1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Shogun

Posts by Shogun

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Shogun
    • January 18, 2024 at 1:20 PM

Jedan pamfletic od stare Zna Se ekipe iz Dubrovackog.... Izgleda da bas ne ide kako su zamislili.

Direktori Atlantske žele prodati svoje dionice u tvrtki, evo koliko će zaraditi. Utješna vijest i za Dubrovčane
    Izvršni direktori Atlantske plovidbe spremni su prodati svoje dionice dubrovačkog brodara. U pisanom mišljenju izvršnih direktora o ponudi Tankerske plovidbe,…
    slobodnadalmacija.hr

• Shogun
    • January 18, 2024 at 10:51 AM

Mislim da je svima jasno zasto je on iznio svoje "misljenje".

Meditim, postat ce zanimljivo ako netko tko je prodao dionicu u ponudi uvidi da je izgubio novac jwr dionica nakog vremena postane realnije vrednovana. I sadvta osoba unajmi odvjetnika i kaze da je djelovao prestrasen pismenom izjavom Direktora drustva jer ovaj pismwno navodi da ce likvidnost pasti... Pa ipak on zna, Direktor je, ima insajderske info....

• Shogun
    • January 18, 2024 at 10:38 AM

Neka, mislim da ce ostati IZNENADJEN😁

• Shogun
    • January 18, 2024 at 10:32 AM

Zali Boze utrosenog vremena s Hanfom

• Shogun
    • January 18, 2024 at 10:18 AM

Problem Domijana i ekipe je da su konstantno "iznenadjeni" trzistem. Jer tko se sjeca negdje pocetkom 2021, u Pomorskoj Veceri je izjavio da je IZNENADJEN snagom trzista i da misli da ce do kraja 2021 pasti, pa su ugovarali vise brodova na TC nego na spot.

Evo u ponedjeljak opet govori da je IZNENADJEN snagom trzista na kraju 2023.

Kao operativni direktor bi barem ocekivao da znam osnove postulate brodskog trzista, supply/demand, prascji ciklus, rast vrijednosti brodova...

Ipak, moram priznati da sam ja IZNENADJEN njegovom recenicom u jucerasnjoj objavi o ponudi. Naime nakon visegodisnjeg tumaranja po hodnicima atpl i konstantnim IZNENADJENJIMA, on je vidovito predvidio da " postoji mogucnost pada likvinosti s dionicom atpl". Kako on to zna? Jeli ikad kupio dionicu uopce? Jeli pratio likvidnost atpl? Da li mu jenetko rekao? Kakvo to ima veze s operativnim upravljanjem firme?

• Shogun
    • January 18, 2024 at 9:00 AM

Kao sto sam vec pisao, u pozitivnom ciklusu i u najgorem dijelu godine, indexi padaju puno manje ili stagniraju do iduceg skoka. Cak sam iznenadjen da vec indexi okrecu u zeleno pred Kinesku Novu godinu. Zadnji ovakav slucaj smo imali na prijelazu u 2020 u 2021, pogledajte cijene bulkera ukljucivo atpl krajem 2020 i krajem 2021.

• Shogun
    • January 18, 2024 at 12:59 AM

Manje vise svaki biznis ili barem trziste ga ciklicki vrjednuje npr. cak i giganti poput KO padaju i rastu u nekim alicnim intervalima jer i cijela ekonomija "dise" odredjenim intervalima

Na ktaju nam ostaju dvije opcije, procijenit vrijednost i uci ispod vrijednosti kad mislis da je ciklus "pozitivan" i da ce se vrijednost "ostvariti" ili kad krenes s malom lovom skupljati, skupljati dok imas znacajnu kolicinu da kad udjes u pozitivnu fazu prodas uz dobitak koji ce ti omoguciti znacajna buduca ulaganja. Ili kako je rekao pokojni Charlie:

" in the market, you don't make money by buying and selling but by WAITING"

Quote from CyberM

Koji prag vlasništva je uopće potreban za delisting? Iskreno se najviše toga bojim u budućnosti, delisting bez squeeza.

A izjave uprave su za očekivati s obzirom da su sve skuhali

75% glasova prisutnih osobno ili opunomocenika na Skupstini Drustva.

• Shogun
    • January 18, 2024 at 12:32 AM

Kolega hugh, sve 5, hvala na vasim zeljama i postujem sto ne zelite sudjelovati, samo, ponuda kupnje kompanije pa i margin krediti podlijezu nekim pravilima i ne moze netko tek tako izazvato pucanje margina, pa pokupiti dionice, jer netko mora prodavati dionice da ubije cijenu a u ovom slucaju toliki broj dionica imaju TP i IB a svaka promjena u vlasnistvu se evidentira.

U tome i jest kvaka, ovdje se sve vrti da se pokusa manjinske dionicare natjerati da prodaju po upola vrijednosti. Najzanimljivije, dolazi do pomalo apsurdne situacije da ti zadnjih manje vise 2 mjeseca netko govori :

" slusaj, ja kupujem dijelove kompanije jer mislim da ona vrijedi i doprinjet ce mom boljitku, ali kazem ti da tebi vrijedi duplo manje, prodaj mi upola cijene jer ce ti biti lakse"

Covjek se pocne pitati pa tko je ovdje lud....

• Shogun
    • January 17, 2024 at 11:58 PM

Hmmm kolega hugh

1. Taj jedan kupac TP mora otkupiti po cijeni ponude tj 53.6 ni cent nizoj iducih 12 mjeseci.

2. Kako bi doslo do margin calla? Netko mora imati pozamasan broj dionica koje ce staviti na prodaju da obore cijenu a da im ih nitko ne pokupi cim se pojave jer ako je npr IB zalozio dionice, dobio je novac.

3. Kako znate da sada kupuje TP? Sto ako npr. IB s marginom polako skuplja jer zna u najgorem slucaju, iducih godinu dana moze prodati TP po 53,60?

• Shogun
    • January 17, 2024 at 10:43 PM

Ovdje ce jos biti svasta! Ako im propadne masovna kupnja sto su si zamislili u iduca 2-3 dana, bit ce kazin.

• Shogun
    • January 17, 2024 at 8:33 PM
    Quote from calypso

Ne znam da li ste pratili sto se zbivalo sa Top10 i IB zadnjih par mjeseci, no dionice kojima je vlasnik IB su u jednom trenutku dosle pod HITA Vrijednosnice. Moguce da je IB digao margin kredit sa dionicama ATPL kao zalog. Zna da cijena dionice nece ici ispod 53.60EUR sljedecih godinu dana i to mu daje godinu dana da se bavi necim drugim sa lovom koju ce dobiti na racuna dionica ATPL koje ce biti zalozene za margin kredit. Kamata na margin kredit je 6%, tako da HITA i POBA (preko koje se ostvaruje kredit) itekako imaju interes.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Takodjer, nisam 100%, ali mislim da se OTP indeksni tesko moze rijesiti ATPL dionica dok god su u sastavu Crobexa.

A i ova dva 'Podravska banka' bi isto mogli biti margini neciji.

Display More

Zanimljivo kolega, jer bi to znacilo da Tnpl NE moze kupiti dionice od IB jer oni u ponudi navode da se ponuda odnosi na dionice bez tereta.!?

• Shogun
    • January 17, 2024 at 5:49 PM

Sutra, petak i ponedjeljak je glavni udar, jer ako IB se ne oglasi ili izjavi da ostaje unutra, nemaju bas previse oruzja u arsenalu... Drzimo se!

• Shogun
    • January 17, 2024 at 5:29 PM

S obzirom na izjavu Direktora, i znakoviti izostanak IB i par njih sa znacajnim iznosom dionica u Izjavi, ako IB ostane unutra i dodje nekakva njegova izjava, tesko ce i preko 50% uspjeti skupiti.

• Shogun
    • January 17, 2024 at 4:47 PM

Zanimljivo nema IB niti ostalih koji posjeduju znacajnu kolicinu dionica. Hoce li IB prihvatiti ponudu ili zadrzati svoj udjeo jer realno govoreci on je taj koji ima najvise za izgubiti u slucaju tnpl preuzme vise od 75%.

• Shogun
    • January 17, 2024 at 12:19 PM

Ah dobro pitanje kolega Stipe Cro. Ja iskreno mislim da je krajnja, dugorocna vizija tankerske kupnja vecinskog udjela u atpl a potom i u jdpl. Iza toga ide ono sto se zove streamlining ili uskladjivanje operativnog poslovanja a potom i korporativnog upravljanja. Na pocetku tog procesa cemo imat tnpl (izvan burze), atpl na burzi i jdpl??.

Slicno je imao Navios Holding dok nisu vidjeli da su preklapanja i nepotrebni troskovi preveliki i nepotrebni a losi ciklus u biznisu npr dry bulk je negativno utjecao na predodzbu o cijeloj firmi i krenuli su u merger ili pripajanje firmi kceri, glavnoj firmi NMM sto je dovelo da bez obzira nabtrenutni ciklus u pojedinoj bransi firma (NMM) kao holding ima manje vise konstantnu zaradu od 13-15 dolara po dionici, sto omogucuje jeftinije zaduzivanje i ulagane u razne sektore ovisno o trenutku, prakticno pretakuci dobit iz jaceg swktora u slabiji....

• Shogun
    • January 17, 2024 at 11:56 AM

Pa, mislim da je investicijski fond onima koji ostaju dulji od 12 mjeseci, a i ne zaboravimo da je i prije tnpl kupovala preko drugih racuna. A sto ce biti ako neki jaci igrac(i) odluce uci i prakticki imati kontrolni paket za sve jace odluke? Npr. mirovinci bi mogli uci i jednostavno osigurati da firma ostane na ZSE sto bi im omogucilo ulaganje u iznimno jakoj brodarskoj kompaniji s diversificiranim portfeljom: dry bulk-tankeri-produkt tankeri....

• Shogun
    • January 17, 2024 at 11:23 AM

Ispravak izracuna gore, ako IB odluci izaci govorimo o 67% prikupljenih ukupno.

S obzirom na navedeno, realno ocekujem da ce tnpl prikupiti izmedju 48 i 54% a to je jako, jako daleko od 75/95%.

Dionicari koji odluce ostati ipak ce biti nezamjenjivi dio vlasnicke syrukture barem pri ovoj cijeni ponude a imat ce dio vlasnistva u finsncijki jacoj firmi koja krece u investicijski ciklus.

• Shogun
    • January 17, 2024 at 11:13 AM

Da pokusamo hladne glave i racunom analizirati dosadasnje stanje s atpl (pokusati racunom doci do worst case scenaio pretpostavljajuci slijedece:

1. Prosjek trgovanih dionica od objave ponude = 3000/dan

2. Prosjek uvecati 3500 dionicax28 dana=98 000

3.izlazak svih iz top 10 osim Bilbije = 199000

4.naknadni izlazak malih u ponudi u istom broju kao u tgovanju zadnjih 28 dana =98000

Izracun je slijedeci na kraju ponude:

819000+199000+98000+98000= 1214000 dionica ili oko 58, 5% ako IB izadje govorimo o 65%.

Dakle trebat ce jos 10% ili preko DODATNIH 200 000 dionica da tnpl dosegne 75% ili potpunu kontrolu.

Ostavljam svima da zakljuce, te analiziraju navedene pretpostavke kao realne ili ne.

• DRY BULK

• Shogun
    • January 16, 2024 at 1:37 PM

Evo ga jos jedan. Nazalost, do kraja ove ili iducu godinu bi mogli biti problemi i u Hormuzkom tjesnacu. A ondabce brodovi bit pod zlato..

Brod pogođen projektilom u Crvenom moru
    BRITANSKA agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je o novom teškom incidentu u Crvenom moru.
    www.index.hr

• Shogun
    • January 13, 2024 at 4:13 PM

A vidjet cemo, ja sam siguran da nece ni preko 55% ali par placenih clanaka, onda mozda jedna veca transakcija, tj prebacaj s vec kupljenih racuna, par postova po forumina i mozdabse dogodi cudo ali sumnjam... U svakom slucaju bit ce zanimljivo.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt