1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• 1
  • 184
  • 185
  • 186
  • 210
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 5:45 PM
    Quote from havi

Zasto bi se BDMR integrirao u Saponiju ?

Za Koestlin bi to jos imalo smisla, pod uvjetom da se kasnije ( nakon toga ) odvoje Kandit i Koestlin kao jedinstven entitet i na drugoj

strani kemija i deterdzenti.

Time bi se sigurno znacajno podigla vrijednost postojece dionice kroz dvije nove dionice ; keksi i cokoladas jedne i higijenske potrepstine i deterdzenti s druge strane .

imam dionice sapn

ma BDMR je ljuštura i trebala bi se orijentirati građevinu na području Šibenika i Knina di imaju malu konkurenciju, a prostore na dobrim lokacijama,

ali njihovi prostori u St vrijede kao cijeli market cap SAPN, a Saponija ima ogromno potraživanje prema BDMR, jer je BDMR dosad bio spalionica novca.

inače, ovi prostori u St doslovce zjape prazni (u jednom skladištu na Dujmovači trenutno stoluje uprava koja bi vjerojatno bila presretna da se preseli u relativno novu zgradu kraj Solarisa u Šibeniku, drugo je u najmu nekim cjevarima, ova dva skladišta su inače najveća u splitskoj Sjevernoj luci za koju je predviđeno da bude teretna luka kontejnere i trajekte, a u velikom skladištu na Sirobuji nema nikoga i ničega, oko njih dole su otvorene raznorazne građevinske firme na malo i na veliko, i sve jako dobro rade, a kod njih teško mrtvilo).

imaju još i par trgovina u strogom centru Splita (jedna u Marmontovoj ulici koja prodaje bijelu tehniku - tu bi mogla biti bombonjera po uzoru na Krašovu, lokacija da teško možeš naći bolju, najfrekventija pješačka ulica u Splitu), za ove druge ne znam više koje je stanje, jer nisam dugo bio u centru grada.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 5:05 PM
    Quote from bjane

Od prisutnih ,osim većinskog, prisustvu su bili još dva prestavnika iz topa10.

Malo društvo,ugodni razgovori.

Kratak razime, ide sve po planu i programu.

Prodajom Maraske (uskoro i bez odgode) dobiva se financiski top,koji će poslužiti za već pripremljeni,jedan novi segment proizvodnje.

Izvješče će biti zadovoljavajuće to znači,dobar.

Sva pitannja detaljno je odgovorila osobno presjednica uprave M.D.

Display More

a imate li informaciju što će biti s Koestlinom i Brodomerkurom?

hoće li se i te firme integrirati pod Saponiju da se njihova proizvodnja (Koestlin) i imovina (Brodomerkur) maksimalno iskoristi?

ne znam kako stoji Koestlin, al što se Brodomerkura tiče njihova imovina (uglavnom velika skladišta na splitskom području i to na jako dobro prometno povezanim lokacijama), mislim da je založena od strane Saponije za pozajmice.

aktiviranjem te imovine Saponija (a time i Kandit i Koestlin) imaju jako dobar logistički potencijal za otvaranje trgovine na veliko na splitskom području.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 4:58 PM
    Quote from barbosa

“Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine”

U priopćenju se kaže kako je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje

“Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije”

Iz kompanije podsjećaju da je u proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u zadnjih 15 godina uložila je više od 130 milijuna kuna.

evo jedan dobar članak da se mi koji inače komentiramo na ovoj temi ne moramo ponavljati

https://www.index.hr/vijesti/clanak…om/2198910.aspx

ovo je samo vrh ledenog brijega.

a zbog naše porezne i administrativne politike ovakvih stvari će u budućnosti biti još i više, pogotovo u industrijama koje ne stvaraju visoku dodanu vrijednost.

investitori fino ukalkuliraju rizik vječnog neprovođenja reformi, dugoročno i uvođenja Eura (pod ovim tečajem ili eventualnim dizanjem prema 6,4, po ERM II, da država lakše otplati dugove), sve stave na papir (onda im se više isplati Hrvatsku krcati mlijekom iz Njemačke nego ga proizvoditi ovdje) i donesu odluku (ovoga puta zatvaranje mljekare).

đabe mi ovdje pisali, Guste Santini i Ljubo Jurčić godinama upozoravali, bitno da oni šišaju narod (i poduzetnike) kojih pred izbore malo počaste i kolo se i dalje vrti.

meni će samo biti žao onih kojima ovu mljekaru, zbog političkog pritiska, uvale.

ako jednome strancu, koji je krajnje nepristran, cost/benefit analiza kaže jedno, koliko je očekivati da će nekom drugome kazati nešto drugo?

u svakom slučaju, ovo je tek početak takvih primjera i lijepi šamar svima onima kojima stalno bomboni ispadaju iz usta, a ništa konkretno ne poduzimaju ili su ti zahvati, kao i sve dosadašnje reforme, minimalni.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 3:43 PM
    Quote from havi
    Quote from dionicar

https://zse.hr/userdocsimages…c7mSYtrbA==.pdf

rez za prvih 6 mjeseci

Kaj ocekujemo ovdje ?

da napokon prodaju Optimu.

pitajte ih di je zapelo ^^

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 3:37 PM
    Quote from dionicar

najviše opaski daje HND i Divjak, Topić & Bahtijarević odvjetničko društvo d.o.o. . nigdje je vidim UG / Tele2 :D:)

https://www.dtb.hr/hr/dtb-savjetu…-tele2-hrvatska

• INGR (INGRA d.d.)

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 2:43 PM
    Quote from Meri

Kaže da ciljaju na nove poslove . U PD piše da sada nakon financijskog restrukturiranja ide operativno, a to je ono što donosi prihod. Piše moguće je da je riječ o neočekivano uspješnom ishodu...

Inače, financijsko restrukturiranje omogućava bolje operativno restrukturiranje, smanjenje troškova poslovanja. Ako nakon ovog bude zaključen značajniji posao bit će top.

"Prema planovima koji se počinju krojiti, Ingrina perspektiva veže se uz nekoliko smjerova, što uključuje i inženjering na privatnim investicijama u visokogradnji s pojedinim manjim domaćim građevinskim tvrtkama s kojima pripremaju integrativni koncept obnove Zagreba...

...U smislu dobrih prilika razmatramo pojedine energetski projekte te one vezane uz obnovljive izvore energije, ali i neke nekretninske. No, prevagu za konkretne odluke donijet će stručne analize ove jeseni, kad će se vidjeti utjecaj korona krize na ekonomiju”, navodi Deban...

...Oporavak Ingre povlači i kadrovsko restrukturiranje. Tako da, neovisno od zakupnine koju dobivaju od javnih partnera – države i Grada Zagreba, Ingra kani postati profitabilna i dobit generirati iz operativnog poslovanja, poručuje Deban dodajući da žele biti podrška većim stranim kompanijama na infrastrukturnih projekata."

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 2:28 PM

prošle skupštine

Saponia

https://zse.hr/userdocsimages…ibAv6BLnw==.pdf

Maraska

https://zse.hr/userdocsimages…ndhhrH5TA==.pdf

Koestlin

https://zse.hr/userdocsimages…uT3uUbJpQ==.PDF

Brodomerkur

https://zse.hr/userdocsimages…iyL4ndU7Q==.pdf

indikativno je da sada prvi put sve sastavnice Mepas grupe imaju istog (zajedničkog) revizora.

obzirom na navedeno postavlja se pitanje imaju li u planu neko financijsko restrukturiranje grupe obzirom da su sada sve sastavnice pod istim revizorom?

ili se radi o konačnom raspetljavanju međusobnih financijskih aranžmana između kompanija u grupi?

ili se radi o nečem trećem?

ako je netko prisustvovao skupštini/skupštinama, molio bih da podijeli sa zajednicom neke korisne informacije ukoliko ih je uspio saznati.

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 11:22 AM
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

CROBEX

Stavit ću ovo javno, slobodno me iskritizirajte, ni ja ne bih volio da se stvari ovako odigraju. Kako god, graf ne izgleda dobro.

Danas je nezahvalno raditi projekcije bilo čega za neki duži period jer se stvari mijenjaju iz dana u dan, ogromni novci se upumpavaju na tržišta, strane burze divljaju iako već neko vrijeme očekujem veći pad a indeksi neumorno svakodnevno osvajaju ove vrhove. Na američkim indeksima smo također imali rising wedge koji nakon propadanja ponovo formira još veći wedge, i tako unedogled. SPX je ovih dana ispao iz jednog takvog wedge-a, vidit ćemo kako će dalje. Kako ZSE jako dobro prati strane burze u padu a slabo u rastu, ne bi me čudilo da nam se burza povede za padom vani koji vjerujem da dolazi uskoro.

U svakom slučaju treba biti oprezan. Graf iscrtava rising wedge, target je 1450-1470. Došli smo do 0,5 Fib, tu je i 100EMA, indeks je već ispao iz wedga, RSI je probio liniju trenda, moment cijelo vrijeme opada, MACD okreće prema dolje.

Komentari su dobro došli.

Iako je danas bio lijepi dan, mene je mamurluk od sinoćnjeg pretjerivanja prikovao za krevet. Nije mi se dalo gledati TV, odspavao sam koliko mi se spavalo pa sam u nedostatku pametnijeg posla smislio jednu igru. Igra se zove "Pogodi kuda će CROBEX".

Pravila su bila sljedeća:

• pogledati grafove svih sastavnica CROBEX-a,
    • svaki graf pogledati na daily i weekly razini,
    • u roku od 30 sekundi i bez puno chartinga pokušati ocijeniti u kojem smjeru je najvjerojatnije da će cijena pojedine dionice u bližoj budućosti (recimo mjesec do dva dana) ići, (nešto kao "speed dating" ;), graf mi se ili sviđa ili ne sviđa)
    • sve tako dobivene targete staviti u tablicu i vidjeti kako se ti targeti odražavaju na vrijednost CROBEX-a,
    • usporediti tako dobiveni target CROBEX-a sa projekcijom kretanja CROBEX-a u ovom grafu iznad (apdejt grafa je u prilogu),
    • objaviti ovo na forumu i čekati da vidim koliko ću skupiti :thumbdown:,
    • po količini skupljenih :thumbdown: potvrditi ili ponovo evaluirati hipoteze - kako bi kolega My moon rekao, po ovome ćemo vidjeti indexe HISTERIX, DRUKEX ili kako se već zove onaj drugi :D

Ima grafova gdje nije još uvijek skroz jasan trend pa sam za te dionice upisao target koji mi se čini vjerojatniji, iako će kratkoročno vjerojatno biti dosta oscilacija. Također, neće sve dionice u isto vrijeme doći do targeta, neke će možda doći do ovih targeta ali onda se brzo odbiti nazad, itd. Ovo u svakom slučaju nije preporuka za kupnju ili prodaju, a pogotovo ne za trejdanje. Puno je grafova gdje se mogu loviti kratkoročni valovi bez obzira na krajnji možda negativan ishod - npr. puno je daily grafova koji ukazuju na kratkoročni upside, ali opet šira slika pokazuje da je taj upside vrlo ograničen te da je vjerojatan kasniji veći pad (turisti su posebno problematični). Ima i nekoliko dionica koje trejderi na ovom forumu dosta zagovaraju, ali tu bi se mnogi mogli dobro opeći. Stvari se mogu vrlo brzo promijeniti, a za trejdanje ja trenutno nemam neke šire horizonte, ipak su vremena nepredvidiva. Igramo se :)

Rezime je da ova tablica dosta dobro podržava ovu projekciju grafa CROBEX-a.

Komentari su dobrodošli.

Display More

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

CROBEX nastavlja negativan trend i nema naznaka preokreta.

pratite ovu tablicu kolege mittka, naravno sa zrnom soli, jer kod nekih dionica imamo preokret, ali generalno, vidi se da dionice koje nose index idu prema dolje, a izvješća za Q2 bi mogla biti katalizator.

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 10:57 AM
    Quote from Sheriff

A da dobro velis...

Samo imam komentar. Kako sam pročitao na aztn stranicama, primjerice ponude koje su dolazile za H1 prodaju koja je u konacnici pripojena optimi (sa dugovima). Dosta ponuda je bilo što su ciljale otpise dugova (30%-50%) vjerovnika a neke su ciljale cijenu dionice.

Prodavacima nije bilo prihvatljiv znacajan otpis duga nego su ponude vrednovali po dva kriterija. Naplata duga/potraživanja i vrednovanje papira (dionice).

Mislim da je najveci sustavni rizik (malih) dionicara da ht/zaba prihvate ponudu koja im namiruje potraživanja a cijena kapitala ide po simboličkoj cijeni. Ht ima samo 18% dionica i vaznije mu ja da namiri 100% duga, dok zaba bi mogla tražiti i kapitalnu premiju (rađe).

Čini mi se lakše dogovoriti sa vjerovnicima i otplačivati dugove kroz par godina nego kroz 'premiju' na cijenu papira gdje mora cijeli cash imati spreman. Da ht prodaje 70+% drugacija prica. Mislim da ce uzeti ponudu gdje su oni namireni (prio1) + zadovoljavajuca cijena dionice (prio2).

da, ali kod prodajte Forthneta koji ima katastrofalan dug, isto je ponuđena i neka fer cijena dionice, a ovdje je i dio duga iz predstečajne pretvoren u dionice (po 10,00 kn po dionici), tako je zapravo sve dug.

al slažem se da s cifrom iznad ove nema smisla baratati.

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 10:17 AM
    Quote from havi

https://www.vecernji.hr/biznis/vipnet-…una-eura-298028

https://dnevnik.hr/vijesti/gospod…ijuna-eura.html

Bnet je placen 93 miliona eura od čega je 40 miliona eura bio dug.

U to vrijeme je Bnet imao upola manje prihode nego optima a to se moze vidjeti iz financijskog izvjesca Vipneta iz godine preuzimanja.

Tako da mislim da niste u pravu ovo gore kaj ste napisali.

u pravu ste.

ima nekih postova na starom poslovnom forumu di se ovo navodi.

kako se ovdje stalno vrtimo u krug i prežvakavamo iste stvari x puta više mi se sve pomiješalo.

zato mi je drago da uvijek ima netko tko je temeljitiji.

ja sam izvukao sve informacije koje sam mogao izvući, tako da mi je više ovo sve skupa oko Optime postalo blago zamorno.

bitno je samo da svak ima svoju računicu i donosi svoje odluke za sebe.

• st-brajo
    • July 17, 2020 at 9:19 AM
    Quote from Mrcash

Ajmo ovako , ako postoje objektivno prihvatljive ponude i prodje 31.7 i nitko se ne oglasi, jeli to znaci da sljedećih recimo 6 mjeseci jos mogu otezati sa prodajom i ne oglasavati se i onda reci kako ponuda ipak nije bila prihvatljiva?

teoretski mogu, al onda u priču ulazi investicijska banka koja vodi proces.

• INGR (INGRA d.d.)

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 10:48 PM

stvarno imaju dobru podršku medija

https://www.poslovni.hr/hrvatska/rijes…tnerima-4241855

a i izvješće za Q2 bi trebalo nešto pokazati, pa ćemo valjda svi biti pametniji.

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 10:42 PM
    Quote from Headhunter

Kolega st-brajo ova verzija kako A1 kupuje samo jeftino ne drži bas vodu.

Platili su oni dobrano Metronet koji je po korisnicima i infrastrukturno puno manji od Optime, a svjesni su da je rast korisničke baze na ovom plitkom tržištu jako težak i skup, tako da sve je moguće. Mislim da sam i čitao nekakav članak ode CEO telekom Austrija kako su svjesni težine rasta po broju korisnika i da je najisplativije raditi akvizicije manjih firmi i na taj način povećavati bazu korisnika.

sve 5.

moj komentar je bio takav jer su se liparili na Iskonu, pa su ga izgubili, a B.net su defacto kupili samo za dug + 1 M Eura.

jedino su Metronet platili kako spada, pa su valjda naučili lekciju.

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 10:22 PM
    Quote from abc1

Meni nije jasno kome bi tu mogla trebati neka investicijska banka.

To bi bila neka samaritanska usluga ?

Svi bi samo izgubili.

investicijska banka je ovdje stavljena od strane AZTN-a kao osigurač, jer su odlučili da bi radi zaštite tržišnog natjecanja i prava potrošača u Hrvatskoj trebao postojati i treći operater.

prema tome, ovdje uz ZABA-u, kao glavnog dioničara, imamo još jedan dodatni osigurač ako bi HT nešto krenuo muljati ispod stola.

što se tiče kupaca, znamo da A1 voli kupovati pojeftino i kad nema konkurenciju, UG je dosad sve transakcije rješavao s bankarima kupovinom duga i equity-a (zadnji primjer Forthnet u Grčkoj), a čini se da imamo i trećeg kupca (fond koji ulaže u telekome).

sve ovo o čemu se sada ponovno naveliko ovdje piše smo dosad prežvakali x puta.

stoga se, kao što su kolege isto već x puta napisale, treba strpiti i pričekati.

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 9:27 PM
    Quote from zm1

Ne bih se složio što se tiče g Bakića, čovjek ima pamet i znanje i uvijek je bio dobro namjera n gdje god da je uložio, tj nastojao je da tvrtka radi što bolje i transparent ije (uspio je u korfu/Valamaru). Ali ima jedan problem, u skoro svakoj su politika i lokalni kokošari radili protiv, uništavajući ih. Na nekoj normalniji burzi i državi sve bi bilo drugačije.

al kod svakog ulaganja moraš uvijek ukalkulirati i rizik koji prijeti od većinskih ulagača.

zato i neke value dionice na ovoj burzi tavore na neprimjerenim razinama.

možda je i imao dobre namjere, al nikad ga niste čuli da kaže, ljudi zeznuo sam se, nemojte i Vi, nego uvijek samo pozitiva.

pa nakon što stvari nisu krenule kako je zamišljao, prestao je pisati blog.

uvijek ću imat problem sa ljudima koji imaju neki utjecaj, a ne znaju priznati grešku ili upozoriti druge da ne ponove njegove greške.

mislim, nije tema, al pogledajte Varteks.

tamo je uspjeh kad poslovnu godinu ne završe s gubitkom nego s nulom, a kad se PR mašinerija povremeno upali ispada da se radi o nekom svjetski poznatom brendu koji samo što nije Zaru i H&M-a istisnuo iz hrvatskih trgovina.

p.s. slažem se da čovjek ima znanje i pamet, al ne za ulaganje.

usotalom i Jeličić Purko, koji je prekaljeni investitor je pogubio zube na Agrokor.

zato uzdajte se u sebe i svoje znanje, papir u ruke i onda krenite ulagati, a priče pustite sa strane.

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 8:29 PM
    Quote from Sheriff

A evo malo kako to izgleda u praksi, proces prodaje (slucaj optima&h1):

Nadalje, HPB kao najveći pojedinačni dioničar H1 u svom mišljenju, od 31. listopada 2016.,

navodi da je postupak prodaje H1 trajao od rujna 2015. do 29. srpnja 2016. kada je potpisan

„Ugovor o pripajanju“ H1 Optimi. HPB je opisao postupak prodaje H1. U razdoblju od rujna do

listopada 2015. odvijala se priprema društva H1 za prodaju te priprema relevantne

transakcijske dokumentacije. U studenome 2015. kontaktirani su potencijalni kupci. Savjetnik

za prodaju (KPMG Croatia d.o.o.) i prodavatelj su identificirali skupinu od 24 najizglednija

potencijalna kupca za H1 koje su činili operatori koji su prisutni na hrvatskom tržištu, operatori

koji posluju u regiji srednje i istočne Europe (dalje: CEE regija) ili su u prošlosti iskazivali interes

za poslovanje u CEE regiji te financijski investitori kojima je u fokusu djelovanja CEE regija.

Potencijalnim kupcima koji su potpisali ugovor o povjerljivosti podataka dostavljen je

Informacijski memorandum koji je sadržavao financijske, komercijalne i druge informacije o

H1.

Temeljem dostavljenih informacija, indikativne i neobvezujuće ponude predala su četiri

potencijalna kupca. Analizom primljenih neobvezujućih ponuda HBP i Croatia osiguranje su

kao najpovoljnije ocijenili ponude Optime i [...] te su im kao podnositeljima najpovoljnijih

ponuda omogućili dubinsko snimanje H1.

Tijekom travnja i svibnja 2016., Optima i [...] su proveli dubinsko financijsko, porezno, pravno

i komercijalno snimanje H1, a 1. lipnja 2016. podnijeli su svoje konačne ponude. HPB i Croatia

osiguranje su kao najpovoljniju ocijenili ponudu Optime te pristupili pregovorima o

transakcijskoj dokumentaciji. Zaključno, 29. srpnja 2016. potpisan je „Ugovor o pripajanju“ H1

Optimi.

Eto kako to ide, zanimljivo je da su poslali na 24 potencijalna kupca a 4 bila zainteresirana...i to za H1 u problemima.

Vide se datimu i kome se dozvoljava dubinsko snimanje...ulijeva mi povjerenje da bude vise zainteresiranih 😁.

Display More

ako mogu primijetiti, vremenski interval cijele priče je trajao 9 mjeseci (studeni 2015. - srpanj 2016.), obzirom da se ovdje sve trebalo pripremiti prije objave oglasa (to se kod H1 radilo od rujna do studenog 2015.).

oglas je objavljen krajem 1. mjeseca, a izmijenjen početkom 3. mjeseca s rokom važenja do 18.03. ove godine, što bi, nekom analogijom, značilo da bi ovdje sve moglo biti gotovo do kraja godine (pod uvjetom da se HT ne oglasi 31.7. da proces preuzima investicijska banka).

a nakon toga bi slijedila ponuda za preuzimanje i isplata malih dioničara.

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 8:14 PM
    Quote from kupoprodajnik

Kolega, kako kolegijalno pomognete jednima isto tako ste odmogli drugima. Naime, dionice su nematerijalizirani vruci krumpir koji uvijek kod nekoga mora biti, dokle god postoje.

Za sve ostalo kazem da ste u pravu. Sve stoji.

donekle se slažem.

al nikad nisam nekritički nahvalio neku kompaniju i onda rekao da imam papire, al da nije savjet za ulaganje, a znam da imam utjecaj, jer iza mene stoji PR mašinerija.

a gdje sam god nešto negdje pisao, nastojao sam izvaditi neke dokaze koji potkrepljuju ono što pišem, i uvijek sam pozivao kolege da me demantiraju ili da iskopaju neke druge podatke koji o mojim podatcima govore suprotno.

ako sam negdje i pogriješio, to nikad nisam radio iz neke zle namjere.

al gdje god vidim da se o nekomu ili nečemu piše samo afirmativno, pogotovo u medijima, to mi je uvijek alarm za uzbunu.

nemam utjecaj da upozorim širu javnost, al ako mogu na nešto ukazati kolegama s foruma da se ne nasanjkaju, to ću i ubuduće činiti.

kao što su i meni neke kolege ukazali na nešto.

zato sam se malo više i angažirao oko foruma, jer mislim da, u globalu, radimo nešto pozitivno.

mi mali smo nemoćni protiv velikih, al ako svi pušemo u isti brk, onda možda nešto i promijenimo.

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 7:33 PM

ja mogu samo dioničarima Đure poželiti sreću, kao i dioničarima Agrokora i SZAIF-a.

u nekom trenutku, svi su imali priliku da se spase.

ta prilika je prošla i sad ti preostaje borba da gubitak bude što manji.

poanta je da, za ubuduće, svi slušaju samo sebe, a ne ono što ti netko drugi suflira, ma koliki bio njegov utjecaj, PR ili slično.

sami iskopajte podatke i napravite procjenu rizika, pa ulažite temeljem toga, a ne temeljem onoga što netko govori, piše i slično.

nažalost, velika većina malih ulagača ovo uvijek nauči na teži način.

čak i u ovoj situaciji ima prilika na burzi, pogotovo ako se sve pažljivo stavi na papir.

a koje su to, nek svak otkrije sam za sebe.

meni ne pada na pamet davati neke ulagačke tipove za pojedine dionice, osim što ću komentirati neke generalne trendove.

i naravno, ako imam neka saznanja, kolegijalno ću upozoriti male ulagače da pripaze što rade, kao što sam uradio i na ovoj temi, pa nekima to baš i nije sjelo.

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 6:34 PM
    Quote from naim

Je, može država izvršiti dokap al po 20 kuna odnosno u prvoj fazi kroz novu pozajmicu. Glavna skupština mora donijeti odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i dokapu. Kvalificiranom većinom.

kad se svjetla pozornice ugase, na kraju si ti taj koji mora sebi priznati da si donio loše poslovne odluke, jer si mislio da si prepametan, pa si kupio udjele u šrot firmama u kojima rade prekarni radnici, a kupio si nedovoljno da možeš išta promijeniti.

moj prvi i jedini susret s njim je bio dok je još bio vlasnik portala za zapošljavanje i lik mi nikako nije sjeo jer se ponašao kao da je popio svu pamet svijeta.

imaš po starim forumima da je prodavao dionice Saponije kako bi kupovao ovo.

đabe ti što imaš dobar PR, pa te proglašavaju investitorom godine i sličnim budalaštinama, što pišeš po blogovima i twitterima kad jednostavno ne znaš, a misliš da si popio svu pamet svijeta.

sad se možeš nešto inatiti i oponirati, al opet nikako ne možeš promijeniti konačan ishod.

đabe ti svi novci kad jednostavno ne znaš.

• st-brajo
    • July 16, 2020 at 6:15 PM
    Quote from naim

Pojavit će ih se dovoljno da većina bude protiv i odluka ne prođe.

A sto bi ti ucinio da imaš 15 ili 20% firme? Glasao za vlastito nulovanje? Pa ja sigurno ne bih. Može se dokap i drugačije napraviti i strukturirati.

scenarij broj 2 je da država izvrši dokap sa onih preostalih 150 M iz EU novaca.

tada država sama ima 75% glasova tko god da se pojavi i ne pojavi, te može još više nulovati da novom vlasniku još više očisti cijelu priču.

ili se možeš dogovoriti sa novim vlasnikom, ako je to ozbiljna priča, i kupiš manjinski udio koji će ti se oploditi da ti pokrije sve što si dosad uložio, a možda još i zaradiš.

pa ti biraj.

• 1
  • 184
  • 185
  • 186
  • 210
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt