1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Procjena rezultata tvrtki i rizika ulaganja na tržištu kapitala nakon Corona virusa

• st-brajo
    • July 11, 2020 at 6:28 PM
    Quote from zm1

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…anstva-15007445

Zanimljiva opservacija, možda se svijet stvarno mijenja na ovaj opisani način. Ovakve stvari na kraju loše završe, uvijek

ne nužno.

Njemačko "ekonomsko čudo" nakon WW2 počiva upravo na ovome

https://jubileedebt.org.uk/report/europe-…manys-debt-1953

tj., čeka nas novi ustroj gdje će se sav dug svih zemalja jednih prema drugima prebijati iz trgovinskog suficita (ako s nekom zemljom imate trgovinski deficit, dug joj se ne vraća)

isto tako sve više se govori o novoj globalnoj svjetskoj valuti (najvjerojatnije XDR, valuta MMF-a koja se već sad koristi u pomorskom pravu nekih cca skoro 50 godina)

bilance svih značajnijih svjetskih banaka (FED, ECB, BOJ) su već sada skoro na istim razinama iznivelirane (oko 7 bilijuna dolara), tako da sve miriše da se krećemo u tom smjeru.

poslije WW2 isto se masovno ulagalo u infrastrukturu, što se i sad spominje, i što je jedini pravi način kako upogoniti ovaj ogromni naprintani novac.

tako da ja uopće ne mislim da će nam biti išta lošije nego sada, dapače, kad se ova pretumbacija završi čeka nas doba ekonomskog prosperiteta pod jednakim uvjetima (nešto što su imali naši bake i djedovi u Yugi, kad se cijela zemlja prašila od investicija sljedećih 20 godina, 50-e i 60-e).

sve korespondira sa navedenim okolnostima (stabilna nafta oko 40 $, dugoročne obveznice s prinosom od oko 0%, itd.)

povijest se uvijek ponavlja, pa mi se čini da će tako biti i ovaj put.

samo treba gledati malo dalje u povijest u periode kad su ovakve okolnosti već bile i kakva je bila posljedica svedenja svih računa na zajednički nazivnik.

evo Vam jedna korisna stranica, pa bacite oko ;)

https://www.macrotrends.net/

• OPTE prodaja - kladionica

• st-brajo
    • July 11, 2020 at 2:15 PM
    Quote from Sheriff

26??? Taj da pocne agresivno kupovat na burzi ne bi cijena tolko otisla. Ode do 15kn, zaba proda svoj dio, ht popuši. Regulator ima pick na ht ne na zabu.

Šalu na stranu, nije mi jasno zasto ht inzistira na tajnosti i netransparentnoati. Poslovnosti radi? Njima bi pasalo da se npr procuje da imaju kupca jer bi cijena odmah skocila. Bilo kakva informacija da se ide kanprodaji ili da ima vise zainteresiranih je indirektni pritisak na kupca, da podeblja ponudu. To mi nije jasno, zasto prepuštaju sve letargiji i šutnji, to utjece lose na trenutnu cijenu, kako svjedocimo.

nadamo se da će netko tko ide na skupštinu HT-a malo aktivirati, trebalo bi malo pričepiti ekipu da se izjasne o nečemu čije posljedice direktno utječu na poslovanje firme.

a postoji i vrijeme prije i poslije skupštine, di zainteresirani pokušavaju saznati što više mogu prije nego se ekipa razbježi.

naravno, ovo sve pod uvjetom da se informacija o prodaji do tada ne objavi.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • July 10, 2020 at 9:34 PM
    Quote from BudFox

Kako i da li bi ovo moglo utjecati na burzu?

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…a-kune-15007461

po zdravoj logici, trebalo bi pozitivno, ali...

Quote from st-brajo
    Quote from Sheriff

Evo šta je best buy:

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/marko…ftine/10422952/

Zagrepčanin Marko Kolanović, šef Odjela za kvantitativna istraživanja i derivate američke investicijske banke J.P. Morgan, ipak vjeruje da su dionice i dalje “prilično jeftine”. Kako je objavio u poruci investitorima, cijene dionica u odnosu na obveznice signaliziraju da treba promatrati buduća kretanja na tržištu i dodao da su dionice podcijenjene.

:rolleyes:

ovo je istina.

ali niste istaknuli da on to misli o value, a ne growth stocks.

obzirom da je u USA ciljani prinos mirovinskih fondova 7% godišnje (ne znam imaju li i naši mirovinci neki sličan target), a prinosi na obveznice su sada oko 1%, ta bi se razlika trebala nadoknaditi na dionicama.

zato sam ja neki dan na forumu i apelirao da se mali ulagači aktivno uključe na tržište kad već mirovinci spavaju (ili čekaju neki propad burze ili kraj godišnjih odmora ili rasprodaju državnih firmi radi uvođenja Eura), jer su prinosi mirovinaca u ovoj godini teška pušiona.

srećom pa sam još uvijek mlad, pa me nisu puno osakatili.

Display More
  • Best buy

• st-brajo
    • July 10, 2020 at 8:51 PM
    Quote from Sheriff

Evo šta je best buy:

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/marko…ftine/10422952/

Zagrepčanin Marko Kolanović, šef Odjela za kvantitativna istraživanja i derivate američke investicijske banke J.P. Morgan, ipak vjeruje da su dionice i dalje “prilično jeftine”. Kako je objavio u poruci investitorima, cijene dionica u odnosu na obveznice signaliziraju da treba promatrati buduća kretanja na tržištu i dodao da su dionice podcijenjene.

:rolleyes:

ovo je istina.

ali niste istaknuli da on to misli o value, a ne growth stocks.

obzirom da je u USA ciljani prinos mirovinskih fondova 7% godišnje (ne znam imaju li i naši mirovinci neki sličan target), a prinosi na obveznice su sada oko 1%, ta bi se razlika trebala nadoknaditi na dionicama.

zato sam ja neki dan na forumu i apelirao da se mali ulagači aktivno uključe na tržište kad već mirovinci spavaju (ili čekaju neki propad burze ili kraj godišnjih odmora ili rasprodaju državnih firmi radi uvođenja Eura), jer su prinosi mirovinaca u ovoj godini teška pušiona.

srećom pa sam još uvijek mlad, pa me nisu puno osakatili.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • July 10, 2020 at 5:22 PM
    Quote from dionicar

st-brajo : znate one diplomatske odgovore: "prodaja ide svojim tokom". Sumnjam da I netko priupita da ce ista konkretno recim

da sam dioničar HT-a, sigurno bi ih zasuo s pitanjima (ima li zainteresiranih kupaca, ako ima, jesu li ponude zadovoljavajuće, je li u ciljanu prodajnu cijenu uračunata i nadoknada radi gubitka tržišnog udjela, itd.).

iskreno, i ovako su dioničari HT-a već bijesni zbog konstantnog izvlačenja novaca od strane DT-a zaobilaznim putem, a ne preko dividende.

još ako im Optimu prodaju ispod cijene, mislim da bi i tužbe krenule frcati.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • July 10, 2020 at 4:36 PM
    Quote from Miron

Cijena uredno klizi dolje. Što će tek biti ako ne bude pozitivnih vijesti?😵😵😵

ne znam jeste li primijetili, al još uvijek nisu poslali poziv na glavnu skupštinu (pretpostavljam da ih mali dioničari ne bi zasuli sa raznim pitanjima).

skupština HT-a je 20.07., a obzirom da je skupština ZABA-e prošla (08.07.), a nitko se o ničemu na temi ZABA-e nije oglasio, ukoliko ne bude neke obavijesti, bilo bi logično pretpostaviti da će netko na skupštini HT-a nešto pitati u vezi Optime, obzirom da prodaja Optime direktno utječe na poslovanje HT-a.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • July 10, 2020 at 2:29 PM

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

kolege, koji bi ovo pattern bio?

cup and handle, pa break prema gore kad kapne europski novac?

ili nešto drugo?

• Birtija

• st-brajo
    • July 10, 2020 at 11:11 AM
    Quote from Marielena

Odose trejderi u Ingru😂

prije da su otišli u Dukat

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 5:57 PM
    Quote from BudFox

Nasdaq je dotaknuo ATH, pa se uplašili i povukli ručnu i trenutno su 1% u minusu :)

Znači mi sutra padamo zicer ;(

https://finance.yahoo.com/

DOW sutra testira fibo liniju 61,8, a mi 38,2.

https://www.investing.com/indices/indices-futures

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Što smo danas tržili

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 4:40 PM

+ Eurojackpot

- 15,00 kn

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 4:07 PM

ovakvo kljamavo trgovanje više nema nikakvog smisla.

da se bar sutra dogodi ona klasična rasprodaja petkom, pa da fino testiramo fibo liniju 38,2 na 1590 bodova.

a onda sljedeći tjedan ili pukovnik ili pokojnik.

• Kako se ocjenjuju postovi

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 1:32 PM
    Quote from Sinner99

Znaci jedino ako idem u quote pa dodam smajlica, ili meni nes fali na ekranu, imam quote u donjem desnom kutu i share u gornjem i to je to ;(

u donjem desnom kutu, trebali bi vidjeti ovih 5 znakova: trokut s uskličnikom, čekić, edit, " i :)

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 1:04 PM
    Quote from kvart99

Kolega, pa nemojte bas aktivno zagovarati dolazak friskog / non-smart money kapitala na nasu burzu u trenutku kad je svima nama short potrebniji nego ikad......ako već netko mora pogubiti pare na losim / neuspjesnim tradeovima, onda bolje da to bude ova šacica nas koja je preostala nego zeleni ulagaci spremni za šišanje.....

kolega, za razliku od ostalih svjetskih burzi, naša burza je fundamentalno podcijenjena do bola, tako da uopće ne mislim da bi radilo ikakvom gubljenju novca, nego stavljanju stvari tamo di realno trebaju biti.

ako se ovo prepusti pasivnom ulaganju i fondovima, tu će tek biti spalionica non-smart money novca ulaganjem u turiste i slične firme di je evaluacija već na realnim vrijednostima ili u doba krize i preko toga.

kad vidimo non smart money, teško da bi mogli napraviti više krivih poteza od fondaša koji su kupovali na maksimumu, a prodavali na minimumu.

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 12:53 PM
    Quote from Moller

onda bi trebao objavljivati samo grafove dionica s mogućim rastom, a on ga bogami šara bolje od Milanovića. sad smo na 300 pa na 150, pa na 75 pa na 150, pa valja, pa odlično, pa ne valja, to i zbunjuje ovaj naš ulagački puk, jer bi inače već prešišali 2000 ako bi gledali samo pozitivu

kvart99,

možda ipak prebacuju iz našeg u svoje :)

bitno je izvući ljude da ne krcaju silne novce na štednju nego da krenu aktivno ulagati.

mislim, što će raditi na zimu kad se opet svi zatvore u kuće? netflix i gejmanje isto kad tad dosade.

prije smo imali PR Bakića, pa Sanadera i njegove IPO-ove, cijeli svijet sad luduje na burzama, a mi nemamo nikoga da to malo potakne.

nije valjda da ćemo mi sa foruma morati organizirati neki crowdfunding da bi plaćali oglase po novinama kako bi izvukli ljude da ulažu na burzi?!

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 12:31 PM

ja predlažem, i to bez imalo zafrkancije, da se naš kolega Neo, po uzoru na svoje američke kolege, počne snimati na YouTube-u (a može i Twitter, čini mi se da bi mu ta bi mu platforma, obzirom na stil, još bolje legla, a može i na oboje), pa da informira svekoliku javnost o svojim targetima i zaradi.

činjenica je da moramo malo ovaj naš berzan dignuti sa ovog grebanja po dnu, pa je svaka inicijativa dobrodošla.

• Kako se ocjenjuju postovi

• st-brajo
    • July 9, 2020 at 12:18 PM
    Quote from Sinner99

Možda je negdje i bilo ali nemogu naći, može li netko objasnit kako se ocjenjuju postovi?

kliknete na ovog smajlića i odaberete kojeg hoćete :)

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • July 8, 2020 at 8:34 PM

evo malo i Šarl Mišela

https://www.teletrader.com/much-work-rema…etails/52632388

čini se da Plenkiju neće novci kapnuti do lokalnih izbora kako se potajno nada, pogotovo ako odmah ne krene sa reformama.

srećom pa u EU ima zemalja koja nisu vesla sisali i dobro znaju di bi novci otišli da ih se bez ikakvih kriterija podijele Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarima, nama, itd., a evo i još jedan razlog.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • July 8, 2020 at 2:50 PM
    Quote from havi

@ accountant

Evo moja bolja polovica ima fixnu neto placu i to se super isplati kako je kolega napisao.

Nismo ni mi znali dok nam frend nije rekao a njemu njegov frend,

Tko zna kakvih jos caka ima a da mi mali ljudi ne znamo .

ako se ne varam, ovo ima smisla samo ako ti je plaća veća od osobnog odbitka ili se varam?

• st-brajo
    • July 8, 2020 at 11:59 AM
    Quote from LodeRunner

Brajo, to spada u domenu ugovora o radu kojeg si potpisao. Ukoliko si potpisao ugovor o radu sa netto iznosom ne moze onda Maric promijeniti tvoj iznos, samo dobra volja poslodavca. Jedino da se zakonom propise da svi ugovori o radu moraju biti na Brutto2, no nisam siguran da je to zakonski moguce a niti potrebno.

Tu se ne bi slozio s tobom da to uopce drzava treba regulirati. To su individualni odnosi izmedju poslodavca i posloprimca. Drzava se tako i tako vec mijesa u previse stvari.

pa tu ste kolega i uboli u srž problema.

svi ugovori o radu bi trebali biti u bruto 2 iznosu ugovoreni.

u tome i je ključ nerazumijevanja između radnika i poslodavaca i nedostatak solidarnosti, pogotovo kad se radi o manjim firmama.

ljudi jednostavno nekad ne razumiju zašto im poslodavac ne može isplatiti veću plaću.

to što pričate o individualnim odnosima je priča koja funkcionira kad vi imate nekakva izrazito rijetka znanja, pa poslodavac mora skinuti gaće, al tu pričamo o 0,1% zaposlenih.

ova priča ugovorima o radu na bruto 2 je najpravednija (barem za fiksni dio plaće), jer poslodavci često unutra ubace nekakav potpuno nerazumljiv način obračuna plaće, da radnik često nema pojma ni koliki mu je neto.

a da ne pričam kakvu bi to Pandorinu kutiju otvorilo kad bi radnici skužili koliko im od plaće ode na penzije i zdravstvo, a kakvu uslugu za to dobiju, a ovako se to na perfidan način od većine ljudi sakriva.

zato i je toliko neshvaćanje između radnika i poslodavaca, a političari i sindikati parazitiraju na tim glupim podjelama kojih zapravo i nema.

• st-brajo
    • July 8, 2020 at 11:38 AM

"Marić napominje i da smanjivanje poreza nije garancija da će neto plaće porasti, jer to u konačnici ovisi o poslodavcima, podsjećajući i da nisu svi smanjili cijene kad je snižen PDV.

“Ja ću uvijek činiti sve što je u mojoj ingerenciji, jer nemamo mi tu neke mogućnosti prisile”, rekao je Marić, koji očekuje i pomoć medija u stvaranju pritiska da se smanjenje poreza pretoči u povećanje neto plaća."

https://www.poslovni.hr/hrvatska/maric…o-placa-4240662

znači, umjesto da se nešto zakonski regulira, pa da se navedeno rasterećenje mora preliti na krajnjeg korisnika, on priča o medijskom pritisku.

to najviše govori o našim nedorečenim zakonima.

da medijski pritisak.

pa koji smo mi cirkus od države, da je to stvarno nevjerojatno!

1. Privacy Policy
  2. Kontakt