1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. st-brajo

Posts by st-brajo

• DRY BULK

• st-brajo
    • June 18, 2021 at 12:08 AM
    Quote from gigic23

Malo o r"ecesiji" u post corona oporavku i najboljem mogućem hedgu eventualne tihe i stvarne inflacije, kao i kineskim igrama ( punih - prqznih sklqdišta), dovoljno govore futuresi za iron ore i coal :)

btw., nitko nije rekao da odmah sutra treba sve prodati.

sve je to ok dok dolar još ne ojača, al ako DXY pređe 97, tada smo u problemu.

činjenica je da smo u 2 dana otišli sa 90 na 92, tako da se opisani scenarij može dogoditi jako brzo, a može se i otegnuti.

jednostavno, treba pratiti i biti spreman, jer je, po grafovima, setup već tu 🤷

• DRY BULK

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 11:17 PM
    Quote from tizian1

Pa bar su vani brodari u zadnjih godinu dana napravili brutalan rast, NMM samo 300% tako da ^^...a ništa nadajte se kratkoročnom padu i malo jeftinoj kupnji, mislim da je poštenije tako napisati.

Treba se uvijek nadati...

ne moram se ja ničemu nadati.

dovoljno je samo pogledati grafove.

inače, trenutno nemam nijednu dionicu na ZSE baš zato što nemam mogućnost hedge-anja protiv pada, a macro setup je tu i polako napreduje.

jako se dobro sjećam da sam dobro previdio što će najbolje rasti nakon pada prošle godine, ali sam preuranio, pa nisam dobro odigrao trejd.

al, bome, neš me dvaput :S

• Forex - Trgovanje valutama

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 10:55 PM
    Quote from mitkko

Ne treba ti crypto etf, tu glavnu rijec i smjer trzista odredjuje BTC. BTC ti je kao indeks, odnosno indeksni fond. Kupis njega i uhvatio si prosjek trzista.

ma onda bi to morao preko Revoluta i slično, a to mi se ne da otvarati.

ovako bi to mogao i preko "domaće" banke.

nisam baš sklon davanju osobnih podataka nekoj ekipi koja nema jurisdikciju na "mome" području, al smislit ću već nešto (možda otvorim preko osobne od babe ili dida :D)

• DRY BULK

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 10:47 PM
    Quote from mitkko

Inflacija je hebena stvar i mislim da ju malotko ozbiljno shvaca. Kada je ekonomija u ekspanziji kupci mogu apsorbirati vece cijene zbog inflacije, ali kada imamo inflaciju u recesiji, vece cijene trziste nece moci podnijeti, a onda ubrzo vidimo veci pad. E sada, pitanje je gdje smo trenutno - u fazi rasta i blagostanja ili u fazi recesije na dopingu u obliku QE-a.

Pogledajte npr. ovaj graf, homebuilder i homebuyer sentiment. Koliko li je samo perspektiva iskrivljenja, ovisno iz kijeg kuta gledas. I sta mislite, sto ce se dogoditi, tko ce biti u pravu, kupci ili graditelji?

pa već sad je iz podataka vidljivo da će inflacija za ovu godinu biti veća nego rast BDP-a.

samo treba proći vremena dok sva dežurna "trkeljala" iz FED-a, ECB-a i sličnih napokon priznaju da se to vidi u podatcima koje i oni vide, a ne samo mi na investing.com 🤷

Quote from looserst

st-brajo

Nije mi jasno koji su brodari vanka odavno reagirali? Pa jucer su bili u plusu koliko danas u minusu. I na sta su reagirali, do danas nije bilo commodities padova osim kineske igre na zeljezu prije par tjedana? Ovo se cini puno ozbiljnije 8|

NMM (konetjneri + bulk) pada već tjednima, a vozarine mu nikad bolje 🤷

• DRY BULK

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 10:33 PM
    Quote from mitkko

Kinezi i dalje stezu. Dosta nezgodan graf.

a moj susjed koji radi u tvornici u Njemačkoj po 4. put ove godine poslan kući, jer nema posla.

s treće strane, u Američkim lukama je zastoj, jer tamo ekipa radije bere "stimmy" nego da rade kao šoferi i skladištari, pa nema tko teret iskrcati.

vanka su brodari već odavno na ovo reagirali, a bojim se da će naša kraljica reagirati istom jačinom kako je i naglo narasla.

al zato bi rast na drugom valu mogao trajati dulje i ići na "povijesne" razine, jer će se javnim radovima po cijelom svijetu kupovati socijalni mir zbog rastuće inflacije (back to globalna Yugoslavija) :S

btw., Kinezi neće žuriti, jer su prekrcani USA obveznicama (koje sada rastu) i mogu čekati dok se commodities opet ne srokaju, a vjerojatno su, u međuvremenu, napunili skladišta do čepa.

i još jedna stvar, Kinezi jedini, u ovom ludilu oko virusa, nisu radili QE, nego sad polako čiste tržište od loših kompanija.

oni možda manipilatori podatcima jesu, ali budale nisu 🤷

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 10:23 PM
    Quote from mitkko

Je, pratim redovno sta pisu, a to sta nagovjestaju "ne bu dobro" po dionice :)

ja očekujem sličan hodogram kao u veljači/ožujku 2020. (rast dolara, rast obveznica, likvidacija commodites-a i dionica), a onda rast commodities-a kao izvrsnog infation hedge-a (možda i crypta, al Raoul je tu pristran).

nadam se da će se, u međuvremenu, pokrenuti i neki crypto ETF da možda i tu nešto alociram 🤷

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 10:00 PM

mitkko

Aksel Kibar, Peter Brandt i Raoul Pal, svi crtaju isto, a tko sam onda ja da proturječim :S

https://mobile.twitter.com/techcharts

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 9:36 PM
    Quote from etoimene
    Quote from st-brajo

parkirao se u USA obveznice.

Državne? Uf ...

Možda u privatne ...

Doduše, ovisi i o vremenskom horizontu parkiranja pa možda pišem gluposti.

pa sada, dok rastu.

fino probile jaki otpor na velikom volumenu.

wyckoff se napokon ostvaruje, kao i dolarsko "šamponiranje" EUR-a.

korporativne će ići u "papar", jer će ih FED dump-ati, a zbog niskih kamata banke neće davati nove kredite, pa ovi neće imati ni za kupon isplatiti, jer da je to ikad bilo profitabilno, onda ne bi bile junk bonds :S

baš me zanima na kojim razinama dolara će Putin narediti likidiranje US assets-a, jer mu rublja ionako već fino stenje pod inflacijom, a vidimo da je i Erdogan postao nešto kooperativan u zadnje vrijeme.

tko bi rekao da je jaki dolar najbolji lijek za diktatore :/

• INGR (INGRA d.d.)

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 8:23 PM

potencijalni projekti za Ingru bi mogli biti novi Maksimir i/ili nacionalni stadion i obnova Poljuda.

za ovu obnovu zgrada po Zagrebu, a pogotovo Petrinji nekako čisto sumnjam, jer tu ne mogu živjeti od rente nakon što taj posao obave 🤷

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 7:42 PM
    Quote from zlocesti

Posve mi je nejasan taj HT

Valjda sada cijede paketiće od 69 komada. Nejasno zašto vlasnici tih paketića nisu prodali na 193 kn, moglo se.

Cijena pokazuje nesposobnost da dodirne gornji rub kanala, puzi po dnu.

Otišlo u sideway.

HT je kupio 24 tisuće komada neki dan, ima se. Još kad ne bi spaljivali naš novac neisplaćen kroz dividendu, oprostilo bi im se.

Neka mi nitko ne kaže da tako uvećavaju cijenu postojećih dionica. Malom dioničaru bi bilo bolje da zbog slabog bida cijena padne na 140 kn.

To bi bio dividendni prinos od 5%. Nice

Osim ako D. Telekom jednog dana stvarno ne izađe iz regije, i svih nas isplate

Uglavnom, sideway. Otišlo u stranu. Smjer je još uvijek down, sve dok na velikim volumenima ne probije 188 kn

Display More

pa ljudi prodaju kako im dospijevaju rate kredita.

nema više moratorija, a sezona bi mogla završiti na pozitivnoj nuli.

jesen i zima bi mogle biti zafrkane.

ja i dalje stojim pri svome i očekujem Čkobi-a na oko 1700 do kraja godine 🤷

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 7:29 PM
    Quote from mitkko

Super zanimljiv graf, zlato i bitcoin, nevjerojatna inverzna korelacija. Crno je zlato, narancasto bitcoin.

inverzna korelacija? :/

ja prije vidim nešto drugo, a to je da pad cijene BTC-a signalizira kasniji pad cijene zlata (a vjerojatno i dionica) 🤷

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 6:54 PM

bude sutra zelenilo.

ističu mjesečne opcije, pa će market makeri napucati tržište da zarade.

a krajem mjeseca ističu i kvartalne i fondovi moraju izbalansirati prije godišnjih.

zato bi srpanj mogao biti vruć (ili hladan, ovisi na kojoj ste strani trejda) 🤷

• Ulaganje u zlato

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 6:48 PM
    Quote from zlocesti

Tko razmišlja o kupnji zlata, čini se da ima sada dobru priliku

bude to još niže.

rekao bih da rasplet slijedi do kraja mjeseca.

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 6:43 PM
    Quote from NaBiduAsku

neki komentar na jačanje dolara?

odavno ga nacrtao.

parkirao se u USA obveznice.

kad dođe do točke singulariteta, dionice će fino zaroniti (i ne samo one, već i sirovine, a posljedično i vozarine, već se vidi na zlatu, npr ).

btw., prilično je čudno što, u razdoblju stagfacije (rast infacije veći od rasta BDP-a) i zlato roni, a to samo govori da na tržištu fali baš dolara (najviše kod "stranaca").

toliko o FED-ovom "printanju" novca (p.s. printaju se zapravo bankarske rezerve, koje nemaju nikakvog utjecaja dok god banke ne izdaju nove kredite, a to samo govori da je ekonomija zapravo u "banani").

mogli bi u srpnju, kad fondovi naprave rebalansiranje i isteknu kvartalne opcije (ipak je ovo market opcija i poluga), držati gaće 🤷

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• st-brajo
    • June 17, 2021 at 7:51 AM
    Quote from lebowski

Može ga privući mogućnost aktivne kontrole ulaganja mirovinaca i ostalih fondaša, vjerujem i nadam se da se javio iz toga razloga. Za razliku od nas forumaša koji o "nepoštenim trgovačkim praksama" možemo rogoboriti na forumu, on će sad imati alat da ih oplete po prstima. Ja mu na tome čestitam i mislim da je HANFA dobila izvanredno pojačanje.

nemoj zaboravit i insajdere i pajdaše kojima se "dilaju" informacije.

ako će Krešo početi "alate" primjenjivati na ispravan način, mogao bi nam se i broj forumaša značajno prorijediti :S

• st-brajo
    • June 16, 2021 at 9:54 PM

ma ovaj market je lud totalno.

prognoza rasta BDP-a je 7%, a već sad je inflacija na oko 5% YoY.

do rujna će infacija pojesti rast BDP-a za cijelu godinu.

pitanje je samo kad će botovi to skužiti, a onda će bit "držanja gaća".

BSOD samo lupaj short.

btw., ja i dalje držim VIX, trenutno je blaga pušiona, al slomit će se to.

ne mogu baš svi indikatori biti u krivu 🤷

• st-brajo
    • June 16, 2021 at 9:25 PM
    Quote from fajrvol

Dovoljno je pogledati minutni graf u 20:00 po našem vremenu, istresanje iz gaća samo takvo pa onda gore u sekundi. ;)

baš to.

pada i pada, onda ovaj izgovori "tools" i botovi stisnu buy.

netko ga je pita za onaj repo market, i tu je nešto smrljao, i niko nikome.

sad mu jedan od novinara spomenuo stagfaciju, jer rast nije dovoljan, i sad opet nešto mrlja.

i evo sad opet "tools".

i sad možemo u zeleno :D

• st-brajo
    • June 16, 2021 at 9:13 PM

trgovanje danas.

ideš short, a onda precjednik Powell iz FED-a kaže "čarobnu" riječ: "tools" i onda pređeš u long.

tehnička, fundamentalna, to sve skupa može u wc školjku ili u neki prašnjavi kutak neke knjižnice koji i balavci jedva otkriju kad se idu "drpati" 🤦

• Birtija

• st-brajo
    • June 16, 2021 at 5:50 PM

Pogba i Ronaldo :thumbdown:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• DJ is so hot, glazbom predvidjamo trendove

• st-brajo
    • June 12, 2021 at 3:08 PM

Dawson, kad vidi grafove :S

1. Privacy Policy
  2. Kontakt