Jel ima netko knjigu, tko je prodao toliku kolicinu?
Malo ih ima toliku kolicinu, po zadnjoj knjizi njih cca 20tak, znaci od 10-20 pozicije… ERSTE?
Jel ima netko knjigu, tko je prodao toliku kolicinu?
Malo ih ima toliku kolicinu, po zadnjoj knjizi njih cca 20tak, znaci od 10-20 pozicije… ERSTE?
To bi bilo najbolje da rijese preko ZSE i platformi, brokera za dionice.. da mozes rezervirati, kupiti…
Moj broker još nije omogućio kupnju ni narodne obveznice, niti nove obveznice ZGH-a...lino mi je zvat ih radi drugih...ali sramota je...
Kako nije? Pa izlistano ti ja na ZSE kao i dionice, mozes kupit, prodat….
Ne vjerujem da je to do brokera.
To bi bilo najbolje da rijese preko ZSE i platformi, brokera za dionice.. da mozes rezervirati, kupiti…
Toliki rast zaposlenih uz svu digitalizaciju i automatsku obradu podataka…. Pa sta rade svi, kopaju nos, kuhaju kave??
A da sto bi zarađivali vise od vinjeta kad se moze placati po pređenom km i uz to u globalu manje zaraditi 😏
Da bas to gledao, pa vidim da je neka druga kombinacija bila…
Na mirovinsko i zdravstveno nije ok, tamo ode previse puno para koje nikad neces vidjet.
Puno bolje bi prosli svi kada bi te pare stavljali u neki ETF, svi bi bili miljunasi na kraju.
Takodjer znam puno ljudi, a i ja isto koji moraju obavljat preglede kod privatnika jer kod javnog cekas po godinu dvije dana.
Tak da mi je jos gore jer placam nesto sto ne koristim, i jos placam dodatno.
A istina, sa ovakvim zdravstvenim i listama cekanja svako uplacivanje u sustav je blesavo, mozda bolje da se komplet urusi, pa bi se napravilo novo iz temelja, jer ovolike liste cekanja su van svake pameti…
Bome hebeno kad ti vidiš koliko toga što zaradiš ode u bunar bez dna.
Ono OK zdravstveno i mirovinsko, al poslje na porez ti ode četvrtina ili trećina... a onda kad bio što kupiš ode još četvrtina..
Baš da se zapitaš dali se i isplati radit il bolje se zahebavat ...
Država sve više prikuplja općenito poreza, al ni malo priče o smanjenju poreznog opterećenja, nego kao sad će oni vidjeti tko je neopravdano podizao cijene ,
Sta te svrbi keš 😅, a ja se cudim kako neke pozicije jos nisu narasle 🤣🤣, al bude i korekcija i rasta 😉
Display MoreDisplay MorePokušajmo još malo sa povijesnim usporedbama.
Kako radi objektivizacije i bihevioralnih principa usporediti odstupanja?
Recimo na kraju 2015 godine i kroz Q1 2016 godine cijena 10 gidušnjeg panamaxa recimo kinesko brodogradilište bila je cca 8,5 mil$, a za usporedbu na kraju 2022 godine takvog uvjetno rečeno sličnog broda iste starosti bila je cca 17 mil$.
Ajmo reći da je to porast vriednost cca 100%.
E sada kada bi se tako računavši pokušali referirati na povijesno najnižu vrijednost dionice AP od 97 kn bilo bi zanimljivo kuda bi nas u pokušaju računanja equity i valuacije P/NAV to odvelo.
Konkretno, da li je tadaßnja cijena od 97 kn bila značajno povoljnija nego danas ili......???, naravno sve u kontekstu okvirnog izračuna.
👍❤️
Da isčekivanje ne bude predugo ajmo još nalo rasčlaniti elemente.
Kada otprilike pokušamo izraćunati tadaßnji NAV kako brodarstva tako i konsolidirano ispada da se tada dionica tržila na cca multipli P/NAV 1,65, a trenutaćno se trži na cca 0,55 naravno sve konsolidirano.
E sada što stoji iza tih jednostavnih brojeva?
Znači ako gledate Equity kompanije ispada da je on danas cca X 11 rast od 1000% u odnosu na Q1 2016 godine.
Što je sve iniciralo i uzrokovalo taj rast, posljedićno je vezano za niz elemenata i postupanja unazad 7 godina.
Jeli taj rast zadovoljavajući, dovoljan, nedostatan, nezadovoljavajući ostaje na ocjenu svim dioničarima, ali činjenično je da gledajući unatrag CAGR kroz Equity iznosi cca 32,5% godišnje.
Naravno uvijek se može bolje 👍
E da, a kad se sjetim te 2016. kad nitko nije htio po 100-130 dosta dugo pa sam uzimao i gledao jesam li lud??
Iako u tih 6-7 godina, zarada od x3-4 mi je sasvim OK, tako da i sa sadašnjom cijenom bi se zadovodljio isto za sljedećih 6-7 godina sa x 3-4
Ma ovo je jedna od 10 pozicija gdje sam bas miran neko vrijeme na ovim cijenama i cekam pobrati $$$$$, a nek prica ekipa sta zeli. Jeste da sam ocekivao vise razine trenutno, al nema veze
Znaci kad pocnete trositi taj kes ima da letimo 😅 🫣💪 ili su to mrvice 🤔
Genijalno 🔝top menađment 👏
Nek napise od koga su kupljeni slotovi za gradnju i po kojem diskontu, ipak zna 1.000g vise 🤔
Pa to je sve od Palumba, samo nisu bili spojili prije…
Dakle za cca 1 mil. Vozila preko vikenda zaradili malo vise od 6 mil. €… 🤔🙃
Slovenci za isti broj vozila x16 eura naplate naplate bar 16mil. € ako su sve osobna vozila, ako nema kampera, kombija, prikolica, jaoooooo 🤣🤣🤣🤣
Hebate pa nama je super u drzavi tko sve donosi odluke, al kako se kaze, kakav narod takva vlast 💪
I uz ovakav bahatluk i dalje ce ekipa glasat isto 🤟👌
Blago tebi onda 😅
A od kuda ti to da su preplaceni brodovi 🤣🤣🤣
jer znam o brodarstvu koliko ti neces znaat jos 1000 godina
Blago tebi onda 😅
Display MoreAjmo redom.
1. Shogun, malo pogledaj koliko su otkupili vlastitih dionica i koliko jos planiraju (20% Mcapa - nije bas malo). Nemoj pausalno, to ne volim
2. Misliti da je ATPL vrijednija jer ce uskoro imati dva broda vise, a koji su kupljeni na vrhuncu ciklusa je super ideja. Umjesto da vrijede manje jer su brodovi preplaceni, po vama je to odlicno? Zamisli da kupis kucu. Platis je 2 mil eura. Nakon godinu trziste padne i kuca vrijedi milijun. Sta bi ti rekao, da sam kreten koji je pogubio milijun ili kako imam super kucu od milijun eura?
3.Status, ne mozes sad racunat novogradnju i onda usporedivat starost. Ja pisem zadnjih godina i do sad.
4. Shogun- nisu je oni pustili da padne u bescjenje - negdje je trziste efikasno, negdje postoji ekipa koja je procitala jedan izvjestaj u zivotu
Svi znate da ne pisem vise i nemojte me povlacit za jezik i to je to. Ako mislite da je ATPL jeftina, samo naprijed. Prode li dokapitalizacija bit ce jos jeftinija. Zelim vam srecu ekipo
A od kuda ti to da su preplaceni brodovi 🤣🤣🤣
Ma to HDZ pusta mozemo da pricaju, da ih građani prekrize i ne glasaju za njih 😅😅, ali svi zajedno ti “strucnjaci” vjerovatno nemaju puno dana radnog staza u realnom sektoru.
Oni su navikli na sigurnu placu iz proracuna i uhljebistana, pa zato laprdaju svasta 😒
A ekipa je spremna prodati nešto po ovoj cijeni i to je to .
Eto poklopi mi nalog na 47, a ja mislio dokap dal će mi proć po manje od 60 u onom rasponu 53-60, što su najavljivali