1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Flight

Posts by Flight

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:53 PM

Ne mora. I točka.

To sto je tamo navedeno je stavljanje točke na dnevni red odnosno dopuna dnevnog reda. Za to mora postojati dvadesetina temeljnog kapitala. Za protuprijedlog ne mora.

Ti možeš na GS dati protuprijedlog da se dokap ne napravi na pojednostavljeni način nego redovnim putem, naprimjer. Prije rasprave i glasanja o toj točki dnevnog reda ili da se ne donese skupštinska odluka o oslobađanju od davanja javne ponude dokapitalizatorima. Itd Itd

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:45 PM

mitkko

U prilogu ti je ovogodišnji protuprijedlog dionicara Boška Bojanovica kojim je on predlagao isplatu vece dividende od one predložene od strane Uprave. O njegovom protuprijedlogu se nije odlučivalo jer je predsjedavajući skupštine dao prednost odlučivanju najprije o originalnom prijedlogu Uprave. Da DT nije većinski vlasnik HT, prisutni dionicari su mogli izglasati i protuprijedlog.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:42 PM
    Quote from mitkko
    Quote from Flight

Pa isto je i s protuprijedlogom sa 5% ako ne postoji kvalificirana većina da ga usvoji.

Protuprijedlog se može podnositi od strane svakog dionicara na samoj GS. S time da predsjedavajući skupštine može zatražiti da se prije protuprijedloga odlučuje o originalnom prijedlogu.

Za protuprijedlog moras imati 5%.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ne mora. Protuprijedlog može na skupštini dati svaki dionicar ili njegov pravni zastupnik ako ima barem jednu dionicu društva i/ili je oponumocen za to.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:29 PM
    Quote from toluen
    Quote from Flight

Ja ću komentirati da mi se cini da si napisao neke bas ono, bedastoce.

Svjestan sam toga i u P.S.-u sam naveo zašto profesionalcima ideja može baš tako izgledati. Ali osim mitkka i još par kolega nitko drugi ne daje nikakve funkcionalne ideje, a ovdje se radi o jednom prilično značajnom slučaju koji može biti presedan u dosadašnjoj kulturi investiranja. Ne zamjeram, ali i ne zamjeri mi na tome jer ipak treba ima hrabrosti napisati i ovakve bedastoće u cilju traženja mogućih rješenja. A dobroj je namjeri da se pomogne kako god može.

Bilo bi dobro argumentirati zašto misliš tako, jer logiku se može dobro razumjeti i kako je moguće da za ovakve situacije nema nikakvih rješenja. Jer kao netko tko se čitav život bavi rješavanjem kojekakvih problema ovakve situacije mi stvarno izgledaju bedasto, a da nemaju neko rješenje. Uvijek postoji samo nije očlgledno. Ako je kriminal - onda se to riješava na jedan način, ako nije onda na drugi itd.

Za početak..... Uopće ne razumijes sto je to ETF. Daj se prvo uputi oko vrsta fondova pa onda pisi nekakve prijedloge i slično.

Quote from Ledica
    Quote from Flight

Pa isto je i s protuprijedlogom sa 5% ako ne postoji kvalificirana većina da ga usvoji.

Protuprijedlog se može podnositi od strane svakog dionicara na samoj GS. S time da predsjedavajući skupštine može zatražiti da se prije protuprijedloga odlučuje o originalnom prijedlogu.

Postoji razlika, prva solucija je službeni protuprijedlog koji se objavljuje na zse i uvrsti u dnevni red skupštine, njega , jel , kao dioničari mogu razmotriti prije glasanja na skupštini, a protuprijedlog iznesen na glavnoj skupštini viße ovisi o dobroj volji predsjednika skupštine.

I jedan i drugi protuprijedlozi imaju jednaku snagu i pravno su validni ako se izglasaju i upisu u sudski registar odnosno unesu u zbirku isprava kao zapisnik sa GS. Protuprijedlog iznesen na glavnoj skupštini ne ovisi o dobroj volji predsjedavajućeg nego o glasovima dionicara/udjelnicara prijavljenih na skupštini. Druga je stvar sto nasa dionička društva nisu “public” nego uglavnom imaju prevladavajuće, kontrolne ili apsolutne vlasnike.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:21 PM
    Quote from Ledica

@Barbossa protuprijedlog može podnijeti jedan ili vise dioničara zajedno uz uvjet da ima/ imaju 5% udjela u društvu.

Tako da zatraži li to nekakav mali dioničar s nekoliko tisuća dionica nema nikakvog smisla, njegov dopis završio bi u košu za smeće tajnice direktora.

mitkko, smatram da je 10 milijuna u svakom slučaju nedostižno , jednostavno tehnički prekomplicirano čak i za običan ortački ugovor jer ako bi ulozi bili po 100 tisuća kuna koliko bi se ulagača trebalo udružiti .... 100 ? Neizvedivo.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:15 PM

mitkko

Za početak, treba provjeriti da li je moguće uopće sudjelovati s takvim povjerenickim računom kakvog ti spominješ u dokapu i postoje li neka druga statusna ograničenja.

Quote from Ledica

@Barbossa protuprijedlog može podnijeti jedan ili vise dioničara zajedno uz uvjet da ima/ imaju 5% udjela u društvu.

Tako da zatraži li to nekakav mali dioničar s nekoliko tisuća dionica nema nikakvog smisla, njegov dopis završio bi u košu za smeće tajnice direktora.

mitkko, smatram da je 10 milijuna u svakom slučaju nedostižno , jednostavno tehnički prekomplicirano čak i za običan ortački ugovor jer ako bi ulozi bili po 100 tisuća kuna koliko bi se ulagača trebalo udružiti .... 100 ? Neizvedivo.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:04 PM
    Quote from toluen

Ideja - evo kako bi se mogla pokazati dobra volja da se mali ne izigraju - ako im to stvarno nije cilj.

Osnovati investicijski fond - ETF (kao što su ova dva postojeća) koji se bavi dokapitalizacijama - za početak Dalekovoda. To i je smisao ETF-ova da imaju ciljana ulaganja, a dostupnost dionica. Neka se pojavi na burzi legalno i legitimno i neće biti problema oko upisa kapitala. Može se koristiti za dokape bilo kojeg društva kod kojih se pojave ovakvi problemi.

Ovih 10milja je za njih kikiriki jer će se sasvim sigurno naći dovoljno zainteresiranih da uz ovakve multiple koje se spominju u tome učestvuju.Naravno osnivanje takvog fonda mora provesti pravna osoba koja je za to ovlaštena. U tom smislu onda prolaz ovog prijedloga na skupštini više nije nikakav problem jer na taj način svi imaju pravo učestvovati onoliko koliko misle da mogu.

P.S. imajte u vidu da nemam pro znanja iz ovog područja (financije i investicije), ali mi se ovo čini logičnim i riješivim - naravno treba vidjeti što postojeći propisi i tajming o tome kažu.

Komentari :?: :?: :?:

Ja ću komentirati da mi se cini da si napisao neke bas ono, bedastoce.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 8:55 PM

A ne znam, mislim da je neke tu ponijelo malo i da zapravo umjesto da traže novu solidnu investicijsku priču, oni se pokusavaju čupati. To nije nikad dobar rezon za investiranje, pa čak i ako dokap znaci novi start za firmu.

A o ovom modelu na ho-ruk.... bez uvrede Mittko, tko bi za mjesec dana to sve dogovorio, stavio uloge u jedno društvo. Upisao osnivače.... a kasnije administrirao i vodio SPV sa dionicama i sl. I na kraju, kako bi isplaćivali suvlasnike kad bi poželjeli van. Mislim, nakon novog dokapa DLKV bas neće biti kako to kažu, investibilna dionica. Ne vjerujem da će se njome mnogo trgovati i tako.... puno je tu problema. Da se može okupiti 3-4 ili 5 investitora, ajde.... al sa hrpom malih tesko je upravljati. Tim vise jer je iz upisa ovih dana prilično jasno da oni dosta toga ne razumiju i gledaju isključivo iz perspektive vlastitog udjela.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 6:08 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from Zvjezdani

A što će njima postojeće dionice?
    I naročito po ovim cijenama.

Da skupe preko 75% jer sada toliko nemaju, osim ako se dosta njih nije već dogovorilo ili su zadnjih 2-3 dana baš sve skupili.

U TOP 10 ima cca 70%, znači još 5% fali ... a to su svi sa max. par desetak tisuća.. koji vjerovatno nemaju 10 mil. kn za novu rundu, znači gube sve.

Tako da se ne bi kladio da će im to lako proći, ako ovih ostalih 30% bude organizirano i homogeno.

OK ako ćete nas 30% izbaciti, onda glasamo protiv, pa idemo svi skupa u stečaj i to je FER opcija onda. Pa kad igraju prljavo, nek se igra prljavo.

Pa ne trebaju oni sakupiti 75% od broja izdanih dionica nego od broja prisutnih glasova na skupštini. To su dva potpuno različita broja.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 5:35 PM

toluen

Pa oni su sazvali skupštinu i iznijeli svoje prijedloge. Obzirom da vode cijeli taj postupak i da su ga planirali vjerojatno su procijenili kolika je vjerojatnost da se pojavi 21-22+% dionica od ukupno izdanih, koliko bi bilo potrebno da im odluka odnosno odluke ne prođu. A sad da li su za svaki slucaj išli “pojačavati” broj glasova, ja osobno sumnjam. Al naravno ne mogu ništa oegzaktno tvrditi. Mislim da je njihova ponuda “take it or leave it” i da nije “negotiable”. I da obzirom da nema druge validne ponude, manjinskim dioničarima ne ostaje puno vremena ni “prostora” za ucjenu ili neki drugi/drugaciji aranžman. No, ovo je samo moje osobno misljenje.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 5:11 PM
    Quote from Jure

Sada kontroliraju oko 2/3 glasova a treba im 3/4 na GS.

Kako to znaš?

Ja mislim da neće svi mirovinici sudjelovati u ovom aranžmanu.

No, cini mi se da se pogrešno interpretira kvorum. Dakle, za donošenje odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i dokapitalizaciji uz pravo prvenstva sudjelovanja (bez prethodne javne ponude) dovoljno je da glasa 75% glasova od prisutnih glasova, a ne od ukupnog broja glasova (izdanih dionica).

• IGH (Institut IGH d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 4:49 PM
    Quote from delboy

rekao sam da FI nema veze nikakve

IGH jednostavno mora rasti takva je sudbina

ova igra od 137 kn je bitna i sad polagano u nove pobjede

Pa napisao si nedavno da FI nema nikakve veze?!

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 4:07 PM
    Quote from D_artagnan

Koliko % vlasništva mora biti za da prođe po zakonu ? 75%+1?

Od prisutnih.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:44 AM
    Quote from Zvjezdani
    Quote from Flight

Kreiran dug iz ničega od 3 milijarde kuna?!

Ajde se ti još malo podsjeti jer dug je bio otprilike tolik, a iz ničega sigurno nije bio kreiran.

Na žalost, jako se dobro sjećam kako su vjerovnici uskakivali u PSN sa svojim izmišljenim i dupliranim tražbinama, a sve u cilju izmjene vlasničke strukture.
    To ti je došlo iz iste Borg skupine koja hara ZSE-om već 5 godina. Kolakušić je to prepoznao i htio zaustaviti. Pa se upleo Ustavni sud koji ga je spriječio u naumu da onemogući zloporabu PSN-a.
    Da, da. Sjećam se tih vremena. Imaš na netu sve dokumentirano.

To su gluposti. Možda je netko i proturio neko manje ili više takvih potraživanja, al da bi ga ostali vjerovnici pustili u "pot" da ih istisne, to nije istina. Samo Zabi je bilo dugovano preko pola milijarde kuna, a svim bankama debelo preko milijarde i da bi oni dopustili da ih "ekipa" istiskuje samo tako.... sumnjam. A s druge strane, gdje ste bili vi ulagatelji koji ste dopustili da vam napumpaju te navodne dugove i da vi na takvu situaciju uđete sa svojim ulozima u vlasništvo ciljem spašavanja Dalekovoda?

A pobjeglicu i vjetropira Kolakušića... neću posebno komentirat jer se i nema što komentirati. Lik je, kad je dobio uhljebničku fotelju naprasno nestao i otkačio sljedbu. Krasan čovjek i političar.

Bilo je takvih dupliranja, al u nekim drugim sustavima gdje je bila mreža povezanih društava. Jedan od poznatijih primjera je EPH....

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 25, 2021 at 9:29 AM
    Quote from Zvjezdani
    Quote from D_artagnan

Dokapitalizacija 2014. Je bila premasila sva ocekivanja...

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/28716

Tada se moglo upisati određen broj dionica u odnosu na ovo sta si imao u prvom krugu + konsolidator koji je unio 150m kn. u drugom si mogao uzeti koliko si htio. Sada toga omjera nema ni za ove koji ulazu vise od 10 mil. Kn... znaci moze jedan, bilo tko ulozit koliko zeli i sve preuzeti?

Jel se netko sjeca sa koliko je bilo spusteno na 10 kn pojedinacna dionica? Tada nije bio razvodnjavanja koliko se sjecam, a kompanija je bila u dalekooooo goroj situaciji nego sada

Upravo zbog vrlo fer napravljene dokaitalizacije 2014. g. sam i sudjelovao sa njom. I u prvom krugu (kao stari dioničar) i u drugom krugu (kada su mogli svi investirati sa koliko su htjeli). Dakle, vrlo transparentan i pošten proces. Bilo je razvodnjavanje dioničara jer se isto smanjivao temeljni kapital i kreirani su milijuni novih dionica. Ali to je sve dio nastojanja da firma krene na zdravim temeljima.
    Međutim, DLKV jest doživio pravu pljačku i to u sklopu PSN-a kada je iz ničega (!!!) kreiran dug od, ako se dobro sjećam, 3 milijarde kuna. Zato smo ostali bez onog velebnog nebodera Sky Office Tower u Frangešovoj ulici. To je takva šteta! Ali, lopinama je za oko zapala odlična nekretnina, pa su financijaši našli načina kako da ju otmu Dalokovodu. O tome je svojedobno govorio i sudac Kolakušić.

Sjećate se te zgrade?

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sky_Office_Tower

Display More

Kreiran dug iz ničega od 3 milijarde kuna?!

Ajde se ti još malo podsjeti jer dug je bio otprilike tolik, a iz ničega sigurno nije bio kreiran.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 24, 2021 at 5:32 PM
    Quote from Paulie
    Quote from toluen

Poslati mail u redakcije HTV, RTL i Nove i o ovom fenomenu će sasvim sigurno imati što istraživati i reći. Npr na Otvorenom ekipa može raspraviti sigurnost investiranja u ZSE i zašto toliki mrtvi kapital leži u bankama, a firme onda ovako "rješavaju" svoje probleme - uz ovaj primjer ima se što o tome reći javnosti - o Agrokoru se mjesecima pričalo.

Također emisije tipa Provjereno ili Potraga evidentno imaju utjecaja i na ponašanje institucija koje onda moraju svako malo prati prljave ruke i obraze. Ima načina da o ovim stvarima javnost sazna. Pa barem da se javnost senzibilizira što se tu ljudima iza leđa događa. Jer ne tiče se ovo samo dioničara - ima daleko širi kontekst.

Mislite da se za Agrokor nije slalo u redakcije ? Vjerujte svi su ušutkani od strane urednika i točno se zna koje se teme smiju obrađivati, a koje su zabranjene. Zašto je Ivana Paradžiković nedavno dobila otkaz na Novoj TV i protjerana iz Provjerenog ?

Zašto?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 24, 2021 at 2:29 PM
    Quote from Manu

Nekako imam osjećaj da bi se ovo dalo izvući kad bi se stvorila dovoljno velika medijska galama u ova četiri dana. Zna se kojim opcijama je u interesu da sve i dalje ostane u tišini a bome se zna i tko bi imao političku korist od takve medijske galame. Zašto to ne bi iskoristili?

Kojim opcijama bi odgovaralo da ne bude onako kako su PPD i ostatak ekipe zamislili?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Flight
    • May 24, 2021 at 2:24 PM

Jel se DLKV mogao kupovati na margin kod nekih brokera?

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Flight
    • May 24, 2021 at 12:16 PM

Je, tvoje precizno oko koje ništa nije vidjelo i ne zna je precizno utvrdilo koliko su izgubili.

Nema potrebe niti trkeljati i pisati napamet.

Mi ne znamo detalje tog ugovora i možemo procjenjivati, al očito je da su oni vezali brodove dugoročno, a onda ti brodovi sigurno ne voze po spot vozarinama. Odnosno kreditor ne vodi aranžman na takav način.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Flight
    • May 24, 2021 at 12:14 PM

Ma kakvi, uopće nemaju nikakvu kontrolu... bez njih bi ti inženjeri mogli samostalno.... Možda da malo rade i sa Huwei-jem?

Ericsson ostvaruje potpunu poslovnu kontrolu, kao i vlasničku. To što ne konsolidira podružnicu ne znači da je u stvarnosti ne kontrolira u potpunosti.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt