Naravno.
Samo s tudjim novcem se moze tako.
Krimosi su na Optimi spalili svojim dionicarima desetke milijuna kuna.
Naravno.
Samo s tudjim novcem se moze tako.
Krimosi su na Optimi spalili svojim dionicarima desetke milijuna kuna.
Nije prodavatelj problem. Mene više brine zašto nema kupaca na ovim razinama, a razvidno je da "će cvetat cveće u naše preduzeće".
Nitko se ne gura kad je velika prodaja pa ne raste. Kad se to promijeni onda ce se nagruvati i na kupnji.
Nema likvidnosti. Inace bi to letjelo.
Slom 2008, Agrokor, korona...
Sve skupa rastjerivanje ulagaca na najjace.
Bez CnB rezultata i bez cjepiva ne ocekujem velike pomake. Iako sam krcat i volio bih da se dese sto prije.
Mozda proljece pomakne stvari... Sunce, lijepo vrijeme...
Zamlacivali su tako i Optimu.
Naprosto to je tako i jos mjesec dva dok se ovi ne iskrcaju nema rasta.
Ali netko je danas caknuo 950 kom kao od sale s aska.
Svi mali brodovi preko 20k.
I na spotu i na TC-u. I daljnji rast se najavljuje.
Atpl radi 600k kuna cistog dnevno. Cca.
Ovo je najjaci graf...
Da, trebalo je predvidjeti, sto zapravo i nije bilo tesko, da ce prvo vani odraditi. Tko je to napravio super je izveo.
Ovdje se kasni u fazi, sto ces...
Display MoreKolega, nemojte nas nasmijavati...
Taj isti alias je prosle godine tvrdio da je dry bulk potpuno besperspektivan sektor, da potraznja nece biti nista posebno itd. Prolistajte onaj drugi forum. Sve pamti...
A ja cu vam reci da ce se u predvidljivom vremenu desiti debeli overshoot onih vozarina iz 2008. I to je sasvim racionalan educated guess ako uzmes u obzir simultani globalni rast potraznje na neelasticnoj ponudi.
A o ovoj eexi stvari da ne pricamo...
Sretno vam bilo s investiranjem, sto god odlucili.
Moj gornji post je naravno bio ironičan. Ja sam uvijek na palubi... 👍
Hehe. Dobar...
Zivjeli!!
Zanimljivo ce biti. Svijet je zasluzio jedan dobar sveobuhvatni konjunkturni oporavak. A mi da na njemu zaradimo.
I dry bulk je zbog neelasticnosti idealan za to.
Kolega, nemojte nas nasmijavati...
Taj isti alias je prosle godine tvrdio da je dry bulk potpuno besperspektivan sektor, da potraznja nece biti nista posebno itd. Prolistajte onaj drugi forum. Sve pamti...
A ja cu vam reci da ce se u predvidljivom vremenu desiti debeli overshoot onih vozarina iz 2008. I to je sasvim racionalan educated guess ako uzmes u obzir simultani globalni rast potraznje na neelasticnoj ponudi.
A o ovoj eexi stvari da ne pricamo...
Sretno vam bilo s investiranjem, sto god odlucili.
Samo ni u kojem slucaju ne slusajte savjete analiticara. Onaj koji je dobronamjeran ne prosipa takve mudrolije po forumu.
Flota se ne smanjuje vec je rast potraznje pretekao rast flote i taj proces trenutno ubrzava sto vidimo na vozarinama vev i sad. Ali ako EEXI fakat odigra ovo sto sam spomenuo to je onda bolest. Moze i panamax otici na 100k, a ne cape.
Display Moreevo da malo (ili još više) razveselim i ekipicu na ovoj temi
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. po TA, došli smo do prvog manjeg otpora.
ako ovo probijemo (a sentimen i macro outlook je takav da najvjerojatnije hoćemo), sljedeća stanica je 2500 i nakon toga 3000.
poslije tih razina bi imali još neke sitne otpore na 4500 i na razinama 5500-6000, 8000, itd.
u svakom slučaju, s rastom indeksa, otpori su sve manji, a opet, zdravo je imat neke otpore, jer to znači da je tehnički sve ok.
sretno svima, posebno onima izloženima ATPL
Kolega splitski brajo,
Hvala na analizi s tehnicke strane.
Inace, kad se pogleda onaj veliki prvi rast oko 2004 pa isto veliki pad oko 2006 te onda veliki rast oko 2008 vazno je napomenuti da se tu radi o relativno malim razlikama u utilizaciji flote. To se najbolje moze vidjeti u izvjestaju od Cleaves-a koji kolege marljivo postaju.
Ako pak stvarno ozbiljno nastupi ona EEXI prica u 2023... E, to ne da ce biti 100% nego ce biti 110%, ali onih 10% plovila nece postojati. A tad se desava singularitet. Nije nemoguce ni da se ode na 20k. Jer sad jest flota dvostruko veca, ali je kolicina para u globalnom sustavu mnogo veca od toga.
Prosjek je bitan.
Dosad je negdje oko 1600-1700, ako se ne varam, sto je vrlo dobro.
A ocekujemo i bolje.
Mene stvarno jedino zanima sto se desava u onoj singularnoj tocki kad svi krenu s infrastrukturom i utilizacija dodje do 100%.
Jer to ce se desiti. Samo 12ak% porasta potraznje za robama na razini cijelog svijeta nas dijeli od toga. A pitanje nije koliko je izvjesno da se to desi, nego koliko je izvjesno da se ne desi. Po meni, vrlo mala vjerovatnost je za to.
Nemate sto natezati pricu.
Kad dodje CnB izvjesce za q1 onda ce svijest biti drukcija. Kad dodje za q2 bit ce jos drukcija.
Pomalo... Nema zurbe.
Ovdje se prica iscrpila.
I dionicari u cekanju. Nazalost.
Jedino kad i ako dodje vijest o prodaji tad se nesto moze ocekivati.
Ono sto je naravno zanimljivo je info kome su otisle te dionice.
Mora se pojaviti u top10.
Pa tako nekako to i jest... Hehe.
S tim da sam ja recimo prodao hrpu Optime taman krajem 2019 pa me zahvatio poprilican porez...
Ali ne zalim se.
Atpl je definitivno nova Opte, po perspektivi rasta cijene. S tim da ovdje barem postoje trenutni, kratkorocni i srednjerocni fundamenti koji tu tvrdnju podrzavaju u smisli zarade.
Na Opte toga nije bilo ni onda ni danas.
Prvi kvartal ce biti odlican, drugi mogucno i mnogo bolji. Sto onda znaci i ttm jako dobar na Mojedionice koje su vecini retail investitora jedini putokaz.
Tizian
Najbolji signal za ulaz je kad prodaju dva fonda. Slavonac i OTP indeksni. Nesto kao na Optimi na 1.70. Bas tako. Hehe.
Samo neka vozarine rade.
Jos ce se ovo pokazati kao sigurna luka u novom valu korone. Radr novac i izgledno je da hoce u narednom periodu.
Sve zemlje bitne za dry bulk rade dobro, a EU jako steka i stekat ce jos. Tako da od turizma nista. Ni T.
Nazalost tako se cini...
Kad bi Australci smanjili isporuku rudace za 10% podigli bi cijenu za 30-40%, a to bi se onda gurali u rezalista.