Ove godine ništa nije kao što bi trebalo biti.
Posts by stipe_Cro
-
-
Kristalna kugla kaže da uskoro slijedi odbijanac..
Price Target do kraja godine.......... Živi bili, pa vidjeli..........
ATPL 800
ULPL 200
JDPL 100
Bit će dobro ako ATPL bude 600 do ovog Božića, a ne prošlog.
-
BDI 1123 (-90)
Na prvu mi se činilo da su ostale iste brojke. I jesu, samo je sad jedinica ispred dvojke
Izdale nas i Supre danas.
-
Breaking: razotkriven hajdukov navijač zbog kritike Dinamu
Dobri moj Stipe, to je ta navijacka mantra "ako nisi sa nama, protiv nas si"
Isto kao što je nemoguće za vjerovati da netko navija za Dinamo u Europi, a inače bi navijao za Hajduk kad igra protiv Dinama.
A inače nije navijač nikakvog kluba
EDIT: taj sam
-
Breaking: razotkriven hajdukov navijač zbog kritike Dinamu
-
BDI 1213 (-58)
Opet samo supre rastu
-
Ma plin nema veze za ovim špekulacijama cijena struje, da toliko raste cijena.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d
Bar Francuska ima nuklearki.. a koliko je cijena struje kod njih na burzi??
Ono hebe lud, zbunjenog. Igre i igrice ...
Dali ciljano idu na inflaciju u svim državama, da ispari dug koje države trebaju vraćati, da se mogu ponovo zaduživati?
Istodobno će i ekipi koja ima novac u banci on vrijediti 20-30-40% manje... ali gdje će to stati, vrag zna???
Francuska ove godine ima namanju proizvodnju iz nuklearki u zadnjih 20 godina valjda.
Zatvorene su zbog sigurnosnih pregleda koji su započeli puno prije cijele ove situacije s inflacijom.
Suše su takve da nije moguće ploviti po rijekama koje dopremaju ugljen do termoelektrana. Nema vode za rad hidroelektrana. Nije moguće hladiti nuklearke zbog visoke temperature tih istih rijeka. Moram li dalje?
Pogledaj koliko je plin narastao u ovoj godini. Nedavno je kolega tenchi napisao.
Mogu priznati jedino panično kupovanje plina da bi se napunile sva skladišta kao oblik špekulacije, ali više je to prisilna kupnja zbog poltičke odluke.
Nikakve špekulacije na razini same struje ne postoje. Sve kreće od plina.
Čak i da nema plina, pogledaj ugljen. Na epskim je razinama.
Zašto? Tko se urotio?
Zato što je potražnja nikad veća zbog manjka plina.
I tako se sve veže jedno za drugim...
-
BDI 1271 (+1)
Evo suprama se pridružio i kejp.
-
ako je sve to tako bajno zašto je onda struja skuplja u fr od srnj? koliko je udio ukraine u evropskoj proizvodnji struje? dok gledamo ove sulude akcije oko zaporožja nitko vam ne kaže da je to cca 1-1,5% struje na kontinentu. još tri termo centrale su u ovoj gužvi naglo promjenile vlasnika. svaka vijest ima svoje medijsko lice iza kojeg se uvijek skriva ekonomsko naličje.
Uspoređujete reguliranu cijenu iz nuklearnih elektrana (velikog dijela njih) s tržišnom cijenom.
Zaporižja nema utjecaj na "struju" na kontinentu jer su električne veze Ukrajine s Europom dosta slabe.
Nabacujete neke podatke bez ikakvog smisla i veze s trenutnom cijenom struje.
Hm, slobodno trziste?? Energentima, vodom, strujom… da evo vidimo kako slobodno trziste plina radi i konkurencija spusta cijenu 😏.
To su monopoli, koji se stite vojskom, to nije nesto sto se moze jednostavno napraviti ako se vidi prilika za zaradu u nekom segmentu.
Rusija je smanjila protok plinovodima na 20 % prijašnjih. Trenutno smo s cijenom plina još uvijek na pola puta od straha da plina neće biti dovoljno i trenutka kad ga stvarno neće biti. Moje je mišljenje da je strah jači, a hoće li se obistiniti - vidjet ćemo.
To je slobodno tržište na kojem trenutno imamo nepredviđene okolnosti u obliku sankcija EU --> Rusija i rusko uzvraćanje zatvaranjem ventila.
Uz važnu, već spomenutu, napomenu da cijenu struje određuje najskuplji MW, dakle trenutno plin. Znači nije to bilo kakvo tržište.
-
Ako želiš nižu cijenu (netržišnu) proizvodnja isto treba biti u državnim rukama.
Pogledaj što sad rade u Francuskoj. Potpuno vraćaju EDF u okrilje države.
Slažem se da prijenos i distribucija trebaju biti državni, ali nemaju toliki utjecaj na cijenu.
Što se tiče nuklearki, jaki Zeleni presudili su im u Njemačkoj. U ovo vrijeme nedostatka energije potpuno je neracionalno zatvoriti i ove malo nuklearki koje su još u funkciji.
Da, ako država namjerno drži cijene niskima pa pritom trpi gubitke da na taj način zaštiti stanovništvo, ali takvim cijenama uništava druge proizvođače električne energije. Ja sam uvijek za slobodno tržište jer je upravo ono to koje snižava cijenu većom konkurencijom. Distribucija i prijenos su prirodni monopoli i to mora biti u javnome vlasništvu. Isto je i sa željezničkom i cestovnom infrastrukturom. Tko će obavljati poslove prijevoza po cestama i željeznicama, to je free (market) for all...
Ti zeleni imaju brojne kontradiktorne politike. Recimo tijekom 1980ih su tvrdili da ima previše ljudi u Europi i da je rješenje za to da ljudi imaju jedno dijete. Sad tvrde da nema dovoljno ljudi u Europi i da moramo dovesti ljude iz drugih dijelova svijeta. Ne bi me čudilo da za koju godinu/desetljeće budu među najvećim zagovornicima fuzije jer je čista/"zelena" energija. Čudi me da to ne guraju danas, nego ih više zanimaju migracije i takve stvari. I što se bune protiv plina pa bio on i ruski. I plin je "zelen". Bitno je da zaštitimo planet, zar ne? Tko će nam tome planetu ostati i hoće li uopće biti ljudi na njemu je manje bitno. A kako bi bilo da prvo zaustavimo ratove, siromaštvo i bolesti pa da tek onda brinemo za 'planet'? Da stavimo ljude na prvo mjesto?
I ja sam za slobodno tržište, ali slobodno tržište dovodi do astronomskih cijena energije trenutno. Ljudi se žale, pa sam to komentirao...
Usput, plin nije zelen, samo je zeleniji od ugljena.
-
Ako želiš nižu cijenu (netržišnu) proizvodnja isto treba biti u državnim rukama.
Pogledaj što sad rade u Francuskoj. Potpuno vraćaju EDF u okrilje države.
Slažem se da prijenos i distribucija trebaju biti državni, ali nemaju toliki utjecaj na cijenu.
Što se tiče nuklearki, jaki Zeleni presudili su im u Njemačkoj. U ovo vrijeme nedostatka energije potpuno je neracionalno zatvoriti i ove malo nuklearki koje su još u funkciji.
-
HEP je državna firma = kontrola države, samo što se nije značajno ulagalo u proizvodne kapacitete desetljećima pa imaš ovo što imaš.
-
Ljudi moji, problem je što cijenu električne energije određuje najskuplji MW, a to je trenutno plin.
Da nemamo HEP uopće cijena bi svima išla x10, a ne x5.
-
Hrvati bi tržišnu ekonomiju samo kad im odgovara. Inače bi 100 % reguliranu cijenu el. energije - ali samo kada cijena raste
-
Zanimaju me i ostali brodovi koje ATPL nema, npr. oni na C koji voze za kikiriki.
-
Ima li promjena u vrijednosti brodovlja?
-
BDI 1270 (-9)
Opet samo supre rastu.
-
BDI 1279 (-41)
Opet samo Supre rastu -
Trenutna sreća za ATPL.
Hoće li potrajati?
-
Zato Supre i dalje rasu u Kini...