1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• PODR (Podravka d.d.)

• Flight
    • January 19, 2021 at 9:40 PM

A gle, ona je vrstan makroekonomist. Je da je Škegrina škola, al ima ona znanja i iskustva, pogotovo s financijama i javnim financijama. S druge strane, netko tko je organizirao i operativno proveo s politicke ali i ekonomske razine inslovencijski postupak u Agrokoru (koliko god nelegalan i nelogičan bio) imao je cini se “veća muda” od onih za koje su do tada mislili da su mudonje.

Ja više govorim o karakteru i odlučnosti jer svaka priča i uloga ima svoje lice i naličje. Ona je daleko čvršća i zajebanija od svih ostalih kandidata. A to u biznisu može značiti i prednost. Ionako su “uspjesni” CEO-i worldwide nerijetko sociopati ili patnici od neke vrste poremećaja ličnosti.

• PODR (Podravka d.d.)

• Flight
    • January 19, 2021 at 9:22 PM

Pa meni se čini da bi ona mogla dobro voditi Podravku i napraviti možda i značajniji iskorak u rezultatima, a možda i strategiji.

Mislim ja je ne volim, al nije ona bas prosječni Babac koji ne razumije kako biznis funkcionira. Bojim se da nitko drugi od kandidata nema taj edge kojeg bi ona mogla pokazati. A možda sam i potpuno u krivu.

Ako ništa mogla bi pokusati popravljati prethodnu stetu i promovirati se rezultatima. Ili cijenom dionice. Znam da je hereza to sto pišem, al bilo bi bedasto radi nje prodavati dionice jer je ionako prethodna klika, a i ona proje nje bila iz istog ili suparničkog čopora.

• PODR (Podravka d.d.)

• Flight
    • January 19, 2021 at 9:12 PM
    Quote from tollway

isti slučaj kolega, i to u nekoliko navrata. ali ja ne bih ni razmišljao, već odmah izlazim.

koliko se šuška, do veljače slijedeće g vodit će je doko. tada ističe mandat upravi.

A sto se mijenja dolaskom Martine Dalic ili Luke Burilovica?

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Flight
    • January 19, 2021 at 4:08 PM
    Quote from bubimir

trenutno smo i dalje u trendu..no biti će još puno kolebanja do kote 33..nakon nje sve će ići puno lakše.

Ma daj, da mi je samo znati iz čega si to izgatao?

Jer ovo sto si okačio u prilogu nema veze s vezom.

Quote from Moller
    Quote from Laudator

Ja volim pročitat razna mišljenja, nemam problema sa šaljivim osvrtima i sa ozbiljnim analizama pa bile i one totalni promašaj na kraju. Odluke i rizik procijenjujem sam i na osnovi toga trgujem. Ali kada se netko danima lopatama nabacuje isključivo crnilom ili lovorikama, e za to priznajem imam kratak fitilj.

ja sam eto izašao iz RIVP i pojačao poziciju u Sukc, jer računam ako se sunce igdje pojavi onda je to na Hvaru:), ako se ne pojavi, onda kada Jako proda neka idu i moje, svatko ima svoj neki rezon i meni je isto bez veze s nekim se natezati na forumu, jer ionako vjerujem nitko ne postupa prema stavu nekoga drugoga, možda tek mali dio onih koji tek počinju, a za njih je sasvim prihvatljivo da "izdvoje" neku lovu za školarinu, pa nije nitko od nas besplatno došao do "burzovne diplome" ima tu i "doktora znanosti" još od Agromerkatorja

A otkad to SUKC ima nešto na Hvaru?

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Flight
    • January 19, 2021 at 4:05 PM
    Quote from Toni
    Quote from Toni

Više forsaju forumaši izmjenu ZEM nego li UG. Pretpostavljam da će to završiti tako da će zakon ostati takav kakav je, a da će Telemachov IPTV biti uz neki oblik ograničenja npr. samo njihovi FTA kanali ili mogu svi, ali na svakog njihovog najmanje 1 konkurentski npr. obavezno u paru idu i Sport Klub i Arena Sport. Sve osim NOVA TV i malo Doma TV prihoduje gotovo isključivo od naknada HT i A1. Gledanost tih kanala je jako mala.

Da ne mislite da sam te inače opće poznate činjenice o gledanosti i atraktivnosti za oglašavanje isisao iz prsta pogledajte podatke Agencije za elektroničke medije. https://www.aem.hr/istrazivanje-gledanosti-televizije/

Već i danas i Nova TV i RTL na svojim ostalim FTA kanalima prodaju oglasni prostor po principu daš što daš. Iz portfolia UG jedino imalo relevatni su N1 i SK1. Koliko se reklama vrti na njima, sami pogledajte. To su nišni kanali, male gledanosti, čiji se oglasni prostor teško i nikako ne može prodati.

Telemach će izaći sa svojom IPTV kupnjim Optime ili bez, ali zasigurno uz neka ograničenja po pitanju ponude kanala.

Drugi puta provjeri financijsko izvješće televizija o kojima pišeš pa ćeš vidjeti da “zemaljski” one jako pristojno zarađuju. Za nekoliko godina od danas pitanje je hoće li se i u kojoj mjeri prenositi zemaljski (digitalni) signal jer će se većina contenta prebaciti na IPTV čiji bi udjel trebao nastavaito rasti u odnosu na digitalni RF prijenos slike i zvuka. To je trend koji traje već dulji niz godina.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Flight
    • January 19, 2021 at 2:11 PM

Ja nisam toliko uvjeren. Jer sama akvizicija odnosno spajanje T-mobile US sa Sprintom nije bila cash consuming jer se radilo o zamjeni dionica. Sad idu investicije u 5G u SAD i u Europi. Trebat će jako puno novaca da se napravi sva ta mrežna infrastruktura i trebat će turnaround u smislu povezivanja contenta i telco usluge.

• OPTE prodaja - kladionica

• Flight
    • January 19, 2021 at 11:26 AM

Pa si tu došao pitati?

• Flight
    • January 19, 2021 at 8:55 AM

DT su zanimljive njihove vece operacije. HT nije problematičan u tom smislu jer je konstantno profitabilan, al bi mogao jednom postati. Znaci operacije u Europi reda veličine od Austrije pa na vise su “Here to Stay”, sve ostalo u nekom trenutku ovisno o okolnostima i strategiji može doći pod razmatranje: “to sell”.

Većina ulagaca u HT su uspavani i fokusirani uglavnom na dividendu i poslovanje u Hrvatskoj i ne bilježe promjene koje se zbivaju u svijetu. Osobito promjene u samom DT-u i promjenu u orijentaciji na profitabilne i vece operacije. O tome ne odlučuje lokalna uprava nego ona u Njemačkoj.

Nije direktno usporedivo, ali kad je Anheuser preuzimao americki BUD (piva) prodao je dio lokalnih operacija pod nazivom Starbev koja je zahvaćala pivovare od Češke do Srbije i Rumunjske uključujući I Zagrebačku pivovaru. To je bio zaokret u strategiji prema vecim tržištima i akvizicijama.

• Flight
    • January 18, 2021 at 2:16 PM

Samo se ti i dalje pitaj. HT je privatizirana kompanija i o njoj izravno država vise ne odlučuje. A koliko znam dividende obicno završe i rukama hrvatskih građana i fonodva. K tome oni jedini kupuju redovito dionice u trezor i poništavaju ih.

• PODR (Podravka d.d.)

• Flight
    • January 18, 2021 at 1:07 PM

Meni je zanimljivo kako su potencijalni kandidati morali Ići “neokrunjenom caru” da mu se poklone i s njime razgovaraju.... https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2247389

• Flight
    • January 18, 2021 at 1:03 PM

Pa HT je bez administrativno-regulatorno dodijeljene kontrole manjinski suvlasnik i on ne može samostalno inicirati prodaju Optime. HT se može prodati, ali onda kupac opet mora zatražiti regulatorno odobrenje te transakcije pa bi opet taj neki kupac morao prodati Optimu. Pored toga Zaba i HT imaju sporazum o zajedničkoj prodaji pa ne vjerujem da bi ga na takav način išli narušavati. Optima kako god bude ide u prodaju, a sve ostalo ako i kad bude.

• Flight
    • January 17, 2021 at 7:26 PM
    Quote from stariigrac

Otvorili ste mi oči.

Sad mi je jasno zašto nikako da se prodaja Optime realizira.

Pa HT ne prodaje samo Optimu, nego sebe i Optimu u paketu :)

Pa prodali su Telecom Romania odnosno njegov fiskni dio Orange-u, a izgleda da bi mogli i još neke u regionu. Još prije koju godinu su im iz Mckinsey-a savjetovali da ako uspiju u preuzimanju T-Mobile US i spoje ga sa Sprintom da se fokusiraju na velike europske biznise i američko tržište i da se riješe dijela manjih telekom operatera. Ja ne znam hoće li oni to i napraviti, no prodaja mobilne mreže u Albaniji, i Telekoma u Rumunjskoj, koji nije bio bas beznačajan i daljnji rad na restrukturiranju OTE grupe (čiji su dijelovi bila ta dva telekoma) ukazuju da se I filozofija DT-a postupno mijenja i da ih sve vise zanima zarada, a sve manje sveprisutnost na svakom trzistu.

https://www.telekom.com/en/media/media…-romania-612114

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • January 16, 2021 at 9:15 PM
    Quote from alias

Pa nije fiksno. Ovisi i o nafti i svemu. Ali tokom godina ako se prati onda vidis da kad je kvartalno prosjek bio oko 10.000 da su računovodstveno na nuli. Cash je nešto niži. Toliko je bilo prije dvije godine. Sad bi moglo biti i nesto vise zbog starosti brodova i kamata, ali treba uzeti naftu u obzir. Variabilno je dosta, ali od oka se moze uzeti ta brojka i bit ce prilicno tocno. Vani brodari imaju nesto nizi prosjek, i oni pisu da plove s nulom oko 8700, ali imaju nize kamate.

Ne bih ja kamate gurao u izračun. Takav Break-even nema smisla. Koji je onda Break-even za kompaniju koja nema u vlasništvu brodove?

Jedno je operativa, a drugo financiranje operative.

• Flight
    • January 16, 2021 at 9:12 PM

Slabo si upućen i ne poznajes situaciju ni biznis.

• Flight
    • January 16, 2021 at 9:06 PM

Al odakle?

Nek napise strukturu tih troškova. Ili odakle je došao do podatka/procjene?

Pitam ponajprije jer to nije fiksna varijabla.

• Flight
    • January 16, 2021 at 9:01 PM
    Quote from Stipe

Oko 10 500$ . Nemam ATPL al pretpostavljam da je kod njih nesto vise zbog nesto visih kamata.

Odakle ti to?

• Flight
    • January 16, 2021 at 8:51 PM
    Quote from stariigrac
    Quote from Nevera

Zločka zna.!! Prije svega dionica je visoko rizična. Cijenu ne diktira broj korisnika niti broj kilometara optičke postavljene u xy vremenu. Ako nema ponuda a to Moraš prodati onda si u gadnim problemu i kupca ne zanima šta je netko platio dionicu pa 10 kn.

Tko je ikada sudjelovao u kupnji i prodaji nečega pod moraš znati će o čemu pišem. Svatko neko procjeni rizik, može se dobro izgubiti a i dobiti, ali nije sve u nekim fundamentima i uloženim i izgradjenoj optici.

HT MORA izgubiti upravljanje Optimom. Optima se ne mora prodati, ali ako se ne proda, nakon par mjeseci prestanka upravljanja od strane HT-a ona ide u stečaj.

Iz ovoga se da zaključiti da Optimu praktički MORAJU prodati.

Ovo je tek glupost. Optima ni da se ne proda ne bi završila u stečaju dok god ima podršku Zabe. Razina zaduženosti Optime nije mnogo veća nego ona kod recimo Iskon Interneta. A slično je i sa poslovnim rezultatima. Pogledajte račun dobiti i gubitka i bilancu Iskona. Ili Metroneta prije prodaje. Dugorocno Optima ne bi bez novog kapitala i povezivanja s mobilnim operaterom mogla nastaviti poslovati (na rok od 5 ili 10 godina). Al mogla bi samostalno poslovati još godinama i vjerojatno odrzavati udjel koji ima. Nije HT napravio ništa senzacionalno za Optimu. Njihovo upravljanje je u nekim sferama tog upravljanja bilo na rubu kriminalnog, ali su boostali profitabilnost i zadržali je na razini koja može potaknuti interes nekog novog ulagaca/preuzimatelja.

• Flight
    • January 16, 2021 at 8:34 PM
    Quote from Meri

Ako im cijena ne bude odgovarala ne moraju prodati. Zato se radila procjena. Mislilo se i da ce prodati prije nego inv banka preuzme postupak prodaje.

Ne kazem da sam u pravu.

A kad ht izgubi upravlkanje, ako slucajno dode do toga, mora li to preuzeti drugi operater na upravljanje? Moze li samo Zaba postaviti upravu do prodaje?

I sto zazivate paranojui sl, ovdje samo raspravljamo, ne mozemo utjecati na prodaju ili cijenu. Valjda svak ima oravo na misljenje cak i kad nije pravu.

Ne može preuzeti jer AZTN neće dopustiti novu nedopuštenu koncentraciju. Pa HT upravlja već 7 godina?! Pa neće sada valjda dati A1 7 godina na upravljanje?! Ili Telemachu, a da mu HT bude manjinski suvlasnik i većinski sa Zabom? Kako bi tek ta kontrola i upravljanje bili nakaradni. I s kojim ciljem sve to? I zašto bi Opte ostala neprodana, a omogućavala bi se stalno upravljanje njome u nekom novom pseudoupravljacko-vlasnickom odnosu? PS nagodba i proces su defacto završeni. Zaba želi novce, a ne Telekom pod kontrolom. K tome treba misliti i na to da bi proces trebao zavrisiti povećanjem konkurencije zato je sve ovo i poduzeto. A ako ne uspije, onda bi se barem utjecaj i polozaj HT-a trebao umanjiti na trzistu.

Imaš ti pravo samo sto su ta mišljenja redom nelogična. Svatko od aktera želi maksimizirati svoju poziciju, a ne raditi u korist konkurencije. Najjaci razlog neprodaje Optime su Korona i inertnost HT-a. Al rokovi su jasni i HT unutar rokova izvršava ono ato mu je AZTN propisao. Naravno, i oni nastoje maksimizirati svoj polozaj. Al propuštanje prodaje nekom drugom ili davanje upravljanja konkurentu ne idu smjerom maksimizacije pozicije HT-a.

• Flight
    • January 16, 2021 at 7:42 PM
    Quote from Backdraft

Ledica, po vasem, to bi znacilo da A1 mora prodati ako ne kupi vecinski. I On moze opstruirati rad uprave.

Netko je spomenio da svicarci nisu raspisali natjecaj pa da ti znaci da je kupac odabran... S obzirom sto sam sve prozivio s opte,ne bi me uopce iznenadilo da za mjesec dva izade novi natjecaj.

Sto A1 mora prodati? A1 je stekao malen udjel kroz proces predstecajne nagodbe i taj udjel nije sporan s regulatorne niti strane tržišnog natjecanja jer A1 ne ostvaruje nikakvu kontrolu. A1 ne mora prodati, al držanjem tog udjela neće maksimizirati financijsku korist.

Nije mi jasno zašto se ovdje konstantno od vise korisnika gura nekakva teza da će se firme poput A1, HT, Telemacha ili Zagrebacke banke ponašati iracionalno i protiv interesa svojih vlasnika?

Investicijska banka ne raspisuje nikakav natječaj. Ona neposredno komunicira sve potencijalno zainteresirane investitore i kroz svoju bazu ih kontaktira te upućuje na podatke i uvjete prodaje. To nravano uključuje već potencijalno iskazan interes, ali i od strane onih klijenata koji do sada nisu bili neposredno ukljuceni u proces prodaje.

Quote from Meri

Koju odluku AZTN HT nije postivao?

Kako mislis da ne znas da li svoj udio mogu zadrzati? To je njihovo vlasnistvo.

A sto će im dionice u firmi u kojoj oni imaju manjinski udjel, a drugi teleoperater njome upravlja i ostvaruje kontrolu? Znaš li ti jedan primjer gdje je HT u takvom položaju?

• Flight
    • January 16, 2021 at 6:10 PM

Gledaj, recimo da ti imaš pravo prodati i gubis to pravo u određenom trenutku i ti ne prodaš i onda da netko drugi defacto i deiure odlučuje o prodaji? Pa naravno da ćeš ti provesti i kontrolirati proces i prodati ih. Ili ćeš barem sve provesti do prodaje, ako imaš partnera s kojim zajedno prodajes. Nitko ne može nekoga izravno natjerati na prodaju, ali može neizravno. Jer Zaba sigurno neće upravljati Optimom niti će tražiti nekog trećeg da upravlja još godinama. Zaba će jednostavno prodati, a kako ima u tom trenutku samostalno kontrolu tada će ona samostalno odlucivati o svemu. A to si HT neće dopustiti jer ne prodaje se neka “zlj” firma nego netko tko je u tvojoj branši i firma kojom si ti “do jučer” upravljao. Zaba je dovoljno dugo čekala na restrukturiranje i tolerirala kontrolu HT. Ona se ne bavi telekomima nego bankarstvom. I u tom smislu sve je savrseno jasno.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt