1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. accountant

Posts by accountant

• Birtija

• accountant
    • December 22, 2020 at 12:51 PM

uuuuu kolega alfa baca rukavicu vidim

pljus u lice

ako želiš, mogu ti pobrojati što sve ne valja kod nas

ima i tamo toga što ne valja ali kudikamo manje, a onda manje i smeta

što se tiče optužbi za patriotizam... pa ti kupi hrvatski auto (Rimac), nemoj kupovati Milku nego samo Kandit i Kraš, i ne daj bože da si kupio neki proizvod s Amazona, samo se na eKupi kupuje :)

o institucijama države... one govore same za sebe: ne mogu utjerati porezni dug velikim dužnicima a pravomoćne optužbe za gospodarski kriminal, pojedinačno ili putem DORH-a, nema niti jedne

a HANFA i ZSE? Iz Pevec-a ne pošalju LEI oznaku i delisting odmah, to je zaštita ulagača? Čovjeku ukradu firmu, sad još i ime promjene u Pevex

ili da sam ja ili netko drugi 'pljuvao' po trejderima? to jednostavno nije bio moj stil trgovanja na ZSE gdje je barica mala, ali vani se može što ćeš?

dragi moj alfa, pojma ti o pojmu nemaš

(ako moderator misli da je ovo prestrogo, nek' slobodno da pravorijek)

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• accountant
    • December 22, 2020 at 10:37 AM
    Quote from BSOD

Vratih se danas u CNDT na 3.82.

Nakon mjesec dana izbivanja.

šta je toliko bio pao? nisam gledao uopće, bavim se sitnim trejdom ha ha

bude to brzo opet preko $5

nego glede PAG i BJ

jučer uletio na par dana u potonjeg, da vidimo kako se budu razvijale preporuke sa Zacks-a (po $38.20)

PAG mi je nekako bio pre zbunjen, dolje pa flat, kao da nema jasan smjer pa sam stavio malo novčeka u BJ

kad se graf BJ-a rastegne na satni, vidim da je u posljednje vrijeme dosezao i probijao bez problema $43.50-$43.60

dakle, tu je negdje otpor pa ću tu negdje staviti i izlaz potencijalno 13%-15% pa da vidimo

javim kako je prošlo

inače, kolega alias me pitao kako mi služi Trade-Ideas softver

puno prčkam i igram se sa strategijama... postoji pregršt predložaka (strategija) pa sam probao i ja napraviti svoju

sastavio sam 'Alert' prozor u kojem mi je ključni parametar tzv. opening range breakout (10-min i 15-min), inače ovdje više o tome: Opening Range BreakOut

dakle svaki puta kad neka dionica probije limit, ja dobijem confirmationi onda pogledam prvo graf (duži period, par mjeseci) pa pogledam prozor s vijestima i onda odlučim ući ili ne, to je jednostavno odluka na feeling

rezultat: dobrih 7 od 10 dionica već u tom prvom danu kupnje nastavi rast, a neke čak i padnu, konsolidiraju se i nastave rast drugi dan preko te granice

kod jedne je npr. čak isplaćena dividenda, na otvaranju se spustila za taj iznos i naravno potegnula i napravila breakout

ja je kupio, isti dan još pušiona, drugi dan nastavlja u revionalnom tonu - sjeverno :)

kao što vidite, razne strategije i razni načini trgovanja - cilj isti

maksimizirati učinak sa što manje buljenja u ekran

• accountant
    • December 21, 2020 at 8:43 AM

hvala, LadyM!

glede BJ i PAG dao sam link sa Zacksa, da ne bi bilo da nešto zagovaram

samo pokušavam dati prijedloge, kao uostalom i svi drugi ovdje

prije svakog trgovanja, bilo dnevnog bilo na duže staze, svako neka razmisli za sebe što ta dionica nosi, tko ju je preporučio (da li postoji povezanost između preporuke i ulaganja), kakvi su joj fundamenti, zašto je možebitno pala ili rasla (vijest, likvidnost...) i sl.

skoro svi moji pickovi da se tako izrazim su ili rasli ili barem ostali flat kad pogledam unatrag po threadu jer zaista kad nešto napišem, gledam da nekog vraga zaključim o toj dionici

da ne kažem CNDT gdje sam i posebnu temu otvorio i gdje je stvarno turnaround na djelu i tu, gdje sam prilično siguran da valja, ću se i potruditi da to naglasim; tko god je tamo uložio onda kad smo to na forumu otvarali (a još i danas stigne) već je prošao sasvim ok

s druge strane, VERU nisam spominjao osim jednom kolegi, jer je bila izuzetno rizična priča, dionica je reagirala na vijest i tu sam na ulaganje uzeo preko 100% s više ulaza i izlaza u svega par dana

otkako sam u US izuzetno sam se počeo zanimati za TA, što prije nije bilo bitno

zašto?

pa evo slučaj s ove dvije, tri gore, fundamentalno kad gledam precijenjene ali ih nešto svejedno gura gore uz kratke periode konsolidacije

zato sam i zamolio Z. da pogleda u kartu (iliti 'grah') kako joj izgleda, i naravno da može potegnuti i gore i dolje jer ipak je to 'grah'

zato hvala na doprinosu

treba koristiti što više alata, foruma i zajednica, gurua i sl. jer sve nam to daje širu sliku od one koju možda imamo o ulaganjima

samo znam jedno a to je da se na ZSE ne vraćam jer je užas što su napravili od tog tržišta svojim nečinjenjem (ili pogrešnim činjenjem, kao npr. porez na kapitalnu dobit)

od HANFA-e, Zagrebačke burze, MFIN i porezne uprave, zakonske regulative, raznih moćnika kroz utjecaj na sudstvo i institucije i(li) osobe

zato nemamo: AAPL ili Amazon, zato nemamo Robinhood ili eToro, zato nemamo frakcionalno trgovanje dionicama i trgovanje bez provizije, ali zato imamo... općenito slabo društvo i slabe institucije

dok će nas i dalje na izborima uvjeravati da može drugačije i da imamo izbor; kakav izbor vidimo ovih dana kada čovjek koji je gazio ljude po Mađarskoj je ponovno uskrsnuo kao lokalni moćnik i po medijima se obračunava s Laucem i Bakićem, ljudima koji imaju profesionalnu karijeru, firme koje rade i zapošljavaju

na US tržištu imam tako uređen okvir da mi je max sloboda odlučivanja uz max zaštitu uz sve alate koje trebam, i to je zaista sve što čovjeku treba: pusti me na miru da trgujem i ostvarim profit!

• accountant
    • December 20, 2020 at 8:02 PM

Evo članak sa Zack's, spominju i Fajzer

These Stocks Could Be Your Secret Santa This Christmas, Zacks.com

• accountant
    • December 20, 2020 at 9:29 AM

što se BTCa tiče, ja bih se kladio na njega iako Buffett kaže da nešto čemu ne može naći intrizičnu vrijednost (jer nema nikakav underlying business) neće ni trgovati njime odn. ulagati u to

no po nekim analitičarima BTC ide u kvantni skok do $40k pa ti vidi

inače ima na Fejsu od H. Prpića uvijek zanimljivih komentara o BTCu

dakle ako imate novčeka za long, sad već ima popriličan broj fondova koju kupuju bitcoine

ja dok razmišljam jel bih uletio na dulje, igram se s RIOT i EQOS jer su poprilično volatilni dnevno

vidim da je preko vikenda BTC/USD opet ojačao, evo ga dok pišem na $23.7k

bit će u ponedjeljak opet ulet na ova dva i uživaj dok traje

inače na Zack's.com preporuka za dvije dionice za weekly: BJ (buy) i PAG (strong buy)

možda da Zloćka pogleda karte ako joj se da, meni izgleda da nakon pada bi zaista na ove dvije mogao biti xmas rally

• accountant
    • December 17, 2020 at 8:43 AM

@mymoon

relax, rekao vam je gore u postu kolega alias

ako trgujete na svega par dana, in and out, onda koristite više TA i gledajte one stupiće poznatije kao candles

a ja sam vam isto tako jučer-prekjučer rekao da mi se čini da će još dolje jer je tako izgledalo ne ulazeći u meritum zašto

ali ovdje je svojevrsni asset play u igri jer imaju cjepivo, cjepivo se odobrava zemlja po zemlja (ili čak na razini cijele zajednice zemalja, kao EU), i sad je samo pitanje brzine isporuke, dakle 'od polja do stola' ;)

čak je dobro da se cijena malo 'ispuše' jer imate priliku za povoljniji dokup, diskont

tu mnogo ovisi o logistici, transport i skladištenje, a to nije Pfizerova briga

razbijati glavu zašto je palo nema smisla, cjepivo imaju a, kako izgleda, Covid-19 kao posljedica ovog virusa is here to stay, kako je rekla Zloćka

bit će vjerojatno kao gripa pa će cjepiva trebati još dugo dugo vremena

• accountant
    • December 15, 2020 at 12:46 PM
    Quote from alias

... Buffett je isto u dionici. Kazem, sad se malo to sve ispuhalo i treba pricekati da se smiri, ali vjerujem da ce ubrzo rast. Valuacija mi se cini solidna i to je to. Nema brige previse...

Buffett se pomalo povlači, ostavlja dvojicu 'nasljednika' koji vode igru

a ovdje o kupnji farmaceuta: Hathaway buys 4 Pharma Stock

kao što se vidi, nije baš da su znali tko će napraviti cjepivo, to je potez naslijepo: slično kao što država dala svim većim kompanijama sredstva, pa tko uspije dobro, tako je i Buffett ubacio u 'veliku četvorku' po principu - jednog ću valjda pogoditi

kao što kažu u članku to je basket approach

• accountant
    • December 15, 2020 at 11:21 AM

za PFE ćemo vidjeti na premarketu i otvaranju

meni ne djeluje obećavajuće...

tri-četiri dana zaključna cijena u padu, s time da se u petak i ponedjeljak nije ni u trejdu moglo zaraditi, ponor od prve minute

nekako protiv mojeg vjerovanja: uzmi dionicu u uptrendu pa ako se desi da moraš prespavati u njoj, lakše se čeka novi dan

• accountant
    • December 15, 2020 at 9:28 AM
    Quote from my moon

U plusu prodao BA kupljen u petak /na vrijeme jer su objavili da iaju kvarove na Dreamlineru)

u minusiću PSX kupljen danas, mislio sam da će više tumbat.

Čekao nisko PINS, AVIS rentacar i još čekam Pfizer :)

ako nije tajna, kako odabirete dionice, kako dolazite do pickova?

malo mi je neobičan izbor (osim Fajzera) pa pitam... :)

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• accountant
    • December 14, 2020 at 1:17 PM
    Quote from snupy

U ovom trenu lenac oma zadrzane dobiti 120 mil kuna sto se novoga doka tice mislim da ce ici na opciju nabave u 2023 godini kad Lencu isticu svi krediti tj Lenac 2023 bi trebao isplatiti sve kredit bankama bar tako pise u konsolidiranim izvjestajima a do tada imamo jos 2 godine ocekujem da ce Lenac imati sa obzirom na potrebe ugradnje BWT-s naredne 2 godine znatne prihode i dobiti od najmanje 40 mil kuna godisnje plus sto ce imati bar 10mil kuna od staroga narezanog doka 11,Lenac ima i nekretnininu u Rijeci koju cijene na nekih 4-5 mil kuna a ima i trezorskih dionica za koje mogu dobiti neku paru tako da vjerujem da se rabljeni dok moze kupiti za nekih 35mil dolara a da Lenaca ne dovede u pitanje likividnosti istoga.

Hvala snupy, glas razuma napokon!

treba gledati odvojeno, barem u ovom slučaju, zadržanu dobit od novčanog toka

jer prije svega treba to financirati (udarac na NT) a onda se to pomalo kroz amortizaciju rješava kroz godine

s druge strane ako to poveća prihvat težih brodova onda će se novim prihodima kompenzirati taj otpis

čak niti to ne mora biti neki veliki issue jer gleda se tako da se otprilike uzme financiranje na rok na koji se imovina amortizira, takvo je barem pravilo, nećeš dugoročnu imovinu financirati iz kratkoročnih izvora

uopće ne sumnjam u to da će se na ovaj ili onaj način pitanje doka riješiti jer bez toga mogu ključ u bravu staviti

čim koketiraju s idejom dopremanja rabljenog doka s Malte, mislim da su i najbliže toj opciji

IMHO

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• accountant
    • December 14, 2020 at 12:40 PM
    Quote from BabaLuji

Lijepa dobit se ocekuje na kraju ovakve godine. Dogodine bi se mogli nadati i divkici nekakvoj pa mozda naraste interes za dionicu. Za sada rade odlican posao s vremenom ce porasti interes a time i cijena. Trenutno nisu u fokusu ali izvjesce na kraju godine i najavica nekakva vrlo brzo donesu zeljene promjene.

prestanite sanjati o dividendi, nikakve isplate neće biti vlasnicima...

najavili su ulaganje u nabavu novog (rabljenog) doka

provjerite koliko takva 'akcija' na tržištu dođe, koliko su u prošlosti novaca ulupali u dva doka (sve se nađe na webu), to je i bio jedan od razloga zbog kojeg je pokrenuta PSN, krive procjene

isplaćivati dividendu i onda dizati kredite ili što? pa nisu Talijani pali s kruške pa da sami sebi pucaju u koljena

dajte molim vas!

to da je ENNA grupa kupila većinski paket... onda bi takav salto mortale mogli očekivati, ovdje su vlasnici ipak iz branše a ne nekakvi stranački sponzori i dušebrižnici, derači koza

nije ovo PVCM

• accountant
    • December 13, 2020 at 1:21 PM

kolega upupup (i drugi, koje zanima):

osim što TANH prema TA izgleda dobro čak i na kraći rok, da ne govorimo o duljem vremenskom roku, evo dam vam napravio mali pregled zadnjih informacija o kompaniji

1. ovdje i detaljnije ovdje prema zadnjoj korporativnoj akciji, financijski tijek je bogatiji za $10 mil (6.060.608 dionica po $1.65), treba im za radni kapital; prema ugovoru, spominje se i pravo da investitori kupe dodatne dionice po cijeni od $1.81, sve ovo je bitno jer se ne radi o razvodnjavanju barem prema trenutnoj cijeni na burzi od $1.51
    2. o razlici između stock options i stock warrants imate ovdje
    3. po vijestima koje stižu s terena, društvo što samo, što preko podružnica, stalno radi i isporučuje: proizvodi na bazi ugljena, autonomni i 'bespilotni' električni čistaći ulica, minibusevi (klasični motor i električni), da ne lijepim pojedinačne vijesti, proguglajte
    4. dosta bitno za promatranje dugoročnih trendova i karte, potpora još iz 2019. godine je negdje na razinama $1.4-$1.5 tako da ja ne bih ulazio ovdje dok se ne testira opet ova granica kao potpora
    5. zadnji podaci o short interest (ne trgovani promet) bilježi povećanje od 112,87% na nekih 7% float-a što me iznenadilo, pa savjetujem oprez jer dionice bilježe takve skokove obično kad se cijena prebrzo popne? podatak je na 30.11. pa možda za tjedan dana saznamo friškije stanje od 15.12., svakako mi je ovo podatak koji zabrinjava
    6. bilancu sam pogledao i ne znam kaj da velim, strašno im varira radni kapital od kvartala do kvartala ali i po godinama, kao i ostale stavke, tako da tu nemam ni preporuke, čudni su podaci uglavnom (a i zadnje stanje je od 30.6.2020.)
    7. o padu cijene na ove razine nemam mišljenje, kao je palo tako će se vrlo vjerojatno i vratiti iako sumnjam na te razine na kojima je bilo, poslovanje bi ipak trebalo pokazati rast potpisanih ugovora i bit transparentnije, no to su ipak Kinezi :(, bez zamjerke

ovdje nam ostaje jedino se pouzdati u TA i nadati se da će iz nekog razloga potegnuti prometi...

meni osobno to nije dovoljno, ima boljih prilika

ili kako je netko rekao na forumu, nemam toliko keša koliko je prilika

• accountant
    • December 10, 2020 at 2:57 PM

što grbavije, to bolje

volim tobogan

@Bud

sjeti se samo ove godine i prošle, koliko je bilo spajanja dionica i koja je bila svrha

očuvanje ili rast vrijednosti za dioničare? aha, malo morgen

time su tusti većinski dioničari sebi mazali vrat i vratove svojih odvjetnika još masnijim naknadama za smišljanje akcija iz ZoPDD, ZTD-a i sl.

vani ili ti je to uvjet za ostanak na burzi, ili je cijena otišla u nebo pa dijeliš dionicu da bude pristupačnija

simple as that

ali što mi znamo o tome, mi smo djeca komunjara i ustaša, naučeni na dijeljenje postojeće imovine po partijskom ključu

samo sve je manje aviona koji slijeću na pistu... cargo cult, game-over

• accountant
    • December 10, 2020 at 2:41 PM
    Quote from BudFox

Recimo, meni je žao što nisam kupio GOGL (brodar, ne Google :) ), jer pratim tu dionicu već dulje vrijeme(par godina),

a porastao je prilično u zadnjih mjesec dva dana. Ali, to su ciklične dionice, pa malo rastu, pa malo padaju, pa u krug, te

se može dobro zaraditi ako pratite te cikluse.

Bud, ono što je veći problem ZSE u odnosu na US market nije zarada

može se i na ZSE zaraditi

već je to hrpa ljudi, alata, sajtova, AI, botova, analiza, mailing lista i community-ja... koji svi prate još veću hrpu dionica

a ima ih od $0.50 do nebo je granica

niti te centuše nisu za baciti samo su riskantnije jer su pomaci cijene veći i oštriji

to su sve mahom dobra društva

pa sjeti se na ZSE delistiranja, nedostavljanja informacija za burzu, nepredaje izvještaja, tajenja informacija, odgode skupština, istiskivanja, manipulacija objavama u cilju istresanja malih dioničara, spajanja dionica u omjeru trilijun prema 1, torbarenja (još tamo 80-tih, 90-tih) dionicama, namještenim financijskim elaboratima i studijama... otimačina firmi bivšim vlasnicima (Pevec, Todorić ma što god mi mislili o njima osobno)

nepoštene poslovne prakse koliko hoćeš

a jel ima koja osuda a da ne kažem presuda? nešto je pokušavao Samodol i danas je obilježen, kao neki redikul koji je htio nešto i radio na svoju ruku

jednostavno burza kao tržište kapitala je odraz našeg društva, nas samih

a toga mi je iskreno puna kapa!

• accountant
    • December 10, 2020 at 2:19 PM

ja sam počeo prije ima tri mjeseca, dakle skroz friški pa možda nisam neki uzorak

i još se učim jer to je potpuno drugačije tržište od bilo čega, a kamoli ZSE

ali svekupno u plusu zato jer:

1. pazim na kapital,
    2. imam i long pozicije od kojih se, pisao sam, ovih dana jedna i 'otključala',
    3. pazim da su pojedinačni trejdovi po mogućnosti ipak manji, a ako idem na veće onda pazim na stop loss

međutim, nisam prebacio sav kapital još na US tržište iako sam bklizu tome

najviše me smeta na ZSE što će jadan uskoro ostati bez trživih dionica

evo gledam OPTE, pa to je čudo da za dionicu u postupku prodaje ne možeš kao dioničar dobiti službenu informaciju: kada ste započeli proces prodaje, u kojem roku očekujete da bude dovršen i u kojim okvirima (benchmark, npr. EV/Ebitda ili nešto drugo) možemo očekivati prodaju

i onda ostaje špekulacija

ok ima toga i vani ali ima i veće ponude pa si si sam kriv za poteze i odluke koje donosiš

eh da i koristim program (scanner-screener dionica, uz pretplatu), puno je lakše tako

na ZSE ti ne treba nikakav scanner :D

• accountant
    • December 10, 2020 at 1:25 PM

ekipa evo o čemu sam pričao za te 'medicinske tech' kompanije, da mogu popnuti svaki čas

nova vijest da je RWLK odobren ugovor s Njemačkim osiguravateljem za njihov egzo skeleton

jučer je zatvorila na $1.18 a danas je bila već preko $2.18 u premarketu

sad se malo primirila ali tko zna kud će?

imam as much as 250 kom dionica, kupio iz za_ebancije prije dva tjedna :)

dakle malo pikneš kao začin pa nek stoji u staklenci u špajzi he he

vani firme nekog vrata rade, to u konačnici bude 'utrživo'

brate dosta mi je DLKV, RIVP i DDJH

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• accountant
    • December 10, 2020 at 12:40 PM
    Quote from Optimistcro
    Quote from accountant

TEK SADA su angažirali inv. banku?!

pa kaj niste ovdje pisali bili da je to odavno angažirano i napravljeno

ah očekivanja, očekivanja... što su manja, to je i razočaranje manje

bit ćete više u lockdownu s OPTE nego s koronom na kraju :(

Dali znate kolega datum angažiranja inv. banke?

ne kužim pitanje? pa imate pod obavijesti na ZSE (eho.zse.hr)

• accountant
    • December 10, 2020 at 12:08 PM

ma da ali to zovu scalping

i obično se radi u samom otvaranju, 15-tak min ako i toliko

a ja u to vrijeme još radim svoj redovni posao

ha ništa, morat ću se potruditi i poraditi na strategiji trgovanja, ako nađem kroz SW neku održivu strategiju, javim

ovo 'brz na obaraču' mi se ne sviđa, ako ovo želim (a želim) raditi svaki dan, za gušt i profit, ne smije tu biti puno stresa

• accountant
    • December 10, 2020 at 11:51 AM

BSOD

želiš reći da je as simple as that?

da gledam recimo 3-dnevni ATR?

i onda odaberem koji najviše swinga i udri

• accountant
    • December 10, 2020 at 11:43 AM
    Quote from BSOD

Ja sam jučer, u nedostatku ideje, našao GENE sa dnevnim rastom od 40%, kupio par sto komada na 4.67, prodao na 4.95.

Riskantno, ali trgovati se mora.

e to ti meni reci... kako na vrijeme skužiti takve prilike?

ovaj SW od Trade-ideas koji koristim, on hvata prilike po tržištu: gapers up, gapers down, unusual volume, premarket movers, low float multiple relative volume, range breakouts, you name it

ali alerts kao prvo stižu puno puta prekasno, a drugo, ako i stigne na vrijeme, treba imat *uda i stavit eto ko ovaj gore ludi Amer 100k zelembača u jedan bet

jer to je ipak samo bet ne? oklada da ćeš biti brži od drugih i na vrijeme pokupiti postotak ili dva

a to i ja trebam, samo postotak ili dva na portfelju dnevno i imam svoj FYM, svaki dan

ne znam, muka je to!

iskreno, najbolje je potegnuo CNDT, onda dionice koje sam držao po par dana do tjedan, a najslabije hvatam dnevne pomake

razlog? sporo računalo i alat

kao i sve u životu: ako se ozbiljno hoćeš nečem posvetiti, treba žrtvovati vrijeme, novac, trud...

kažu u knjigama da se ne obeshrabrimo početnim neuspjesima, čuvamo kapital (rigidnim pridržavanjem pravila trgovanja) i tražimo prilike i učimo, svaki dan

s vremenom su indicije i prilike sve jasnije, iskustvo se pretače u praksu i praksa postaje profitabilno trgovanje

živi bili!

1. Privacy Policy
  2. Kontakt