1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. D_artagnan

Posts by D_artagnan

• Ulaganje u solarne elektrane

• D_artagnan
    • September 22, 2023 at 9:34 AM
    Quote from barbosa 2.0

HEP ti daje el.ener.suglasnost, spajanje vrši ovlašteni monter upisan u registar pri min. građ. a dvosmjerno brojilo ugrađuje hepov tehničar.

da, ja sam energetičar a tkođer i elektroničar

a što se tiće spajanja uređaja, malo prođi google, ima svega...

https://www.google.com/search?sca_esv…0&bih=931&dpr=1

Aj budem malo preko vikenda bacio oko, ali ne na SPAJANJE SOLARNOG PRETVARAČA neko konkretno OFF Grid invertera,

Znam za HEP suglasnosti i sve oko projekta, instalacije, zato sam i pitao. Imam solarni sustav, pa sam o tome i pričao sa HEPom. Iako svaka ispostava svoju priču fura.

Jedino mi ima smisla da se HEP spaja direkt na Inverter i da je on onda taj koji regulira dali se uzima iz HEPa ili tjera iz baterija.

Koji konkretno inverter imaš, ili misliš na njega da upravo to radi?

Sve mi se čini da takav inverter i baterije poprilično diže cijenu sustava da se ne isplati zahebavati :/

• D_artagnan
    • September 22, 2023 at 8:11 AM

Cisto me zanima tehnicki kako je rjeseno, ja sam elektotehnicar.

Nisi odgovorio jel to hep odobrava i dali si ti elektricar?

Moze neki link na to kako radi, ne sa mi pisemo sta i kako. Konkretno uređaj.

Ovo paralelno?, serijski? 🤔, sa cime? ajde bas bi volio procitati dokumentaciju sluzbenu 😎 da naucim nesto novo

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 9:28 PM

Električar si? Elektroničar?

Kuzim ja sta ti pises, ali pitam kako je to tehnicki izvedeno da je mreza pod naponom i da HEP moze radit na odrzavanju, jel to od njih odobremo,

Dali onda i od HEPa struja ide preko invertera da on fizicki iskopca HEP a ugura sa baterije u kucu,stan..

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 8:03 PM

Stvarno svakakva mašta ekipi radi :D :D :D :D :D

I u najboljoj kombinaciji da su oni uzeli svih 42k komada od Lonze, mogu kupit u prvom krugu još 20-30k sa još nekim dodatnim računom. Ako baš nitko ne sudjeluje u dokapu, taj broj može rasti, al da dostignu nešto za istiskivanje :D :D :D :D ,

Šta bi onda rekli za VLEN, gdje glavni drži 82% pa nije pohlepno gov.o, da bi druge izgurao. To valjda pada samo našim na pamet kako drugo zahebat, a ne radit da svi imaju koristi.

Al sa druge strane, postojeće novogradnje su rekli da ne planiraju sa dokapom financirati, realno već je poprilično i plaćeno prošle i ove godine kad je bila puna blagajna.

I da tankerska uđe u suvlasništvo to može biti i win-win situacija, ekipa zna raditi sa tankerima koje ATPL fale, pa možda sa dokapom uzmu neke tankere da diverzificiraju posao i svi na dobitku 8)

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 7:52 PM

Hhm, to znači imaš 220V ili 380V na brojilu, ali struja je ide natrag u mrežu ??

Šta kaže HEP na to? dozvoljava? čisto sumljam da može ?(

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 5:03 PM

Neznam kolik9 je isplativa prica sa baterijama i da platis mrezarinu… treba brutalno puno kwh povuci iz mreze da bi bateriju isplatio, a kda je isplatis vec je gotova… po meni te nema smisla osim tamo gdje nema druge solucije, tj. Mreze..

Btw, kako se uklapa sistem sa baterijom u mrezu? Recimo nestane struje jer su iskopcali sve buduci da rade na mrezi? Kako onda sprecit sistem da radi i vrati u mrezu?

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 11:31 AM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from D_artagnan

A što će vam baterija ako imate već priključak struje?

matematika, ako su mrežarina i struja skupe, isplati se i pohrana... niti ovaj sustav gdje mrežu besplatno koristiš kao bateriju neće trajati još dugo, sada sve što isporučiš u mj. dana možeš besplatno i povući kao iz baterije a u novom zakonu koji dolazi do kraja 2025. to će biti ukinuto i naplačivati će se mrežarina na svu struju koji povučeš iz mreže...

*discover, znaš da ih kod puštanja u pogon moraš iznivelirati u 0,01v i da pretvarač sa bms-om bude povezan utp kablom radi kontrole baterije ...imao sam velikih problema u takvim sustavima kada sam spajao originalne baterije jer su svaka imale svoj bms ali kod tebe je nešto drugačije jer tebi sve idu na jedan bms ali svakako imati pretvarač sa kontrolerom za litijku i onda je to ok.

Tko zna šta i kako će bit 2025. dal će ukinuti ili neće,

Može link na taj novi prijedlog zakona ili to onako rekla/kazala?

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 10:17 AM

A što će vam baterija ako imate već priključak struje?

Quote from etoimene
    Quote from barbosa 2.0

, u DE prosječan stan ima 250eur struje .

Pa što rade s tom strujom?!?!?!

Meni je ispod 20 EUR mjesečno. LED žarulje, indukcijsko kuhalo, frižider i ostali kućanski aparati klasika.
    10x je skuplja struja u D?

Bojler koristiš, živiš u kući? Koliko te grijanje dođe godišnje ?

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 9:56 AM

Pa nije koliko vidim samo je izašao službeno prospekt, datum i rokove će objaviti kad se odluče to provesti.

Prije +/- 15 godina cijene su letjele na sam spomen dokapitalizacije i širenje firme i poslovanja samo tako.

Ali sad su neka vremena gdje ono što je normalno, više nije normalno ^^ . Iako bolje ovako, ja mislio divku vratit u dokapitalizaciji, a ono to uspio i ispod 50e 8) , cca 10e manje od nekakvog prosjeka dokapitalizacije...

• D_artagnan
    • September 21, 2023 at 8:39 AM

Fascinantno kako su nesposobni. Sad kad cijene solarnih sistema odu 50% gore 🤣🤣🤣

Koji su inace razlozi davanja nekih poticaja?? Logicno je ako nesto je specificno, tesko samoodrzivo, neisplativo…. Ali ovo??? Pa hebate bes poticaja imas siguran povrat 13-16% sljedecih 20-25 godina i bez da ti poskupi struja, da ne govorim ako danas sutra kupis elektricni auto da se to jos poveca jer nemas troska goriva…

Bas su izgubili kompas posteno, znanja nisu ni imali…. 😏

• DRY BULK

• D_artagnan
    • September 17, 2023 at 9:52 PM

Ha, tko zna sta ce od Rusije ostati nakon koje godine i ove gluposti koju su izveli u ukrajini.

Daj bog da budu imali da normalno funkcioniranje 🙃

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• D_artagnan
    • September 17, 2023 at 9:03 PM
    Quote from Junius
    Quote from komot

Ja sam se raspitivao prošli tjedan, u rba kažu 4,5 fiksna kamata, čeka se oko 6 mjeseci na isplatu. Bit će i skuplje sigurno. Nije ovo ako gledamo povijesno niti skupo. Susjed je realizirao prije dva mjeseca po 3,9 posto, kupio stan od 35 kvadrata, renta ga za 500 evra, rata 600. To za mene nije normalno, ali tako je. Ne bih bio u koži podstanarima.

Meni nisu jasni ti podstanari...

a sta nije jasno? Ako im firma placa smjestaj, to im cista placa im ostane, firmi ide sve u trosak i svi zadovoljni 😀

Imaju svoj stan, nece dobit placen smjestaj 🙃

• D_artagnan
    • September 15, 2023 at 9:27 PM

Potezemo i mi pomalo, sta mislis di je divka otisla 😎🤟

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• D_artagnan
    • September 15, 2023 at 9:25 PM

Bome ako bude kupovao ULPL, dok nesto skupi cijene ce odletit duplo, bez ekipe sastrane, kad zbroje neke brojke, koliko je likvidna 🤣🤣🤣

• D_artagnan
    • September 15, 2023 at 6:29 PM

Nateze se lastika 🤣

• Aktualno (vijesti)

• D_artagnan
    • September 15, 2023 at 8:23 AM
    Quote from emil

eto kako jeftino do zemlje .

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d

i umjesto da im to sve poruse zapljene ili sto vec ministar ce nam rec al uvest cemo im porez na nekretnine.

upravo to stavio u birtiju 😅,

• Birtija

• D_artagnan
    • September 15, 2023 at 8:21 AM
    Općina dijelila zemljište u bescjenje da se vrate mladi, a niknule vile za iznajmljivanje: Načelnikov odgovor je genijalan
    Zemljište u blizini mora za euro i pol po kvadratnom metru. 900 četvornih metara za 1500 eura? Zvuči odlično, zar ne? Bio je to projekt koji je trebao riješiti…
    dnevnik.hr

A mi se ovdje zahebavamo dal ce nam dionica odtic 20-30…. 50% godisnje gore, to se ovako radi pa zaradis x100+ na ulog, tako to rade profići u dogovoru sa svojom ekipom 🤟💪

Al to je NETEMA, kao i plin po 1 cent 😅, privatizacija, tko je jamio, je jamio 🫣

• D_artagnan
    • September 14, 2023 at 10:20 PM

Budemo vidjeli kroz koji dan, tko je kupio/prodao 😉

• D_artagnan
    • September 14, 2023 at 9:27 PM

Nek daju umjesto divke sljedecu svakom po koju dionicu na xy komada i sve 5 😎. Ali nadam se da nece, jer nema smisla raditi dokap za nove brodove, a isplacivati divku 😀

• D_artagnan
    • September 14, 2023 at 5:33 PM
    Quote from mesetar

Dobro je to što je prodaja riješena, ali loše je što prodavač smtra da je cijena od 50 dobra za izlaz.

Tako da je status quo.

a vrag zna zasto mu je trebalo €€€€ i zasto je izasao, al netko je i omastio brk sto je dobio 5-10% manje od cijene prijedloga za dokapitalizaciju, a da ne govorimo koliko manje je platio za NAV vrijednost kompanije ☺️

Al interesantno nisu odmah napravili transakciju, a mogli su, nego su sacekali da se skupi jos prodajnih naloga pa da pokupe sta se uspust istrese 😅, jeste da sam i ja kupovni nalog malo bio spustio, cisto ako jos budu stiskali, al eto odradili oni to danas 😀

1. Privacy Policy
  2. Kontakt