1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. stipe_Cro

Posts by stipe_Cro

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 14, 2022 at 9:42 PM

Kod brodara ni ne može biti fizičkih futuresa, ako se ne varam pa ne znam zašto si to naglasio.

Ispravi me ako griješim.

Ne znam kako za pšenicu, ali recimo za energiju bi se to zvao forward ugovor, a ne futures. Futures je isključivo financijska namira.

Pričam o energiji, ne znam može li se preslikati na sve ostalo...

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 14, 2022 at 7:34 PM

Što bi bio fizički futures?

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• stipe_Cro
    • January 13, 2022 at 3:54 PM

Svej na ZSE: 28.2.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ATPL/COI-ATPL-6000abbfb6dbd9f15cb774f59aa84e6c.pdf

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 13, 2022 at 1:09 PM

Indonesia has lifted a ban on thermal coal exports, imposed since the start of the year, with immediate effect for exporters meeting certain stringent conditions, a senior minister said on Thursday.

Coordinating minister for maritime and investment, Luhut Binsar Panjaitan, told reporters in Jakarta that state-run utility Perusahaan Listrik Negara (PLN) now had sufficient inventories, of between 15-20 days, at the country’s coal-fired plants.

“Thirty-seven vessels that have been loaded as of 12 January… will be released for export,” he said.

He added miners would be permitted to export coal on condition they had fulfilled their domestic supply obligations for 2021, namely allocating 25% of their full-year output to the domestic market.

The prior ban on shipments from the world’s largest thermal coal exporter exacerbated concerns of an already tight seaborne market, particularly in the Pacific basin, where the benchmark Global Coal Newcastle index was last pegged at USD 215.43/t, up 17.4% on the week.

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 13, 2022 at 12:47 PM

Ispunjava se Joakimovo proročanstvo. Još samo da se ispuni da će to biti short-lived :)

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 12, 2022 at 2:41 PM

Indonesia has set a coal export target of 497.2m tonnes for 2022, more than 14% higher than realised shipments in 2021, the country’s energy minister said on Wednesday.

The world’s largest thermal coal exporter had also set a coal production target of 663m tonnes this year, nearly 8% higher than realised 2021 production, Arifin Tasrif said at a press conference in Jakarta.

Coal exports last year, of 435m tonnes, were 11% lower than the government target of 487.5m tonnes, while production – at 614m tonnes – fell 2% short of the 625m tonne target, as heavy rains hampered production in the fourth quarter, he said.

“We aim to raise our coal production in 2022 to 663m tonnes, with domestic consumption set at 165.7m tonnes. Hopefully, this pandemic will be settled soon,” he said.

Export ban

Indonesia imposed a ban on exports from the start of the year – in order to replenish domestic stocks – which might be at least partially lifted later today, the minister said.

“The lifting of the ban is pending an assurance from [state-owned utility] PLN that its coal stocks are considered adequate.”

The ban on shipments exacerbated concerns of an already tight seaborne market, particularly in the Pacific basin, where the benchmark Global Coal Newcastle index was last pegged at USD 216.17/t, up 20% on the week.

bullish or bearish news??

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 12, 2022 at 2:30 PM

BDI 2027 (-124)

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 11, 2022 at 7:47 AM

Iz "tvoje" tablice u uši bulkerskog boga...

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• stipe_Cro
    • January 9, 2022 at 1:12 PM

Biserje pred svinje, zlocesti...

PLandemija je u điru. Mladi dobro prolaze i zato ni poslije pandemije nitko neće promijeniti mišljenje da je sve ovo velika farmakomafijaška prevara. Bitno da sve ostale pilulice koje se inače gutaju redovno to nisu...

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 6, 2022 at 4:08 PM

Cape index je porastao danas ;)

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 6, 2022 at 11:06 AM

Kakve su vrijednosti brodova ovih dana, jasko ?

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • January 4, 2022 at 2:05 PM

BDI 2285 (+68)

• CORONA virus

• stipe_Cro
    • January 2, 2022 at 11:26 AM

Pogledaj procijepljenost u Danskoj. Valjda su i bebe cijepili - 209 doza na 100 ljudi.

A što je s prijašnjim varijatama, tipa delta? Ona nije probijala toliko zaštitu cijepljenih? Ili je tada manje bilo cijepljenih pa i manje zaraženih cijepljenih? Baš zanimljiva korelacija.

Sva su ova promatranja promašaj jer je dovoljno pogledati broj smrti u procijepljenim (ili prokuženim) zemljama s istim brojem u slabo cijepljenjim zemljama, a to je na kraju krajeva, najbitnije.

Koliko je ono u Danskoj umrlih? 3272

Danska ima 5,8 milijuna stanovnika.

• CORONA virus

• stipe_Cro
    • January 2, 2022 at 8:38 AM

Ma da, cjepiva su kriva, a ne zarazniji soj.

Čim vidim članak koji počinje s "jedan od najvećih stručnjaka..." idem dalje...

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • December 29, 2021 at 11:29 AM

Prema ZSE - nedovoljno. Očekivalo se barem pola milijarde :)

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • December 20, 2021 at 2:29 PM

BCI 5 T/C routes 180000 23283 670

BPI 5 T/C routes 82500 21204 -790

BSI 10 T/C routes 58328 26792 -366

BHSI 7 T/C routes 38200 27685 -157

BDI 2371 -8

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • December 20, 2021 at 12:04 PM
    Quote from tin

Gledam futurese Cape 32 000 usd za 12 mjesec....danas u porastu....a po BDI na 23 000 usd...stvarno mi to ponekad nije jasno.

Što je tu čudno?

Prosjek BCI vozarina za prosinac trenutno je na cca 36700. Možda mi je koji dan promakao, ali nije daleko od toga.

Meni je čudno da se još trguje, s obzirom na to da je do kraja mjeseca 10 dana.

Ali može to i više od 32k ako se trend promijeni do kraja godine.

• CORONA virus

• stipe_Cro
    • December 20, 2021 at 10:39 AM

Nema puno cijepljenih u Africi. Može biti efekt preboljenja jedino.

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • December 18, 2021 at 9:27 PM

Ja pričam o energetskom mixu, dakle proizvodnji električne energije. O drugim sektorima uopće neću pričati jer se ne kužim. Iako je jasno da se u prometu i zgradarstvu npr. ide u istom smjeru.

Imaš phase out elektrana na ugljen širom Europe. Pogledaj malo Portugal, UK, jednu Grčku npr.

Nitko ne govori da će Kina i općenito Azija biti jednako uspješni, ali garantiram ti da će Europa uspjeti s phase outom, upravo zbog plina.

• DRY BULK

• stipe_Cro
    • December 18, 2021 at 3:42 PM

Mislim da tebi nije jasna baš materija, a ne drugima :D

Ne kažem ja da će sutra nestati proizvodnje iz elektrana na ugljen ili naftu, to su ciljevi za 2040./2050.

To nije blizu. Ali net zero je net zero i ne znači smanjenje, nego svođenje na nulu.

To što će biti potrebno hidraša da uravnoteži ponudu i potražnju, to je opet net zero.

Plina će trebati tamo gdje nema hidra, ali ugljena će nestati. Pa već ga skoro pa nema na zapadu, što misliš zašto su ovakve cijene plina?

Pričam o zemljama s ambicioznim ciljevima, ne o Kini, Indiji i Africi.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt