1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 8:54 PM

ako netko još nije, nek pročita koju knjigu Roberta Kiyosakia.

tamo je fino objašnjeno kako porezni sustav funkcionira i tko uvijek, al baš uvijek plaća najmanje poreza.

spoiler alert: to su uvijek, ali baš uvijek investitori.

i to investitori u nekretnine, jer na njih možeš "navući" najviše poreznih olakšica.

iza njih dolaze vlasnici dionica.

ali, dionice kao takve su risk asset i treba ih koristiti kad možeš kupiti nešto što vrijedi cca 1 za puno manje.

ili ih možeš pustiti na dugi rok kad su makroekonomski uvjeti takvi da se može očekivati rast dionica i pad kamatnih stopa ili njihovu stagnaciju (kao što je bio period od 1980-ih naovamo, te period od 1940-ih do 1960-ih).

ako gledamo neku širu makro sliku, za očekivati je stagnaciju kamatnih stopa, prije koje će se dogoditi veliko "ispiranje" i preraspodjela imovine (slično se već događa u komunističkoj Kini s nekretninama i u Rusiji sa imovinom oligarha uslijed sankcija i rata, dok je to, na zapadnom svijetu, gotovo uvijek nusprodukt neke financijske krize).

to bi bilo dobro vrijeme za kupnju dionica.

inače, Green New Deal možemo gledati kao obnovu nakon WWII, a vidimo da i ova inflacija nije produkt fiskalne politike već razbijenih dobavnih lanaca, dok je "prava" inflacija uvijek monetarni fenomen, kad banke dijele kredite šakom i kapom, a svi znamo da to ovo vrijeme nije, jer izostaje pravi ekonomski rast.

dapače, trenutno se nalazimo u vremenu staganacije, kako ekonomske, tako i demografske i za očekivati je deflacijsko "ispiranje".

kad je takvo vrijeme, najbolji asset koji možete imati je cash, spreman za "upogoniti" nakon "ispiranja".

ali, obzirom da se crypto ponaša kao dionice "na sterodima", možda baš on bude bolja opcija za kupnju od dionica, nakon šta se sve smiri.

povijest se nikad ne ponavlja, ali se često rimuje, a čini mi se da ju većina nikad ne nauči interpretirati kako treba :/

• Nekretnine opcenito u HR

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 8:00 PM
    Quote from Manu

već imaš takvih poduzetnika.

https://eastzg.wixsite.com/studentska-kuca

samo mi nije do kraja jasan njihov porezni status. Mislim da je kao i za najam stanova. Znači 10% plus prirez.

"U slučaju previsoke režijske potrošnje (više od 50€ po osobi na razini

kalendarskog mjeseca), razlika će biti obračunata i naplaćena svim stanarima

EAST-a proporcionalno."

i ovdi opet većina plaća za rastrošnu budalu.

rekao bi Krleža, ni med cvjetjem ni pravice 🤷

btw., bacio oko na cjenik, obzirom na lokaciju, pa i nije baš jeftino

• Birtija

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 7:52 PM
    Quote from Normani

Tko od vas voli ići u znojilište? :D

https://www.poslovni.hr/hrvatska/izazo…u-rijec-4380766

javnozborac iz HAK-a tvrdi da je uputno pogledati u izazor prije nego uđete u krugotok, Qapla'

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 7:35 PM
    Quote from havi

ONaj tko nema je za poreze, onaj tko ima protiv.

meni se više čini da je obratno, obzirom da u nekim "rasterećenjima" najbolje uvijek prođu oni s višim dohodcima.

recimo, da se smanji porez na dohodak, radniku bi plaća porasla za 100€, a CEO-u za 1000 €.

sasvim je jasno tko bi onda imao više novaca za platit porez na nekretnine.

uzmimo za primjer Split di recimo CEO živi na Žnjanu di je kvadrat stana 5.000 €, a radnik na Pujankama di je kvadrat 2.500 €.

sasvim je jasno da radnik živi u stanu koji je 2x jeftiniji, a plaća nek mu je 5x manja.

uzmimo i da je stan iste kvadrature, jer s radnikom žive roditelji umirovljenici kojima ni mirovina nije dovoljna za adekvatnu zdravstvenu skrb, nego radnik još i tu mora nadodati.

kakva god se logika uzme, matematika je neoboriva.

CEO će uvijek imati višestruko više od radnika, dok radnika svaki novi trošak gura sve bliže u default.

pa i ja bi prvi, da sam bogataš, arlaukao da sam za porez na nekretnine, jer je "nepravedno" da sam toliko bogat, dok bi, s druge strane, držao fige da radnik ode u default, da njegovu nekretninu mogu kupiti i iznajmiti još većoj budali koja je bila za porez na nekretnine, jer je mislila da će onda nekretnine pojeftiniti, a kojoj ću taj porez ugraditi u najamninu.

ovaj će bit zadovoljan, jer ja, "bogatun", plaćam porez na nekretnine, a, u biti, mi ga plaća on, jer sam mu to ugradio u cijenu najma.

ista je logika i s ovima koji voze Wolt koji su bili za veća radnička prava, pa kad su skužili da bi onda plaćali veće doprinose sad prosvjeduju kontra 🤦

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 4:54 PM

poanta priče je da se ovaj dio, koji je i sada užasno spor, sa uvođenjem poreza na nekretnine neće ubrzati.

odnosno, nema razloga da se ubrza, osim ako se uhljeba ne udari po džepu, a ne da ga se još i nagradi!

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 4:37 PM

točno.

i smanjenje PDV na novogradnju bi značajno olakšalo stvari.

gledaj, dugo godina sam radio s nekretninama i znam koliko je sve užasno sporo.

od izdavanja građevinske dozvole, preko sudova koji sve to moraju uknjižiti kako spada.

sama izgradnja je, vjerovao ili ne, najbrži dio posla s nekretninama 🤷

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 4:09 PM

stvarno ne bi dalje, jer svi znamo koji su uzroci rasta cijena (nerad i loša stambena politika uhljeba).

u krajnjoj liniji, imaš i Državne nekretnine koje su otjerale Maju Đerek, jer je te iste nekretnine htjela staviti u funkciju, a što sad radi u ST.

jedino rješenje je izgradnja stambenog fonda koju si i sam predložio, a sve ostalo je populizam i prelijevanje iz šupljeg u prazno, tj. u dodatan rast plaća uhljebima, i, posljedično, inflaciju i daljnji rast cijena nekretnina 🤷

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 3:30 PM
    Quote from Manu

Neželjene posljedice već imamo. A to su 400 000 stanovnika manje i 120 000 nekretnina više u 10g koje sada kupuju stranci. Ne znam koje bi posljedice mogle biti gore od ovih. Ako bi porez na nekretnine rasteretio porezna davanja 2m zaposlenih i opteretio imovinu možda 200 000 vlasnika onda bi većina trebala biti na dobitku.

ne bi, jer većina radi za medijalnu plaću i samim time je granično kreditno sposobna.

uvođenje poreza na nekretnine, koji će se najvjerojatnije uvesti po općoj stopi, će samo dodatno ovaj jaz produbiti.

mark my words

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 2:45 PM
    Quote from Manu

I to je legitimno. Ako postoji progresivan porez na plaće isto tako mogao bi se uvesti progresivan i prema vrijednosti nekretnina počevši od nulte stope. I to bi bilo najpravednije.

progresivan porez na nekretnine ti, u nas, nikad neće proći, jer bi se onda političari i razni uhljebi prvi trebali iseliti iz svojih nekretnina i otić živit u neku nedođiju.

tako da, ako ga i uvedu, bit će po općoj stopi i izazvat će neželjene posljedice koje sam već i opisao.

tako da samo naprid:thumbup:

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 2:08 PM
    Quote from D_artagnan

Opcenito je zalosno da se isto gleda gradnja prve kuce za zivot i osobnu upotrebu ili da se rade apartmani, 5.kuca, stanovi za daljnu prodaju. A onda kao neki poticaji preko APNa koji je zivi cirkus, samo da nabije cijenu kvadrata

onima koji imaju veliku plaću ili dohodak, kako god hoćete, porez na nekretnine bi došao kao budali šamar, jer bi se samo uvećala cijena najma, a ovaj bi mogao nastaviti kao i do sada.

isto tako je zanimljivo da su baš takvi najglasniji za uvođenje porez na nekretnine, jer bi se njihov dohodak time najviše i rasteretio.

mlade obitelji my ass

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 2:01 PM

kome i dalje nije jasno, evo kalkulator plaće, pa računajte.

Kalkulator plaće za 2022. godinu - Isplate.info

ima bruto I i bruto II (koji se zove ukupan trošak).

onome tko ima malu plaću, pa nije uopće ni kreditno sposoban za kupiti nekretninu, dođe mu isto hoće li mu se smanjiti porez na dohodak ili će mu se to prevaliti na naslijeđenu (porez za nekretninu - prihod jedinice lokalne samouprave) ili unajmljenu nekretninu (jer će taj trošak na njega prevaliti najmodavac).

• IGH (Institut IGH d.d.)

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 1:36 PM

jel se sad lakše diše? :/

Velebna splitska zgrada, na atraktivnoj lokaciji, uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika. U igri je i bivši ministar
    Još jedna poznata splitska zgrada, pozamašne korisne površine od čak 4500 četvornih metara, uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika. Budući da je riječ o…
    slobodnadalmacija.hr

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 1:31 PM

"Države EU morat će svake godine renovirati najmanje tri posto ukupne površine zgrada u javnom vlasništvu."

Postignut dogovor, EU želi smanjiti potrošnju struje za 11.7%
    PREGOVARAČI Vijeća EU i Europskog parlamenta postigli su danas privremeni politički dogovor o smanjenju konačne potrošnje energije za 11.7 posto 2030. godine.
    www.index.hr

evo rješenja, ukinuti APN kredite i napraviti nešto sa hrpom javnih nekretnina koje se raspadaju, napuštene državne stanove dati u najam.

staviti sve pod kapu nekog javnog fonda koji će uplaćivati novce u I. stup, a ako će i mirovinci sudjelovati, dati im 49% vlasništva.

+ šta ćeš najvjerojatnije i od EU-a dobit novce za to.

kakav crni porez na nekretnine, koji je btw., lokalni porez, kad je glavni uzrok rasta cijena nerad lokalnih uhljeba koji su užasno spori u izdavanju građevinskih dozvola i usklađivanju GUP-ova sa zakonom.

naravno, dodatni je bonus to što im manjka i bilo kakve vizije urbanistički i gospodarski za razvoj 🤦

btw., na cijenu rada vam opet najviše utječe opća država sa izdavanjima za mirovinsko i zdravstveno, a na dohodak i PDV-om, koji se, očito ne misle smanjivati.

tu je porez na dohodak, a pogotovo prirez zanemariva stavka.

naravno, "stručnjaci" po raznim portalima se, po običaju, bave sitarijama, a ne širom slikom 🤦

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 12:01 PM
    Quote from Junius

Ameri našli rješenje kako anulirati pad cijene dionica banaka, uvališ ih u index, pa će ih indexni fondovi morati kupovati hahah

A reclassification of the U.S. S&P index next week will increase the number of banks in the benchmark to support the sector, Spencer said.

sve bolje od boljega :S

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 10:21 AM

stari znanci iz GFC-a opet u fokusu :S

European stocks sharply lower; banking sector hit hard By Investing.com
    European stocks sharply lower; banking sector hit hard
    www.investing.com

"Losses were widespread, with HSBC (LON:HSBA) stock falling 5.1%, BNP Paribas SA (EPA:BNPP) stock down 4.5% and Deutsche Bank (ETR:DBKGn) slipping 7.2%"

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 10:19 AM

evo jedna klasična za petak :S

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 9:19 AM
    Quote from my moon

AI će nam trgovati.

jedini AI na ZSE je Parica :S

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 9:08 AM
    Quote from Dr.Kalica

-Kamatna stopa varijabilna – SOFR +CAS 3 M (4,82 %) + 1,66 % = 6,48 % za USD

Ne znam jesu li mogli odabrati gore vrijeme za kredit. Kamatne stope rastu a dok brod krene zarađivati upitno šta će biti za Ukrajinom i vozarinama.

U međuvremenu ova ubitačna kamata teče.

Ako već ide dokapitalizacija do 350 mil HRK, zašto odmah nisu kupili brodove sa tim novcima. Bez potrebe za kreditom i kamatama. Taj iznos je dovoljan za 2 LPG broda a trenutno povoljne vozarine neka pokrivaju obveze.

Koje mlaćenje kopriva tuđim ku*em.

mislim da nisu, credit conditions idu sve gori.

ovo je za brodare, kao visokorizičnu djelatnost, odlična kamata.

čak i bolja nego za nenamjenske kredite građana 🤷

jedini je zaeb šta je kamata varijabilna.

da je fiksna, pa to bi bio poslovni potez, za Jadnoplov, toliko dobar, vjerojatno u povijesti nezabilježen

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 9:05 AM
    Quote from looserst

Ovo je luđe nego skupština dinama

mislim da je ovo bolesno klađenje na Kinu ipak next level *hit 😅

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • March 10, 2023 at 8:24 AM
    Quote from ivan0003

Rekrasan dan. Btc ispod 20. Kitovi zovu vikend pumpu, ali sumnjam, veliki je pritisak institucija, fud ajme..

Kako smo punili madrace prije 20 dana, postoci mi kazu da je vrijeme za dca..

(Reminder. Silicon valley bank kratka s lovom, netko mora uskocit. Komercijalne banke moraju drzati LCR, liquidity coverage ratio 100%. To podrazumijeva da moraju imati HQLA - HIGH QUALITY LIQUID ASSETS. Sto sve ulazi u HQLA? Depozit kod centralne banke i obveznice. Koje obveznice? Uglavnom drzavne (level1)ali i korporativne(level2) i one pokrivene hipotekom(level 2b)

a ću se smijat jednog dana)

bravo!

ja taman objašnjavam na drugoj temi šta se desilo.

RE: Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant

prenosim sa teme HPB-a.

[…]

ovo se upravo dogodilo kod regionalnih banaka u US.

hitno je trebala likvidnost, i onda su "maske pale"
    st-brajo
    March 10, 2023 at 8:15 AM
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt