stara verzija radi ok:
Posts by ohladi
-
-
Jel vam jutros radi Agram Brokeri?
Edit:
Proradio je
-
Imam Podravku vec par godina, cini mi najveci dio portfolija, kupovao sam ju dok je bila 260 - 350 kuna, za vrijeme Bagrokor afere.
Uvijek sam govorio da je najbolja firma u Hrvatskoj.
Prvi put razmisljam da ju prodam, i ne samo nju, razmisljam da prodam sve sto imam u HR i sve preselim u USA.
Postaje besmisleno ulagati ista u HR.
-
Ja se nadam da nije istina.
-
Mislim da ono zlo nece biti na celu.
Mislim da ce otpor javnosti ipak biti jaci
-
U ovoj novoj web stranici nemaju kljucni pokazatelji.
Na staroj je bilo to opsirnije, na svaki pokazatelj se moglo kliknuti i pregledavati kretanja
-
Stranica je odlicna, jako dobra.
Puno mi je bolja od moje dionice, samo jos nemam naviku ici na nju, ali je samo pitanje vremena kad ce mi biti number 1.
Puno je preglednija od moje dionice, grafovi su odlicni.
Extra, stranica ce sigurno biti uspijeh, ako vec nije.
-
Molim Vas informaciju vezano uz wallstreetbets. Prvenstveno sam došla na ovaj forum jer mi google izbacio ovaj forum dok sam istraživala zbog čega se je digla tolika buka.
Da li se može očekivati još kolektivnih akcija kao što je ova oko GME i kako stvari funkcioniraju. Želim biti među prvima, a ne da se zadnja ukrcavam kada je već zarada manja.
- da li je već bilo sličnih akcija u manjem obujmu
- da li ima lažnih objava
- da li ima neuspjelih akcija
I još imam jedno pitanje (nemam iskustva sa shortanjem dionica). Vidim da su fondovi koji su shortali dionice izgubili novac, ali imali li kakvih informacija koliko su drugi fondovi (vjerojatno ih je bilo) zaradili na rastu cijene dionice. Ovo je prikazano kao neka borba protiv fondova, a možda će oni na kraju imati najviše koristi (uz par izuzetaka).
Ne treba se navlaciti na te stvari.
To je kocka i lako se mogu novci izgubiti.
Ali najbolje je pratiti sami Reddit i biti u toku
-
Ono sto se dogada u americi je nesto nevjerojatno, promjenut ce short industriju.
Fondovi ce se zamisliti prije nego javno objave koga su shortali
Jel mi može itko objasniti što se zaboga dešava s tim GME? Negdje u bespućima interneta sam naletio na podatak da je short interest 140%? Također jedan lik tvrdi dok nema dionica za posuditi, da je limit rasta cijene neograničen u teoriji (pustimo valuacije na stranu). GME je postala neka vrst money printing machine.
Jel vam baš svima jasno što se događa? Vidim da recimo na NOK uopće ne shvaćaju ogromni free float i mali short interest pa sanjaju da će brzo na $50 poput AMC ili BB
Drugo, koja je exit strategija tih ljudi na GME? Valuacija ne može podržati cijenu? Recimo kupio si obični benzinac po cijeni Nissan Leafa i sve ok, voziš ga, zadovoljan si i tebi vrijedi te novce. No nakon pete godine ga prodaješ i pogledaš cijene u oglasniku i padneš na dupe.
Jel ja propuštam nešto bitno?
Hoću reći jedno je grupa s Reddita ili Twittera, a drugo su pare koje si uložio...
Ukratko:
1. Hedge fondovi shortaju dionicu GME pocetkom prosle godine jer logicno misle da je taj biznis neodrziv, pogotovo u vrijeme korone, medjutim prave veliku gresku jer ju overshortaju preko 100%.
2. Na Reddit forumu, konkretnije subreditu WallStreetBets koji broji tada oko 2.2 miliona clanova, sad vec gotovo 7 miliona clanova ljudi primjecuju da ako se svi udruze i pocmu kupovati GME i holdaju dionicu, zajednickim snagama mogu napraviti epski squeeze out.
3. Vec se u 4. 5. mjesecu ljudi hvataju na to i dionica pocme rasti sa 4, 5 dolara na 8,9,10 dolara, i onda fondovi jos vise rade short, a ovi jos vise kupuju.
4. Tako se vodio rat izmedju shortera i longera sa reddit foruma, a reddit useri su pobjedivali i dionica je konstatno isla gore i fondovima davala velike gubitke. U medjuvremenu su jos neke jako shortane dionice pocele da pumpaju i da se radi squeeze out shortova.
5. Ovaj tjedan je sve eksplodiralo i dionica je u jednom trenutku dosegla i gotovo 450, 500 dolara, neki fondovi su izasli sa milijardama gubitaka. Po internetu se pisalo do 6 milijardi ukupnih gubitaka.
6. Sve je totalno puklo kad su brokeri (Robinhood, Interactive Broker...) poceli blokirati kupovinu odredenih dionica kojima su redditovci radili squeeze out, a omogucili prodaju. Znaci umjetno su napravili pad dionice sa 500 na 200 dolara jer se samo mogla prodavati..., ali se opet dionica vratila na 300 dolara.
7. To be continue :).
Fora je sto su se mali korisnici udruzili i sa 400, 500 dolara napravili epski squeeze out velikim hadge fondovima, preko aplikacija kao sto su Robinhood..., da bi te aplikacije i brokeri isli na mlin velikim hadge fondovima i suspendirali kupnju dionica sto je dovelo do ogromnih skandala.
Mali su se vec oprostili sa parama, ali eto sa uzitkom je svatko dao 200, 300 dolara da sudjeluje
-
Ako netko slusa earning calls imam mu jednu super aplikaciju.
Zove se earnings calls, a evo i android link za nju:
https://play.google.com/store/apps/det…q.earningscalls
Odlicna stvar jer mozete slusati i stare earning calls.
-
Ono sto se dogada u americi je nesto nevjerojatno, promjenut ce short industriju.
Fondovi ce se zamisliti prije nego javno objave koga su shortali
-
Vidim spominjete ovde da kupujete kriptovalute na Binance, Coinbase, Revolut..
Medjutim toplo preporucujem Nash exchange (http://www.nash.io) koji vec godinu dana koristim radi njihove jedinstvene tehnologije i jer su potpuno legalizirani u EU, i puno sigurniji od ostalih.
Takoder nude uplata/isplata novca Sepa transferom sa 0% fee-a, ja sam slao preko Revoluta.
Ali najbolja stvar koju imaju je Non-Custodial sistem trejdanja.
To je nesto kao hibrid izmedju centraliziranih i decentraliziranih burzi.
Oni nikad ne mogu reci uzimamo ti Bitcoine kao sto to moze uciniti Coinbase ili BInance jer ti nikad ne uzimaju u posjed BTC ili ETH kljuceve, ali imaju order book i brzinu trajdanje isto kao i svaka centralizirana burza.
Znaci imaju funkcionalnost i brzinu trajdanja kao sve centralizirane burze, ali se ponasaju kao decentralizirane na nacin da ti nikad ne uzimaju kljuceve u posjed sto znaci da ti ne mogu blokirati BTC i uzeti ti tvoje kriptovalute.
Negativno je sto su skroz legalni pa nemaju toliko parova i sporo ih dodavaju jer sve se mora to legalno odraditi, ali neke najosnovnije kao BTC i ETH imaju.
Takoder ako izgubis wallet seed rijeci ne moze ti kripto vise nitko vratiti za razliku od centraliziranih burzi gdje samo kontaktiras korisnicku podrsku, tako ako itko namjerava praviti racun tu neka negdje zapise podatke i spremi ih na sigurno.
-
Ovde je dobro sto su se talijani dokazali na nacin da su dobit povecali ne samo obujmom posla, nego i kontrolom troskova.
Sto znaci da ce i u buducnosti na manje prihode imati vecu dobit za razliku od prije 2, 3 god.
Povecali su produktivnost.
-
Samo jos dividenda fali i delirij.
A bit ce i to kad tad
-
Nemam dionicu, zao mi je sto nisam usao kad je bio veliki pad, nazalost propustio sam priliku, steta
Medjutim, da ju imam, navijao bi da se dividenda ne isplacuje jer ipak ce trebati malo vremena da se popravi situacija sa autoindustrijom.
U ovim trenucima treba drzati bilancu pod kontrolom.
A šta da firma radi s viškom love, koji očito postoji?
Što da akviziraju? U capex da ulože? Da plate neke dubioze kojih nemaju?
Kad nemaš u što uložiti novce, onda ih daj vlasnicima. Oni već znaju što će s time...
Osobno ću dokupiti još ADPLa, kao što sam radio i s prošlim dividendama, jer su očito keš-mašina. Kome pravo, kome krivo
Sa viskom love neka rezu dug
-
Da, ali u Hrvatskoj pad nije bio 75% nego 50%, najmanje u Europi.
Referiram se na linkirani clanak u kojem se govori o globalnom oporavku turizma za 50%. i zelim reci da tih 50% oporavka i nije nesto posebno.
A da se oporavi 50% turizam u HR, ako je vec pao 50% onda ce 2021 godina imati pad prihoda 25% u odnosu na 2019.
-
Pretpostavljam radi toga sto cijepljenje u Europi ide puno sporije nego se planiralo, a javljaju se i novi sojevi pa bi sve to moglo utjecati na kasniji pocetak sezone nego se planiralo.
Pretpostavljam radi toga
-
živi bili pa vidjeli ....
A koliki je bio globalni pad pad turizma 2020 god, 75, 80 posto?
Ako je od 100 kuna pri padu 75% ostalo 25 kuna, onda povecanje 50% je povratak na 37.5 kuna.
Tih 50% povrcanja 2021 u odnosu na 2020 je jos uvijek pad od 62.5% u odnosu na 2019.
-
600 miliona eura je puno previse, bolje da im izmakne Ledo na te cifre.
I 450 mil je puno, ali mislim da se isplati platiti premium za to jer je novac prejeftin, a i Ledo bi im se super uklopio u poslovanje.
Da li kolega vi ili netko drugi s foruma možete malo detaljnije objasniti zašto bi se Ledo super uklopio u poslovanje Podravke ?
Nigdje nisam naišla niti na jednu analizu tih mogucih sinergijskih učinaka ili je to toliko jasno da uopće o tome ne treba razglabati ?
Dionice Leda imam, trenutna vrijednost nula, dionice Podravke nemam niti sam ih ikada imala zbog državnog utjecaja na tu firmu.
O tome kakve bi benefite Podravka polučila kupnjom Leda ne znam ništa niti mi se neda istraživati, ali ipak me zanima . Samo onako s pozicije kupca namirnica u prehrambenim dućanima rekla bih da Podravka ima u svom asortimanu smrznuto povrće pa joj Ledovo nije nužno, a što se sladoleda tiče tu je velika konkurencija i ima puno boljih i jeftinijih proizvoda u Lidlu, Kauflandu, Sparu ....čiji prometi rastu dijelom i na uštrb Konzuma. Program smrznute ribe Podravka koliko mi je poznato nema, ali opet ima raznih uvoznih marki kod svih većih trgovaca .
Jak Brand, nova paleta proizvoda, desetci tisuca Ledo/Frikom frizidera ,preuzimanje trzisnih udjela preko noci, i mogucnost plasiranje LEDOVIH proizvoda na trzistime u kojima LEDO ne posluje.
Recimo, Podravka nema zamrznuti hranu u BIH, a mislim ni u Srbiji i C. Gori dok je tu Ledo/Frikom dominantni lider.
Ali pod svaku cijenu ne, jer mislim da se za 600 mil eura moze mnogo toga iz temelja izgraditi uz Podravka brand.
-
A vidit cemo, ako ne bude ona na celu, onda vjerojatno necu prodavat jer mi je besmisleno prodavati podr, jedn od dragulja zse.
Rastu prihodi svugdje, raste dobit, raste dividenda, izbacuju se novi proizvodi, odlicna Bilanca i CF, dobre profitne marze, sve se bolje kontroliraju troskovi, odlican brand...
I plus mi je sto ne uzimaju LEDO, jer 600 mil eura je previse.
vezano za ledo... navodno podravka još NIJE dokraja odustala!! procijenjena vrijednost leda je pala (velik pad prodaje uslijed corone) i bitno manja, nekih 450-500 milja. da li je cijena od 450 dobra, a 600 puno previše..... to vjerovatno znaju (ili probaju dokučiti) oni koji rade cost benefit analizu.
netko je spomenuo troškove... tu definitivno ima puno puno prostora, bilanca i rdg omogučavaju vrlo visok koef zaduženja, a novac nikad jeftiniji. ili još jedna dokapitalizacija. ne smijemo zaboraviti komplementarnost proizvoda i sinergijske učinke. na prvu su cijene ogromne i bitno bi pokvarile sada odlične brojke, no na duži rok...!!??
600 miliona eura je puno previse, bolje da im izmakne Ledo na te cifre.
I 450 mil je puno, ali mislim da se isplati platiti premium za to jer je novac prejeftin, a i Ledo bi im se super uklopio u poslovanje.