Prosli tjedan:
Danas:
Dva otisla, novi dosao. Decki rade bez obzira sto pogled na bid / ask govori nesto drugo.
Rade rade ali po kojoj cjeni. Imam analizu na Q1 ako ti se da pogledaj,
Prosli tjedan:
Danas:
Dva otisla, novi dosao. Decki rade bez obzira sto pogled na bid / ask govori nesto drugo.
Rade rade ali po kojoj cjeni. Imam analizu na Q1 ako ti se da pogledaj,
Evo imamo pad cijene od 12% baziran na znatno smanjenoj dobiti u Q1
Gubitak dolazi od smanjenog prihoda za 50 milijuna kn. Dio vezan za materijale za koje sam smatrao da bi mogli pogorsati stanje zapravo je smanjio rashod za 8 milijuna kuna što opravdavam upravi obzirom na peak cijena o kojima sam pricao. Pretpostavljam da su se osigurale zalihe vec prosle godine no da li ce pokriti i Q2 sa vecim obimom posla (pogledajte dokove).
Vratimo se na smanjenje prihoda od prodaje u isnosu 50milijuna kuna - lani (20Q1) su imali 23 projekta (Ugl Ternotn) plus prihod cca 4milijuna kn na sirovini od razmontiranog doka (kud srece da su je prodali ove godina obzirom na porast cijene, ali mozda bi amortizacija platila to).
Ove godine opet se spominje 20ak projekata, ali sad na 3 velika US broda + manji trgovacki brodovi.
Zaključak:
1. ugovareni remont je ispod svake cijene - admiral sece po Kvarneru i hvali se suradnjom, a VLEN radi nikad više a zarađuje nikad manje. Puna Martinscica brodova a prihod manji 50%. Da li su se ugovori potpisivali samo da bi se zadržao clijent US Navy, to je trebalo naglasiti, pretpostavljam da nije u pitanju tzv "strateski partner" vec netko tko je ucijenio odlaskom ako se ne pristane na ucjenu. Dopuštam naplatu po zgotovljenju projekata u Q2, ali mnogi Q1 projekti su navedeni kao započeti vec u Q420 pa kako nisu naplaćeni već.
2. Loša je diferencijacija klijenata - Uprava je u nezavidnoj poziciji - vadi se na COVID i konkurente u Turskoj koji preuzimaju veliki kolač dok se mi borimo za naseg tzv. strateskog partnera. Da li se navode pregovori o poslovima sa drugim klijentima kao sto to rade ostali zreli DDovi - niti riječi o pregovorima.
3. Po troskovima plaća - vidi se da su radnici zadrzali plaće, ali ne premiju povisice, gotovo isti broj radnika kao i 20Q1. Kakva je odrzivost, niti kuna iz smanjenja poreza i doprinosa nije pretocena u plaće radnika. Dakle za radnike jedna godina stagnacije a ljudi su blago.
pa vjerovatno u tim svim dugoročnim ugovorima postoji klauzula o slučaju cijene sirovina bla...bla.. bla.. ili hedgiraju.
Oprosti, ali koji dugoročni ugovori. Pa admiral sam kaže posao do kraja lipnja 21. Pa nisu oni potpisali ugovor sa USN na 10 godina pa ce im ovi svake godine slati 10 brodova?
Malo VL i Amerikanci... 900 000 000 kn ugovorenih poslova do sad. Suradnja ide dalje. zanimljiv posjet
Odlicna referenca. US Navy je glavni customer od trenutka preuzimanja drustva te se zadovoljan poslom vraća.
Puna je luka prošli kvartal, pa je za očekivati stabilne rezultate.
No sad je u svemu je pitanje kolika je zarada obzirom na stanje cijena sirovina i alata. Svi smo svjedoci porasta cijene raw materiala i prerađevina u građevini naprimjer, gdje se rast cijena iznosi 20-40%. Pogledajte cijenu čelika koja je od kraja novembra2020 porasla do 40%. Oke VLEN ne radi kompletnu celincinu konstrukciju, ali rjesava celicnu abraziju i nastaluinsuficijenciju. Cijena metalnih abraziva, bojila, alata prati iste trendove.
Koliko su ugovori sa USN uzeli u obzir sada vec ostvarene projekcije rasta sirovina.
Yuma je izasla iz gradilista. Scenic je još tu.
Ove gluposti bi trebalo zabraniti. Od kad je isplata dobiti jedini znak rasta firme i dobre dionice???
Pa VLEN zadržava dobit vec drugu godinu, kolko se sjecam, upravo da ojača financijsku poziciju u branši koja se pokazala varijantna na česte uzroke kriza.
Kakva isplata dobiti i povrat novca dioničarima - Palumbo je kupio poduzece u zalasku kojeg sad treba podinugti na zdrave noge, ali evo naših i njihove buke pa daj odmah pare.
Stigao i novi "brodić" u Lenac - Scenic Eclipse.
Jel na ozbiljnije zahvate?
Pao promet danas. Pa nije Enes sam ove dane držao likvidnost. Mali dioničari se okuražili pa podigli cijenu zadnjih dana. 3 US broda je dobar posao ne razmišljaju oni loše, ali dividenda tesko da ce doci.
Na rastu 40-50% posljednjih par tjedana možda nije loš ni iskrcaj.
Svake godine ista priča. Švedska, Norveska veliki poslovi a nasa dionica grca...
Vlen je ovu godinu odradio odlično. Po praćenju usidrenja i 4 Q morao bi biti po očekivanjima. Šefica je prizemljena, planovi su racionalni te održivog rasta. Činjenica je da se dobit preusmjerava u infrastrukturu i sirenje usluga. Čini mi se da su i banke prepoznale zaradu i ne bi me cudilo da one povecavaju svoj portfolio ovdje. Tko bi drugi mogao podignuti tako likvidnost naglo obzirom da se firma preuzela prije dvije godine. Pojedini dioničar možda još upadne na ovom valu likvidnosti.
Dalekovod vrijedi koliko mu se umanji dug i to utjece na cijenu dionice. Trenutna od 7,x kuna mislim da je maksimalna cijena od ovog trenutka do iduce objave izvjestaja.
To ste vrlo argumentirano prikazali.
Pazi, ima danas dionicara, maratonaca kojima to jos treba jednostavno objasnjavati
Ovaj novinarski pamflet je ocigledno ostvario kratkorocni cilj srusivsi cjenu za 5-10%. To je vj prvi val permutbacija i pocetno rusenje tromjesecnog prosjeka cijene. Dakle za ocekivati je da ce glavni prijenos biti u veljaci.
Ako preskocimo blagdansko razdoblje, nova piskaranja krecu u siječnju (uprava ce jos biti na GO i naravno bez ikakvih objava). Moj osjecaj cijene u veljaci je 5 kn kao rezultat jednog ili dva nova pamfleta.
Ta ce cjena biti ta "realna" ako se uzme u obzir dug (cija se konstrukcija znacajnije ne mjenja zadnji period) i ali i sada novi novinarsko napumpan rizik.
Modus operandi velikog kapitala.
Trebalo bi vidjeti kako se potraživanja serviraju, a i kompozicija duga. Kad pogledate iste brojke zaduženja i potraživanja prethodnih godina vidjet cete vece razine vrijednosti dionica. Kako to objašnjavate uz slicne(mozda i manje, ali nebitno) razine EbBITDA. Sta je to sto je srusio cijenu dionica prije godinu dana.
Ipak je optimizam sada zastupljen - sumnjam da je EBITDA presudila, vec samo mala pretumbacija vlasnika i zavaravanje samog sebe da je dug manji nego sto jest. Pricamo o građevini gdje je dug od 10 milijuna ogroman, a kamoli od 200 milijuna.
Dalekovod vrijedi koliko mu se umanji dug i to utjece na cijenu dionice. Trenutna od 7,x kuna mislim da je maksimalna cijena od ovog trenutka do iduce objave izvjestaja.