1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • February 19, 2021 at 7:47 PM

volatilnost se umjetno postinula da market makeri izađu s profitom kod rolanja opcija i sad se tržište opet muči.

u ponedjeljak FED kupuje 30-godišnju obveznicu.

je li vrijeme da DOW zaroni nekih 1000 poena, S&P nekih 100-tinjak, a Nasdaq 500-tinjak?

mislim da bi, ako ništa, bilo korisno, čisto da market uhvati malo zraka, jer u zadnje vrijeme diše na škrge :/

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• st-brajo
    • February 19, 2021 at 10:12 AM

https://www.poslovni.hr/hrvatska/splas…orijima-4273806

dvoznamenkaste milijarde kuna kredita se trenutno ne plaćaju, a javni sektor se sve više zadužuje.

1. hoće li se trenutno blokirani krediti moći uopće vraćati (inače, hrpa ih je išla u nekretnine)?

2. od čega će javni sektor vraćati svoja zaduženja? od gospodarskog rasta ili od novih poreza?

3. odakle će doći taj gospodarski rast, ako će ekipa sad morati plaćati i ono što dosad nisu plaćali, ako i odrade reprogramiranje kredita, kamata se ne smanjuje, samo se vrijeme otplate produžava?

čini mi se da smo svi nabili ružičaste naočale i totalno zanemarujemo potencijalne probleme.

da stvar bude gora, ovo nije samo hrvatska, nego i svjetska priča.

meni se čini da su se tržišta malo preduhitrila, jer ovaj demand koji trenutno vidimo nije normalan, tj. po meni je povećan umjetno, jer trenutno nitko ne mora vraćati kredit.

o tempora, o mores 🤦

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • February 18, 2021 at 8:33 PM
    Quote from mitkko

Ma, nije stvar u novcima, stvar je u adrenalinu i zadovoljstini kada neki trejd dobro odradim :) Ja kada trejdam na te novce gledam samo kao na neke imaginarne brojke na ekranu, kao na poene u nekoj igrici - cilj je samo skupiti sto vise. Ako bih to krenuo gledati kao na zaradjene ili izgubljene kune, brzo bih propalio na zivce. Na taj nacin iskljucim emocije i onda se mogu hladnokrvno igrati. Ne bih tako mogao sa tudjim novcima. Dobra stvar je i sto mi ovo nije profesija, vec hobi, ne zivim od toga, trejdam kada mi se trejda, kada vidim neki dobar setup, tu se kockam sa novcima koje si mogu priustiti i da izgubim pa onda nema puno stresa.

vidiš, kod mene je to drukčije.

sa svojim novcima uvijek tražim neke safe bet-ove, a s tuđim novcima bi bio opušteniji.

čak bi radije sa svojim novcima radije garantirao ako ne ostvarim "ciljani" prinos, nego da ih moram vrtiti, a mogao bih složiti i širi i kvalitetniji portfelj nego kad trgujem sam.

mislim, i ja svoje novce mogu izgubiti samo što ne volim gubiti :D

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • February 18, 2021 at 8:14 PM

mitkko

bogati, di ćeš ti sa ovim slinim zarađenim novcima?

daj, majke ti, pokreni neki hedge fond.

ima nas ovdi koji bi ti malo i dali ruke :S

• st-brajo
    • February 18, 2021 at 7:47 PM

tržište danas totalno pošeremećeno.

kako u petak ističu futursi i call/put opcije, vlada totalni kaos na marketu.

npr. cijena obveznice pada, a padaju i kamate, dollar pada, zlato pada, nafta pada, commodities padaju, VIX raste, a indeksi koji prate VIX rastu manje.

jedino što raste je crypto, koji se očito othrvao ostatku tržišta i trenutno djeluje kao safe haven :S

treba vidjeti kako će se crypto ponašati u slučaju neke veće korekcije tržišta, al ako i onda bude rastao možda ga ne bi bilo loše dodati u portfelj kao long volatility :/

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• st-brajo
    • February 18, 2021 at 12:28 PM
    Quote from zlocesti

Jel' ste pušač Delboy ?

Vi ćete u haps, da znamo organizirati da Vam netko donese cigarete.

Mora da ste jako ogorčen jer rječnik Vam je stvarno neprimjeren

No, nije ni čudo.

Ja jedva čekam da se moje ulaganje okonča, i adio. Adio zse, index, jutarnji, dvnevnik, serijal o Uhljebistanu, plaćena kampanja za promicanje cjepiva ,a unatoč kojem sada viđeni građani moraju podmentuti nadlaktice da se višak ne baci, svemu adio. Odoh u neverwhere.

Vrhunac je današnji tekst o kujici na lancu čiji su se okoćeni štenci smrznuli. Split. Sigurna sam da po službenoj dužnosti nitko neće podnijeti prijavu.

Gdje živimo i među kakvima živimo, burza nam se dobro i drži. Ne vidim dana da joj okrenem leđa.

I mislim da nisam jedina, pa stoga ovaj komentar u komentarima trgovanja. Tko zadnji ostane, neka ugasi svjetlo.

Display More

kolegice, kad odete u penziju, čeka Vas ovdje mjesto moderatora i dežurnog grafologa :)

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 10:25 PM
    Quote from mitkko

Ma procitao sam ja to sve, ali mi se cini da su oni u tom timu samo zbog reference. Naime, kada se prijavljujes na EU fondove za nekakvo takvo ulaganje gdje planiras razviti proizvod, zapoceti proizvodnju i staviti ga u uporabu, redovno postoji zahtjev da vec imas nekakvog iskustva, odnosno referencu u tome, i tu rupu je vjerojatno popunio Jadroplov.

Jesi vidio tko su partneri? FSB, Classis, RENS i Čulić elektro centar. To je vjerojatno bila ideja Classisa (firma sa 2 zaposlena koju vodi profesor entuzijast Čudina) cija ja ideja dobro sjela nekom njegovom pajdi sa FSB-a. Dobro zvuci kada je fakultet partner, dobijes vise bodova u ocjeni projekta i vecu sansu da ti odobre projekt. Fakultet ce tu takodjer dobiti neku lovu, studenti ce na ovu temu napraviti pokoji diplomski rad, a profesori par znanstvenih clanaka.

Ovaj elektro centar je trgovina elektro opreme, ne znam kako se oni uklapaju u ovu pricu, valjda ce preko njih nabavljati dijelove. A ova treca firma RENS je firma bez prihoda i zaposlenih koja je osnovana prosle godine. Na tu firmu ce vjerojatno prebacivati vrhnje.

To je sve na dugom stapu i vjerojatno ce ostati samo na prici. Radit ce na razvoju dok EU bude financirao istrazivanje, i to je to. Tu ne vidim tko ce graditi te brodove, koji ce investitor uloziti neke ozbiljne novce, JDPL je stigljo i to sigurno nece.

Imam puno JDPL, i volio bih da bude nesto od ovoga, ali bojim se da na ovaj nacin nece.

kao što već rekoh.

JDPL je ovdi kao SPAC, preko kojeg bi trebalo uložiti u ovaj projekt.

ako ništa, drago mi je da barem ovdi pratimo trendove USA marketa.

još samo da se nađe neki investitor/kreditor koji je dovoljno "lud" da uloži u ovakvo nešto i igre mogu početi :S

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 9:32 PM
    Quote from Hrx84

Nebitno je koliko sam u kešu.

Ameri računaju CPI,izgleda mi nerealno. Zar netko stvarno misli da je dolar u godinu dana pao 2%?

A mi vidimo koliko je bilo koji od metala išao gore u godinu dana...Koliko je poskupila nafta, plin, soja, kukuruz, šećer... Soft commoditiesi. Dovoljno je samo vidjeti što se događa. Sve je poskupilo, još se samo to ne vidi toliko u dućanu.

Uz sve navedeno

težiti jednako kuna/eura kao u veljači 2020 je jednostavno katastrofa.

ni meni ovo ništa nije jasno.

kad gledam cijene proizvoda, oni se izvoze s deflacijom.

gledam po dućanima, dosta proizvoda je na akcijama.

npr. dobro vino nikad jeftinije.

s druge strane, cijena tehnike/uređaja rastu 🤷

• OPTE prodaja - kladionica

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 9:29 PM
    Quote from dionicar

ajmo procijenitelji, nova procjena za OPTE nakon što ste prostudirali FI? :)

čekamo da nas zovu tete iz drugih telekoma, pa da podijelimo iskustva :S

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 9:20 PM
    Quote from zlocesti

Ja nemam pojma o brodarima, ni tko prodaje, ni tko kupuje, al' papir se odlijepio i zaletio se. Hvata zalet :S

Ako imate prodavača, imate i kupaca.

bacite oko i na JDPL i ULPL.

meni se i tamo pričinja scallop u nizu :S  emil

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 9:12 PM
    Quote from Paulie
    Quote from dionicar

ništa novo ali neka se nadje.

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…rodaje-15051346

Zanimljivo je što se sve više piše o prodaji i barem sam na nekoliko različitih portala u zadnjih 10-tak dana čitao da je Optima pred krajem procesa prodaje, pa smo tako nedavno saznali da postoje 3 zainteresirana igrača. Prije se ipak dosta tajnovitije sve skrivalo, a sada svakog dana možemo očekivati vijest da je neka ponuda zaista i prihvaćena.

nije Beki, stari druker, u potpisu članka, al kao da je :S

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 9:10 PM
    Quote from mitkko

Nije isti izvor. DXY je Aksel Kibar, a zlato Peter Brandt.

za prvog nisam čuo, al vidi što i ja :S

a Brandt je legenda.

kad uoči pattern, taj rijetko griješi :)

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 9:04 PM
    Quote from mitkko

Evo i apdejt onog starog grafa za DXY. SHS bottom je jos uvijek u igri, kazu da je ovo sada vjerojatno nekakav retest.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

jel to od istog izvora?

ja sam uletio malo, čisto za pokaznu vježbu :S

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 9:02 PM
    Quote from fajrvol
    Quote from Backdraft

Ja isto kratim, sada sam preko 50% u keshu, samo povremeni trejdovi dok negdje ne zaglavim 😂

Stavio bi i smajlića al ne mogu :), ista stvar i kod mene. Pun sam novaca dok ne zaglavim onda si čupam kosu dan dva dok ne naraste nazad ili ne riješim stvar sa prosjekom pa opet prodam sa nekim plusom i tako ispočetka. :S

Ne da mi vrag od burze mira :D

sreća što si na no commission platformi.

ni brokera nećeš da nahraniš :S

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 8:58 PM
    Quote from mitkko

Kad smo kod zlata, izgleda da ce pasti cca 15% u odnosu na EUR. Nije moj graf, samo prenosim.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Yup.

zlato down, dolar i USA obveznice up.

pratim i ja to :thumbup:

• AGROKOR

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 8:53 PM

opa bato, lešina ide i u akvizicije :S

https://www.seebiz.eu/tvrtke/forteno…jamanta/251931/

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 8:51 PM

tko sad prodaje? Pivci? :S

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 8:51 PM

insajder prodaju Teslu.

Bezos već odavno skratio Amazon.

Buffet skratio malo Apple-a i kupio Verizon.

obično kad insajderi krate ide korekcija :/

https://www.seebiz.eu/auto-moto/musk…-dolara/251867/

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 6:13 PM
    Quote from Parica

ADPL je najbolje vodjena firma na cijelom trzistu, s fantasticnom korporativnom kulturom, transparentnoscu i u odnosu s malim dionicarima...cisto sumnjam da bi PU to upropastio zbog prodaje 3 tis komada...

Smatram da je g. Dosen trebao novac i da je prodao po trzisnoj cijeni koja je bila u tom trenutku...ako aludirate da je prodao zbog toga sto nije sve "ruzicasto" onda mi odgovorite zasto sad ne prodaje na +40% od prethodne prodaje...

Mozda sam naivan, ali mislio sam tako i kad je prodavao na 130kn...

uz dužno poštovanje, pa ne radi čovjek tamo za brokve da mora rasipati svoje dionice.

to se sve elegantno moglo dogovoriti ili sa nekim mirovincem ili sa market makerom, da se ako treba poveća likvidnost kad tržište malo zamre.

a nije baš ni da je kreditno neposoban.

ove ostale pohvale koje ste naveli, stoje.

ima tu još nekih stvari koje bi, barem što se financija tiče, mogle biti još malo konzervativnije odrađene, al ako uspoređujemo sa ostatkom burze, onda za njih stvarno jesu svemirski brod.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• st-brajo
    • February 17, 2021 at 6:01 PM

ajde da i mi na burzi napokon imamo neki SPAC :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt