pa onda užgat.

pa da sutra neke nove generacije imaju šta kopat.

da neke generacije prije nas tako nisu zatrpale gomile dinosaura u Arabiji, ne bi danas ni Bin Salamun imao šta cicat (barem tako službena znanost kaže) :S

• Čudna vremena

• st-brajo
    • February 16, 2024 at 4:05 PM

i tri riječi :S

Veliki intervju s ChatGPT-jem: Pitali smo ga zašto Hrvati još uvijek glasaju za HDZ
    U SLUŽBI hrvatskog naroda sjeo sam s ChatGPT-jem (ovom novom verzijom, ne plebejskim 3.5 koji možeš naučiti da je 2 + 2 = 5) i postavio mu par pitanja.
    www.index.hr
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • February 13, 2024 at 7:58 PM
    Quote from etoimene

Što je ovo? Sve podivljalo na 0,2% višu inflaciju od očekivane?
    I kako onda $ up?

pa dugo se već nakupljala bearish divergence.

bilo samo pitanje šta će ju okinuti.

al i dalje je, i ovaj danas potez, prilično daleko od oversolda.

btw., čini se da se dobro drži moja preporuka short Russell, long brodari.

ali, obzirom da mi se, generalno, ovaj market ne sviđa, trenutno ni ne trgujem 🤷

• Birtija

• st-brajo
    • February 11, 2024 at 12:59 PM

mislim, ovaj je s pravom pao.

‘Pao‘ diler, prodavao kokain uz odgodu plaćanja, pretragom stana našli još droge, završio je u pritvoru
    Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela…
    slobodnadalmacija.hr

em šta si diler, em šta daješ na odgodu.

pa ja bi te, ako ništa, zbog ovog drugog uhitio :S

• Strategija razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj

• st-brajo
    • February 11, 2024 at 8:51 AM

pošto vidim da nekima na DLKV i dalje nije jasno, pa da pojasnim problem sa ovim investicijskim računima di ne smiješ 5 godina povlačiti sredstva.

gledam opet tko je sudjelovao u izradi strategije i nigdi ne vidim da su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave.

zašto smatram da je to bitno?

pa zato što predstečajni postupak mora biti brz i efikasan, a da takav i bude, treba se mijenjati stečajni zakon na način da isključivo ovlašteni REVIZOR može utvrditi ima li društvo, kad se dugovi konverziraju u kapital, uvjete za nastavak poslovanja:

1. ako ima, onda se dug konvertira u kapital i tek NAKON toga se smanjuje za pokriće gubitaka.

zašto je to bitno?

pa zato što je, nažalost, većina dioničara financijski nepismena, i ne razumije koliko je u firmi bitna uloga CFO-a.

po onome što znam, a znam više nego što pojedinci misle, bilo koji burzovni financijski izvještaj je više PR nego prikaz realnog stanja u nekoj firmi.

samim time, dioničari nikad nemaju dubinski uvid u stanje u nekoj firmi, pa i PRAVIČNO i MORALNO, ne smiju samo oni odgovarati kad imamo akumulirane gubitke zbog loših odluka CFO-ova.

2. ako ni nakon konverzije duga u kapital nema uvjeta za nastavak poslovanja, ide se u stečaj i svu trakavicu koja onda ide s tim.

vi se sad pitate pa kakve to veze ima sa investicijskim računima i zabranom povlačenja sredstava na 5 godina?

itekako ima, jer je to čisti MORALNI HAZARD.

obzirom da znam manjkavosti izrade i dubine informacija za ono što svi na burzi možemo pročitati, tko kaže da ekipica neće "ušminkavati" izvještaje da bi vam "izvukli" novac za neki IPO i slično?

pogotovo ako vas vaš asset manager ili neki investiror anđeo i slična ekipica, uvjeravaju da će za 5 godina to bit "super", a istovremeno on i s njim povezane osobe rade na "underwritingu" za IPO.

dečki moji, i cure, shvatite to kako hoćete, al to je legalni kriminal + šta vas niti ne štiti predstečajni zakon u slučaju da nešto krene neočekivanim putem.

i na ovaj način bi, de facto, uveli ono NAJGORE sa US marketa i jedinu stvar koja me tamo užasno nervira.

a to je PR za izvačenje novaca investirora u firme koje pri izlistavanju ladno roknu 90% nakon što povezana ekipica namiri sebe.

i nikome ništa.

zato sam na prvu i izrazio skepsu oko ovog "altruističkog" pokušaja CFA Society-a da, ko fol, "unaprijede" burzu, bez izmjena predstečajnog zakona, jer, da se razumijemo, u "underwritingu" prilikom izlaska na burzu je bolesna lova, a ovi to itekako znaju i imaju "diplomu" kojom si, ko fol, dižu "kredibilitet".

meni je sve što se ovdi zbiva itekako jasno 💡

1. Privacy Policy
  2. Kontakt