https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…-posto-20240916
Juniusu se ovo neće svidjeti?ili mazda hoće?
Dugoročno možda i nije loše povećati Ce bazu klijenata
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…-posto-20240916
Juniusu se ovo neće svidjeti?ili mazda hoće?
Dugoročno možda i nije loše povećati Ce bazu klijenata
https://www.wardsauto.com/stellantis/ste…sales-in-europe
Zanimljivo kako se trudite jednu informacija/podatak prikazati kao negativnu priču, a ne prikazujete cijelu sliku.
Da električnu auti su u banani, mene više čudi koliko je samo ljudi bilo uvjereno da je to to. Da ćemo kupivati aute za 50+ tisuća eura, koji nemaju ni 300 km dometa. Ide trežnjenje, voziti ćemo se još dugo na benzin, nadam se ne i na dizel na nekom tenku kako je krenulo.
Europska auto industrija strašno zaostaje za Teslom i Kinezima u razvoju električnih vozila. Donekle BMW ima upotrebljiv proizvod najgore je da uopće nemaju rezervne dijelove, ako se šta desi na bateriji ili motoru treba kupit novi što se broji u više od 10 k eura dok dijelove za Kineze možeš kupit na ali ekspresu za sad ne izgleda dobro.
Danas nije trgovalo niti jedna dionica mogli bi ispast iz Crobexa revizija crobeva je čini mi se 20.09
A kada bi išla onda isplata .?
Meni je bitan dan trgovanja sa pravom na dividendu s to očekujem u ovoj godini
Sjednica vlade na kojoj je donesena odluka o isplati dividende HPB, održana je prošle godine 02.11.2023.
Odbrojavanje je počelo, još cca 55 dana do odluke dividenda cca 12 e, ili cca 24e po dionici(5%ili 10%)
Očekujem darove za Božić obilate
Još 12123 komada. Zanimljivo, danas nije okrugao broj dionica. Ali je cijena uvijek 50 eura.
"3. rujna 2024. godine, g. Pongrac otpustio je 12.132 dionica društva Span d.d., na uređenom tržištu Zagrebačke burze
d.d., putem blok transakcije. Podaci o transakcijama navedeni su u Predlošku za obavješćivanje o transakcijama osoba
koje obavljaju rukovoditeljske dužnosti i osoba koje su s njima usko povezane te za objavljivanje tih transakcija, a koja se nalazi u privitku ove Obavijesti"Da li ovo kapetani napuštaju brod koji tone, pitanje je sad.????
Mogu bit dva razloga ili kombinacija za dva ili im hitno treba lova ili misle da je ovo dobra cijena za prodaju
Display MorePovodom objave financijskih rezultata za prvo polugodište 2024. godine, Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a izjavio je: „Dugoročna strategija HPB-a temelji se na povećanju tržišnog udjela i unaprjeđenju kvalitete usluge klijentima, uz što konzistentno isporučujemo iznadprosječnu profitabilnost, jačamo kapitaliziranost i uspješno ostvarujemo kratkoročne planove. Uspješnom operativnom integracijom Nove hrvatske banke oslobođeni su resursi za daljnje razvojne aktivnosti, a dosadašnja ostvarenja daju nam zamašnjak za nove ciljeve i nastavak trenda rasta bržeg od tržišta. Zbog značajnog potencijala daljnjeg osnaživanja HPB-a u budućnosti spremni smo za nove izazove i uspjehe u promjenjivom monetarnom okruženju, doprinoseći i dalje poboljšanju života naših sugrađana i gospodarstvenika te ekonomskom napretku Hrvatske“
Sve 5
,ali ostaje jedna nepoznanica iz citata:
"Zbog značajnog potencijala daljnjeg osnaživanja HPB-a u budućnosti spremni smo za nove izazove "
Primijetio sam da je p.u.M.Badurina izraz " novi izazovi "često koristio prilikom i poslije uspješno preuzimanja Sberbanke i inih,bio je slatko rijeciv,dapače,,, naglasio iskustvo i spremnost za nove akvizicije...( opa ) Kada će izbaciti ASA iz rukava, hmmm..to ćemo morat cekat...
Još kad se sjetim posjeta kineza (proljetos)ICBC iz Beča ,mašta mi proradi 100 na sat
Upravo to https://www.investopedia.com/ask/answers/04…king-sector.asp pročitajte ovaj članak na investipediji.Ovo su osnove investiranja u Ame erici velike banke imaju p/e ratio oko 9 dok male regionalne banke oko 13.5. Zašto je tome tako jednostavno male banke imaju puno veći prostor za rast hpb ima čini mi se 5% tržišta, ako sa 5 dodje do 6 to je 20% rasta dok je zabi to isto puno manji rast. Kod nas imamo obrnutu situaciju da tržišni lideri imaju valuaciju 13 a male banke sa potencijalom rasta poput IKDB i HPB oko 5, a trebalo bi bit obrnuto nadam se da ce naši fond menadžeri otič negdje na edukaciju i to skužiti do tada uživajmo u prilici i niskim cijenama.
Zvuči sjajno neka je i promet malo živnija da ne ispadnemo iz Crobexa
za CROBEX je bitno broj radnih dana kad se nije trgovalo, sam iznos prometa nebitan.
Bilo je par dana da se nije trgovalo gdje se može vodih koliko ih treba biti da se ispadne iz Crobexa?
Display MoreIzvanredna Skupština se planira do kraja godine...
Sudski sporovi nisu opasnost...
Mrel zadovoljavajući...
Proširenje nadzornog odbora sljedeće godine...
Samo pozitivno
Zvuči sjajno neka je i promet malo živnija da ne ispadnemo iz Crobexa
... i kad misle isplatiti dividendu iz dobiti 2023.-e godine? .... nadam se da ne namjeravaju ponovno prebaciti na lipanj slijedeće (2025.) godine (kao što su isplatili za 2022. godinu tek u 06/2024.)
Takve informacije se mogu pitati na mail investitori@hpb.hr
I, šta je bilo?
Danas je u podne skupština
Tema o dividendi će biti sporedna jer ovisi o Uredbi Vlade RH ali ćemo svakako postaviti pitanja o tome kada ćemo već biti tamo.
Javim sve podijeljene informacije ako će ih biti
Pitaj molim te koliko Ce još trebate većinu dobiti stavljati u kapital da zadovolje mrel standarde, te misle li taj problem rješit izdavanjem mrel obveznica, odnosno kad planiraju isplaćivati veći udio dobit u dividendu?
Ovoj dionici očajnički treba market maker
Bila bi bomba kad bi divku isplatili do kraja ove godine,,
Treba ići na skupštinu ...ja nažalost sprijecen
Vlada će o tome odlučivati u 11 mjesec i ako odluka bude da isplata ide 2025
Da ali datum do kad treba imati dionicu da se stekne pravo na dividendu bi lako mogao biti u ovoj godini
Državi uvijek fali novaca i digli su nedavno sebi, a pred izbore svim službenicima plaće. Ti će ugrabiti šta god mogu samo da zadrže svoje pozicije tako da je puno izglednije da sada kada banka stvara ogromnu dobit bude 60% posto dobiti isplaćeno u dividendu.
Također, nebi bilo fer prema ostalim državnim tvrtkama da moraju 60% dobiti isplaćivati u dividendu a HPB samo 30%. Čak bi rekao da bi Vlada time riskirala tužbe ostalih dioničara.
Svaka državna firma isplaćuje koliko država procjeni da može neke isplaćuju i 100% a neke ne da ne isplaćuju ništa već dobivaju potpore , rado bi država uzela više od hpb, ali ne mogu zbog mrel standarda, koji bi onda palo ispod dozvoljene razine, trebalo bi ili na skupštinu i pitaju zašto se to ne riješi izdavanjem mrel obveznica, ili koliko im još kapitala fali da mogu isplaćivati veliki postotak u divku odnosno koliko Ce još godina trebate većinu dobiti ostavit u kapital da mogu isplaćivati veči postotak u divku to bi ja pitao
koliko su po Vama kolege šanse u postocima da će država stvarno isplatiti dividendu?
99%...ako je prošle godine na neto gubitak HPB grupe 2022 naređena isplata dividende, di neće na +80 milijuna eura neto dobiti 2023 godine...
Po meni je 90% šanse da ce bit 30% odnosno 12 eura po dionici 5% da ce bit više i 5% da je nece biti jer u slučaju nekog većeg black swan eventa HNB može zavesti isplatu divke koja je već izglasana to mi se desilo na zabi koja je bilo covid ludilo
Nakon 4 sata trgovanja na zabi hpb adpl 7slo i spanu ukupno desetak tisuća eura prihoda i ove dionice su medu likvidnijim toliko o fin pismenosti Hrvata zato se udara kladara na najjače
Sličan obrazac imamo na cijeni od 175 do 195 skoro 6 mjeseci pa je skočila na 250.
Sada imamo slično vrijeme konsolidacije,a prvi otpor na cca 278,pa 305 i na kraju 365
Ako u dogledno vrijeme probijemo 365(prva polovina iduće god.)onda su stvoreni preduvjeti za ekstremni rast u smjeru ATH
Po grafu je tako ,a u praksi ćemo svjedočit...
Do 250 nas djelu manje od 50 dionica to može kupiti prosječan mali ulagač i bilo kojem trenutku
Šala mala, svuda neki fondovi hoće van. Teško da je slučajno.
Znam ,ali ovde su tri fonda teškaša,a interesa za kupnju nema barem pola godine. Ne dao bog da sad ispadnemo iz Crobex-a. Jer tada kreće i OTP indeksni...
Plešemo i kanalu 230-250 već par mjeseci vjerujem da ce tako bit do objave divke ne vjerujem da ćemo probiti na doli jer je postojala velika kupnja na 232 i tome ko je kupova tada nije ni sad problem skupljati na ovom malim prometima
Glede cijene... tiha voda brege dere...odlična za dokup,srednje i dugoročno ulaganje
Osim ako u jednom kvartalu ne iskoče rezervacije za Fantasyland, pa popaju cjelogodišnju dobit.
Vjerujem da se taj fantaziland neće rezervirati tako skoro mozda ni nikad