Lade se trenutno prodaju slabo ili nikako jer ih jednostavno nema na zalihi. Proizvodi se samo Lada Vesta. Lada Granta, X-ray i Niva stoje od godišnjih. Po nekim glasinama Granta bi mogla počet radit 9.9. i do 15.9. doći na svoje uobičajne dnevne količine, ali ništa još nije potvrđeno. X-ray i Niva za sada stoje do 13.09.
Posts by Batka
-
-
Konzerve !
Kao Best Buy uvjerljivo vode konzerve i snažnim korakom grabe naprijed.
Dvostruki koncentrat rajčice, Podravka, 190 ml, 12 kn. Plodine
Do njih se diči crvenom bojom vlastita robna marka, 200 ml, 20 kn
Ništa mi neće donijeti u kratkom roku 100% prinosa, kao konzerve.
Graha, slanutka, graška, rajčice
Slanutak je BTW trenutno vrtoglavih 14 kn. Skoro 2 eura.
Poriluk se prodaje na komad, 5 kn komad. Al' dobro, imati ću dobar prinos i bez poriluka
Smijeh me hvata dok ovo pišem, smiješno je kad ne bi postalo tužno, kako hoće.
Mala plava domaćica iz dugogodišnejg iskustva vam kaže da su Best Buy konzerve
Osim lijekova i sapuna
Ja sam dovoljno star da se dobro sjećam hiperinflacije 80-tih. Tada smo kući, uz skladište za konzerve i staklenke imali i 2 škrinje za zamrzavanje. Dovoljno zaliha za spremno dočekati rat. Koji smo na kraju, nažalost, i dočekali.
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ADPL/ZPI-ADPL-3ec5b4d7bcde2196bd040f5101a34e75.pdf
Hm, koliko će ukupno otpustiti, ili im je tih <10k€ dovoljno?
-
Predsjednik uprave, kojeg zaista ne treba smatrati šarlatanom, naprotiv, neki dan za HRT izjavi da je ova godina još bolja od prošle: HRT: Procjene: BDP u drugom tromjesečju 14,5% veći nego u 2020.
A ovdje se neki sekiraju oko toga ima li čipova ili nema. Ima čipova, samo je pitanje po kojoj cijeni...
g. Došen je izjavio da je godina krenula izvrsno, što je potpuno točno.
Nisam ga čuo da govori da im 8. i 9. mjesec idu odlično.
Trenutno situacija nije dobra nikome u autoindustriji, a i prognoze su vrlo neizvjesne.
btw, imam adpl
-
U Rusiji dosta neizvjesno. Avtovaz stoji od godišnjeg i stajat će cijeli slijedeči tjedan.
Očekuje se nestabilan rad do kraja godine, a možda i cijelu slijedeću godinu.
Q3 će sigurno podbaciti jer kako izgleda 9. mjesec će biti dosta ispod prognoze, a 8. se ionako nije radilo.
-
Mogu ja biti loša u logičkom zaključivanju, al' me pogled na monitor ne demantira.
Cijenovno bez pomaka
To kaže da su vlasnici kapitala na burzi racionalni?! Ja vas pitam ako je Jadran grupa imala cca 10% veće prihode u 1H 2021, nego u 1H 2019 i to sa samo 58% noćenja iz prve polovine 2019, što mislite kakvi će biti FI u 3Q 21, kada je Kvarner na 85% noćenja iz 2019.
Nije dobro gledati samo podatak o ukupnim prihodima, nego i strukturu tih prihoda. Kod Jadran grupe uzmite u obzir knjiženje potpora za očuvanje radnih mjesta. Osim prihoda dobro je gledati i rashode, a kod gore navedene grupe rezultat i nije baš neko veselje, kao ni novčani tok, usprkos potporama. Treba uzeti u obzir da Jadran upravlja većim kapacitetima od onih kojima je upravljao 2019.
Usprkos svemu, mislim da Jadran ima osnove da bude dobra firma, ali još uvijek po meni ima boljih risk/reward prilika na zse.
U svakom slučaju, ja kod firmi gdje sam većinski, što se financija tiče, gledam prvo cf, pa ebitda, pa neto dobit, a prihodi su mi ono, za prezentaciju za kakvog kupca ili banku... ali ima nas svakakvih, nekome su najbitniji prihodi, nekome broj zaposlenih, itd. -
60% čega? Noćenja? Dolazaka? Novaca od smještaja? Novaca od pdv-a? Naplaćenih cestarina? Svi ti podaci o postocima iz medija su glupost jer se obično ne definira jasno što se uspoređuje. Vjerujem da se ljudi koji se imalo ozbiljno bave investiranjem na te natpise i ne obaziru.
Npr. ja osobno imam puno bolje rezultate of 2019 jer sam otvorio novu kuću za najam, i te se brojke negdje zbrajaju ali nemaju veze s ničim osim što su meni bitne za povrat investicije.
Po informacijama koje imam iz hotelskih kuća, za očekivati je da će financijski rezultat (prihodi) biti na 70-80% onih iz 2019, s time da će većina imati prosječnu bolju cijenu po jedinici. Dobra je bila sezona, dobar je i booking za post-sezonu, ali ipak je teško u potpunosti nadoknaditi slabije popunjenosti u prvih 6 mjeseci i one kapacitete koji se obično van sezone pune grupama.
Ovogodišnji 8. mjesec je po meni maksimum koji naša obala može podnijeti. Za veći broj gostiju naprosto nemamo infrastrukture, a i biti u takvoj gužvi se teško više može nazivati odmorom. Ja sam nakon 10 dana Dalmacije pobjegao u Liku, i to mi je vjerojatno zadnji 8. mjesec da sam odlučio biti na obali. Imalo bi smisla ulaganja preusmjeriti u dodatne sadržaje i poboljšanje kvalitete, ali nažalost imam osjećaj da će zarada opet završiti u dodatnoj apartmanizaciji / betonizaciji i brojanju sve većeg broja noćenja u špici sezone.
-
evo, ja predviđam novi bull market na turistima
Sada kad smo se naslušali vijesti o rekordima, treba pripremiti javno mnijenje na potrebu dodatnih državnih potpora za očuvanje tog rekordnog turizma.
-
Ne znam zašto bi proizvodna društva bila jače pogođena inflacijom? Koliko se ja sjećam zadnje jače inflacije kod nas 80tih i npr. u Rusiji 90tih najgore je držat cash i onda raste potrošnja svega... znam ljude koji su kupovali na zalihu po 3-4 veš mašine, a i neke koji su uzimali dodatni luksuzni auto.
Ako mislite na trošak sirovina, tu treba imati u vidu i uvjete plaćanja, tako da se može desiti i da prerađenu sirovinu uspiješ prodat po višoj cijeni prije nego je platiš.
Slažem se da dionice dobrih firmi mogu biti obrana od inmflacije, ali po meni, kod jače inflacije svakako je pametno i povećati ulog u nekretnine.
Kod ove zadnje inflacije kojoj svjedočimo čudo je da se kamate još uvijek drže rekordno nisko.
-
jesu li svi valamarovi hoteli otvoreni?
Koliko je meni poznato nisu, Pinia Poreč, po jedan objekt u Rabcu i na Rabu, i neki hoteli u Dubrovniku.
Mislim da nisu ni oni očekivali ovakav booking pa nemaju spreme radnike.
A nema ni Picala i ne zna se još kada i kako će se ta investicija odraditi - s obzirom na rast troškova u građevini, on će na kraju koštat puno više nego se planiralo.
-
Može li meni tutleku netko objasniti koju bih korist ja kao kupac imao od toga da Amazon prihvati BTC kao sredstvo plaćanja, u odnosu na sadašnje "klasično" plaćanje?
Koliko ja razumijem porezni tretman kriptovaluta, kod plaćanja roba ili usluga BTC-om ne obračunava se porez na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka, dok se promjena kriptovalute u fiat novac oporezuje.
-
U ovoj branši nije za očekivati značajnije povećanje razine profitabilnosti, ali trenutna profitabilnost nije uopće loša i sasvim je ok ako se ona zadrži kod novih poslova.
-
Naravno da ne mozemo samo brojati goste, hvaliti se sa guzvama i milijunima gostiju i misliti da nam nitko nece donijeti nikakav virus. Sve ovisi kako se prema tome odnosite i naravno da je sve to relativno.
I inace sam bila skepticna prema masovnom turizmu koji ima ogroman oportunitetni trosak. Mogla bi ovo biti i prilika da razmislimo kakvu turisticku ponudu zelimo davati.
A tek cemo vidjeti kako posluje Rivp koji je ipak odavno okrenut elitnom turizmu.
Po čemu zaključujete da je Valamar okrenut elitnom turizmu?
Ako u Hrvatskoj govorimo o elitnom turizmu, od većih firmi jedino je Maistra išla ozbiljno u tom smjeru, i sa rekonstrukcijom objekata i sa radom na destinaciji (Rovinj). Isabella i Marea su ok, ali daleko je to od onoga što se radi u Rovinju.
Ako govorimo o Dubrovniku, on ima sve predispozicije za elitni turizam, ali ja bi tamo, od većih firmi, prije izdvojio npr. ALH.
Ima Valamar 2 premium kampa, ali i to je po meni više dobra srednja klasa, nego elitni turizam.
Ima i reprezentativnu upravnu zgradu, a ostalo je srednja klasa ili budget.
Bez obzira na to, mislim da orijentiranost na elitni turizam ne znači samo po sebi i bolje poslovanje. Može se izvrsno poslovati u svakom segmentu. -
Ako
Kako bi netko tebe mogao tuziti radi poticanja zaposlenika na cijepljenje? Pa ne daješ ti poticaje nego država, a ti ih možeš ili ne moraš primjenjivati koliko sam shvatio. Ne postoji nikakva tvoja odgovornost za nuspojave kao sto ni ne postoji kad se netko razboli od radnika. To je miješanje “krušaka i jabuka”. izmišljanje nepostojeće odgovornosti. I upravo je takav modus operandi poticajan za necijepljenje…. Neću ja ništa…. Netko drugi će…. Ti provedi ono sto se od tebe očekuje i ogradi se od nuspojava ako si u mogućnosti a njima to izravno komunicirati. Ako si dobar i odgovoran poslodavac onda ćeš brinuti o zdravstvenom stanju svojih radnika i vašeg radnog kolektiva kao i njihovih obitelji. Ljudi su inertni po prirodi i sumnjičavi iz ovih ili onih razloga. Al ako je moguće otkloniti takve sumnje i potaknuti ih na promjenu mišljenja korektnom i istinitom argumentacijom onda ne postoji krimen ni odgovornost u pravnom ili financijsskom smislu.
I dalje ne razumijem zašto bi poticanje na cijepljenje bio posao poslodavca? Ja u svojoj firmi potičem odgovoran i svrsishodan rad i pošten odnos do kolektiva. Privatno me ne zanima da li je netko cijepljen, da li puši, da li ima HIV, da li šmrče ili voli popit - ne želim to niti pitati moje kolege i nikako ne mislim raditi razliku između ljudi na osnovu toga jesu li cijepljeni ili nisu.
O sigurnosti cijepiva ne znam ništa i smatram da nisam kompetentan da ikoga potičem na cijepljenje ili ne-cijepljenje; to je posao drugih ljudi, za čije plaće između ostalog i ja redovno plaćam sve poreze.Ne poslujem sa Državom i poticaje od Države nisam nikad uzimao i ne mislim ih uzimati.
U životu uglavnom radim ono što mislim da je moralno ispravno, a ne ono što se od mene očekuje.
Isto tako, nemam ništa protiv obaveznog cijepljenja. -
Ako su već nekakva struka i odgovorni u vlasti odlučili da je cijepljenje prava stvar neka se uvede obavezno cijepljenje.
Meni osobno smeta ovo prebacivanje odgovornosti na druge, pritisak na to da se svi cijepe ali da svatko ostane odgovoran za sebe. Svi smo kao upoznati sa nus pojavama, pa ako si u onom postotku koji nastrada od cjepiva, sam si si kriv.
Većinski sam vlasnik jedne firme (koja nije u HR, ali moguće da se i ovi naši sjete nečeg sličnog) i tamo smo dobili dopis od ministarstva rada da specificiramo kako potičemo zaposlenike na cijepljenje (dodatni godišnji, bonus na plaću, plaćeni odmor...). Ja se pitam zašto bi to trebao biti posao i odgovornost poslodavca? Što bi bilo u slučaju da ja zaposlenike stimuliram na cijepljenje, pa me netko od njih tuži zbog nus pojava? 99% učinkovitost u slučaju kad imam više od 100 zaposlenika nije dovoljno da bi se ja usudio stimulirati na cijepljenje.
Neka svatko radi kako hoće, a neka stimuliraju oni koji su odgovorni za zdravstvo u društvu.
A zdravstvo neka bude ili besplatno ili nek se plaća, ali za sve isto... Ako nećemo liječiti one koji se ponašaju neodgovorno, zašto liječiti alkoholičare, narkomane, što ćemo sa pušenjem i rakom pluća?…
-
Vezano na trošak materijala i nove poslove…
Cijena proizvoda se u autoindustriji obično indeksira vezano na udio troška osnovnog materijala. Ovisno od kupca do kupca, to se radi periodički (kvartalno, godišnje, rijetko češće nego kvartalno) i po različitim formulama (vezano na burzovne ili neke druge indekse) ili pregovaranjem. To nikad ne znači da se promjena troška materijala prizna 100%, ponekad se na indeksaciji izgubi, ponekad dobije.
S obzirom da se cijene indeksiraju prema prošlom periodu i da su uglavnom rokovi plaćanja sa dobavljačima materijala kraći nego sa kupcima, u slučaju rasta cijene materijala efekt može biti negativan na CF.
Rast ostalih troškova, npr. rad, energija, utjecaj smanjenih količina, trošak izrade alata... je u principu vrlo teško indeksirati u prodajnoj cijeni.
U vrijeme značajnijih promjena cijena sirovina treba i indeksaciju imati u vidu kod analize rasta ili pada prihoda - jer taj rast ili pad možda ima više veze sa indeksacijom cijene materijala nego sa poslovanjem.
S obzirom na ovogodišnji značajni rast troška sirovina, može se desiti i da u relativnom iznosu ebitda bude manja nego u prošlom periodu.
Inače, autoindustrija ima još svojih specifika, kao npr. da se za dobivanje novog posla obično daje popust na postojeće proizvode, ali i to da jednom kada se posao dobije – vrlo teško i uglavnom nikada se taj posao ne seli drugom dobavljaču.
Važno je da se redovito dobivaju novi poslovi, ali treba imati u vidu da će prihodi krenuti za nekoliko godina (a dio troškova odmah), i da je vrijednost novih poslova samo procjena. Vrlo često se i konačna cijena novog proizvoda, količine, pa i start serijske proizvodnje značajno razlikuju od procjene kod ugovaranja novih poslova.
-
Ja sam smanjio poziciju u at&t krajem travnja. S obzirom na najavljen spin off DirecTV i WarnerMedia, te značajan dividend cut, nisam siguran da je sada najbolje vrijeme za ulazak.
Inače, porez je kao kod svih us dionica, oni skinu 30%, a s obzirom da nemamo ugovor o izbjegavanju dvostrukog opoprezivanja sa usa, našima se plati još 10% + prirez. Ovisno preko kojeg brokera radite, možda Vam i on uzme nešto kod svake isplate. -
inače mi se kao potencijalno skladište najviše dopadaju ovakve
Ovo skladište više otkriva nego što skriva...
-
Danas mi je na dividendu iz US obračunata stopa poreza po odbitku 37%. Do sada je uvijek bilo 30% za ne-rezidente.
Ima netko možda informaciju da su se stope poreza u US promijenile?
-
Trgovine bi trebale prilagoditi svoje radno vrijeme po uzoru na neke državne službe/firme: "Stranke primamo ponedjeljkom i petkom od 10 do 12:30"