Gdje je nestao fracking, navodno je nafte bilo koliko hoćeš svih ovih godina
Biden je to zabranio zbog ekologije.
Gdje je nestao fracking, navodno je nafte bilo koliko hoćeš svih ovih godina
Biden je to zabranio zbog ekologije.
Nafta otišla 10% preko noci na špekulacije zatvaranja plina i ruske nafte koje pripremaju.
Ovo je onaj dio koji udara sve, osim amera.
Iz cijele price ameri najvise profitirali. Imaju energente koje ce skupo prodavati eu.
Danas bude crveni dan i raspad burzi.
Jutros baš čitam da špekuliraju da bi barel mogao do 200 dolara.
QuoteNa londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla više od 8,5 posto, na 128,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 124,15 dolara.
"Ako Zapad odreže većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki udarac za globalna tržišta. Gubitak ruskih 5 milijuna barela nafte mogao bi potaknuti skok cijene barela na 200 dolara i smanjiti rast globalnog gospodarstva", objašnjava Ethan Harris, glavni ekonomist u BofA.
https://www.novilist.hr/rijeka-regija/…krsne-blagdane/
Počinje domino efekt.
Ovo je očekivano nažalost, velika je neizvjesnost, stranci ne znaju hoće li se rat proširiti, turizam je jako osjetljiva djelatnost, i vjerojatno će booking jako usporiti dok se situacija ne iskristalizira.
Ruska invazija na Ukrajinu ubrzala povjerljivu operaciju kojom Fabris Peruško prodaje Belje, Vupik i PIK Vinkovce, a kao poželjan kupac spominju se hrvatski obvezni mirovinski fondovi. Novac od prodaje odlazi američkom fondu HPS koji kreditira bivši Agrokor
https://www.nacional.hr/ekskluzivno-vt…o-vlasnistvo-2/
Znači mirovinski fondovi od koje je Fortenova s Borg grupom pokrala Agrokor opet kupuju Agrokor. Onda kad Todorić dobije arbitražu, država će još jednom platiti Agrokor.
Dakle, hrvatski porezni obveznici će Agrokor platiti 3 puta:
Plastici ce vjerojatno sve u rusiji biti oduzeto.
Vi ste od toga što je Putin tražio popis zemalja koje su stavile sankcije došli do toga da će ADPL-u biti sve oduzeto ? Gdje je Putin spomenuo nacionalizaciju ? Na sankcije se odgovara protu-sankcijama, ne nacionalizacijom jer će ona biti obostrana.
Uostalom zar nije nekidan njegov ministar rekao da firme imaju izbor ostati u Rusiji ?
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ve/2344697.aspx
Velikodušno nude čak 3 opcije, pa ti sad biraj , ovo je kao u Hugo igrici , što god izabereš pogriješiti ćeš .
Rusi moraju biti svjesni da ako krenu s nacionalizacijom da će im na zapadu svo bogatstvo biti nacionalizirano, pa nek procijene, je li oni imaju više love na zapadu - vile, jahte, bankovni računi i investicije oligarha ili zapad ima više investicija u Rusiji - samo investicije, jer zapadnjaci u Rusiji nemaju niti vile, niti jahte, niti tu čuvaju novce.
Za sad je imovina oligarsima samo zamrznuta, ne i nacionalizirana, ali krenu li oni s nacionalizacijom moraju biti spremni izgubiti nekoliko puta više nego će dobiti.
Kako ovo utječe? https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…juceve-20220304
Izgleda da ćemo ostat bez te dvije tvornice u Rusiji😢😢😢. Osim ako ne uspiju iskompenzirat pa mijenja s većinskim za dionice.
Opcije koje je dao prvi zamjenik premijera Andrej Belorusov su:
Rusi moraju biti svjesni da ako krenu s nacionalizacijom da će im na zapadu svo bogatstvo biti nacionalizirano, pa nek procijene, je li oni imaju više love na zapadu (vile, jahte, bankovni računi i investicije oligarha) ili zapad ima više investicija u Rusiji (samo investicije, zapadnjaci u Rusiji nemaju niti vile, niti jahte, niti tu čuvaju novce).
Opcija 2. i 3. su skoro pa jednako loše, ako predaju svoj dio ruskim partnerima to će se pokrast kao u svakom ratu, ako prekinu poslovanje to je jednako navedenom.
Dakle, realne opcije su:
Sve ostalo nema smisla niti za AO HOLDING AVTOKOMPONENTY niti za ADPL.
izgleda da su Rusi gađali najveću nuklearnu elektranu u Europi. Sovjeti su je izgradili tako da Rusi znaju sve o njoj. Nema govora o slučajnom pogotku, gađali su administrativne zgrade kao upozorenje.
Ova NE je 1000 km zračne linije od Moskve, i svega 100 km od separatističkih regija. Mi smo dalje od Moskve, na 1500-2000 km od NE Zaporožje ovisno gdje ste u HR.
QuoteUkrajinske vlasti objavile su kako su ruske snage granatirale nuklearku te da su s time nastavile i kad je izbila vatra. "Ruska vojska napada nuklearnu elektranu Zaporožje sa svih strana, najveću nuklearku Europe. Već je izbio požar. Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od černobilske katastrofe. Rusi moraju ODMAH prestati s napadom, dopustiti vatrogascima da ugase požar i osigurati im sigurnu zonu", tvitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.
QuoteUkrajinske hitne službe potvrdile su da je požar u kompleksu najveće europske nuklearne elektrane Zaporižija lokaliziran nešto prije 5 sati po hrvatskom vremenu.
Davno je prošlo vrijeme mačeva i štitova, koliko tenkova i podmornica ima Hrvatska ?
Zanimljivo glediste kolega Paulie
Samo, zasto su Njemci tako promijenili svoju politiku? Oni su vezani za Rusiju jos vise nego mi? Zasto Njemci mole boga da ce imati dovoljno vremena za naoruzati se u slijedecim godinama da postanu najmocnija vojska u eu? Pa ako staje sve na Ukr. onda nema potrebe. Samo rusi spomenise Poljsku i Rumunjsku, pa bivsu interesnu sferu zar ne? Pa vjerujem da imaju prijatelje i na Balkanu zar ne?Koji su "bliski" nama oduvijek. ovo je toliko vece od Ukrajine da ne mogu vjerovati da to ne vidite.
Ja ne mogu vjerovati da vi mislite da jedna mala siromašna Hrvatska s izrazito slabom vojskom koja ima 40 puta manju populaciju od Rusije može išta promijeniti, osim postati meta.
Njemci su veliki i mogu se suprostaviti, mi smo komarac čiji ubod rezultira pljusom ubodenog i mrtvim komarcem.
https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats…oljske-1919365/
nije dobro da nas Rusi toliko spominju....
Kontinuirano izazivamo:
Da, naravno da je plemenito pomoći zemlji koja je napadnuta, ali na taj način mi direktno postajemo dio rata, u ratu koji je mnogo veći od nas. Putin je na početku rekao da će skupo platiti onaj tko se bude miješao.
Ovo je sukob u koji se mi stvarno ne moramo miješati niti nas itko što pita, premali smo da bi išta promijenili ionako, a samo možemo navući bijes Rusije na sebe. Dovoljno da nas Kremlj primijeti pa ako nas do sada nisu imali na nišanu, da nas ubuduće stave na nišan. U najmanju ruku u onom najvećem ludilu ako se odluče iskoristiti nuklearni arsenal imaju cca 6000 nuklearnih bojnih glava. Ja bi radije da nas zaborave nego da smo im na nišanu, pa da jedan manji dio tog arsenala odvoje za nas.
Pritom zaboravljamo da nam je Rusija i bitan trgovinski partner, i da ćemo nakon rata opet početi trgovati s njima. Ali naši vlastodršci nemaju nimalo taktičnosti, niti pameti.
ove razine me tjeraju da već razmišljam o prodaji kripta i odem all in u adpl. Iako kako stvari stoje bit će i jeftinije
Mislio sam da sam pogodio dno na 110, očito nisam bio ni blizu. Ne znam koliko će padati, ali ja ću svoje držati, da je gadno gadno je, ali nekad treba imat i hrabrosti.
Nakon Agrokora ovo bolje podnosim od većine.
Uprava bi mogla dati nekakvo priopćenje.
Zar ne bi bilo logično da se tih 30% dionica otpiše kao kompenzacija za rusku nacionalizaciju, i da se tako poveća vlasništvo postojećih dioničara, a ne da se RH uknjiži na to ?
Da počnu upravljat državni uhljebi tek onda firma ne bi valjala ništa.
Ja "mislim" da se "štela" cijena kako bi se većinskog jeftino razvlastilo. A dali će razvlastit i nas male ili neće, mislim nebi smijeli ali već smo jednom gledali Lex Agrokor.
Ne može se na silu nikog razvlastit. Ukoliko Rusima ne treba novac neće prodavati, posebno sada kada je cijena pala.
Situacija je neusporediva s Agrokorom jer ADPL nije pred bankrotom.
Ja sam jako zadovoljan upravom ADPL i odnosom prema dioničarima, poklopilo se dosta nesretnih stvari, ali ovo je sad prilika za hrabre.
Mislim da je nabavka potrebnih dijelova najveći problem, posebno za Rusiju koja je pogođena sankcijama. Pitanje je mogu li sve nabaviti preko Kine/Srbije.
Što se ostalog tiče mogu poslovati, barem zasad, ako sam ja dobro razumio. Bilo bi dobro da uprava da neko saopćenje za dioničare.
QuotePresica o Sberbanci: Prodana za 71 milijuna kuna, mijenja ime i logo
Sad neka investitori procijene je li ovo u korist ili na štetu HPB-a.
je li ovo dobro ili loše
Po meni je najveći problem što je većinski vlasnik HPB-a država, koja HPB koristi da pokupi sav otpad na tržištu.
Odnosno, bilo koja privatna banka prije preuzimanja neke druge banke provede dubinsku analizu da vidi isplati li im se to, a ovdje je činovnik Plenković i možda Marić u 2 dana našao ovo rješenje preuzimanja bez ikakve analize i gledanja koristi za HPB.
Lako se igrati tuđim novcima, a iskreno mislim da likvidacija nije dopuštena jer Sberbank su ipak Plenkovićevi ruski prijatelji iz mega-afere Agrokor, i postoji šansa da im opet ide na ruku, a na štetu po HPB.
Da li je to tako bit će jasno kad se objave uvjeti preuzimanja.
Nafta dosta skače, osjetit će zapad ovaj rat itekako, rezervoar goriva mi je već došao na 700 kuna. Rast cijena energenata će jako ubrzat inflaciju, a ni cijene za najjeftinija goriva neće vječno biti zamrznute.
HPB kupuje Sberbanku....ovo je izvrsno....
Očaj, državnim novcima se saniraju Plenkovićevi ruski Borg prijatelji.
Vidjet ćemo po kojoj cijeni.
slušam sad ursulu fon der lajen kako zaziva slobode i ljudska prava... bla bla koje licemjerje. Dno dna. Ne vjerujem im ništa. Znam samo da nevini ljudi nahebu.
Gdje je ostavila zazivanje sloboda i ljudskih prava zadnje 2 godine kad je od necijepljenih napravila građane drugog reda. Pa prije 10 dana su bez ovlasti sudova na naređenje Trudeaua kamiondžijama blokirani računi, a policajci su ih hapsili, u jednoj “demokratskoj” Kanadi.
Australiju i Novi Zeland je bolje niti ne spominjati, a i oni glume zapadne vrijednosti dok mlate ljude na ulici jer ne nose maske.
Što se tiče sankcija nismo ih vidjeli kod zapadnih bombardiranja Libije, Iraka, Afganistana, Palestine, itd… Svaki nepotrebni rat je za osudu.
Putin je jednu stvar dobro rekao - Zapad je carstvo laži. Na istoku bar ne skrivaju kakvi su. Na zapadu glume da su puno bolji, ali sve se velike ribe ponašaju jednako nasilno prema malima.