čini se da je S&P 500 izišao iz bear marketa, Nasdaq nije ni ušao u njega.
Dow Jones još čekamo.
čini se da je S&P 500 izišao iz bear marketa, Nasdaq nije ni ušao u njega.
Dow Jones još čekamo.
ako me sječanje dobro služi......nedavno je nakon par dana takvih "prijetečih" naloga dionica dobrano zveknula dole.......nemora značiti ništa......
nemam ništa protiv, ako će ovi koji nisu na vrijeme kupili prestati "kmečati" i bacati crnilo.
mislim da nema smisla da se opterećujemo teorijama zavjere.
a dobro će doći i ovaj produženi vikend da se dojmovi malo saberu.
btw., ovdje su brojke toliko uvjerljive da ljudi na 4 rasprodaju da bi na 6 kupili.
Bero odustao od kandidature, indeksi uzletjeli.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ka/2173363.aspx
čini se da je nekima ovo najbolji uskršnji poklon.
vidit ćemo hoće li sutra doći gladni ili će se to ostaviti za uskršnji utorak.
Da li je netko 🙃 svojim očima gledao zatvaranje danas ?
ja sam upratio.
siledžija izložilo 77.000 kom na izvolte, pa ih brže bolje povukao.
ili je to bio skriveni nalog kojeg je dražba razotkrila?
evo, sklonio se onaj "gnojni čep" na oko 6 kn.
ako se momentum zalaufa, vraćamo se na one razine s kojih smo kliznuli.
čini mi se da se volatilnost lagano smanjuje.
trguje se dosta tehnički, onako školski.
kako stvari zasad izgledaju, čini mi se da ide odbijanac prema gore, možda ne na svim dionicama, ali tamo di ukalkuliramo fundamente, potencijal i određene okolnosti, definitivno
Priča oko tužbe je vrlo vjerojatno završena.Proračun u skoijoj ,a vjerojatno i u daljnjoj budućnosti,. neće imati sredstava za isplatu.Kada se nudio Jadran Crikvenica kao kompenzacija trebalo je to prihvatiti po nuđenoj cijeni jer sada očito neće biti ništa.
ovo su bile moje prve dionice ikada, jer sam se vodio "zlatim" pravilom diverzifikacije.
prvo su propustili urediti svoje odnose s državom kad se otvorila priča s JDRN, onda smo otkrili da su masno izgubili na slučaju Agrokor, a kad sam vidio da se na tržištu otvorila prilika zvana Optima, a oni nisu ni mrdnuli, odmah mi je bilo jasno o kakvoj se ovdje družini radi.
izišao sam iz ove priče sa priličnim gubitkom, a iskreno ne znam čemu se nadaju oni što drže ovu dionicu.
kad je ova priča sa PIF-ovima došla pred Ustavni sud, odmah mi je bilo jasno kako će i završiti, jer tamo sjede političari, a ne suci profesionalci i 99% slučajeva završi odbijanjem/odbacivanjem ustavne tužbe.
ovako su zaglavili sa sporom od kojeg najvjerojatnije neće biti ništa, hrpom nelikvidnih dionica u portfelju i s morem propuštenih prilika, uključujući i ovu zadnju korekciju s burze di se nisu pomaknuli s mrtve točke.
Vama vječnim optimistima što držite ovu dionicu od srca želim da nešto bude u vezi ovog spora, jer ova družina šta ovim upravlja očito nema nikakve ni želje ni ambicije da ovoga napravi jedan relevantan faktor na tržištu kapitala, a ne stoji priča da se nije moglo.
Display More
A zašto sam ne naručiš knjigu i nabaviš je? Prema pravilima SKDD vezano na javnost podataka nije dozvoljeno objavljivati podatke o dioničarima trećoj strani osim prvih 10 sto je javan podatak.
“SKDD nije ovlašten osobne podatke ulagatelja otkrivati ili učiniti dostupnim drugim osobama.
Iznimno od toga, pravo uvida u prikupljene podatke imaju:
- investicijsko društvo i kreditna institucija koji pružaju usluge ulagateljima;
- izdavatelj nematerijaliziranih vrijednosnih papira za one vrijednosne papire kojih je izdavatelj;
- drugi ulagatelji u podatke o imateljima vrijednosnih papira istog izdavatelja;
- Hanfa kao nadzorno tijelo;
- pravosudna i upravna tijela poput sudova, državnog odvjetništva, Porezne uprave ili MUP-a, na temelju zahtjeva i u okviru ovlaštenja u skladu s odredbama posebnog zakona;
- osoba koja kroz odgovarajuću dokumentaciju dokaže pravni interes, primjerice u slučaju diobe bračne stečevine ili u vezi rješavanja sporova o članskim pravima u dioničkom društvu.
Nadalje, SKDD je prema odredbama Zakona o tržištu kapitala dužan na svojim internetskim stranicama objaviti i dnevno obnavljati podatke o identitetu imatelja prvih deset računa na kojima je ubilježena najveća količina bilo kojeg vrijednosnog papira i podatke o količini vrijednosnih papira na tim računima.”
ne trebaju nikome konkretna imena.
svi koji ovo prate već znaju koje njuške se ovdje skrivaju ispod top 10.
bilo dobro vidjeti jel isti kupuju, prodaju ili čekaju.
al ako dobijemo potvrdu da jedna ključna pravna osoba počinje kupovati, onda sa sigurnošću možemo pričati o cijenama preko jedne znamenke.
Ovo danas na Poslovnom, je bilo sve osim poslovnog
I nikome ništa............
Imamo li mi nekavu hanfu?
kolegice, ima li išta značajno u novoj knjizi?
i šlag na kraju, manje novca za branjenje tečaja, znači kuna tankira
Ko misli da država neće preuzeti drugi stup, taj ili je naivan ili živi u balonu. To je očito kao da je sutra ponedjeljak.
to bi onda značilo da bi se HNB trebao nakrcati državnim i koroprativnim obveznicama, možda i udjelima u ostalim fondovima, a država ući u vlasničku strukturu firmi u koje su fondovi ulagali, a svi znamo šta to u pravilu znači (back to masovno uhljebljivanje).
Fondovi A kategorije su maleni. Mislim da je relativno mali broj ljudi izabrao to kao opciju.
Nacelno mozes vise zaraditi kroz desrtljeca, ali ako ukinu drugi stup onda crobex ide na 500 bodova, a s tim i tvoja penzina u A stupu.
mali nemali, raspolažu imovinom od 820 milijuna kuna.
od toga min. 30% mora biti uloženo u državne obveznice, max. 55% u dionice (greška kod prijašnjeg posta), a ostatak može biti cash ili uloženo u neki novčani fond, itd.
Znači, 450 milijuna kuna može biti uloženo u dionice samo od strane fondova A, a oni su u prosjeku izloženi dionicama oko 25%, od mogućih 55%.
mene stvarno izdenađuje pasivnost fondova kategorije A u ovoj situaciji.
oni mogu biti izloženi dionicama do 65%, a u ovoj korekciji nisu ni mrdnuli.
za fondove kategorije B mi je logično da se izlože privatizaciji državnih "perjanica", fondovi kategorije C državnim obveznicama, a da fondovi kategorije A traže prilike na tržištu.
ili misle da nema prilika na tržištu ili misle spaliti novce u "startupe" kad mi se omogući.
u svakom slučaju, nisu mi jasni, jer ako ovo nije prilika da nama šta smo na početcima uplata osiguraju pristojne mirovine u starosti, onda ne znam kad je.
Display MoreJa Vam moram priznati da do 6.mjeseca prošle godine i sasvim slučajnog članka o Optimi nisam znao što je to burza i kako se uopće kupuju dionice.... Totalni laik, i sad sam malo manji laik al svejedno laik...
Danima mi se Optima vrtila po glavi,i počeo detaljno proučavati: cijena,rizik, uvjeti,predviđanja, izlazak na međunarodni natječaj, ... I onda sam samo jedno jutro otvorio brokerski, prebacio novac i zaglavio duboko al mislim baš duboko (malo iznad kategorija burekđija🤣) a prva dionica u životu.,malo nelogićno😎
Otad samo pratim. Bez ikakvog pomaka ni na 8.9 ni na 3.8.... Nisam se, nažalost usudio puno trejdati jer kako sam rekao ipak sam laik... Mislim da sam samo prateći Vas počeo peći zanat... I da je ova dionica vrhunska škola za učenje. Svašta se odvilo na ovoj dionici a nismo ni blizu kraju.... U svakom slučaju ekipa... Mr cash, stana, zloćesti itd itd hvala.. Od Vas sam naučio mnogo..
Pišem ovo da malci novaci tu na ovom forumu, ovoj dionici, drugim dionicama dobiju samopouzdanje i da budu odvažni.Na kojoj je tko razini ušao u dionicu ili izašao sasvim svejedno.bitno da je tu. Nijedan broj nije sramota...
Hm, ako si samo na optimi poceo peci zanat, onda si imao vise srece nego pameti do sada, pravi kockar,,,, pogotovo ako nemas diverzificirani portfelj .. bez 5-10 pozicija razlicitog sektora ja nebi ni primirisao pojedinacnim dionicama. Imas 10 prstiju na rukama, probaj se uhvatiti za neku cijev samo sa jednim, dva, tri prsta a ispod tebe provalija 😉
I meni je optima trenutno jedna od pozicija, i fini %, naravno da cekam do kraja, bilo to koji mjesec, ili dulje, ali i da sve se ne odradi kako planiram, nebi bilo problem jer sam pripremljen i na to
ja se osobno ne slažem sa diverzifikacijom među dionicama, jer ako cijelo tržište roni nema te diverzifikacije koja će te spasiti.
prava diverzifikacija je između više vrsta imovine (zlato, srebro, nekretnine za iznajmljivanje (ne ona u kojoj stanuješ), oročena štednja, cash, dionice i neki biznis po mogućnosti ili više njih).
što se tiče dionica, ja se držim savjeta Nassima Taleba (Incerto serija knjiga, najpoznatija Crni labud, ne nužno i najpoučnija) i Jima Rogersa koji većinom ciljaju prilike, ako ste mali investitor.
Ako ste teški nekoliko milijuna, onda diverzificirajte dionice, al u tom slučaju vjerojatno imate i pristup nekim informacijama do kojih mali u pravilu ne mogu doći.
Display MoreDisplay MoreIšla nacrtati, i molim objavu, ovo nije predviđanje, ovo je grafički prikaz činjeničnog stanja
Godišnji prikaz, dnevni raspon
U padu se formirao falling wedge, target je odrađen nakon breaka i porasta cijene
Oko 6 kn imamo znatan otpor , na razini cijene oko 6 kn bili su veliki volumeni, puno involviranih, puno boli.... otpor i podrška nastaju radi naših emocija
Cup o kojem su pričali se formirao na satnom intervalu na godišnjem ima V formu , a takvi su nepouzdani
Zaključak- ne znamo budući smjer kretanja cijene
Ne znam promijeniti gumu, nisam ni nekakav tehničar... pa molim prave tehničare da se pridruže
Očekivao sam rast do ove razine, ali isto tako i konsolidaciju na pola puta. Ova svijeća od prekjučer se je zaustavila na toj međustanici, ali sljedeća dva dana nastavila bez zaustavljanja. Trenutno je cijena na ogromnoj razini otpora (50, 100 i 200 EMA, 0,5 i 0,618 Fib, prijašnja razina podrške) i tu bi se morao dogoditi pullback ili najmanju ruku konsolidacija. Zadnja dva dana pada volumen, svi indikatori su overbought. Cijenu još gore može pogurati samo neka vijest koja bi eventualno izašla danas-sutra.
da se NEŠTO nije dogodilo probili bi križ smrti, ovako smo se odbili od njega i stali taman preko ključnog fiba 50%.
čekamo knjige, al nekome se očito žuri.
Kolega, koja je po vama realna cijena ADPLa s obzirom na stanje u autoindustriji? Je li 135-145 previše?
U svakom slučaju mislim da ljudi s ADPLom ciljaju na duži rok pa su im ove trenutne cijene i dalje jeftine jer vjeruju da će se kroz par godina cijena vratiti na onih 200 kn prije korone...
Dao Bog da sve ovo oko bolesti što kraće traje i da ADPL nastavi raditi i rasti i da svi koji su kupili ADPL od 109 do sada ništa ne izgube.
Ali trenutno ADPL meni izgleda kao građevinsko zemljište na kojem se ne može dobiti građevinska dozvola, jer se obavezno treba donijeti urbanistički plan uređenja (UPU), a ne zna se kad će se donijeti i koji će biti uvjeti gradnje.
Podrška na dionici je izvanredna, RBA OMF skuplja, situacija je trenutno odlična.
zanimljivo je da skuplja RBA-B koji je srednje rizičan, a ne RBA-A koji je najrizičniji.
iskreno, barem je ova situacija bila prilika za fondove kategorije A da se isprse (ili možda nije).
vrijeme je najbolji pokazatelj
sve je stvar dogovora ili naredbe, tako se kod nas kupuje
@Roki ja bi se na Vašem mjestu klonio fondovskih dionica.
njima očito sadašnje cijene nisu na diskontu.
ovdje se očito zaziva kupnja državnih obveznica, preslagivanje INA-e i djelomična privatizacija HEP-a, možda i JNAF-a, a ako im zafali novaca dionica privatnih firmi će se lako riješiti (osim onih gdje se godinama zapošljavao politički podoban kadar).
isto tako bi bilo uputno izbjegavati firme koje su previše izložene kreditima stranih banaka (nikad ne znate kada će strpljenje popustiti i krenuti preslagivanje - slično kao i kod Agrokora).
najbolje bi bilo ciljati preuzimanja, firme sa dobrim cash flow-om, i MOŽDA firme izložene jeftinim kreditima HBOR-a i HPB-a (pod uvjetom da su i prije ove situacije imale rastuće pokazatelje ili barem pokazivale znakove ozdravljenja).
ja se držim one stare narodne: petak je dan za metak.
uskoro počinje veliki tjedan i treba vidjeti hoće li naši iz inostranstva hrliti doma za Uskrs.
imajući u vidu naš većinski (ognjištarski) mentalitet i razdoblje toplog vremena bez velike vlage, očekujem porast broja zaraženih.
međutim, u svakom zlu postoji i neko dobro.
ako ovo potraje kroz travanj, možda Plenki bude prisiljen krenuti u obračun sa lokalnim uhljebima.
to bi dobro došlo i nama i njemu.
nama da se smanje budući troškovi, a njemu da malo pročisti HDZ.
od 220.000 članova bio bi red da malo ispliva i kvaliteta, a ne isključivo rodijaštvo.
vrijeme će pokazati
Ma imamo. Turizam je propao, ali kafici i restorani mogu raditi, frizeraji itd.
Na kraju krajeva, stvarno izgleda da je incidencija korone ogromna i da je zarazeno vec barem nekoliko % stanovnika, ali 99% bez simptoma. Ovdje se radi o spasavanju gerijatrije milijardama eura unistavajuci mladost i buducnost. U tome je taj cut the bullshit. I to ce ili doci ili ce se glave kotrljati. Nema nikakve sumnje. Samo pricekajte. Kad je glad onda hebes uredbe stozera civilne zastite. Koljes ako si gladan.
upravo to.
kinezi se već polako vraćaju.
njihov PMI za ožujak je već na razinama prije krize.
neki kažu da taj broj nije relevantan, jer se gleda u odnosu na pad u veljači, ali vidit ćemo šta će reći broj za travanj.
Trump ima plan obnove kompletne infrastrukture u USA da iskoristi razdoblje kamata od 0%, možda i niske cijene nafte.
kod nas je vječno pitanje hoćemo li spašavati uhljebe i državne gubitaše ili se okrenuti tržišnoj ekonomiji di država u ključnim granama ima svog igrača u vlasništvu 51% (npr. banke i energenti) radi fer kontrole tržišta, a ostalo prepušta tržištu di svi plaćaju poreze po JEDNAKIM stopama, a opstaje tko je sposoban.
ovo šta sada imamo je živi cirkus.
Čitam malo na jednom drugom forumu da se ekipa malo zeznula...jer su obrisani nalozi, da će opet nazad ispod 5 kn
većina nas što pokušavamo diskutirati sa argumentima za i protiv smo prešli na ovaj forum.
vidite da se kolege trude, stalno se objavljuju bitne informacije, procjene vrijednosti, analize, i slično.
istina, nekad bude i malo drukanja ili crnačenja (svak ima loš dan), al u globalu je najbitnije šta informacije kolaju real time, jer nema moderatora koju svaku glupost filtrira, a trolove pušta da pišu bezvezarije.