Marine, koristis li TA ili igras na iskustvo i osjećaj?
Po osjećaju i iskustvu na dotičnoj dionici.
Marine, koristis li TA ili igras na iskustvo i osjećaj?
Po osjećaju i iskustvu na dotičnoj dionici.
I da je bio pijan opet bi išlo sa vaše police.. ali mu ne bi platili svu štetu ako je pijan a vi bi vjerojatno dobili kaznu 1000 kn za izazivanje prometne nezgode..
Da je bio pod gasom, em mi dobio kaznu za vožnju u pijanom stanju, em bi bio sukrivac za izazivanje prometne nesreće, te bi i on dobio kaznu za izazivanje prometne, em mu moje osiguranje ne bi platilo ni lipe, jer je vozio pod utjecajem alkohola.
EDIT: Bolje da je zvao panduriju, pošto bi JA imao vremena za razmislit dok dođe policija, dobio bi jedno veliko ništa od mene. Sredio bi ga kao panta pitu ispred njih, em bi im rekao da je lik pijan, em bi ima rekao da me se je uvatija i da mi tražu lovu i govori da sam ga udrija, a pošto na mom autu nema ama baš nikavih tragova, a on je pijan meni bi virovali,a on bi puva u dreger.:)
Brine me jedino... uh, koja teška riječ u ovom kontekstu... 😅.... dakle, nisam još odlučio na kojoj razini da iziđem iz pozicija. Jel da računam fundamente? Ili TA? Ili da kažem - ovđe želim 100% zarade, ovđe 200%.. i tako redom. Ako može neki hint.
Normalno da uzmeš u obzir fundamente svake dionice CROBEX-a, te onda usporediš njihove trž. cijene . Ako ti dionice puno odskaču od prosjeka ići van, makar dio. Također uzeti u obzir posebnosti određenog sektora i utjecaj mirovinaca na cijenu koja će dionica ostvariti, te volatilnost same dionice.
Vidiš meni je taj vrh cijene dionice poprilično lako osjetiti, te nešto manje dno...ono što mi je teško ide pogoditi kad će dionica krenuti rasti, za dan, tjedan, mjesec, jer poneke anomalije na ZSE traju mjesecima, pa čak godinama.
Ali više ne razbijam glavu, samo čekam korekcije TK svaka 2-4 mjeseca, to je gotovo nobrainer.
A što se tiče dividenduša, bolje ih je lovit poslin ex divdenda dana na niže od x2(na nekima i x3) od iznosa divke, nego lovit samu divku(koju odmah i oprezuju).
Pa kad smo se probahatili, svi tu skupa na forumu, eto kako je malo. Velika većina nas upravlja 6-znamenkastim portfeljem, iako je raspon tu širok, al nebitno. I što je onda na taj iznos par stotina kuna. Provizija za jedan jači nalog...
Malo sad karikiram, al skoro pa je tako. Gledam po sebi...
Već kolega, kažeš da je to vrijeme za ispunit 2 naloga? Neko sa strane bi to tako i mogao doživjeti. A oni pusti sati, dani i tjedni skupljanja iskustva i proučavanja kretanja cijene samo jedne dionice da bi uopće mogao zadati ta 2 naloga... to se ne računa? Kolegaaaa.... još će ispast da je lakše zaradit kruh preko burze od motike. A nije tako, teška je ovo rabota. 😁
Brzo ćemo svi biti na 5 znamenkastom portfelju
Jeste ako gledate cijeli portfelj, onda je to ništa...ali obično takvi trejdovi idu sa iznosom 10 k do 70 k kuna i odradim ih 20-30 na mjesec. Inače što je milijun kuna kapitala...100k kuna u jedno dionicu, drugoj 200k kuna, trećoj 150k kn, treba ostavit barem 200k kuna keša i eto nas u 5 dionica na milijun kuna portfelja.
Inače trejdom se na ZSE teško bavit ako nemaš barem 50000 eura kapitala. Jer možeš zapet u dionici i po mjesec dana.
EDIT: A to za praćenje cijena dionice, njenog ponašanja i skupljanje informacija općenito, forum pomaže masu, uostalom meni je ovo strašno zabavno, osim kada stres krene udarat zbog crvenila (iako sam tada najproduktivniji). To praćenje gledam kao hobi od kojeg imam koristi, ostale hobije od kojih nisam imao koristi, a povezane su sa netom, sam prestao raditi , tako da mi je ovo win-win situacija.
Recimo meni je osobno fetiš pratit gledalicu trgovanja na ZSE, iščekivat što će se sljedeće protrgovat i po kojoj cijeni, uz to imaš forum na kojem pišu ljudi koje iste stvari zanimaju i gdje možeš komentirat dnevna događanja
grrrrr sad me jedan na cesti skratija za 500kn...ništa stojimo mi na semaforu, krene on, krenem ja iza njega i lik odjednom zakoči i bubnem ga skroz lagao u guzicu, ali bublo je bilo, onako bilo je zvučno...i sad lik traži 1000kn da mu dam da ne zove panduriju; da može piturat sebi branik( mrvu mu bila boja nacikla, tko zna jel mu to od mene). Kako je bilo bublo mislija sam, da sam si probija kiler 100%, kad ne da nisam probija kiler, nego sam proša bez ogrebotine.
I sad ja njemu imam samo 500kn u takujinu ( a imam 4000 kuna keša) i mislim se kako izvadit lovu ,a da ne vidi na imam dosta keša, ovaj sad krene sa pričom da odem na bankomat pa da mu dignem ostatk love( a ja u sebi kako da ne), kažem mu evo ti 500kn ili zovi panduriju. Ovaj uzem i ode odma.
Nisam ni sijao opet u auto, odma mi prođe kroz glavu, treba sam mu da 100kn za piće i reć mu moli boga da ne zovem ja panduriju, jer sam 99% siguran da je lik bio pijan. Nije danas moj dan.
Investicijski rejting kod svih RA + uvodenje eura + niske valuacije hr firmi=strani fondovi kupuju HR dijonice
Vas novac(prinos) = vasa stvar
Pazite na svoje hartije ili ih bar ne poklanjajte za kikiriki.🤯
2Q je prakticno gotov, neke cash masine(hartije) se i jucer doslovno poklanjaju,kuda ce suza nego na oko? 💧👁️😢
Kolegice ulazak u OECD je važniji za investicijske fondove da bi ulagali u dionice dotične zemlje. Recimo naši otvoreni investicijski fondovi ( većina ne svi) u prospektu im stoji da ulažu isključivo u OECD zemlje, a sam euro eliminira valutni rizik, iako on realno ni ne postoji.
Možda kupnju obveznica i njihov rast, jer će iste postati investicijska kategorija. Što je opet dobro za bilancu banaka, a onda i za njihove dioničare. Mirovinci bi također trebali profitirati.
Kad se napiše, znam da to zvuči malo, 500 ili 700 ili 1000 kn... al kad dođe vrijeme za obračun PKD koji radim ručno, toga se nakupi i bude ti jako drago zbog i najmanje zarade.
Ma kako je malo, 90% ljudi mora radit za tu lovu 8-24 radna sata. A ovde ti treba vrijeme za ispunit dva naloga, te jednim okom pratiš martket, a drugim gledaš youtube ili tv. A najslađi su mi oni trejdovi, kad odem u trgovinu i napunim puna kolica, pa bacim pogled na mob i vidim prošao nalog i pokrio cijelu kupovinu, nabacim smješak i nastavim gurat kolica.
I tek tada sam počeo shvaćat i cijenit onu: "ne radi za novac, već neka novac radi za tebe". Ovo mi je skroz prominilo mindeset.
.... Ove godine imam novi pristup. Teško odoljevam trejdu, ali svaki put kad dođe vrijeme za obračun tog poreza, škicnem kako su se kretale cijene unazad godinu dana. I ne na svim dionicama, al na nekima sam propustio ogroman rast jer sam ih prodao. Zato sam izabrao taktiku - hold. Taktika je možda dobra, al godina za to izgleda nije.
2020 je je bila za hold( od ožuljka te godine),što god da su ubo pogodija si, 2021 ne znam meni osobno nije, bio izabrao 5 dionica za hold, samo je jedna ostvarila znatne dobitke, a bilo je i puno jakih korekcija dionica te godine. Po meni 2022 je definitivno za trejd s obzirom na dva velika dipa ove godine.
A što se tiče ATPL ona defintivno nije za držanje(ili barem moraš radit korekcije,kupit ili prodat dio) 2020 smo imali tamo dva jaka pada, jedan -60%, drugi -40%, 2021 opet jaki pad od -40% i sad 2022 opet pad od skoro -20%.
Prekrasan i očekivani oporavak na ZSE danas. jučer i danas rast portfelja +2.5%.
Onaj tko ima milijunske iznose ulaze valjda u dividendne dionice i zivi od dividende.
Ako ima 70-80 godina, onda je to ok. Lako ćemo mi za te investitore u trećoj dobi, ali da ljudi od 30-40 godina rezoniraju kao penzoneri, a imaju još pola života pred sobom, uz to financijski ne stoje bajno, a nigdje volje ni želje da grizu za sebe. E to nikad neću shvatiti.
Da, a sto ako ne ode na 460, vec ode na 508? Hocete kupovati skuplje prodano po 490 kuna?
Da završimo ovu priču, što ste vi dobili svojim pristupom, prošetali između 415 i 570kn i u međuvremenu pogubili 2/3 nekapitaliziranog prinosa. Dobra taktika.
Koliko si ti puta kupio/prodao od 9-10 do 15-16kn? I sto si sa tim dobio? Samo brokerima dajes proviziju.
od 9-16kn sam imao cili vrime isti broj dionica, trejdalo se desetak puta po 1000 dionica svaki put, ako se moglo nategnit 100 eura do 1000kn dobitka trejdom. Ukratko ako se pružila prilika iskoristija bi je, bilo je dosta crvenih dana, a dionica je bila sigurica. Mene ta FIFO metoda ne brka, ako sam jučer kupio 1000 dionica(a imam ih ukupno recimo 10000), sutra cijena poraste po dionici za 1kn, meni to dosta i ja prodajem 1000 dionica. Znam da nisu iste dionice, ali u mojoj glavi jesu.
A i zabavno je, probajte!
Stvarno nemam nista protiv vas. Samo vi zaradjujte.
Samo kako zaraditi kupnjom na 520 kuna i prodajom na 490 kuna?
Najobičnije zbrajanje i oduzimanje. Zaboravili ste ono prodat na 490, a kupit opet x2 na 460kn. Sutra mogu npr. prodat po 490kn i izaći sa 1.5k kuna u plusu. Da sam ostavio kako je, i sutra prodao po 490kn, bio bi -7k kuna u gubitku. Dakle sebi sam stvrio lagodniju poziciju i eliminirao cijeli gubitak, ako ne vidite matematički razliku, onda nema smisla daljni razgovor.
Uostalom FIFO metodu trebate zaboraviti u parcijalnim transakcijama, jer vas samo koči da zatvorite poziciju sa gubitkom, pa napravite još veći gubitak i na kraju prodate ili postanete bag holder.
Ne, uopce nisam mislila na vas.
Logika mi govori da su kupci na 520 kuna prodavaci na 490 kuna.
I tko je god to napravio profitirao je tada. Jer se vidilo iz avion što se je kuvalo nekoliko dana u komadu. Po meni je bolje i da napravim grešku u koracima , nego da njemo promatram pad u ambis. I po meni osobno važnije je pazit da ne izgubim, nego da što više zaradiš.
ali dali bi ta strategija funkcionirala da upravljate s recimo 20mil kn? Kako bi onda recimo na KODT izbjegli gubitak od 3%?
Ahhhh da mi je takvih problema:) Ne vidim smisao ubacivanje sve u jednu dionicu na ovim milijunskim iznosima i molit boga da se pojavi jedan kupac koji će vam jednog dana otkupiti sve po ok cijeni. Osim, ako ne želite masakrirati cijenu dionice i pogubiti 10-30% iznosa u procesu izlaska iz dionice.
+ADRS po 432kn
KODT/KODT2 sila dividenda na Erste
ma šišala je ona svojedobno sve redom na kratke frizure,
Pošišana je kolegica na Lencu i to na nulu, otpustila je 50k dionica Lenaca po 9kn. Zamisli pogubila pola milijuna kuna na toj strateškoj prodaji, još zna da sam joj i ja uzeo barem 10k dionica što je prodala. Treba ovo prožvakat!
Nemam puno.....nekih 130k kuna.
sada je meni jasno zašto Vas Ivana best najbolja ulagačica s drugog foruma zove Mali Marinko
Ma ko nju šiša. Čovjek me pitao koliko imam u ATPL.
EDIT: Sada će ona pratit što pišem, pa će pola izvrnit, uvećat/umanjit ovisno kako joj paše, pa će cijelo popodne pisati referat o meni i objavit ga na Poslovnom. Klasika.
Marine o koliko komada govorimo ako se smije znati...😉
Nemam puno.....nekih 130k kuna.
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/44282
Novi poslovi - 85,9 milijuna EUR u narednih 9 godina sa Stellantisom
eto prilike za dugoročne, ne vidim baš da se otimaju sukladno hvalospjevima kakve se može pročitati, ali firmi sva sreća i uspjeh, trebati će im u ova čupava vremena
Ovo vam je kolega 70 milijuna kuna prihoda godišnje...