Uostalom ne morate imati posla sa HEP-om, niti ikakve ekstra troškove, ako nemate isporuke viška proizvedene električne energije u mrežu. Sa viškom struje grijete bazen recimo ili je spremate u baterije.
Posts by Marin83
-
-
Imaš doslovno dva formulara ispunit i poslat.https://www.hep.hr/ods/pristup-mr…vodjaci-185/185
to imas elektranu pa pricas iz vlastitog iskustva ili vjerujes svemu sta procitas na netu, pogotovo ovima iz HEPa 🤣🤣🤣
Meni se cini da svaki HEP iz svake zupanije vodi neku svoju spiku i svoja pravila, prikljucka, snage, snage po fazi….
Misli da je danas definitivno isplativije uložit u dobru toplinsku izloaciju vanjskih zidova, krovišta, dobru vanjsku bravariju(pogotovo u područjima gdje dere bura), te da su tu uštede na toplinskoj energiji za grijanje i hlađenje nemjerljivo veće, potom da ne govorim o estetskom momentu, te drastičnom porastu ugode života u takvoj kući...
Nadalje ako su vam računi za struju veliki i dalje se više isplati uložiti u kvalitetne inverterske klime max energetskog razreda, te sljedeći veliki potrošač,a to je el. bojler, gdje stavite bojler sa toplinskom pumpom i smanjite si potrošnju drastično, pogotovo ako vas im dosta doma.
Po meni još nije vrijeme za solare, tek možda kada si nabavite E-automobil, sadašnji solari su nekvalitetni, kineska hiperprodukcija, sa puno grešaka u proizvodnji, uz to današnji solari su energetski neefikasni, treba to ići barem do 30%.
Također nemojte zaboraviti redoviti prati solarne panele, pogotovo nakon što nas zapljusne pijesak iz Afrike. Recimo Kinezi u solarnim parkovima u Ujugristanu, iste peru svaka 3 mjeseca.
-
Imamo rast BDP u 2Q i 3Q 2021 od 15%,a pos svemu sudeći i 4Q će biti barem cca 10%..nije da crobex nema oslonac u ekonomiji.
-
Mislio sam baš ovaj model i konfiguraciju uzeti...https://izaberiiodvezi.renault.hr/Vozila/Renault…-100-LPG/45206/
-
A što ću s kešom, nemam pojma. Mozda da kupim novi auto, vidim da im cijene rastu, možda zaradim na preprodaji. 😁
Znaš da i ja misli kupit si novo auto nešto do 150k kuna...al ne mislim odmah sve iskeširat, već ove ponude u tri godine po tri rate, 1/3 odma, 1/3 za godinu, 1/3 za dvi godinu....sa tim da bi inicijalnu ratu pokrio prodajom starog auta....ostatak novaca bi vrtio još godinu,odnosno dvi i možebitno još štagod zaradio, prije nego ga dam za auto...
-
Inače, za okrenuti ovaj trend, stanovništvo u reproduktivnoj fazi bi trebalo stvoriti po paru, minimalno četvero djece, po mogućnosti i više,
Problem je isključivo ideološke prirode, a za preokrenuti trend treba min 3, a optimalno 4 djece i da se to održi barem sljedećih 20 godina. Pošto bi trebalo razmontirati cijelo društvo i ponovno ga sastaviti na totalno drugačijim zasadama, od toga nema ništa.
I još jedan veliki, veliki problem su zelene politike koje na depopulaciju gledaju kao nešto pozitivno(primjer Tomšević i ukidanje naknada majkma odgojiteljicama), tako da ne da neće ništa poduzimati da promjene navike, već će poticati još više neimanje djece.
-
Kolega Sonda primjer nesretne PTKM sa početka godine, da nisam radio korekcije u portfelju, nego holdao bio bi sagorija tu...prvi put sam dio prodao na 60 kn, drugi dio na 57kn, treći dio na 50,50kn, te zadnja prodaja je bila na 47,5kn.. I na toj zadnjoj prodaji mi je kolega Moller vikao da šta sam prodavao, da će to još ići gore, Turci, ovo ,ono...
Evo oni koji su holdali i čekali Godota, sada prodaju po 32kn.
-
to je sigurno tako, jer ja koristim takve naloge i znam sigurno da je tako, probati ću vam u ponedjeljak demonstrirati na nekoj dionici, ajte ća u birtiju a ne razbijati glavu s ozbiljnim stvarima petkom uveče naveče
Uzalud kolega vabite tu ekipu u birtiju kada su to asocijalni tipovi koji cijeli dan bulje u Zse i nadaju se uspjeti. Jedan dan kada se otrijezne skužit će da su prošle godine , pao libido i mogućnosti da se negdje drugdje ostvare, a bogatstvo je nedosanjani san.
Ja mislim kolega da je ovo kod vas klasična projekcija.
-
Što hoću reći? Teško je na našoj burzi imati neku strategiju. Treba pratit situaciju, bit u tijeku, i možda ispadne kakav plusić na kraju godine.
I zabavno je kad se nešto događa, makar na tjednoj bazi...uostalo nije ovo burza u kojoj možeš uložiš, čekat par godina i znati da ćeš lipo zaraditi, ovde ako na vrime ne reagiraš heba si žutoga.
-
Kolega Marin, čitajući ovaj vaš post nekako sam stekao dojam da ste trenutno dezorjentirani u upravljanju svojim portfeljem. Investiranje doživljavate kao izvor doze adrenalina koji Vam je potreban, a to vodi samo jednome.......gubitku i samo gubitku u konačnici.
Nemojte zamjeriti, ali samo primjećujem.
lp
Bold ste kolega u pravu...prošlu godinu sam izabarao 6 dionica, holdao sam ih cijelu godinu, nije baš dobra strategija, osim ako ne ubodete onu jednu dionica koja odradi bogovski rast. I naravno da sam portfelj nakon godinu dana malo protresao, nisam nijednu od tih 6 dionica likvidrao, sve su i dalje tu, samo sam malo omjere promjenija.
Recimo prodao sam bio pred kraj prošle godine 1/3 Adrisa, te sa kupio sa njim uglavnom VLEN, također sam pred kraj godine prodao nešto sitno JDRN i kupio LPLH je sam smatrao da je prilika pri toj cijeni...
Ove sam godine prodao pola JDRN i šestinu ADRS2 i čekam ih obe na niže...
Definitivno se treba prilagodavat trendovima, FI-a, a sitaucija se promjeni iz temelja u mjesec dana, a komoli u godini dana.
-
Ja sam nešto HPB-a prodao na +830kn, jučer i danas sve vratio nazad sa prosjekom od mislim oko 803kn.Tako da mi je sada HPB oko 31% portfelja, kad prođe 850kn prodam opet jedan dio...
Da sam barem ovako kao na HPB radio i na TPNG-u cijelu prošli godinu, ali barem sam uspio bio prodati petinu TPNG kad je bio poletio u 8 mjesecu do 48kn..tu sam se riješio pola kupovina kupovanih na 45 i na više, mislim da sam bio utopi na nekih 47kn. Kasnije sam to vratio nazad na cca 42,50kn, te sam se nakupova još po 38 i 39kn,kad je bila TNPG zaronila u 11 ili 12mjesecu,više se ni ne sičam...ukratko sada mi je prosjek 41,83kn, i ako zaroni ispod 40kn, opet dokupim.
Prije par dana sam se zadnji momenat riješio pola JDRN, po 14 i 14,10kn(prosjek mi je 13,48kn), sada čekam da to vratim na niže. Također sam se jučer riješio dio ADRS2 po 434kn(prosjek mi je 414kn). Sa VLEN-om sam prezadovoljan prosjek mi je oko 8,60kn, znači tu sam u plusu od cca 30% od NG.
Još jedna po meni dobra kupnja mi je LPLH kojeg sam danima kupio pomalo po 127kn. Jedini zajeb mi je HTPK sa prosjekom od nekih 47,80kn, ali tu imam svega 300tinjak dionica,pa me nije briga neka stoji do lita, ako ga ne povuku prije sa burze hehe.
Kako bilo aktivno upravljanje porfeljom i barem jedno kvartalno preslagivanje portfelja je pod obavezno.
-
Kolega Moller mi tvrdi da kada traje aukcija da se skriveni nalozi pojave u punom iznosu...
Mislim da te malo zeza
Da, kod njega nikad ne znaš kad je ironičan, a kad ozbiljan...ali ovaj put mi je djelova ozbiljan...
-
Ako i Istarska i Primorsko-goranska imaju pad stanovništva onda...neznan.
Te dvije županije imaju najmanji fertilitet u državi, svega 1,27
-
Pred kraj trgovanja postavljen je bio nalog 10tis kom na 11kn.
Kolega Moller mi tvrdi da kada traje aukcija da se skriveni nalozi pojave u punom iznosu...
-
-
Ovo na HPB veliki igrači su se povukli sa bida, te čekaju da se skakači naslažu po asku što niže, pa ih pometu u sat vrimena.
-
Zna veliki Pavao kak delistirat dionicu sa burze..malo elegantnije od Pevexa, sad ćemo vidjet da li će biti toliko plodonosno
u ovome slučaju mislim da su se vlasnici spremni žrtvovati za male dioničare i otkupiti im dionice, kako bi turcima predali jeftinije, da se ne moraju oni dalje natezati s malima, a to ovima što su kupili po 10 nije skupo, ako dobiju 20, to je x2, zaradili su pored toga već na plinu, država se rješava problema, a ni biznis baš ne cvjeta u posljednje vrijeme, nešto slično su se Zaba i Ht žrtvovali za male na Opte, to je sada taj novi model
Država od 2017 subvencionira Petrokemiju sa PDV od 13%, odnosno prodaju umjetnih gnjojiva.
-
E moj Marine, ispuni ti 2 formulara pa ćeš vidjeti kad ćeš dobiti elektranu i koliko ćeš je platiti, koliko projekata ti treba i koliku ulaznu snagu prije ugradnje moraš platiti HEPu.
Moja zakupljena snaga je 10KW, koliko sam shvatio ako instaliraš elektranu do 10 KW(kolika ti je zakupljena snaga) ne trebaš platiti ništa...
-
Nekog ekipa jel ste primjetili jedan obrazac na turistima na skoro do jednom asku turista jedan veliki nalog da ne bi slučajno dionica otišla gore, pa ajmo redom:
-HTPK 687 dionica na 54 kune
-HIMR 701 dionica na 850 kn
-ARNT 5214 dionica na 320 kn
-SLRS 690 dionica na 590 kn
-VIS 9500 dionica na 8-8,10kn
-MAIS 1030 dionica na 308 kn
-HHLD 20000 dionica na 3,98 kn
-JDRN 18827 dionica na 14,30 kn
-ADRS2 2115 dionica na 435kn
hahaha
-
Prodao nešto sitno ADRS2 po 434kn, dokupio HPB po 815 kn
Opet i danas dokupija HPB po 800 i 790 kn...dosta je više biti strašljivac pa propuštat gotovo siguran rast. Ajmo HPB-ovci da vam čujemo tko je dokupija?!