Prvi kvartal izgleda ok. Očekivao sam i nešto bolje, ali nije razočranje.
Drugi kvartal bi mogao biti izazovniji, iako će prodaja biti ok. Cijene sirovina luduju i bit će zanimljivo vidjeti koliko su uspjeli indeksirati prodajne cijene
Prvi kvartal izgleda ok. Očekivao sam i nešto bolje, ali nije razočranje.
Drugi kvartal bi mogao biti izazovniji, iako će prodaja biti ok. Cijene sirovina luduju i bit će zanimljivo vidjeti koliko su uspjeli indeksirati prodajne cijene
Malo su im ga uvalili.
a kakav je onda REVOLUT racun tj IBAN LTxxxxxxx.. ?
mislim ako nije tekuci? niti žiro? đto je to onda ?
depozitni
Ovaj naš sustav zdravstva je samo načelno solidaran i besplatan.
Moj otac, penzioner, odradio puni radni staž, od kada je postojala mogućnost plaćao dodatno zdravstveno. Nakon srčanog aresta ima ugrađen defibrilator i pije 20-tak tableta dnevno koje ga održavaju na životu. Nakon završene 65 godine života dobiva obavijest da mu dodatno zdravstveno više ne pokriva trošak lijekova (pokriva samo osobama mlađim od 65). Trošak je oko 2.000kn mjesečno. On, iako u mirovini, još uvijek radi na Ugovor o djelu i naravno iz toga mu se izdvaja doprinos za zdravstveno - i to je kao "solidarnost" - ja se pitam s kime on mora biti solidaran, ili tko bi bio solidaran s njime da ne uspije skupit 2.000kn mjesečno nakon što plati režije?
Ja sam osobno u Hrvatskoj platio prošle godine >300k Kn raznih poreza i doprinosa (bez PDV-a), na prihode koji su 99% ostvareni u izvozu, i s obzirom da to nije dovoljno da država osigura sredstva za održavanje mog oca na životu, dodatno sam donirao trošak njegovih lijekova. Toliko o solidarnosti i besplatnom zdravstvu.
Dolje prodaja vozila u Evropi za prva dva mjeseca 2021.
Rusija ima za sada bolju prodaju nego prošle godine. Planovi Avtovaz-a za Q2 su na nivou Q1.
I jeste se dogovorili kada krece pad? Ja sam nestrpljiv za dokup, iako imam ADPL poprilicno vec. Ocekujem zaradu od cca 50 kn po dionici do ljeta iduce godine s uključenom ovogodišnjom i narednom dividendom, znaci uz dividendu racunam na rast cjene dionice od cca 20-30 kn do negdje oko ljeta iduce godine.
Zašto ne dokupiš danas, ili očekuješ pad veći od 8kn u ponedjeljak?
Neki dan sam slušao jedan podcast gdje su spomenuli ovaj problem:
https://www.cnbc.com/2021/02/11/how…automakers.html
Hoće li to utjecati na poslovanje ADPL a i na samu cijenu ???
chip shortage može imati kratkoročni utjecaj na smanjenje proizvodnje, ali ako postoji potreba tržišta to će se nadoknaditi.
Renault za sada, koliko je meni poznato, nije zaustavljao proizvodnju, ali najavljuju i oni da bi mogli imati zastoja, s time da 100,000 vozila o kojima govore i ne izgleda jako puno.
https://www.bloomberg.com/news/articles/…car-plants-open
Avtovaz radi za sada dobro, prva dva mjeseca su bolja od prošle godine.
Ne vidim razloga na tržištu zašto bi ADPL radio slabije nego prošle godine.
Dugoročno, će vjerojatno morati doći do značajnijeg rasta cijena auta, a pitanje je kako će to utjecati na prodaju, i da li će eventualno profitirati Kinezi koji imaju većinom svoj supply chain. Kod nedostatka poluvodiča glavni je problem cijena, a s obzirom na rast cijena skoro svih sirovina, za očekivati je i pritisak ostalih dobavljača.
nema poreza ako držiš duže od 2 godine i ako imaš dokaz kada si ga kupila.
p.s.
ako si kupila par desetaka btc, sada si bogata...
Niste mi bas pomogli uopce. Mislim ljudi izgube i sam bitcoin, a kamoli dokaz o kupnji nekada davno, a ovo da ako ga drzim dulje od dvije godine znaju vec svi sto u tom slucaju. Napisala sam znaci situaciju nema dokaza o kupnji, niti bilo cega drugog. Znaci postoji 1 bitcoin koji zelis prodati. Dokaz o ulazu nemas i kako ce to porezna u tom slucaju oporezovati. Hvala
Valjda znaš kako si došla do tog Bitcoina i otprilike kada? Na svim platformama na kojima sam trgovao postoji dostup do povijesti transakcija.
Ako je iznos koji dobiješ prodajom značajan, Porezna te može tražiti dokaz o porijeklu imovine.
Porezna stopa za imovinu za koju ne postoji dokaz o porijeklu je trenutno 60%.
Za 1BTC mislim da nije neki problem, ali ako se radi o većim iznosima, ili ako je priliv iz banki "sumnjivih" izvora, mogla bi te i banka pitati neki dokaz o porijeklu novca, vezano za Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ja sam imao slučaj (nije crypto) da sam čak i za priliv od samo 20.000 eur iz inozemstva morao pojašnjavati izvor sredstava.
Ako nemaš nikakav dokaz na koji način si došla do Bitcoina, kako ćeš dokazati da se nije radilo o nekoj nezakonitoj radnji?
Mora vam biti jasno da se turizam nece vratiti na predkorona vremena sve dok se ne vrate prekooceanski gosti. Oni su ti koji generiraju potražnju, troše na dodatne sadržaje isl. Europski gosti koji su putovali prošle godine su 90% mladi ljudi, a oni nemaju puno love . Trenutno rezervacije ne postoje, a realno i nemoze ih biti kad su ljudi zaključani u svojim zemljama . Sezona će biti kao prošla većinom last minute i to sa opcijom otkaza dan prije dolaska, bude li sreće možda bude malo duža jer je prošle 9 mjesec sheban odlukom Engleza . Računajte od 30 do max 40 % prometa pred korona krize, bude li sreće.
2019 su u Hrvatskoj domaći gosti+EU+UK+Švica+ex YU ostvarili 92% noćenja.
USA+Kanada 2,16%, Rusija+Ukrajina+Bjelorusija+Kazahstan 1,8%.
Svi ostali skupa 4%.
Ne izgleda mi baš da su prekoocenski gosti ključni.
StatusQuo,financijski rezultat za 2020. je očekivano slabi u odnosu na rekordnu 2019. međutim za nas dioničare je od iznimne važnosti ova 2021.te ukoliko se turistička sezona otvori sa 1.5.2021.biti će bolja od lanjske očekujem oko 20-25% a što mi daje prihvatljiv rizik biti dioničar te se nadati rastu prihoda i profita kao i cijene dionice.
Da li smatrate da sa 25% boljim rezultatom od lanjskog firma može pozitivno poslovati bez državne pomoći?
Kako stvari stoje, ovdje će trebati pomoć države i moratorij na kredite barem do sezone 2022, ili možda prodaja neke imovine, ili dodatno zaduženje za likvidnost... Ili čudo da imamo sezonu bar duplo bolju nego lani.
U svakom slučaju, ne vidim niti nove investicije (što će biti sa Picalom, koji je trebao biti najveće ulaganje u turizam u Hrvatskoj?), niti dividendu bar do 2023. A onda će trebati i početi vraćati dugove...
Zanimljiv mi je ovaj optimizam oko cijene dionice, s obzirom da je ista prije corone bila u stagnaciji / laganom padu, iako se očekivala rekordna 2020, otvaranje novih kapacitete i rekordne naredne godine. U svakom slučaju dobro za tradere. Za dugoročne ipak ima boljih (manje rizičnih) prilika.
Evo i izvještaja.
EBITDA Grupe 166,52 mil. Kn, -15,7% u odnosu na 2019 je po meni, s obzirom na okolnosti, odlično!
Avtovaz je imao dobar Siječanj, a pomažu im i državne narudžbe. Model Granta je cca lanjskim brojkama, Vesta je ove godine i nešto bolja nego lani. Za sada su i narudžbe u Veljači dobre.
EU malo podbacuje, ali još uvijek ne toliko koliko turizam.
Display MorePozdrav ekipa,
Kupujem dionice preko revoluta u Irskoj, sad zbog korone sam se vratio u Hrvatsku, aplikacija se prebacila na HR postavke tako da sam uz hrvatsku putovnicu jedino moga upisat nas oib i prijavit tax residente u Hrvatskoj.jeli porez veci ili manji u Hrvatskoj ?
If you sell shares (or any item of property) for a higher price than you originally paid for it, you are deemed to have made a capital gain. This capital gain is subject to a tax called Capital Gains Tax (CGT) – which is currently 33%
The first €1,270 of taxable gains in a tax year are exempt from CGT.
You can also deduct any trading costs from any profit.
Each tax year, the first €1,270 of your gain or gains (after deducting losses) are exempt from CGT. You are entitled to this exemption whether you are resident or non-resident. You cannot transfer this exemption to your spouse or civil partner.
This exemption is for individuals only, so it cannot be claimed by a company or trust.
Postoji li mogucnost da editiran podatke i prominin tax resident status, to jest da prijavin porez irskoj?
Koja je sema u Hrvatskoj ? Ako ostavim OIB, dali triban ic na poreznu prijaviti se i kada ?
Ako si porezni rezident u Hrvatskoj, moraš prijaviti kapitalnu dobit (CGT) do kraja Veljače za prošlu godinu.
Porezna stopa je za 2020 12%, od 1.1.2021. je smanjena na 10%.
S obzirom da postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, porez ćeš platiti samo jednoj državi.
Nisam siguran da možeš tek tako birati u kojoj ćeš državi biti porezni rezident.
Provjeri:
https://zakon.poslovna.hr/public/ugovor-…365/zakoni.aspx
članak 4
Trading212
Vi koji koristite, da li ste imali problem sa verifikacijom adrese? Meni ne prihvaćaju osobnu, niti račune na moje ime sa adresom.
Pokušao sam ih kontaktirat nekoliko puta, ali dobijem samo automatske odgovore.
Htio sam pitanje postavit na njihovom comunity forumu, ali ne znam kako se tamo upoće logirati.
Da li je netko od vas od tamo izvukao pare? Nisam puno stavio gore, ali čisto da znam da li da zaboravim na te novce...
Pitajte molim Vas koliko novca su dobili od poreznih obveznika (države) za prošlu godinu i zašto to nisu proknjiźili kao posebni, izvanredni prihod, kako bi smo znali koji su stvarni troškovi uposlenika i kako bi iste mögli uporediti sa istim troškovima ranijih godina? (Princip transparentnosti)
Da li je uvjet za isplatu dividende povrat potpore primljene u prošloj godini i kako namjeravaju taj povrat proknjiźiti? Kao uvećsnje troškova uposlenika ili smanjenje rezerve u vremenskim razgraničenjima?
Da li planiraju rezervacije obzirom na nove potencijalne sankcije koje se najavljuju od strane EU?
.
Kakve sankcije? Ako mislite na Rusiju, ne vjerujem da će sankcije imati velikog utjecaja na lokalnu autoindustriju. Može se desiti dodatni pad rublje, ali za to bi vjerojatno trebalo jače rušiti cijenu nafte. Pad rublje ima i pozitivan efekt na konkurentnost lokalne proizvodnje. Avtovaz ima za sada dobre najave. Moje mišljenje je da im u tom smislu rezervacije nisu potrebne.
Što se dividende tiče, koliko je meni poznato, potrebno je vratiti potpore dobivene od 1.5. nadalje.
Prema izvještaju za Q3, u 2020 državni poticaji za očuvanje radnih mjesta iznosili su 33,8 mil .Kn, od čega 31,2 mil. Kn u matičnom društvu. Taj podatak su objavili u izvještaju, tako da bez obzira na metode knjiženja, ja ne vidim problem s transparentnošću.
Stopa poreza na dividendu se računa ona koja je važeća na dan isplate, znači ako je isplata u ovoj godini to je 10% + prirez. Nije važno otkada je zadržana dobit. Porez na dobit se isplaćuje po stopi koja je važeća u periodu ostvarenja dobiti, znači porez na dobit za 2020. je 18% za ADP (12% za male firme), bez obzira da li je plaćen u 2020 ili 2021.
Ukoliko je tako jako mi je drago da sam pogriješio. Samo mi nije jasno kako su onda neke firme godinama nakon izglasavanja stope od 12% isplaćivale dividendu bez ikakvog poreza.
Istina je ovo za zadržanu dobit iz perioda prije 2012, da se mogla isplaćivati i kasnije. Ali ove godine ja sam isplatio dobit po stopi 10%, tako mi je izračunao računovođa, a i na dividendu JDGT mi je obračunato 10%.
Ne sjećam se točno na koji način je bio uveden porez na dividende, ali pretpostavljam da je tada bilo eksplicitno navedeno da će se zadržana dobit moći isplatiti kasnije bez plaćanja poreza.
Firma je imala u 2020. zadovoljavajuću dobit. Cash flow je ok, narudžbe za prvi kvartal ove godine su dobre.
Ako bude potrebno za investicije, može se posuditi novac, s obzirom da on danas nije skup. Dug još uvijek nije takav da bi kupci firmu smatrali rizičnom.
Kao vlasnik, uvijek preferiram investirati sa tuđim kapitalom, nego sa vlastitim.
Potpora za očuvanje radnih mjesta se koristila kada je bila velika nepoznanica kako će raditi auto-industrija u 2020, a s obzirom da je druga polovina godine bila dobra, red je da se potpore vrate i isplati dividenda. U potpunosti podržavam isplatu dividende.
Biti vlasnik na duge staze ima jedino smisla ako se isplaćuje redovna dividenda, koja bi poželjno trebala i rasti sa inflacijom.
A svatko od nas je onda slobodan tu dividendu reinvestirati gdje god hoće.
Display MoreDisplay Morevracaju samo za svibanj znaci?
Zna netko koliko je to?
Porez je od ove god 10%
Za Zagreb ispada manje od kune ukupno porez+prirez.
Ipak, nisu ovo napravili samo zbog tih 8 kn.
Ocekujem 8-10kn u srpnju.
Odlicna dionica i jos bolja firma!
Sjećate li se kada je prvi puta uveden porez na dividendu, pa su neke kompanije još godinama isplaćivale dividendu bez poreza jer je dobit ostvarena prije 2012. godine.
Istina da je od ove godine porez na dividendu 10%, ali dividenda je za 2019. godinu kada je porez bio 12%, tako da će nam ipak uzeti 12% poreza + prirez naša vrla državica.
Ukoliko sam u krivu neka me netko ispravi, ali mislim da sam nažalost u pravu.
Stopa poreza na dividendu se računa ona koja je važeća na dan isplate, znači ako je isplata u ovoj godini to je 10% + prirez. Nije važno otkada je zadržana dobit. Porez na dobit se isplaćuje po stopi koja je važeća u periodu ostvarenja dobiti, znači porez na dobit za 2020. je 18% za ADP (12% za male firme), bez obzira da li je plaćen u 2020 ili 2021.
A kako se pripremiti na taj krah? Ja držikm 100k u cash-u, više mislim da nema smisla.
Od dobiti/dividendi 50% ide u nekretnine, 10% crypto+zlato, ostalo u dionice.
Igram se sa 10k na trading212, i tu dnevno lovim unusual volume na stock beep, a veće iznose, osim na ZSE, držim na skrbničkom u svojoj banci, trenutno u T, KO, SLG, s idejom da ne razmišljam o cijeni tih dionica slijedećih 10g, nego se zadovoljavam dividendom.
Ford je bio jako podcijenjen, pa sam ga uzimao po 7,6 u 10. mjesecu, s idejom da rizik nije velik, i da će za 2-3 godine doći na 11-12. Stavio sam prodajni nalog na 11,5, i taj mi je odradio prošli tjedan. Sad mi sve izgleda skupo i rizično. Gdje bi vi danas uložili, da je čim manji rizik, a relativno sigurna dividenda?Gledaj, nikako ići u short jer je trziste ludo i onda samo spušiš lovu zbog straha i prebrzog izlaska. Po meni se najbolje drzati po strani. Dionice su preskupe, a ovi klinci rade tešku pomutnju zbog viška likvidnosti. Kad krenu te dionice padati past ce sve. Ovaj GME kako je počeo će još malo biti skuplji od Amazona Sve ovo podsjeca na 2000.g kad su se cijene potpuno odvojile od stvarnosti. Mislim si da je veca vjerojatnost da će dionice pasti 30%, nego porasti 10%, pa ću rade pricekati neki dobar ulaz kad se sve ovo smiri. Dal cu plakati ako nesto propustim? Tesko. Više pokušavam u ovakvim trenutcima minimalizirati rizik nego trcati za prinosom.
Znači cash? I meni to izgleda racionalno, samo nekako nije zabavno S ovakvim tržištem kakvo je u zadnjih mjesec dana, gdje sve ide, lako posatneš ovisnik
ja ovako nesto s cijenama dionica jos nisam dozivio. mislim da su burze slomljene, i da će ovo sve zavrsiti loše po sve nas, a ne samo luđaka s GME i sličnih dionica. kad presusi lova na racunu i krediti, to ce pucati samo tako
A kako se pripremiti na taj krah? Ja držikm 100k u cash-u, više mislim da nema smisla.
Od dobiti/dividendi 50% ide u nekretnine, 10% crypto+zlato, ostalo u dionice.
Igram se sa 10k na trading212, i tu dnevno lovim unusual volume na stock beep, a veće iznose, osim na ZSE, držim na skrbničkom u svojoj banci, trenutno u T, KO, SLG, s idejom da ne razmišljam o cijeni tih dionica slijedećih 10g, nego se zadovoljavam dividendom.
Ford je bio jako podcijenjen, pa sam ga uzimao po 7,6 u 10. mjesecu, s idejom da rizik nije velik, i da će za 2-3 godine doći na 11-12. Stavio sam prodajni nalog na 11,5, i taj mi je odradio prošli tjedan. Sad mi sve izgleda skupo i rizično. Gdje bi vi danas uložili, da je čim manji rizik, a relativno sigurna dividenda?
Jel vam radi danas trading212? Ja se ne mogu logirat