I vidim da je interactive ipak jucer zabranio GME. valjda tek nakon sto sam ja kupio i prodao. jer dobio sam poruku da mi samo podizu margin kredit za tu dionicu. mozda je nekima zabranjeno, drugima ne. nemam pojma.
jesi bio u shortu na GME? možda je to razlika?
iako ako nema trgovanja onda nema uopće
ako je bio dostupan samo short, onda svi koji podižu class action protiv RH ili IB i sličnih imaju pravo
i treba, dok se ne raspitaš kod odvjetnika, čovjek ni ne zna kad ga tzv. pravne osobe preveslaju
------------------------------
inače zgodna je ta pravna osobnost društava, kod nas recimo još uvijek ne možeš bankrotirati kao fiz. osoba, ali kao pravna aaauuu mogućnosti: možeš umrijeti, možeš se spojiti s drugim entitetom, možeš biti preuzet, mogu ti bez problema promijeniti ime i ustrojbeni oblik (probaj kao fizička osoba, malo ipak traje, promjena imena a da ne kažem spola), možeš bankrotirati, mogu te likvidirati (ok, mogu i čovjeka haha)
ja sam se zaista bavio mišlju da bankrotiram ili vratim ključeve stana banci jer mi je rata švicarca narasla duplo ali sam skužio da niš' od toga: gone te nakraj svijeta, ne možeš normalno otvoriti račun jer ti sve blokiraju, svu imovinu... ma koma
ako niste znali, prve pravne osobe su vezane uz srednji vijek i osnivane su kraljevom poveljom, jedna među prvim poznatijima je East India Company: a History of Corporate Form, kasnije je ulogu kralja preuzeo parlament
iako je prvotna namjena takvih entiteta bila vezana uz izgradnju javnih strukturnih objekata, srednji vijek je prvi donio na scenu korporativni monopol
e da, monopol... i eto nas opet danas na tom pitanju
iako postoji pregršt zakona koji brane takvo interesno neprihvatljivu praksu ovih dana smo na primjeru trgovanja GME-om, NOK-ijom ili BB-om i sl. vidjeli kako to funkcionira: RHood financiraju hedge fondovi, pomažu mu u izlasku na burzu (IPO), pa su dečki smislili model kako da jednostavno zabrane trgovanje dionicama koje odgovaraju fondovima jer po nekom ključu ovi pazite prate social media activity i određuju na kojima se događaju sumnjive stvari
koji su to mediji i grupe? možda dark web? FB ili Twitter?
a zašto u isto vrijeme možeš prodati dionicu, ne i kupiti, to nisu objasnili.. time su direktno i nedvojbeno utjecali na cijenu jučer na SVIM spomenutim dionicama
navodno, navodno, danas skidaju zabranu, jel se boje tužbi?
mislim da su itekako osnovane i mogao bi RHood bit u problemu i prije listinga
i onda se zapitajte što su to učinili r/WSB ili drugi pojedinačni investitori nezakonito?
što je recimo radio Ackman iz Pershinga kroz veljaču i ožujak 2020. godine? Bill Ackman's Biggest Trade
kladio se na koronu da će baciti na koljena indekse, pa je kupio opcije na US obveznice (nazovimo to osiguranjem protiv požara)
i onda je krenuo po main stream medijima (dakle ne pričamo o bezazlenom twitanju) laprdati o tome (nazovimo to paljenjem šibice i doljevanjem benzina) Who's Profiting on Corona Virus (NY Times), te u isto vrijeme na dnu opet počeo kupovati dionice
zašto su neke stvari dozvoljene Ackmanu a nisu Stevenu iz Montane?
zašto ja koji sam kupio NOK po cca $5 nisam bio u mogućnosti iskoristiti moment tržišta (evidentno bi jučer NOK jurnula prema $7-$8) nego su hedge fondovi iskoristili pad cijene i zabili ju dolje, a na drugim dionicama je bila i gora situacija
srećom, neki analitičari daju TP za NOK od $9 pa recimo da neću izgubiti novac, uskoro ide mislim i lijepo izvješće, a ni ulog nije bio velik
zašto zaboga od vajkada postoji pop i puk?
škare i ovce za šišanje?
interesni bećari oko PVCM vs mali dioničari?