1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. migra

Posts by migra

• DRY BULK

• migra
    • January 25, 2021 at 10:26 AM
    Quote from migra

možda je ipak vrijeme da podijelim nešto što stvarno u siječnju nebi smjelo i za sada se može do ptvrde smatrati jednom teorijom

iako se već je materijalizirala ali to može i biti plod slučajnosti ili objektivno novonastalih okolnosti . pa usprkos CnB nebi za sada to uzimao

zdravo za gotovo.

naime radi se o relativno malom statističkom uzorku od 18.01. do danas a koji obrađuje broj i strukturu utovarenih brodova po klasama.

u sao luis brazil ukupno je utovareno 11 brodova od čega 5xvloc,2xcapea i 4xpnmx??

pokušat ću to što kvalitetnije ispratiti u sljedećih tjedan dva pa ćemo biti bliže odgovorima.

Display More

port hedland 16 capeova na utovaru(4 nova od jučer)

port sao luis još 3 vloca otplovila,trenutno 2 vloca na vezu

Files

image_2021-01-25_102239.png 378 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 25, 2021 at 9:37 AM

još malo CnB na temu "coal is dead long live a coal" ;)

nije mi sad pri ruci ali bilo je redukcije struje u nekim kineskim gradovima kao posljedica nedostatka coala

to je sigurno puno skuplja i neugodnija posljedica od cijene povečanja stockpilesa na veću razinu.

da podvučem nedavnu tezu o velikom promašaju kineza u planiranju stockpilesa.

uskoro ćemo svjedočiti neizbježnim promjena tih politika jer bi u protivnom to

bili dokazi sadomazohizma :)

isto vrijedi i za ostale commoditiese.

a posebice što je svijet pred novom gladi za istima i to sinergijskom gladi što će implicirati

pojačane efekte.

dry bulk će to sa velikim odobravanjem dočekati,nebi bio u koži onih koji se klade na suprotno.

možda i griješim,nebi bilo....

:)

Files

image_2021-01-25_093650.png 55.41 kB – 0 Downloads ScreenShot109.jpg 50.08 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 25, 2021 at 12:23 AM

MMi Daily Iron Ore Report (January 22)

http://static-metal.smm.cn/production/sub…10122192649.pdf

Files

ScreenShot108.jpg 51.82 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 25, 2021 at 12:07 AM

Simandou in Guinea is home to the world’s richest untapped deposits of iron ore

https://www.mining.com/web/timeline-the-battle-for-simandou/

https://en.wikipedia.org/wiki/Guinea

ovo će više nego blagonaklono utjecati na tonmilje,utilizaciju ;)

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 7:30 PM

još malo dokaza na dokaze na dokaze na....

supercycle ispada iz paštete,da neće poslije biti izgovora tipa:"ma nismo znali.....

"nije smjelo tako biti....

"profesor je napisao da neće biti ništa posebno....

DA "Down" je puno mudriji izbor od "DAST ",rezimirat ćemo nekad...

Column: Goldman proclaims the dawn of a new commodity supercycle

...Speaking in 2016, former head of BHP Billiton Andrew Mackenzie conceded that the world’s miners didn’t see the 2000s supercycle coming. “Many (including BHP Billiton) were unprepared for what has been the greatest commodities boom of our time.”

Are we about to experience a new one? Has it already started? The jury is very much out and, this being a multi-year supercycle we’re talking about, it could be out for some time....

https://www.reuters.com/article/uk-met…e-idUKKBN29A1PZ

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 6:46 PM

kina će bude li htjela,a morat će težiti spuštanju cijene commoditiesa jer si time radi bitno veću štetu od troškova

suludo bi bilo barem ne pokušati,morat će raditi na značajnom povečanju stockpilesa.

sada nije pravi trenutak,nikad nije ali mora se,nema alternative i odgađanje će ispostaviti velike

dodatne fakture,igra je na dnevnoj bazi velikih brojeva pa neka oni samo gledaju.

imat će jednog dana šta za računat koliko ih je to koštalo.

prosut će jako puno mlrd u more,već je račun impresivan,očekujem od njih

u godinama pred nama taj potez,dry bulkeri im to neće nikad zaboraviti,a ni svi oni koji će

dočekati na palubi taj scenarij koji nema alternativu,odnosno nema prihvatljivu alternativu.

kinezi su poznati po svojem planiranju stvarno navjerojtno veliki kiks,nevjerojatno skup.

nećemo plakati jer nam je to voda na mlin po principu što se katapult duže špana....

sav rast cijena u zadnjih godinu dana je mogao biti spriječen,amortiziran sa dovoljno velikim stockpilesima.

a živo me zanima kako će amortizirati kada se stimulusi ostatka svijeta sinergiziraju,najkasnije u 2022.?

moglo bi biti vatrometa koji će se vidjeti iz svemira?

izgledno vrlo zanimljiva vremena na obzoru.....

hmmm.

potencijalno nezaboravna?

već godinama me nisu dlanovi tako svrbili :)

iako ispostavilo se da su me morali :/

radi kukurikača ^^

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 6:25 PM

Freight Investor Services

@freightinvestor

·
    Jan 22

#Ironore futures retreated as investors weighed on higher port inventories and declining #steel output, while keeping an eye on cyclone development in Oz. Iron ore stockpiles across 45 major ports in China were up by 263,300t from week ago to 124.38 mil t, MySteel showed #markets

neš ti povečanje nečeg od 0,2% što je i dalje na višegodišnjem minimumu?

za sada niti od ciklona ništa?

steel output mora usporiti ako je zima sve zaledila?

nakon odleđivanja će trebati nadoknađivati?

ne možeš i coal i ore,i ovce i novce,i novce i dionice ili tako nekako....

Files

image_2021-01-24_171520.png 24.36 kB – 0 Downloads image_2021-01-24_182421.png 62.17 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 4:21 PM
    Quote from Marielena
    Quote from migra

prošli su pozitivno ako su prodali na 3200,720,420 :)

šalu na stranu svi sve znamo kako je bilo i kako može biti.

sada smo ovdje u ovom broju (očekujem i povečanje) jer je jedan scenarij bitno izgledniji od drugog

i spremni smo na tu izglednost u kombinaciji sa potenc rizicima uložiti neki dio svog portfelja?

svatko će sam odučiti koji dio portfelja.

nemudrim izborom smatram neprihvačanja ovakvog risk reward ratioa barem sa najminimalnije mogući dijelom.

iako razmjerno rijetko,griješio sam i nebi stavio ruku u vatru ali jedan dio portfelja sam stavio a ako će biti prilike

moguće je i dokrcavanje s moje strane.

život pruža samo potencijalne prilike,nema garancija osim u banci realno negativan prinos,zakapači još gore,kladinica jo gore....

na veći broj dobro izabranih najpovoljnih risk reward ratioa dobar ili još bolji rezultat gotovo nikad ne izostaje.

ima nas malo više koji smo to dokazali.

p.s.

naravno da nema na dnevnoj bazi apsolutno nikakva garancije ali po investitorski 6mj i više garancije se povečavaju

Display More

A da li je bolje uci po 180 ili po 120 kuna?

Display More

apsolutno 120 ali to postaje relavantno tek kad se uđe,jednog dana slatke će muke biti nadmudrivanje tko je po niže ušao.ključna riječ ušao a moje investitorsko iskustvo koje daleko seže kaže:

večina neće uopće ući u čekanju svog targeta,sretniji spretniji će ući ali sa manjom količinom od željene,a malobrojni će ući i sa količinom.

kada se podvuće crta neizbježno jaki temelji za snažne i pomiješane emocije u budućnosti :)

ovdje ćemo rezimirati nekad.

nismo mi u drugoj galaksiji kada su strana tržišta u pitanju,zaostajemo,nekad sustižemo,prestižemo ali izostanak nije realna opcija.

tamo su obale prekrcane (a brodovi otplovili) onima koji čekaju svoje targete,izgledno za neki novi bull superciklus tko zna kada sljedeći put.

brodari će se sada potkožiti i mogu opet godinama....

i sebe vidim u nedovoljno ukrcanima koji će imati za čim žaliti u budućnosti ali to je cijena moje pohlepe koje se ne bojim

jer jedan dio WINa sam si osigurao tako da mokri snovi više za mene nisu opcija.

naravno govorim samo o najizglednijem scenariju, da je 100% stavio bi sve na to i ranije,svi bi...

sreća nas koji smo ovdje je što smo među povlašteno malobrojnima upućenih u materiju.

što ima veliki broj onih koji uvijek imaju pametnijeg posla od vl fin opismenjavanja.

oni će i platiti,a tko nije?pri oportunim gubitcima kakvim smo svjedočili?

ovo je sad već bitno širenje teme ali zašto ne?

postoji industrija vrlo moćna koja ima mrežu i znanje kako će žedne dovesti do pojila.

a kada je i gdje izostalo?

ok neće uspjeti sve,niti večinu a dali je potrebno?

zar nama na marketu nije dovoljno i i da samo 10% štednje u nekom bullu se preseli na market?

ajde 5%?

pa to je >10 mlrd kn?

posljedice?

došlo je vrijeme naplate,nebi bio mudar izbor da na kraju štediše uđu prije i naplate onima koji su bitno potkovaniji znanjem?

čestitam onima koji već zadnjih 6mj naplačuju.

idemo dalje i držimo sad te svoje papiriće čvršće jer nema se potrebe siliti btii preplašen kada se tek

kreće u oporavak koji će izgledno godinama trajati. prvu se tek moraju tisuće mlrd usd upumpati u ekonomije svijeta

pa će tek nakon toga biti mogući pad.

rezimirat ćemo do kuda će to dry bulk pogurati ovaj put.

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 3:14 PM

Baltic Dry Index Falls 1.47% to 1,810
    Capesize -3.46% to $24,631
    Panamax +1.38% to $13,598
    Supramax 58k tons +0.82% to $12,566
    Handysize +0.64% to $10,090

neki dan sam pomislio znam stvarno nebi smjelo ali da capevi još malo povuku pa da počne preljevanje na niže ali čini se da pnmxi svojim rastom to

žele spriječiti pod svaku cijenu :)

hmm..

možda je ipak vrijeme da podijelim nešto što stvarno u siječnju nebi smjelo i za sada se može do ptvrde smatrati jednom teorijom

iako se već je materijalizirala ali to može i biti plod slučajnosti ili objektivno novonastalih okolnosti . pa usprkos CnB nebi za sada to uzimao

zdravo za gotovo.

naime radi se o relativno malom statističkom uzorku od 18.01. do danas a koji obrađuje broj i strukturu utovarenih brodova po klasama.

u sao luis brazil ukupno je utovareno 11 brodova od čega 5xvloc,2xcapea i 4xpnmx??

pokušat ću to što kvalitetnije ispratiti u sljedećih tjedan dva pa ćemo biti bliže odgovorima.

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 2:54 PM
    Quote from jasko

Baltic Dry Index Falls 1.47% to 1,810
    Capesize -3.46% to $24,631
    Panamax +1.38% to $13,598
    Supramax 58k tons +0.82% to $12,566
    Handysize +0.64% to $10,090

znači i u petak nastavak rasta laganog,zdravog,održivog?na nove rekordne visine za siječanj?

svemu dođe kraj ali ovo je stvarno u kategoriji "nebi smjelo"?

a tu smo da muški podnosimo posljedice vl izbora?

živimo,participiramo u interesantnim vremenima?

nakon 10 g mraka zar će nam se uzeti za zlo malo radosti?

nije li to ovaj sektor napokon zaslužio?

činjenica da je godinama pokušavao glavom kroz zid,platio je i visoku cijenu?

ali sad je orderbook pred zidom zahvaljujući sam sebi sektor se izborio za svoj red.

još ako demand iznenadi a ako neće ove 2022 će 99,9%

hmm....

2022 kada će i supply doći do zida da nemože niže

hmm....

stockpilesi pri višegodišnjem dnu

hmm...

a demolition će radi rastuće cijene čelika isto doprinjeti

hmm.....

perfect storm?

hmm....

tako to obično biva u životu kad nešto jako dugo čekaš na

kraju i ne vjeruješ da ti se to događa?

pomalo,step by step,i najduži put počinje prvim korakom...

često malim za čovječanstvo ali velikim za čovjeka?

:/

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 2:11 PM
    Quote from Marielena

Ovo je trenutno jako rizicna dionica.

u covid godini je rizik bio povečan pa se je to reflektiralo i na cijenu,sa novonastalim outlockom koji se svakim danom sve više materijalizira

,sa trendom materijalizacije koji je zabrinjavajući za one koji čekaju pravi trenutak za pozicioniranje i percepcija rizičnosti se mijenja na dnevnoj bazi.

možda to uskoro uspori radi CNY ali to će izgledno biti kako bi kolega alias@ rekao "jednokratan događaj" koji se nebi smio (trebao) propustiti?

ali živimo u dinamičnom svijetu gdje se stvari događaju brzo i prenose po cijelom svijetu nikad brže,još u petak je bila panika n capeu jer je trebao ciklon

a nije ili nije još,port hedland je pun,

Files

image_2021-01-24_141042.png 421.5 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 1:51 PM
    Quote from Marielena

Ja ocekujem da ce Kina u 2021 uvesti vise zitarica i hrane. To je dobro za male brodove kakve ima Atpl. Da li je to dovoljno za nekakve rakete? Ne bih rekla.

Nije to problem Atpla. Problem je ako udju u problem sa likvidnosti.

Ovo je trenutno jako rizicna dionica.

Quote from migra

prije nego je sa 20 narasla na 3600

je pala s 100 na 20

dali je to tada bio padajući nož?

kako su prošli oni koji su ostali čekati na 15 kn do danas?

^^

A kako su prosli oni koji su kupili na 3000 ili 700 ili 400?

Display More

prošli su pozitivno ako su prodali na 3200,720,420 :)

šalu na stranu svi sve znamo kako je bilo i kako može biti.

sada smo ovdje u ovom broju (očekujem i povečanje) jer je jedan scenarij bitno izgledniji od drugog

i spremni smo na tu izglednost u kombinaciji sa potenc rizicima uložiti neki dio svog portfelja?

svatko će sam odučiti koji dio portfelja.

nemudrim izborom smatram neprihvačanja ovakvog risk reward ratioa barem sa najminimalnije mogući dijelom.

iako razmjerno rijetko,griješio sam i nebi stavio ruku u vatru ali jedan dio portfelja sam stavio a ako će biti prilike

moguće je i dokrcavanje s moje strane.

život pruža samo potencijalne prilike,nema garancija osim u banci realno negativan prinos,zakapači još gore,kladinica jo gore....

na veći broj dobro izabranih najpovoljnih risk reward ratioa dobar ili još bolji rezultat gotovo nikad ne izostaje.

ima nas malo više koji smo to dokazali.

p.s.

naravno da nema na dnevnoj bazi apsolutno nikakva garancije ali po investitorski 6mj i više garancije se povečavaju

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 1:23 PM
    Quote from Marielena
    Quote from migra

one off?

meni je to već realtiviziranje jer svake je godine zima,svjedočimo klimatskim promjenama koje guraju vremenske (ne)prilike u extreme,dapače sasvim bi očekivano bilo da sljedeće godine bude još veća zima?ili jedna od sljedećih?

osim toga dižu se standardi u svijetu a o kini da ne spominjemo,avg kinez više nije sirotinja,svašta već on može kupiti pa shodno tome i da si

sobni termostat umjesto na 18 stavi na 20 ili više a posljedice su tektonske zar ne?

pa može avg kinez i ove godine za svoju obitelj u 365 dana ukupno kupiti 2-3 kile mesa više,govorimo o stotinama mil obitelji zar ne?

posljedice?

cijene soje isprati u prilogu,da nema je dovoljno ali što se dešava sa proizvodnjom kada roba značajno poskupi?posljedice za dry bulk?

one off ili su godine u pitanju?

a raste i kupovna moć indijaca,afrikanaca to je tek u povojima ali trend je snažno up,posljedice?

one off ili dugogodišnje?

i do sad je demand rastao sada će neviđeno sinergijski povezano istovremeno stimulusi cijelog svijeta?

posljedice?on off ili višegodišnje?

di bi bio kraj tom nabrajanju a sve ovdje u priličnoj mjeri već obrađeno samo treba utrošiti malo truda i vremena.

rezime one offa ima i toga ali puno više onog drugog,zdravog barem višegodišnjeg rastućeg demanda

a sve pri orderbooku pred zidom,ne može niže gotovo je,još je samo teoretski moguć i negativan supply kao posljedica demolition koji bi

dignuo val kakvom se svjedoči "jednom u životu"

neka bude i manje od toga biti će dovoljno da strpljivi se imaju čemu veseliti,trošiti godinama.

rezime po investitorski

p.s.

od 2020 očekujem loše rezultate u skladu sa covidom ali to je za mene sada sa ovakvim outlockom za mene bespredmetna rasprava.

tko misli da će na krilima toga se jeftinije pozicionirati sretno mu bilo,nije isključeno da ću se i ja pohvaliti ako se uspijem dokrcati ;)

ako DA win a ako NE opet win

može li bolje u životu?

Display More

Joj, joj, nije to win win. Nikada vise dokup padajucih nozeva.

Display More

prije nego je sa 20 narasla na 3600

je pala s 100 na 20

dali je to tada bio padajući nož?

kako su prošli oni koji su ostali čekati na 15 kn do danas?

kako bi ti opisao svojim riječima taj oportuni gubitak?

ali molim lijepo u rukavicama jer sam i ja dio te ekipe || <X :cursing:

^^ :D

Files

image_2021-01-24_132118.png 26.46 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 1:18 PM
    Quote from alias

Sve ti je netocno. Predugo je da ti se objasnjava. Ukratko, Kina ce s rastom gospodarstva trebati sve manje, a ne sve više roba, pogotovo ugljena i zeljezne rude. Golemi infrastrukturni projekti su vecinom iza Kine. Pa ne treba Peking 60 aerodroma npr. Zapadne ekonomije su ti primjer toga. Takoder, s rastom gospodarstva se ekonomije okrecu uslugama i potrošnji, a manje proizvodnji. I to mozes vidjeti na zapadu. Previše je toga za objasniti. Sve više i više kina takoder koristi reciklirano zeljezo. Taj trend ce se samo nastaviti. Soje je kina rekla uvesti 3 mil tona više. I to sam pisao da je 40 brodova. Uglavnom, pretpostavke su ti krive, po meni.

ne zaboravi kina osvaja(gradi) afriku i južnu ameriku ;)

kine je i najveći svjetski proizvođač (izvoznik) svinjetine koju sve veća populacija svijeta više jede.

tek je krenuo oporavak od svinjske kuge.

veći stručnjaci od nas o ugljenu u prilogu.

rezimirat ćemo nekad....

Files

image_2021-01-24_131712.png 64.73 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 12:46 PM
    Quote from alias

Pa ove godine je strasna zima. I to sam objasnjavao da je jednokratan dogadaj i dugorocno ne govori o nicemu. Recimo da ATPL ima taman slobodan brod ili dva, bude i nesto zaradio, ali nista nezapamceno. Svakako da su vece vozarine dobre, ali FFA se ne mjenja, a to mi govori da nit trziste ne vjeruje previše u dugorocni oporavak. Evo ja cu tu stati.

one off?

meni je to već realtiviziranje jer svake je godine zima,svjedočimo klimatskim promjenama koje guraju vremenske (ne)prilike u extreme,dapače sasvim bi očekivano bilo da sljedeće godine bude još veća zima?ili jedna od sljedećih?

osim toga dižu se standardi u svijetu a o kini da ne spominjemo,avg kinez više nije sirotinja,svašta već on može kupiti pa shodno tome i da si

sobni termostat umjesto na 18 stavi na 20 ili više a posljedice su tektonske zar ne?

pa može avg kinez i ove godine za svoju obitelj u 365 dana ukupno kupiti 2-3 kile mesa više,govorimo o stotinama mil obitelji zar ne?

posljedice?

cijene soje isprati u prilogu,da nema je dovoljno ali što se dešava sa proizvodnjom kada roba značajno poskupi?posljedice za dry bulk?

one off ili su godine u pitanju?

a raste i kupovna moć indijaca,afrikanaca to je tek u povojima ali trend je snažno up,posljedice?

one off ili dugogodišnje?

i do sad je demand rastao sada će neviđeno sinergijski povezano istovremeno stimulusi cijelog svijeta?

posljedice?on off ili višegodišnje?

di bi bio kraj tom nabrajanju a sve ovdje u priličnoj mjeri već obrađeno samo treba utrošiti malo truda i vremena.

rezime one offa ima i toga ali puno više onog drugog,zdravog barem višegodišnjeg rastućeg demanda

a sve pri orderbooku pred zidom,ne može niže gotovo je,još je samo teoretski moguć i negativan supply kao posljedica demolition koji bi

dignuo val kakvom se svjedoči "jednom u životu"

neka bude i manje od toga biti će dovoljno da strpljivi se imaju čemu veseliti,trošiti godinama.

rezime po investitorski

p.s.

od 2020 očekujem loše rezultate u skladu sa covidom ali to je za mene sada sa ovakvim outlockom za mene bespredmetna rasprava.

tko misli da će na krilima toga se jeftinije pozicionirati sretno mu bilo,nije isključeno da ću se i ja pohvaliti ako se uspijem dokrcati ;)

ako DA win a ako NE opet win

može li bolje u životu?

Files

ScreenShot100.jpg 23.79 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 11:55 AM
    Quote from Marielena
    Quote from migra

za sada nema tuđih targeta pa ću ja otvoriti sezonu.

2021.

crni scenarij 250

srednji scenarij 300

najbolji scenarij 350

važna napomene da u 2022. očekujem inteziviranje tog rasta + dodatno intenziviranje ako bi podbacio u 2021.

kao očekavana posljedica još manje isporuka i dodatnog povečanja demanda u odnosu na 2021.

očekujem i pozivam najveće oponente koji su zagovornici pesimizma na atpl da se odluče sami sebi dati na vjerodostojnosti iznošenjem vlastitih targeta, u protivnom ih neću moći uzimati za komentatore koji i misle ono što pišu.

oni koji za sebe drže da su dobri poznavaoci sektora nebi smjeli imati problema sa time.

Display More

Evo da ja odgovorim na izazov i dam svoje targete.

U ozujku ce se trziti na 100 kuna. Razlozi? Jako los FI za 2020 godinu, sezonalni pad BDIa u veljaci i rasprodaja preostalih zalozenih dionica od vodeceg dionicara. Krecemo ove godine od niske baze. Mislim da je cijena prosle godine u sijecnju bila 280 kuna.

Top bi mogao biti na ljeto 250 do 270 kuna, ako bude sve dobro i ako ne predloze PSN zbog nemogucnosti placanja dospjelih obaveza. Tada cijenu necu predvidjati.

P.S. Investitorsku diplomu necu poderati jer ju nemam. Ja sam po struci inzenjer, nigdje nisam napisala da imam licencu financijskog savjetnika i da smijem davati takve savjete.

Display More

opet će potoci tinte biti proliveni,tipkovnice završiti u snjegu i na kraju će ispasti da i pesimisti i optimisti ustvari očekuju vrlo slično,tako to mora biti.. :) ^^

tvoj je target ustari veći od mog najnižeg pa to dokazuje izrečeno o tinti i....

očito nam se samo razlikuju putevi kako planiramo do sličnih targeta doći a u tom slučaju to ipak smanjuje opseg rasprave.

"100kuna"?

zanimljiva teorija koja će po meni vrlo izgledno ostati samo teorija jer je sentiment na dry bulku dugogodišnje neviđen.

istina više je to izraženo na stranim brodarima ,za sada iako po broju pregleda dao bi se steći potpuno suprotan dojam :/ .

meni ipak nešto bliži tome da je ta želja za ukrcajem na brod još dobro prikrivena jer malo tko može vjerovati da se neće dogoditi što se dogogdišnje događalo.

ni je ne vjerujem,a nisam ni očekivao 10g neviđene vozarine u siječnju,tako snažne futurese,nadao sam se boljem ali ovo je iznad mojih očekivanja.

kome nije iznad neka se pohvali ovdje.

ako veliki dio nas nije očekivao to implicira i da se veliki dio nas nije ukrcao?još?

biti će interesantno za ispratiti ,taj veliki operativni poduhvat ,bottlenack?s obzirom na uski timeframe?:/

još interesantnije analizrati kako je protekao taj izazov.

slažem se da jeftinije može ali vrlo izgledno samo za malobrojne u malobronjim količinama.

vidim da se slažemo da oni koji neće uspjeti da će izgledno proputiti barem dobru ako ne i bolju od toga priliku.

hvala na javno podijeljenom targetu te pozivam i ostale poznavaoce da si dodaju na vjerodostojnosti.

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 11:26 AM
    Quote from alias

Molim te da prestanes usporedivati prošlu i ovu godinu jer ce mi i ovo malo kose s glave ispasti. prošle godine je kina u 1Q uvela lockdown i zemlja se, a koja je odgovorna za 50% prometa drybulka, kompletno zatvorila. kako onda da ova godina nece biti bolja? ....

ok ako su svi za zanemarivanje 2020 kao nereprezentativne radi covida i ja sam za pa evo prilke da se komparira sa 2019

molim zanemariti tamo plavu liniju iako i svjetlo plava je tu negdje pa ne vidim...

Files

ScreenShot094.jpg 22.72 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 11:10 AM

OK prošla je bila covid godina pa nije baš najprimjerenija ali daj ti izaberi jednu od ovih sa spiska pa usporedi?

više od 10 godina nije bilo ovakvog početka godine kakogod okreneš i koju bazu uzmeš za komparaciju?

iako nije ok s jedne strane uzimati 2020 kao relevantnu a sa druge opet nije relevantna?zar ne?

po meni je zaista jedinstvena i bilo bi je bolje ne uzimati kao referencu ali očekuje se dosljednost od svih.

Files

ScreenShot093.jpg 76.04 kB – 0 Downloads
  • DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 10:45 AM
    Quote from alias

Kako si ti to iz "godina nece biti po nicemu posebna" iscitao da to znaci da ATPL nece od toga profitirati? Ja kazem i tvrdim da prosjecna godina nije dovoljna za ATPL. Zasto ja to mislim? Pa u zadnjih 10 godina iliti 40 kvartala se to pokazalo kao tocno. Zasto ja pisem samo na ATPL-u i inozemnom trgovanju? Pa jer samo o tim dionicama znam sta govorim. Nekad sam pisao i na viru jer sam napravio analizu itd. Dakle, ja ne skacem od teme do teme samo da serem, nego pisem o onome što znam. Zasto pisem negativno ako nemam dionicu? Pa od kad je svijeta i vijeka, od prvog atoma, postoji materija i antimaterija. Dakle, postoji netko tko je za i tko je protiv. To je bit rasprave. Inace rasprava ne bi postojala. Meni ono sta smeta je totalno drukanje bez pokrica. Onda ako ja znam da je to laz onda napišem da to nije tocno i ispravim. Zasto toliko pisem? Pa u zadnih 7000 poruka si me u 95% njih prozvao. Kazem, ja nikad ne pisem dok se ne laze ili dok me se ne prozove. Vjeruj mi da bih i ja rado prestao pisati, ali kad stalno brujis dotur ovo dotur ono. Kad odgovorim onda se cudis i kazes da spammam temu :)

hoćeš li reći da ti ustvari očekuješ od atpl dobre rezultate ove godine?

dobre?

to je relativan pojam ali 2020 će biti loša,jedna od lošijih radi covida.

znači očekuješ profitabilnost nekih razmjera u skladu sa kretanjem BDI?

nije isključena i značajna profitabilnost s obzirom i na refinanciranja koja će smanjiti troškove?

početak Q1 je brutalan,neusporedivo bolji od Q1 2020,vozarine su +180%pmaxi,supre +110%,handy +125%.

dali se slažemo da će 2021 godina biti u rasponu dobra do jako dobra?

p.s.

što se mene tiče piši koliko ti srce želi i tipkovnica može izdržati,nisam ni ja daleko od toga u jednom dijelu godina :)

• DRY BULK

• migra
    • January 24, 2021 at 10:19 AM

alias@

napisao sam ti nedavno mislim da je završilo u birtiji da ovakve rasprave na kraju završe da se ispostavi da se oko velikog dijela stvari slažemo?

vidim tvoj iskorak u tom smjeru sa :

"gdje sam to ja napisao da jedino atpl nece profitirati? "

izjava koja je u kolizija sa tvojim generalnim pozitivnim outlockom za sektora ali istovremeno kažeš za atpl:

"...Dakle, jedino ja kazem da ova godina nece biti po nicemu posebna...."

svjestan si kontradiktornosti?

pitanje NMM ILI ATPL?

to je pitanje za mene promašeno jer bi svakome preporučio diverzifikaciju unutar sektora pa i JDPL u mom konkretnom slučaju jdpl u simboličnom

dijelu radi tada aktualne prodaje a tko zna možda baš uskoro?rezimirat ćemo ali svakako će i on profitirati od onog što očekuješ za sektor zar ne?

"u 7 dana koliko si na forumu si napisao 7000 poruka o atpl-u, ali ja imam skrivene motive? "

napisao sam ih stotinjak dominantno o dry bulku,atpl je neizbježna podtema.

dioničar sam pa je valjda normalno,koje li ironije da netko tko nije ,niti planira meni predbacije broj kometara?

daj molim te uloži mikro dijelić vremena koje trošiš na atpl, utroši na prebrojavanje svojih komentara na temi atpl.

jak si sa brojevima iako ti kalkulator dokazao sam izbacuje i po 130% preuveličane izračune(razmotri promjenu baterija)

izbaci nam broj svojih komentara i % svojih komentara,nemoj druge tjerati da odrade ono što bi ti trebao.

meni amputiraš nametljivost brojem ispisanih poruka?

onome tko je otvorio ovu temu baš da nebi komentiro na temi atpl?

onome tko nudi ako ćeš ti tražiti da uopće više ne pišem na atpl?

samo trebaš napisati i želja će ti biti ispunjena.

ja sam ovdje javno napisao koji su moji motivi,ciljevi zadaci,ako ti želiš ok ako ne opet ok .

još ti napišem da je zeka? :/

sorry ali ako smijem, prenapet si,moje skromno mišljenje je da te "ubija" višekratno ponavljanje istog.

nema tko nije polovio,pročitao više puta tvoja očekivanja i prognoze,sada je faza moramo strpljivo čekati

za rezime naših procjena i očekivanja.

nije ovo američki film pa da premotamo na kraj? bolje da nije jer prije toga kraja biti će nemalo vremena za uživanje u životu.

čekanje ljepšeg vremena vani je moj najveći povod komentiranja,sa ljepšim vremenom moji će se komentari

jaaaako prorijediti pa.....

pozivam i tebe da ne dozvoliš da zamre jedna ovakva tema za kojom uvjeren sam da ima potrebe a biti će još i više.

ako se to ipak dogodi,tamo negdje u kasnu jesen sa lošim vremenom vratit ću se ja pa .....

iskoritit ću odmah priliku da se ogradim oko izglednog neažurnog komentiranja u međuvremenu,posebice u ljeto.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt