kako sam i obećao evo mog osvrta (nije poziv ni na što...)
prvo numerički:
- trenutna valuacija (parametri koji me zanimaju)
- EV/Ebitda oko 4,0
- povrat na kapital (ROE) 8,24%
- Ebitda marža preko 14%
- zarada po dionici 1,25 kn
- buduća (očekivana) valuacija
- EV/Ebitda cca 7,5
- povrat ka kapital 10,0%
- Ebitda marža 10-15%
- zarada po dionici 1,25-1,50 kn
- ovo sve daje ciljanu cijenu od 14 kn tj. rast od nekih 68% kad biste ušli danas na 8,30 kn!
narativno:
obraćanjem gđe Uzelac (prvo na kraju prošlog kvartala, a i sada na kraju godine) elaborirano je manje-više sve što trebamo znati: problemi postoje (radna snaga, pritisak konkurencije na cijene, odgađanje remonta brodova kad je većina kompanija u krizi i manje likvidno) ALI znamo i koje su prednosti (ulazak pod 'kapu' Talijana objedinjena je nabava i pregovaranje s kupcima, mora početi oštrije ugradnja scrubbera u 2020. i 2021. kao i da će se BWTS sustavi ugrađivati bar još 2-3 godine, te suradnja s Amerikancima osim što je vrlo lukrativna, raste i obujmom poslova)
kapaciteti od sredine rujna pa do kraja 2019. (a kako se čini to traje i dalje u ožujku) su popunjeni, a onda vidimo po rezultatu zadnjeg kvartala na što to liči ![]()
manje odrađenih ugovora s posebnom pažnjom na kvalitetu i brzinu odrađenih radova je kako kaže naša PU new normal i koliko vidim dobro plivaju u toj struji (40-45 mil eur prihoda je tu neki optimum što se može ostvariti u ovakvim uvjetima na tržištu)
bitno je odraditi kvartale sa što manje oscilacija u poslovima, prihodima i onda to olakšava i angažman radne snage i mislim da je tu vlasništvo (rekao bih i partnerstvo) s Talijanima pun pogodak iako se svi neće složiti; eto ostavili su neisplaćenu dobit od 2017. jer su znali da će zatrebati za likvidnost
koliko dugo će se cijena zadržati na cca 8 kn? ne znam, nemam kristalnu kuglu (evo upravo pala na 7,75 kn)
a i da imam, ne bih je koristio jer to je samo mjerilo trenutne potražnje za dionicom koja, iz nekog razloga, ne mora trenutno biti interesantna ulagačima (slaba likvidnost, neatraktivan sektor ili nešto treće)
guess what i ADPL je nekoć bio ispod 100 kn i tko je onda kupio sad uživa u dividendnom prinosu i preko 15%, osim što mu je ulog samo cijenom narastao duplo; dakle kompanije imaju neku cikliku, prolaze osobne krize i krize sektora
dijametralno suprotno stoji ponosno PTKM koja se trenutno trži po multiplama kakve ovdje možemo sanjati... nema pravde na tržištima kapitala!
value investitori traže podcijenjene dionice, neatraktivne i istučene, prepoznaju trenutak u kojem se dešava turnaround i trče suprotno od krda
bit će sve ok s Lencem!