1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Paulie

Posts by Paulie

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 5:46 PM

emil potpisujem sve što si rekao. Realno, kad neki ljudi viču da treba neki porez nabiti to je zato što oni nemaju tu imovinsku klasu. Većina navijanja za poreze dolazi iz ljubomore i pokvarenosti običnog malog čovjeka.

Nemam ništa protiv porezne ravnoteže, ali meni se čini da ćemo si ovim navijanjem svi skupa zagorčati. Nemoguće je uravnotežiti sve.

Radnik ne riskira ništa i tu je u prednosti pred imovinom, ali daje dosta od plaće. Investitor možda plaća 10%, ali može biti nulovan kao ja u Ledu. Onaj koji drži keš ima osiguranje do 100.000 EUR, ali suočava se s rekordnom inflacijom koja mu jede novce. Onaj s apartmanima riskira da mu turist napravi štetu, onaj sa stalnim gostima da mu obitelj prestane plaćat, a iselit ih ne može radi djece. Nigdje nije lako uspjeti, u nijednoj imovinskoj klasi.

Ponavljam, nemoguće je sve ujednačiti i trebamo se zalagiti da nam svima budu manji porezi.

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 1:59 PM

Kolegice Ledica, mislim da se država ne bi smjela miješati u tržište, to će na kraju uvijek polučiti drugačiji efekt nego bilo koji zakon propiše. Pomama za nekretninama ima svoj limit, u Americi je uzet najmanji broj kredita u zadnjih 28 godina za kupnju nekretnine. S povećanim kamatnim stopama gubi se interes za nekretnine. Ja sam ekonomski liberal, i nikom ne želim nametati kako će ulagati svoj novac. Kada ljudi shvate da negdje drugdje mogu više zaraditi sigurno će to i učiniti.

Ima još jedna stvar, Hrvati će konačno morati shvatiti da ne može svatko živjeti u Monte Carlu, Beverly Hillsu ili Dubrovniku. Atraktivnost ima svoju cijenu, neke destinacije su za one debljeg džepa. Neki kvartovi i gradovi su definitivno za bogataše, a ne za mlade. Tako je svugdje u svijetu. Pa nije ista cijena kuće u Kaliforniji i Kentuckyju.

Kome je skup Dubrovnik, Split, Zadar, Istra ili Zagreb, taj ima Sisak, Đakovo ili Osijek. Ne možemo svi živjeti na najelitnijim destinacijama.

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 1:32 PM
    Quote from dionicar

To ste dobro rekli. I to progresivna stopa. Da to postoji sa sa svojih 35 ne bi živio sa roditeljima nego bi mi bio dostupan stan za kupiti da mi kao VSSu više od 25% primanja za režijama i kreditom ne ide na stanarinu. A ne ovako...

Nikakve prve 3-4...čim imaš drugu lupis porez na godišnjoj bazi od 3% procjenjuje vrijednosti nekretnine ..

Vidite, vi ste za porez na nekretnine jer imate gaće na štapu, onaj tko je ipak zaradio nešto imovine razmišlja drugačije. Stan u Splitu ili Zagrebu vam je došao na 300.000 EUR. Na 3% poreza to vam je 9000 eura godišnje, i to bi bio porez viši nego u bilo kojoj zapadnoj državi.

To znači da bi za 33 godine dali cijeli stan državi. Također podstanari koji bi živjeli u tim stanovima bi plaćali vjerojatno 1500 EUR podstanarstvo, jer taj porez u visini 750 eura mjesečno bi netko morao platiti.

Inače koliko to posto plaće nekom zapadnjaku u koje se očito ugledate ide na režije i kredit za stanarinu ? Mislite da je manje od 25% ? Gadno se varate, pitajte naše koji su otišli u Irsku, Njemačku, ili negdje drugdje. Kako to da na zapadu porez na nekretnine nije ništa rješio ?

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 1:16 PM
    Quote from maratonac

Porez ne neaktivne nekretnine koje zjape prazne da. Obavezno.

Jeste svjesni da ima napuštenih praznih nekretnina po Lici i Slavoniji koje ne možete ni prodati ni darovati. Ako se taj porez uvede vlasnicima je najbolje da ih dinamitom raznesu, jer ionako ne vrijede ništa.

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 11:46 AM
    Quote from dionicar

Moram jedino reci da je hrpa tih apartmana i kuća naslijeđena.. i k možda malo preuređena..tako da je ispaltivost puno prije od 50 godina

Svejedno ih je netko morao kupit. Onda se tome "roditelju" taj apartman nije isplatio, nego je na njemu puno izgubio. Znači roditelj je djetetu mogao ostaviti taj apartman ili keš. Rekao ti je davno Milton Friedman, mi smo društvo koje se temelji na obitelji, ne na pojedincu.

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 10:59 AM
    Quote from Manu

S obzirom da smo jedinstveno tržište i fiskalna politika bi trebala biti barem približno slična kao u ostatku EU kad već primanja ne mogu biti. Međutim fiskalna politika je izrazito na štetu onih koji financiraju i državni i lokalne proračune, mirovinsko i zdravstveno a to su zaposleni i njihovi poslodavci.

Onome tko zaradi od rada 50 000 eura godišnje država će u startu uzeti 20 000 bez obzira što je i prošli mjesec i bezbrojne mjesece prije platio toliko. I tako cijeli radni vijek.

Onome tko zaradi od apartmana 50 000 eura država će uzeti možda tisuću eura. I taj onda razliku opet reinvestira u nove apartmane.

I objašnjenja tipa platio sam već porez kad sam kupovao armaturu za apartmane su bezveze.

Razumijevanje ovih očitih razlika nije pitanje emocija nego elementarne inteligencije.

Ovakve floskule su laž i jako opasne. Gadi mi se koliko se stalno laže da se malo poreza plaća na iznajmljivanje.

Dakle, da bi se nekretnina stekla, već si morao platiti poreze na sve plaće dok si uštedio novce, a potom si sagradio ili kupio nekretninu na sav materijal i rad s PDV 25%.

Da bi ti od apartmana zaradio 50.000 eura, moraš imati minimalno 100.000 eura prihoda, a s ostalom polovicom financiraš državu. Prvo, paušalno je do 300.000 kuna, a 50.000 eura je više od toga, tako da ćemo zanemariti što ste namjerno pregazili i vrijednost tog paušala nakon kojega ulazite u sustav PDV-a.

Osim što plaćate porez po krevetu, koji je otišao do 200 eura u mnogim sredinama, plaćate i boravišnu taksu. Od one cijene koju vidite na stranicama odbijete 20-30% jer to uzme agencija.

E sad rođo moj, dolazi ono najbitnije, što očito ne kužiš jer se s apartmanima nisi oznojio. Gdje si uračunao cijenu čistačice ili rad vlasnika kad čisti i priprema apartman nakon svakog gosta. Gdje si uračunao troškove struje, vode, čistoće i svih ostalih komunalija. Gdje si uračunao pranje lancuna i ručnika koji su redovito žuti od raznih krema, pa gledaj koliko ti praonica naplati za korištenje teških kemikalija. Inače te ručnike možeš nakon svake sezone sve baciti i kupiti nove.

Gdje si uračunao redovitu sanaciju/popravke, kupovinu i obnavljanje namještaja i tehnike. Jesi ikad imao bazen, je li znaš koliko koštaju klor, aligicidi, ph, koliko pumpa košta i troši, koliko košta filtar za vodu, koliko vode isparava iz bazena dnevno i koliko se vode općenito troši ? Savjetujem ti da odeš na neku web trgovinu bazenske tehnike i pogledaš cijenu sondi, automatskog kloriranja, itd., pa ćeš pasti na guzicu.

Jesi svjestan da svake 2-3 godine treba bojati sve zidove od turista koji to sve nebrigom i nemarom zamaste, od otisaka prstiju i raznih crta zidovi izgledaju užasno.

99% što ste za veće poreze "apartmanđijama" pojma nemate koliko jedan iznajmljivač zapravo mora kupovati, obnavljati i generalno raditi da bi to sve bilo funkcionalno. Međutim, ima ona poslovica, pazi što želiš, možda ti se i ostvari.

Na kraju shvatite, iznajmljivaču nijedan jedini rashod nije porezno priznat, iznajmljivač sve plaća sam.

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 10:46 AM

Zato zdenkic ja kazem da se to uvede momentalno bih prestao talasati u privatnom sektoru, uhljebio bih se kao najgori parazit i ne bi nista vise stvarao.

Pa kad odapnem ne bi imali sto ukrasti.

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 10:40 AM
    Quote from accountant
    Quote from zdenkic

znaci ti bi uveo porez, na nesto sto si vec kupio? svake godine?

...

Znači kad ulažem u dionice, nisam već platio porez?

Što se tiče teze o 'malom čovjeku'... zašto bi on morao inestirati u nekretnine? Serijski investitor u apartmane, jel to vizija hrvatskog kapitala? Jedina vizija koju imamo od kad je samostalnosti?

Pa po vašim postovima izgleda da jest

Ti ne plaćaš porez na vlasništvo dionica, nego samo na dividendu i kapitalnu dobit pod uvjetom da se ista ostvari.

S druge strane ljudima bi krao nekretnine, i uveo im porez na vlasništvo.

• Porez na nekretnine

• Paulie
    • March 11, 2023 at 10:25 AM
    Quote from accountant

Imam rješenje za gore opisani problem potražnje za nekretninama, zove se porez na nekretnine. I ne zaboraviti u paketu ni porez na nasljeđivanje istih. Takav porez na nekretnine mora biti izdašan i približiti ga što je više davanjima na nesamostalan rad (ne porezu na dohodak, već davanjima s doprinosima). A nasljedstvo oplesti s 50%. Inače ćemo nasljeđivati apartmane kao što se na fakultetu nasljeđuju sigurna radna mjesta, sin dođe na tatino mjesto. I onda nećemo sjediti na guzicama i ubirati 'plodove rada'. Nizozemska bolest.

A onima koji će odmah skočiti na zadnje noge i reći da i druge zemlje, koje imaju visoku stopu poreza na nekretnine i nasljedstvo, i dalje imaju visoke cijene kvadrata... mogu odmah odgovoriti : Zadar će biti Zadar, a Zagreb Zagreb, kvalitetne lokacije neće pasti. Ali bi zato ostatak tržišta prodisao, stranci bi shvatili da im se više ne isplati kupiti vikend appt u Splitu, kod nasljeđivanja ne bi se samo dijelilo na jednake dijelove jer bi na svoj dio platio porez, već bi ta nekretnina završila na tržištu i netko bi je uredio.

Kratkoročni efekt bi sigurno bio takav, no nema političara i min. financija s mudima. Eto

Kad čitam vaše komentare, kao da čitam Marxov manifest, ali pomaknut malo ulijevo. Da se ovako nešto uvede ja bih momentalno prestao raditi ili bih potegao koji kontakt da se zaposlim u državnoj službi gdje ne bih radio pola sata dnevno, i ne bi mi mogli dati otkaz. Imao bih taman toliko da imam što jest, a da ništa više ne pridonesem vašoj truloj viziji društva.

Koja je poanta rada i stvaranja ičega, pa bolje ležat na kakvoj socijali nego se puno mučit, ako će nam se sve ionako ukrasti.

Vi ste osoba s jako opasnim namjerama, ja ne radim za malog Muju nego za svoju djecu.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Paulie
    • March 11, 2023 at 10:19 AM

Nije ovo tema za ovaj kanal, međutim kad ste se raspisali nastavit ću s ovim podacima.

SVB je u srijedu prodao neke investicije da zakrpa bilancu, a do kraja četvrtka štediše su podigle 42 milijarde dolara depozita. Nema te banke na svijetu koja bi ovo izdržala. Sad kad su bankrotirali, ostali su s 15 milijardi dolara posuđenih sredstava koje neće vratiti, i preko 90% iznosa depozita je bilo neosigurano.

Mnoge je sad strah da će ovo zakotrljati snježnu pahulju dalje u sustav. FTX, Silvergate, Voyager, SVB, dosta bankrota u zadnje vrijeme, i sve su ozbiljniji.

• Paulie
    • March 9, 2023 at 5:49 PM
    Quote from Junius
    Quote from zdenkic

poanta je da zeli to uvesti samo bogatima koji imaju 100 miliona vise u svojem net worthu

Onda je to populizam pred izbore, dobit će poene na tome, Donji dom Kongresa će to blokirati. I onda će sva krivnja ići na GOP.

Da se to uvede bogatima za nekoliko godina bi se spustio prag i na kraju bi se uvelo svima. Međutim ovaj porez na nerealiziranu dobit nema nikakva smisla, znači ako je kompanija delistirana onda nema poreza, a ako slučajno kotira na burzi onda bi poreza bilo ?

Pa vidjeli bi masivna delistiranja i namjerna spuštanja cijene, ionako većinu vlasništva u svim kompanijama drži nekoliko najvećih, a oni bi se lako dogovorili da delistiraju. Ovo bi uništilo burze. Zamislite to na nelikvidnim burzama poput ZSE, svatko može spustit cijenu po želji.

• Paulie
    • March 9, 2023 at 5:39 PM
    Quote from zdenkic

biden zeli oporezivati nerealiziranu kapitalnu dobit, pa ak mu to uspije mozemo se pozdravit sa investiranjem

Bidenu je prošlo pola mandata i uskoro je bivši, ne bih se brinuo oko ovoga. Uostalom pa neće oporezovati svoju prijateljicu Nensi Pelosi koja je zaradila stotine milijuna dolara na povlaštenim informacijama.

• Paulie
    • March 8, 2023 at 8:24 AM
    Quote from Normani
    Quote from Junius

...građani drže u bankama 35 milijardi €, od toga 1% građana drži 40% tog novca. Lani su ti ozbiljne pare izgubili na inflaciji, kao što će i ove godine. Tih top 1% su toliko utjecajni, da će izvršiti pritisak na Vladu, da nešto učini da se potakne ulaganje na burzi i njena atraktivnost, kako bi se dio toga novca prebacio tamo i ono najbitnije USPJEŠNO OPLODIO.

Kao prvo, strašno je pročitati da 1% građana drži 40% kompletne ušteđevine. Što se tiče tvoje hipoteze, zvuči logično, no nisam baš siguran da većina spomenutih imaja pojma o dionicama (čast iznimkama) i da bi znali što rade i u što ulažu, zašto, koliko, kada i sl. Drugim riječima, to je za njih egzotika o kojoj znaju malo ili ništa. I predstavlja rizik. Nekako mi se čini da si se kao netko tko se razumije u dionice postavio u njihove glave. Nekretnine su puno poznatiji teren u kojem se mogu puno bolje snalaziti.

Mene čudi da 1% najvrjednijih i najsposobnijih posjeduje samo 40% kompletne ušteđevine, a ne mnogo više. Jedna od najvećih grešaka općenito je što političari nameću nejednakost kao nešto što je palo s neba, a ne nešto što je proizvod ljudskog djelovanja i rada, ali također nedjelovanja i nerada. Bitno je svakome dati obrazovanje i priliku da nešto stvori, a krajnji rezultat niti može biti jednak niti bi bilo pošteno da je jednak.

Kad se sjetim samo Agrokora, od 17.000 dioničara nas 10-tak maksimalno piše po forumu, a privatne tužbe je pokrenulo manje od 100 ljudi. Hajdemo reći da se radi o točno 100 dioničara 100/17.000 vam je 0,59% ljudi koji su nešto poduzeli u zaštiti vlastite imovine. Čemu se onda čuditi što 99,41% nema imovinu.

Isto tako, gdje god prođem preko radnog dana, kafići uvijek puni. Moram priznati, to nisam vidio u zapadnim državama, recimo Talijani vam samo na brzinu popiju kavu s nogu, nemaju se oni kad sjediti i razvlačiti 2 sata po kavi. A Talijani nisu ni blizu najproduktivniji radnici, ali opet su bolji od nas.

Hajdemo dalje, koliko Hrvata sanja državni posao, bez da talasaju cijeli život ? Pa ja bih rekao barem 50%, ali vjerojatno je postotak bliže 80%, i onda kad dobiju neku plaću od 1000 eura neto ili manje, kako će od toga išta stvoriti. Ali lakše je kroz život lagano, nego teško u privatnom sektoru, a kamoli da se pokrene neka tvrtka.

Sad, vjerojatno ovih 1% posjeduje i 40% ili više svih dionica, isto kao što posjeduju i štednje. I ne treba to gledati s čuđenjem, već prihvatiti kao realan omjer onih koji se bore i trude, i onih koje jednostavno nije briga za ništa osim životariti od danas do sutra.

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• Paulie
    • March 7, 2023 at 2:02 PM

Tko god da prodaje velik je igrač, jer je pljusnuo 100 komada odjednom. Ako prodaju 2 velika igrača ići će još niže. Za 2 dana vidjet ćemo je li Pavlović ili netko drugi.

• JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

• Paulie
    • March 7, 2023 at 12:50 PM

Kako ovaj prodaje svaki dan čekam neku javnu objavu s nekim kosturom iz ormara.

Uvijek može i niže.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Paulie
    • March 6, 2023 at 12:07 PM
    Quote from Dr.Kalica

Da ADRS nema prostora za rast. Majko mila.

Sudeći po bookingu, ove godine će biti više noćenja nego li prošle. Gradi se i novi hotel. Preuređuje stari. Doslovno čim se sagradi novi hotel eto prostora za rasti.

CROMARIS-u treba isto javiti da nema prostora za rasti. Neka se tuna stane razmnožavati. Nestaje morske površine i ljudi više neće jesti zdravo.

Požurite, treba netko obavjestiti Cromaris.

Croatia osiguranje je grob. Tu možda i nema prostora. Ali ove ostale branše mogu eksplodirati koliko još prostora ima.

Ali eto, krenite prodavati onda. I samo što Trezor nije prodao svojih 8%. Jako precjenjena.

Vrijedi barem 5 maraka a ono na 56-58 EUR. Jedva čekam vašu prodaju da me jadnog neukog nahranite na bidu. AKo je moguće ispod 52, bilo bi idealno.

Display More

Pa što da se radi novi hotel ? To vam je samo teški trošak do minimalno 2026. godine. Spucat će se još preko 100 milijuna eura. Pričate o hotelu kao da će ove godine imati goste.

Cromaris ima jadnu dobit i još jadniju neto profitnu maržu. Iskreno, od svih biznisa najbolje je osiguranje. Turizam nema loše marže, ali zahtjeva ogromna ulaganja.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Paulie
    • March 6, 2023 at 10:35 AM
    Quote from jorganson

po mome gornjem postu Adris vrijedi 122 eura po dionici. možda više možda manje najbolje se pokaže kod prodaje.

sjećam se kada je adris kupovao HUP Zagreb cijena na burzi je otišla gore oko 35%.adris ima para i mislim da će u budućnosti prije kupovati nego

prodavati.možda kreni u energetiku.

Adris isplaćuje 2 eura dividende po dionici, i ima zaradu od 3,5 eura po dionici. P/E mu je 15-20, ovisno gledamo li ADRS ili ADRS2. Omjer duga i kapitala je dosta visok, oko 130%. Znate li koliki bi P/E bio na 122 eura po dionici ? P/E = 35, pa tko bi normalan to kupovao ?

Imam dionice Adrisa, ali ovo bubetanje previsokih evaluacija je suludo. Adris je po meni već sada malo precijenjen, ali ne previše. Ovdje visokog rasta dobiti neće biti, jednostavno Adris nema odakle početi zarađivati mnogo više, nije ovo tehnološka kompanija.

Svakako, samo vi napumpajte dionicu što više, rado ću vam iskrcati.

• AGROKOR

• Paulie
    • March 1, 2023 at 11:51 PM
    Quote from Ivan1902

Ukoliko IT dobije arbitražu, stvarno ne znam odakle državi novce da ga se obešteti!? Možda neka nova obveznica ili tako nešto!?

Međutim, koliko god bilo nepravedno da se IT naplati a mi mali ne, mislim da država neće sama od sebe bilo koga ići obeštećivati, mislim da nemaju novce ni za IT, kamoli za nas male...

Eventualno ako za nekih 10ak godina dođe neka presuda od ESLJP-a kao u slučaju NLB..

Nova obveznica da, ili zadržat porez na ekstra dobit još jednu godinu, lako država namakne novaca, ma koliko velika suma bila.

Ukoliko država izgubi arbitražu morat će platiti, uostalom Hrvatska je na kraju platila sve izgubljene arbitraže.

Što se malih tiče, slažem se s vama da država neće nikom dati tko nije tužio. Na kraju krajeva, pobjeda u Washingtonu ako je bude je IT, odnosno Adria grupa protiv države, a ne mali dioničari protiv države.

• AGROKOR

• Paulie
    • March 1, 2023 at 11:16 PM
    Quote from verdi

kad će objaviti onu presudu sa američkog suda?

Po onome što je IT govorio na zadnjih par gostovanja u medijima, trebala bi unutar sljedeća 2-3 tjedna.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Paulie
    • March 1, 2023 at 12:56 PM

EU tužitelji objavili izvještaj o Hrvatskoj, istražuju 23 slučaja teška 313 mil. eura

EU tužitelji objavili izvještaj o Hrvatskoj, istražuju 23 slučaja teška 313 mil. eura
    EPPO, Ured europskog javnog tužitelja, objavio je godišnje izvješće o svom radu. U velikom izvješću prikazan je i rad EPPO-a po zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.
    www.index.hr
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt