Posts by LeoNT

  Koliko se sjećam tu je bilo jednokratnih financijskih troškova koji su utjecali na krajnje rezultate i zamaglili pravo stanje u SAPN. Trziste takve stvari uglavnom ne razumije i samo gleda da je firma bila u gubitku, a ne i uzrok tog gubitka ili lošijeg rezultata.


  Ali da.. i tada je SAPN bila podcijenjena. No, sada to izgleda i puno bolje sto se managementa tice koji se fokusira na razvoj firme i dobit.

  Ovako ta neefikasnost ZSE otprilike izgleda:  Korištena je dobit bez jednokratnih financijskih događaja. Za zadnja dva kvartala je procijenjen rezultat za Kandit (jer nema još konsolidiranog izvjesca).

  Cijena u plavom je sa kvartalom zaostatka da se vidi kako je trziste regiralo na objavu prethodnog izvještaja.


  Npr. trenutna cijena od 830 je reakcija na izvještaj krajem 7. mjeseca, po kojem je TTM zarada nesto manja od 130 kuna po dionici.


  Reklo bi se, pravi value...


  Ako je nekome od koristi ok, ako ne... ignorirajte. :)

  Dobro je surađivati s fakultetima jer se mogu dobiti ideje i pogledi mladih ljudi i na vrijeme ugrabiti najbolji studenti:


  "Saponia će nagraditi najbolje radove, organizirati im posjet tvornici i mogućnost da se dodatno upoznaju s radom tvrtke. Prijedlozi i analize dane u studijama slučaja, koristit će se u promišljanju marketing strategije poduzeća u stvarnom poslovanju, a na smjeru Marketing, Ekonomskog fakulteta u Osijeku nastavit će i dalje nastavne sadržaje obogaćivati praktičnim iskustvima iz prakse."


  Potpisan sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Saponije
  Danas je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku potpisan sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između ove akademske ustanove i Saponije
  www.tportal.hr

  Jucer je SAPN izjednacila svoj ATH iz 2007. godine.


  Razlika je da je onda bila precijenjena dionica (kao uglavnom i sve ostale), a sada je jos uvijek daleko od neke fer vrijednosti (recimo da je to famozni PE=10).


  Da bi dionica bila na P/E=10, cijena bi trebala biti nesto manje od 1300 kuna, ako gledamo dobit u zadnjih 12 mjeseci (TTM).


  Trenutni P/E oko 6.4, firma raste i razvija se, izbacuje nove proizvode, koristi EU fondove za optimizaciju poslovanja, prodan je problematičan dio poslovnja,... ali ovo je ZSE i stvari idu sporo.. ali idu :)


  Naravno, ceka se i potvrda dobrih prošlogodišnjih rezultata....

  Intervju sa direktoricom marketinga:


  Saponia objašnjava kako se Šuput uklopila u kampanju za deterdžente: Kad u spotu kaže 'Sipaj Faks, pali mašinu', jednostavno joj vjerujete
  Popularna pjevačica Maja Šuput Tatarinov idućih godinu dana bit će brend ambasador osječke Saponije za Faks i Ornel, a njezini brendovi Majushka i miris…
  www.tportal.hr


  "Prave učinke kampanje vidjet ćemo za nekoliko mjeseci, ali već prvi pokazatelji prodaje potvrđuju da smo odabrali dobar smjer za promociju Faksa i Ornela.


  Kako se približava blagdansko vrijeme, imat ćemo još jedno iznenađenje za potrošače. Kandit i Koestlin, koji su također u sustavu Mepas grupacije, izaći će na tržište s posebnom linijom proizvoda koju smo kreirali Maja Šuput s brendom Majushka i mi. Vjerujemo da će i ovo slatko iznenađenje privući potrošače, naročito u vrijeme u kojem želimo darivati i dobiti nešto lijepo i posebno"  Dobar je intervju, procitajte.

  ...krajem tjedna cu kupiti i knjigu dioničara da vidim što se promijenilo u zadnjih 2 mjeseca...

  Kupio knjigu pa uspoređujem sa onom od prije 2 mjeseca i prije...


  PBZ mirovinac A kupuje puno i to vidimo u TOP 10. No, kupuju oni i sa Mirovincem B kategorije i dosli su na rub top 10.


  Nova stvar je da ulaze i 2 Allianz fonda: Allianz Portfolio i Allianz Equity.


  Ostalo je standardna trgovina fizičkih osoba gdje neki kapitaliziraju gubitke, neki koji su kupovali tijekom godine su prodali, neki tek grade pozicije, neki ih i povecavaju. Standardno.


  OTP Indeksni fond (još) nije kupovao.


  Nastavlja se trend koncentracije u TOP 20 i smanjivanja broja dioničara.


  Uskoro izvještaj za 3Q gdje cemo vidjeti kako su iskoristili odličnu turističku sezonu.

  Prebacilo stotku:


  Market Data
  CEGH veröffentlicht die Marktdaten für die PEGAS CEGH-Produkte der letzten sieben Tage online. Klicken Sie hier, um mehr darüber zu erfahren.
  www.cegh.at


  Sjeverni tok puni se plinom:


  Kontroverzni Sjeverni tok 2 prvi put napunjen plinom
  KONTROVERZNI Sjeverni tok 2 počeo se puniti plinom po prvi put u ponedjeljak, objavio je operater plinovoda.
  www.index.hr


  "Iako Sjeverni tok 2 AG nije objavio datum kada će plinovod biti pušten u promet, stručnjaci smatraju da bi isporuke mogle započeti kasnije u listopadu."


  .. ne znam koliko će to utjecati na sniženje cijena:


  "Prema ruskoj vladi, puštanje u rad plinovoda ispod Baltičkog mora, koji povezuje ruski Viborg s Greifswaldom na istoku Njemačke, moglo bi pomoći rješavanju trenutne nestašice u opskrbi plina u Europi, zbog čega su cijene porasle posljednjih mjeseci.


  Dvostruki cjevovod dugačak 230 kilometara dizajniran je za isporuku 55 milijardi kubičnih metara plina na europska tržišta godišnje, što je dovoljno za opskrbu 26 milijuna kućanstava."


  Njemačka ima oko 40 miliona kućanstava.

  Hanfa se oglasila oko kriptovaluta, napravili su anketu
  HANFA je povodom početka obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja poručila da je potreban poseban oprez zbog jačeg rasta ulaganja u kriptovalute.
  www.index.hr


  "...podaci pokazuju da na Zagrebačkoj burzi aktivno godišnje trguje 10 do 15 tisuća građana. Tako je u predpandemijskoj, 2019. godini barem jednu transakciju na Zagrebačkoj burzi napravilo 15.100 građana, dok se taj broj u 2020. nešto smanjio, na njih 11.700.

  Tijekom ove godine, do kraja kolovoza, na Zagrebačkoj burzi trgovalo je 9.000 građana, napomenuto je."


  Forum ima 1421 članova (10ak % od onih koji su trgovali). Pitanje je koliko postotak ukupnog prometa otpada na članove foruma.

  Za 3-4 tjedna, izvještaj za prvih 9 mjeseci.


  Sezona je bila više nego odlična. Hoteli, apartmani, kafići su bili puni i još uvijek se posebna pozornost posvećuje čistoći. Uz to Saponija je ove godine preuzela distribuciju i prodaju za Kandit i Koestlin i prema najavama, rezultati toga bi trebali biti vidljivi u drugoj polovici i prema kraju godine.


  Maraska se jos uvijek konsolidira, a i njima je sezona sigurno pomogla u ostvarivanju dobrih rezultata.


  Prošle godine je bio odličan treći kvartal sa 29 miliona kuna dobiti. Ako ove godine to ostvare, to bi bilo dobro...ali mislim da će ipak biti bolje i to bi bilo brutalno dobro. :)


  TOP 10 kupuje, a krajem tjedna cu kupiti i knjigu dioničara da vidim što se promijenilo u zadnjih 2 mjeseca...


  Jasno da su sve oci na brodarima, ali doci ce i SAPN u fokus... :)

  Videopoziv na webinar:


  Revizija je bila prilicno detaljna i dosta toga je promijenjeno za 2019. godinu. I bilanca i dobit, razne revalorizacije, otd... Kao je Dajana htjela podvuci crtu i vidjeti ima li kostura u ormaru. Sada se moze na cistoj osnovi nastaviti raditi na Saponiji 2.0


  Prodaja Maraske je bila uistinu dobra odluka i čini cijelu grupu boljom. Rijesilo se problematične firme a dobio se kapital kojim se može napraviti bolja vrijednost za dionicare.


  Kad smo kod dioničara, top 10 i dalje u napadu:


  SAPN ADDIKO BANK D.D.850.01%6,7771.03%--
  PBZ CO OMF - KATEGORIJA A2000.03%6,2690.95%-

  Auh.. prilično preko 80eur/MWh


  Market Data
  CEGH veröffentlicht die Marktdaten für die PEGAS CEGH-Produkte der letzten sieben Tage online. Klicken Sie hier, um mehr darüber zu erfahren.
  www.cegh.at


  Bolesno... Nece im se ovaj 'kvar' tako brzo popraviti.


  Ne znam sta je problem reci da gase dijelove proizvodnje zbog prevelikih cijena plina i da je to odgovorno prema samoj tvornici, njenim djelatnicima i kupcima...

  Uz mirovinca, jos jedan iz top 10 je nastavio kupovati.:


  SAPN ADDIKO BANK D.D.690.01%6,6921.02%5.25M
  PBZ CO OMF - KATEGORIJA A880.01%6,0520.92%4.75M


  Sviđa mi se promet na ovim razinama. Brzo ce se ispucati dioničari koji žele kapitalizirati i onda krećemo dalje od ove još uvijek niske valuacije.


  Glavna skupština je slijedeći tjedan. vidjet ćemo što će nam ona donijeti.

  7.10. FIMA organizira webinar na temu SPANovog IPOa.


  Panelisti:


  Nikola Dujmović - osnivač i predsjednik Uprave Spana

  Tomislav Gračan - član Uprave Zagrebačke burze

  Velimir Šonje - direktor i osnivač, Arhivanalitika/Ekonomski Lab

  Vlatko Kesegić - investicijski savjetnik, FIMA Vrijednosnice

  Milan Horvat - direktor, FIMA Plus - moderator  Svakako će biti priče o planovima, a možete i postavljati pitanja ako vas nešto dodatno zanima. Ako vas zanima SPAN kao investicija, mislim da bi vam bilo korisno odvojiti sat vremena za ovo.


  Prijavite se na:


  Welcome! You are invited to join a webinar: Investment Arena „IPO Span - sjajna zvijezda na hrvatskom tržištu kapitala“. After registering, you will receive a confirmation email about joining the webinar.
  U zadnje vrijeme mnogo je pažnje privukla tehnološka kompanija Span. Riječ je o jednom od najvećih izvoznika softvera koji 70 posto svojih prihoda ostvaruje na…
  us02web.zoom.us