1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 1:51 PM
    Quote from tepra

A čuj, već me vuče želja da prebacim sve iz fondova u ETF-ove... lakše bi bilo određivat na kojim cjenama prodati... nema nikakvih iznenađenja. Prodaš po koliko voliš a ne koliko ti se nametne... transparentnije je...

Baš me zanima kad će naše vrle banke počet sa izbacivanjem svojih.

jedino da krene kampanja da se svi iz bankarskih fondova prebace u ovaj ETF, po mogućnosti što prije 8)

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 17, 2020 at 1:18 PM
    Quote from BudFox

Quote from verdi

mene bi sad zanimalo kad su oni kupovali te dionice. mislim na same te prve korake fonda. dobiješ neku lovu, kupuješ pa se tek onda izlistaš ili ...?

Ne znam :)

Ako ima tko da razumije kako to sa tim ETF-ovima funkcionira, molio bih da pojasni nama laicima :saint::thumbup:

mene više zanima da li vjerno slijede indeks Crobex10tr na način da imaju navedene sastavnice u identičnom postotku kao i sam indeks ili rade neku svoju kombinaciju kao i OTP indeksni koji kolo vodi na DLKV?

nigdje još nisam naišao na sastav fonda 7CRO (dionice i omjeri).

svi ETF-ovi koji se trguju vani su oko ove priče vrlo transparentni, a ovi ovdje eto nisu.

• Birtija

• st-brajo
    • November 13, 2020 at 9:02 PM
    Quote from alias

Da. Nema nikakve razlike u placanju kod nas i vani

ok.

bude li me interesiralo više detalja, bit ću slobodan kontaktirati Vas na pp ;)

• Birtija

• st-brajo
    • November 13, 2020 at 7:55 PM
    Quote from alias

Koliko sam vidio meni broker sam skida porez i dividendu u SAD-u, a u hr mi knjigovoda uplacuje nakon sto joj dostavim godisnji obracun. ima u platformi report i stavim od 1.1.20xx do 31.12.xx i to je to. Isto kao u hr

Vi ste ono preko Interactive brokera ili?

i onda Vam knjigovođa po obračunatoj dobiti napravi poreznu prijavu (porez+prirez) i to je to?

• Birtija

• st-brajo
    • November 13, 2020 at 6:36 PM

i ja podržavam kolegu :thumbup:

čini mi se da poznaje USA market bolje nego cijeli forum zajedno.

kolega @alias budite ljubazni da nas uputite kako hendlate porez na kapitalnu dobit ostvarenu tamo?

ako uspijete u lipu voditi sam svoju kupi/prodaj razliku i još shortove koje vidim da radite, bacite neku edukaciju.

ja osobno dostavim izvještaje od brokera i uplatim koliko su mi oni izračunali.

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 13, 2020 at 2:14 PM

Obavijest o razdoblju početne ponude

https://www.icam.hr/perch//resourc…etne-ponude.pdf

• Hrvatski ETF fondovi

• st-brajo
    • November 13, 2020 at 1:51 PM
    Quote from abbadon

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…d53e8f15341.pdf

U utorak kreće trgovanje prvim hrvatskim ETF-om….

"Pod-fond će s minimalno 90% neto imovine biti trajno izložen dioničkom tržištu...

Otkup udjela od društva za upravljanje mogu zatražiti samo ovlašteni sudionici, a ostali ulagatelji samo iznimno i to u slučaju poremećaja na tržištu koji postoji ako burzovna vrijednost Udjela odstupa za 10 (deset) % ili više od iNAV-a.

Za razliku od klasičnog UCITS fonda kod kojeg postoji obveza društva za upravljanje da na zahtjev ulagatelja otkupi udjele, ulagatelji u ovaj pod-fond, osim iznimno kako je navedeno, nemaju to pravo.

Udjelima ovog pod-fonda se trguje na uređenom tržištu Zagrebačke burze te stoga postoji mogućnost da ulagatelj kao prodavatelj ne uspije otuđiti udjele.

Neto imovina Pod-fonda može pokazivati visoku razinu volatilnosti (promjena cijene udjela) zbog sastava portfelja, što znači da zbog visoke izloženosti dionicama, vrijednost udjela može imati veće fluktuacije (silazna i uzlazna kretanja) u kratkom vremenskom roku...

Preporuka: ovaj Pod-fond nije primjeren za ulagatelje koji namjeravaju povući svoj novac do pete godine ulaganja."

evo, ekipica vas je fino upozorila.

znači, ako uložite u vremenu kad se očekuje slom tržišta, tko vas šiša.

inače, mislim da je ovo čisto ok priča (ovako nešto bi trebala napraviti i ekipa koja upravlja SZAIF-om, uz mogućnost ostavljanja veće količine cash-a za neke očite prilike koje se na tržištu pojave).

ako ništa, kad dionice odu u precijenjeno, svi ćemo moći izaći po asku, jer ćemo imati sigurnog kupca :)

osim ako dionica ispadne iz indexa Crobex10tr :D

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • November 13, 2020 at 9:57 AM
    Quote from accountant

koji je ovaj br.2, vidm da je neaktivan neko vrijeme?

glede OPTE, ima ovdje puuuuuuno pametnijih po tom pitanju, koji gledaju broj korisnika, preplatnika zatim infrastrukturu koja je baš Optimina i tako to

a ja Vam se u taj dio ne razumijem... k'o Buffett, imam problem s vrednovanjem ovako postavljene premise

kad sam pokušao primjeniti fundamentalnu logiku, ni ona ovdje ne vrijedi: zbog PSN kapital uklj. prenesene gubitke je skoro '0', dugovi su rastegnuti pa opterećuju NT još neko vrijeme, poslovanje u vrlo vrlo konkurentnom sektoru je na i oko nule, taman da pokriju troškove i vrate dugove

općenito mislim da u telekomu možeš u ovim vremenima naprijed jedino inovacijama i akvizicijama

OPTE novaca i znanja za inovacije nema, a bit će predmet akvizicije dakle obratna situacija

i upravo tu svi tražite priliku i želim vas svima sreću!

da to kupcu vrijedi jednako (barem) ako ne i više nego Vama, kolega dionicar

Display More

kolega, ako se u to razumijete, probajte nam sastaviti jedan troškovnik koliko bi UG ili A1 koštala gradnja infrastrukture koju Optima ima i stjecanje tolikog broja korisnika (čisto materijalan trošak, borbu s birokracijom oko vlasničkih prava kod izvlaštenja za provođenje instalacija poklanjamo gratis ;))

pribrojite tu i izgubljenu dobit zbog višegodišnjeg kaskanja za konkurecijom i ostalo.

ovo je čisti zero sum game.

ili ćeš platiti ulaznicu za tržište u kojem ćeš biti ravnopravan ili ćeš gledati kao ti HT, koji je već sve pripremio za plug and play 5G, sa zaradom bježi u nedostižno.

ovo vrijedi i za UG i za A1, koji su u odnosu na HT infrastrukturna koma.

A1, ako se isprsi, može kupiti već sada, a UG treba napraviti određeno vlasničko preslagivanje koje može biti i fiktivno (sumnjam baš da su Total TV prodali nekome tko s njima nema ama baš nikakve veze).

kao što rekoh, uprava nema mandat za nikakav značajniji razvoj nego za držanje 1) stvari pod kontrolom dok ne dođe kupac, 2) dionica pod ovrhom po skrbničkim računama za račun HT-a.

ima ovdje još puno vode za proteći, a baš vlasničko preslagivanje kod UG-a, ako do njega dođe, bi nam moglo otkriti kamo ova priča ide.

osobno, jedini razlog zbog kojeg nisam u dionicama općenito je taj što "njušim" sistemski rizik koji dolazi izvana, a koji nikako da krene više, a ne da mi se ići trejdati u USA dok ovo sve skupa traje, jer imam drugog posla.

a što se tiče konkretno Optime, imam neku svoju cijenu na kojoj ću opet uletjeti all-in (trenutna cijena mi nije privlačna).

hoću li na kraju biti u pravu ili ću se prekombinirati, vrijeme će pokazati :)

• CORONA virus

• st-brajo
    • November 12, 2020 at 9:38 PM

oho.

na CNN-u zazivaju nationwide lockdown, jer će vakcina, po njihovim izvorima, biti božićni poklon Amerima.

sad dižu paniku radi Thanskgiving-a, a kod nas će virus preskočiti Vukovar, jer je općepoznato da se virus ne širi danima u kojima se testiranje ne obavlja :S

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • November 12, 2020 at 3:39 PM
    Quote from Moller

evo spasa ljudi, dokument ima 142 stranice lijepih želja i nešto grafova, ne može se reći da se nije radilo, jedino što će to kao i sve do sada ostati samo na tom papiru, a kako slika govori više od tisuću riječi, meni djeluje kao da Plenković govori: Evo, ako vam ovo ne valja idite u bijeli svijet

https://www.vecernji.hr/vijesti/uzivo-…-godina-1445517

i dok su naši sastavljali taj toliko važan dokument, kaj ćemo mi i kako delati slijedećih 10 godina, grupica Kineza napravila je ovo

https://www.24sata.hr/fun/zgrada-koj…mjestili-727542

Andrej naj više lagati ovaj napaćeni narod, jasno je da od tog svega neće biti ništa u skorijoj budućnosti

nemojte tako, kolega.

evo, ministar Marić se prvi put u životu može zadužiti po negativnoj kamati :/

https://m.investing.com/rates-bonds/cr…year-bond-yield

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• st-brajo
    • November 12, 2020 at 12:09 PM
    Quote from alias

Nemam. pisao sam analize prije, koje pisem i istrazujem mjesec ili dva dana, a na kraju ih 15 ljudi kupi. nema mi smisla. to zaradim na burzi u dan dva. primjerice pisao sam o dionici ASML prije nekih 6 godina kad je bila 60, sad je 400. pisao sam to o zlatu i barricku da treba kupiti prije dvije godine kad su cijene kompanija bile puno puno niže. pisao sam o seceru i viru da treba prodati na oko 400kn, i samo je dvoje poslusalo. pisao sam o dry bulku 60 stranica kad je atpl bila 685kn i preporucio prodaju. jadroplov je bio 60kn negdje, a on je bio nikad veci sell preporuka. analize nisu samo pisane da ih analiticari mogu shvatiti, nego objasnjavaju kako se sta racuna i gdje se to moze naci. poucne su ajmo reci. ali hrvati su najpametniji bez ucenja, pa njima to ne treba. mozda kad bi se skupio dovoljan broj ljudi bi se mogli dogovoriti sta koga zanima pa napisem, kao npr. solarci, ali mora biti dovoljan broj ljudi da mi se isplati. inace je napravim sam za sebe :)

ovdje će Vam to proći samo kod ekipe koja Vas zna s poslovnog.

mislim da bi Vam dobra taktika bila napraviti neki web, neko vrijeme staviti par njih besplatno da steknete širu publiku (ako su stvarno toliko dobre kao što kažete) i onda stavite neku pretplatu.

znam da netko piše analize i za kolegu azivkovi sa investiramo.com, pa možda da vidite neki vid suradnje s njim da mi forumaši imamo neki one stop shop za analize?

• Birtija

• st-brajo
    • November 12, 2020 at 11:45 AM
    Quote from alias
    Quote from zlocesti

https://www.fool.com/investing/2020…th-biden-in-th/

Pitanje , help svi, domača zadaća

Zašto bi zlato moglo biti darling u vrijeme mandata predsjednika Bidena ?

Napisao sam analizu kad i zasto kupiti zlato prije neke dvoje godine kad je bilo 1100$ negdje i preporuka je bila da se kupuje. Takoder su napravljene i analize kompanija koje se bave eksploatacijom, koja je najbolje i kako se muljaju troškovi u bilancama itd itd. Ima nekih 50 ili 60 stranica. Cijena analize 200kn :) Ako zelite nesto nauciti javite se na pp :) Da i ja nesto zaradim :) Znanje je zlato, ali i kosta hahahahah

za razliku od zlata, mineri su druga priča.

@alias imate li vi neku web stranicu di objavljuje te svoje analize?

npr. kolega sa stranice investiramo.com promovira ovaj forum kod sebe, a ovdje ima svoju posebnu temu di mu dajemo feedback i preporuke.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • November 12, 2020 at 10:43 AM
    Quote from zlocesti

https://www.fool.com/investing/2020…th-biden-in-th/

Pitanje , help svi, domača zadaća

Zašto bi zlato moglo biti darling u vrijeme mandata predsjednika Bidena ?

pojednostavljeno, zato šta od dolara misli napraviti WC papir.

samo prije toga treba i neke zakone izmijeniti, itd., ima tu još puno posla.

isto tako, mogli ste čuti da Kina obara izvozne rekorde, ali nitko se nije potrudio pročitati "sitna slova" koja ukazuju da Kina trenutno izvozi deflaciju (čitaj: ruše svoje cijene, samo da izvezu), jer im fali dolara.

tako da ako Biden bude htio devalvirati dolar, onda će pucati sebi u glavu.

priča sa zlatom, kao i sa bitcoinom je priča za extra bogate i raznorazne fondove koji nemaju problem sa cash flow-om, nego ga imaju i viška, pa se mogu igrati.

kod nas je općenito praksa da se ljudi parkiraju u neproduktivnu imovinu i onda ispadaju bogati, a nemaju za "dnevnu spizu".

• st-brajo
    • November 11, 2020 at 10:33 PM
    Quote from naim

Ne nego je moguće netko zatražio privremenu mjeru raspolaganja nad dionicama ili to očekuje pa je svoje dionice prebacio na sebe ili drugu skrb.

Dakle, zajednički skrbnički račun je zajednički račun prema skrbniku, a vlasnici nisu isti i ne moraju uopće biti povezani.

odakle Vam to da se radi o zajedničkom skrbničkom računu kad u knjizi dioničara tako ne piše, nego stoji "klijent10"?

• st-brajo
    • November 11, 2020 at 9:36 PM

lako je moguće da se radi baš o ovome

Quote from Paulie

Kazao je i da je, nakon što je HT opstruirao naplatu sa svog računa putem Fine, pokrenuo ovršni postupak nad dionicama Optima telekoma koje su bile u vlasništvu HT-a kako bi se iz prodaje dionica namirila njegova tražbina.

"Nakon što su čelne osobe HT-a upoznate s ovrhom na dionicama, odlučili su sakriti dionice po skrbničkim računima kod više banaka s ciljem da opet opstruiraju naplatu dosuđenog iznosa i unatoč tome što im je rješenjem o ovrsi bila određena zabrana raspolaganja tim dionicama pod prijetnjom kaznenopravnih posljedica", kazao je Markota.

Dodao je i kako je za kazneno djelo sakrivanja imovine, odnosno povrede tuđih prava tijekom ovršnog postupka, kaznenim zakonom zapriječena kazna do jedne godine zatvora.

S druge strane, u HT-u na upit Hine o ovom slučaju odgovorili su kako nemaju komentara.

http://hr.n1info.com/Crna-Kronika/a…pod-ovrhom.html

Display More

• st-brajo
    • November 11, 2020 at 8:57 PM
    Quote from alias

Ja sam idiot krivo shvatio da su JD I BABA danas dodatno pali u kini 8% pa kad je bio 77.20, ja rekao necu kupiti nego cekati da padne jos. A oni su jucer pali prvo u americi toliko pa nastavili u kini danas. Imao sam nalog na 77.40 i povukao ga u predotvaranju. Dosla je do 77. Ali sam zato kupio nesto alibabe (jer je ona kasnije krenula rasti) za 259$. Treba se paziti sad brojki oko Covida, jer mislim da bi mogli rekordi pogoditi ameriku, sto nece biti lijepo. Pazite lovu i ne ulazite dugorocno. Ja sam opet usao ipak sad u ATVI. Brojke zarazenih ce rasti, a ovaj tjedan su nove konzole izasle u prodaju. Ili ovih dana. Nisam 100%. Tako da ce igrice opet biti u modi. Ostavio jako malo toga pa cu na osjecaj cekati.

baš tako.

USA živi od nade za stimulans "šut", a ništa od toga dok Biden ne preuzme dužnost.

također, njima još uvijek traje moratorij na sve moguće dugove koji ističe krajem godine.

slučajno ili ne, baš na ovoj trenutnoj histeriji izlaze insajderi i smart money.

ima tu još stvari koje ja osobno pratim, ali ne želim kvariti veselo raspoloženje, jer sam postao dežurni forumski "medvjed" :)

• Američki predsjednički izbori 2020

• st-brajo
    • November 10, 2020 at 9:13 PM

fun fact:

prvo pitanje je što će u konačnici biti sa Obamacare-om (njihov Vrhovni/Ustavni sud trenutno odlučuje o tome), hoće li premije osiguranja u konačnici zbog toga poskupiti i slično.

druga stvar koja je bitna, a koju malo ljudi zna, je da njihov moratorij na sve dugove traje do kraja godine.

treća stvar, koja je također bitna, je hoće li uopće proći ikakav "šut" stimulans dok, još uvijek, traje borba za vlast.

ako trgujete na USA marketu, imajte ovo na umu da vas ne uhvati na krivoj nozi :)

• st-brajo
    • November 9, 2020 at 7:30 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from BSOD

Zanima me samo do kada će ovaj party trajati!?!

Party tek krenuo a ti bi vec isao doma?

Jao nam tuluma uz takve kao ti.. :)

kolegica zlocesti i ja vidimo i triple top, a možda bude i cup and handle.

vidit ćemo kad se burze zatvore i ponovno otvore di ovo sve skupa ide :)

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • November 9, 2020 at 5:58 PM
    Quote from plavi01

amerikanec Konjica stiže na vrijeme na svim frontovima čak i zvijezde prognoziraju promjene u 2021 s horoskopom ponorele buju i burze hahahaha

EKONOMIJAOporavak u obliku slova V na putu usred nada u cjepivo i pobjede Bidena, kaže Goldman Sachs

https://www.cnbc.com/2020/11/09/gol…-biden-win.html

zanimljivo.

klade se na pad dolara.

ali obzirom na njihove muljavine kod krize 2008., ništa im ne vjerujem.

• CORONA virus

• st-brajo
    • November 9, 2020 at 5:43 PM

update iz bolnice u Splitu:

prika koji tamo radi je skupia koronu.

kaže mi da su neki kolege imali za posljedicu i gubitke pamćenja (slično kao demencija), a radi se o osobama u 30-ima.

ljudi, čuvajte se.

ovo nije zaebancija.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt