Cinjenica je da je od danas trgovanih ovo jedina koliko toliko likvidna dionica. I onda se naravno jedino ona i rasprodaje.
Posts by 5. Element
-
-
Ma tvornica novca, eeeee...
Svaki kvartal 50 kn veci book.
Sto se mene tice neka i cijena radi 30 do 50 kn kvartalno i nema frke.
I divka ce sjesti dobro.
-
zašto bi se kinezi razbježali? čisto sumnjam da oni imaju u planu desant na tajvan. to bi bila najsloženija vojna operacija u povjesti čovječanstva za koje bi pripreme trajale jako dugo i nebi se mogle sakriti. uz ovakvu raketnu tehnologiju nastao bi masovan potop brodova sviju flota. ima puno bolja solucija. strpiti se još vrlo malo da veliki "zaštitnik" upadne u probleme na vlastitom kontinetu i samim tima izgubi kapacitet i volju da "štiti" bilo koga na planeti. i onda tajvan sam priđe matici. azijati nisu više zagrijani da ginu za bilo čije strane interese. kod razumnih ljudi sve se može kupiti i dogovoriti.
To sve vrijedi dok se igra racionalno.
Problem je sto autokrate kojima se zivotni vijek blizi kraju vrlo cesto pocnu dobivati osjecaj povijesne misije. Sat otkucava, mora se napraviti nesto. Pogotovo ako mu vlast bude ugrozena zbog lose ekonomije, mislis da ce priznati kovidsku gresku sa zatvaranjima? Ili izazvati rat kako bi skrenuo pozornost s toga? U tome je vic.
Istina je doduse da bi za Kinu rat bio prohibitivno skup. Ostali bi momentalno bez ikakve mogucnosti trgovine sa svijetom osim s Rusijom i Mongolijom. Americka mornarica blokira i Pacifik i Indijski ocean, globalna zabrana izlaska i ulaska u kineske luke. Slom slomova...
-
Potpuna propast ovog smeca je dobra vijest za ono iza cega stoji stvarna vrijednost. Nazalost, cijena ce biti velika. Ali i to nije nista drugo nego samo druga forma dot com balona.
-
Otkad znam za sebe slusam o propasti Amerike, neupitnom kraju kapitalizma, kako ce Amerika i Engleska biti zemlja proleterska i gle cuda, od svega toga... Corak!!
Zamislite, cak i ti Kinezi masovno idu na studije u najjaca sveucilista na svijetu, ona americka, obrnuto se ne ide, i sad kad je to zbog covida priguseno cuju se glasovi kako je to jaaako lose za Kinu, jer ce povecati tehnoloski gap izmedju Amerike i Kine. Kina zivi pod ekstraktivnim institucijama, i ako hoce dominirati svijetom mora biti inkluzivnija, mora ici na soft power, ne samo na silu i novac, a to kao komunisticka zemlja ne moze. Naprosto je taj model neatraktivan. Smrdi. Ne valja. Nitko ga ne zeli.
Ako zele prestici Ameriku moraju postati Amerika. Ili barem dozvoliti ujedinjenje s Tajvanom, ali pod tajvanskom vlasti.
-
Do kraja ljeta Rusi mogu zauzeti jos poneku selendru u Donbasu. Nista vise od toga. Amerima je ovo povijesna prilika da iskrvare Ruse i odbace ruski utjecaj daleko od Europe. I to je zapravo dobro za sve nas. Naprosto utjecaj te necivilizirane agresorske nacije treba odbaciti sto dalje od toplih mora, Jadrana za pocetak.
Mi smo sada na pravoj strani zeljezne zavjese i nema rijeci kojima se moze opisati koliko je to dobro. I to sto ta zavjesa postoji, tamo na istoku Ukrajine.
Zelim Rusiju zauvijek izoliranu od Zapada.
Pa sto kosta da kosta.
Isto vrijedi i za Srbiju. Isporuciti im spisak uvjeta i ROK za ispunjavanje. Bespogovorno. Bezuvjetno. U suprotnom zalupiti vrata na iducih 50 godina. Dosta je visr bilo natezanja s bizantincima.
-
I s tim bih se slozio. Ali to je igra na dugi rok, i vrlo upitnog uspjeha, jer kad takvi kidnapiraju drzavu jako ih je tesko izbaciti iz sedla.
Na kratki rok Ukrajini treba osigurati dovoljno oruzja da im nanese silan i bas brutalno ponizavajuci poraz. Da boli.
A to sto je Rusija nuklearna sila neka si zataknu za uho, i Amerika je. I ne libi se upotrijebiti, vidjeli smo.
Tako da Rujama ja ne bih bio u kozi.
Oruzje im je inferiorno u odnosu na zapadno, kao i kompletna ekonomija i drustveno uredjenje. Iz Rusije se bjezi na Zapad, ne obrnuto.
-
Rusija nije Srbija, nego velika vojna sila, i sve osim velike mirovne konferencije o ustrojstvu Ukrajne, Gruzije, Moldavija, Srbije, Kosova, BiH i Makedonije put je u pakao, a to ne želim svojoj djeci kao ni našoj civilizaciji.
Nikakva mirovna konferencija gdje ce se nagraditi agresorske zlocince se ne smije desiti. Bolje rat nego kukavni pakt. Zlocince treba istjerati iz civilizacije, a ne ih zvati na konferencije da glumataju neke faktore.
Ukrajina je 10 x veca od RH.
Uz americku pomoc moze bez problema dignuti na oruzje 2.000.000 ljudi, a od toga preko 300.000 kao udarne snage.
Jedino je istina da za to treba vremena. Nece biti spremni prije proljeca ili ljeta iduce godine. Ali bi mogli napraviti pokaznu vjezbu, npr. na Hersonu. Nesto kao mi na Maslenici.
A onda iduce godine masovno krenuti i pobacati ih sve u Don.
Slazem se.
Al nekako si mislim sve vise da ce ih Evropa prodat i prepustit rusima.
Sve vise clanaka o resursima, krizi, ekonomiji inflaciji , da ce eu ostat bez oruzja , municije i slicno.
Da treba pregovarat i sl
Da mi nismo bili u stanju izvest Bljesak i Oluju jos bi cetnici bili nadomak Zagreba .
Nekak mi mirise da se ide u tom smjeru
Nadam se da ipak nece.
Jer Ameri vode glavnu rijec. Da se pita ove EU papane, da, to bi bilo tako. Pa oni su nudili Baranju i Istocnu Slavoniju Srbiji plus jos RSK kao drzava u drzavi ovdje.
Na kraju ce Ameri istovariti 100 mlrs oruzja u Ukrajinu i Rusi ce dobiti po lampi. Samo polako.
-
Ukrajina je 10 x veca od RH.
Uz americku pomoc moze bez problema dignuti na oruzje 2.000.000 ljudi, a od toga preko 300.000 kao udarne snage.
Jedino je istina da za to treba vremena. Nece biti spremni prije proljeca ili ljeta iduce godine. Ali bi mogli napraviti pokaznu vjezbu, npr. na Hersonu. Nesto kao mi na Maslenici.
A onda iduce godine masovno krenuti i pobacati ih sve u Don.
-
Čini se da je Ukrajina druga država nakon IIWW koja će izgubiti dio teritorije, prva je Srbija koja je izgubila Kosovo.
Ni slucajno.
Nema nacina da putleru ikada itko prizna osvajanja. Jer ako bi se to napravilo onda tu nema kraja, svatko bi svakoga mogao napasti i ocekivati da ce mu biti priznato.
Kosovo je druga prica. Ono je zapravo oduvijek, vec nekoliko tisuca godina vecinski albansko, Albanci su prastanovnici Europe, a Srbi zapravo samo epizodisti na tom prostoru. I osim toga, svojim napadom i genocidom Srbija je zauvijek izgubila pravo na to podrucje pa taman i da je bilo njeno po najdebljem pravu, a nije. Kosovo nije srpsko. Kraj price.
Jedino sto su visedesetljetnim pateticnim kmecanjem uspjeli zavarati dovoljan broj ljudi u tu pricu da je Kosovo njihovo, ali naravno, to je samo jedna obicna srpska prostacka laz.
-
Atpl je likvidna i sad kad je zavladao strah to je jedino sto se moze prodati. Nema nikakve veze ni sa zaradama niti s divkom niti s upravom niti s icim drugim. Te prodaje koje sam danas vidio, to je samo iracionalni strah i ali ama bas nista drugo.
-
Silina dusebriznickih postova znaci samo jedno: ocekuje se veliki rast.
Situacija s orderbook-om sugerira nastavak visokih vozarina jos nekoliko godina. A doci cemo i mi jednom na 1 NAV, a taj je svaki kvartal sve veci...
-
Dragi kolege, trziste uglavnom nije u pravu. Jer da jest, zaradjivala bi vecina, a ne manjina, kao sto je generalni konsenzus da je tako.
Ali naravno, svatko ima pravo na svoje misljenje. Pa i tvrditi da je bio u pravu cak i kad izadju dokazi da je bio u krivu...
-
Ako nema dividende pri dobrom poslovanju, samo znači da uprava, odnosno većinski vlasnici, imaju druge načine uprihodovanja. Veliki investitori (institucionalci) ne ulažu u netransparentne firme gdje nekoliko pojedinaca ima većinski udio. Točka.
Kolega dragi, institucionalci su nalozili milijarde u obveznice Nexe grupe, dionice Ingre, a bogami i agrokorske perjanice.
Tako da vec na prvu to vam ne stoji.
Ako mislite da je danas jako drukcije, razmislite jos jednom.
Iako, naravno, ja bih zapravo volio da ste vi u pravu, i da isplate dividendu. I optimistican sam oko toga. Iako umjereno, ne zalijecem se vise svom snagom nego doziram. Koliko treba... Da se plati ljetovanje.
-
Prodaje se uvijek jeftinije zato jer je jedna od rijetkih likvidnih stvari. Pa neces s 200k kn izaci na Dlkv.
-
Postoje razlozi za vjerovati da ce se orderbook totalno stanjiti do nevidjeno niskih razina. Koliko god vozarine bile dobre, brodovi su skupi, a poskupljivat ce i krediti. Plus neizvjesnost oko svega.
-
Da sutra donesu odluku o rasprodaji brodova, zatvaranju kredita i prestanku drustva mogli bi isplatiti dionicare s cca. 600 kn minimum. Tako da sada i nije neki veliki rizik biti u dionici.
-
Nadam se isplati dividende. Jedino to je posteno. Sve drugo je muljaza.
-
Pa zar kod nas nista ne moze biti cisto?
To je uzas.
Imam dionice Atpl.
-
Znaci odgodili skupstinu.
Zanimljivo u svakom slucaju.