1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Parica
    • September 17, 2020 at 9:37 AM
    Quote from naim

Je, a kod mene se kaže sto se babi htilo, to se babi snilo. Pogotovo kad se počnu čarati potpore pa se sma 200 pokaze najvažnijom, pa 50, pa 14 i na kraju kad niti jedna ne fercera napise se neka bude 100.

Nema to veze s tehnikom nego sa time da su se špekulanti iz Opte uglavnom razbježali po IGH, Ingri i najviše Dalekovodu. Stabilna baza ulagaca u Opte je i dalje stabilna. A Graf crtaš ovisno o sentimentu na ostalima.... doduše za nacrtati nešto na Opte radi vece FF i kapitalizacije treba vise novaca nego na ostalima. I tu se zapravo skriva taj manipulativni karakter lokalne TA. Ovdje nema inflowa i outflowa nego se postojeći novac prelijeva iz jedne u drugu. Dok smart money baza u velikim stockovima čeka i stoji.

Zato je naprosto smiješno kad netko radi analizu dionica koje ne vraćaju ili kasne s dugovima i vrednuje vrijednost njihovog equitya. Još smjesnije kad za to koriste TA. Zapravo, nitko pametan neće to tako vrednovati, možda samo pisati o trendu.

U stvarnosti, rast bi značio rast cijene kontrole, a defacto u većini tih priča je već “sutra” moguće razvodnjavanje ili narodski rečeno potop, pa se čovjek onako laički pita, kako onda se procjenjuje rast vrijednoosti kontrole? A onda iz toga derivira vrijednost manjinskih udjela? Pa iskreno..... nikako.... vjerovanjem i valjda nadom da će se dugovi vracati, a poslovni rezultati rasti. Sa firmama gdje je D/E omjer iznad 7 to je bas nada i opasno klađenje sa dvojbenim rezultatima. U Corona krizi.

Ne bih se htel mesat...al nije li HT nedavno dao neku pozajmicu/zajam OPTE ...po tome ispada da i OPTE ima problema sa vracanjem dugova...a equitya nema...

Ocito OPTE nije nista bolja od navedenih...

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Parica
    • September 16, 2020 at 9:27 AM
    Quote from naim

Zanimljivo, Imperial Riviera u ova zeznuta vremena kupuje HTP Orebić.... koju posluku porati?

https://zse.hr/userdocsimages…wnpdgrU2A==.pdf

Puni smo para...ne bojimo se drugog vala🙃🙃🙃

• Birtija

• Parica
    • September 15, 2020 at 7:57 PM
    Quote from naim
    Quote from Parica

Da pogodili ste...o samostalnoj (ne)odrzivosti OPTE u dugom roku sam iskljucivo citao na forumu...posto mi OPTE nije u fokusu interesa nisam citao revidirano izvjesce pa se ispricavam svim Optimistima...

Jos su to sve male pozicije da idem na GS, a i tamo se sluzbeno raspravlja iskuljucivo po tockama dnevnog reda sto nije nista pametno...a za nesluzbene informacije trebao bih razgovarat s clanovima Uprave sto ne znam kako bih uspio...ali slazem se, treba ic na GS, ako nista upoznat kolege...

Ja bih ti savjetovao da posjetiš skupštinu ne samo Opte nego bilo kojeg društva pa ćeš vidjeti o čemu se točno tamo raspravlja.

Na jednoj od nedavnih skupština jednog turističkog društva Uprava je pojasnila i ispričala sve sto ćeš moći citati u sljedećem revidiranom izvjescu, a opet se nije ogriješila o ZTK i povlaštenost informacija. Dakle, ovisi o upravi i onome tko vodi skupštinu. I naravno, pametno sročenim pitanjima.

Mislim da je tvoja percepcija dosta pogrešna glede održivosti poslovanja pojedinih društava i da je uglavnom kratkoročno motivirana s par lipa zarade po dionici.

Nije me puno briga sto imam pogresnu percepciju o odrzivosti poslovanja nekih drustava jer cim se postavlja pitanje odrzivosti zna se o kakvim se drustvima radi...da, istina, ona mi sluze samo za trejd sa manjim dijelom kpitala i par lipa zarade po dionici...prava para je u "teskasima" gdje se umjesto odrzivosti poslovanja postavlja pitanje kolika ce dobit biti...

• Birtija

• Parica
    • September 15, 2020 at 6:00 PM
    Quote from naim
    Quote from Parica

Bumo vidili sto buducnost nosi...

Za razliku od OPTE koja dugorocno samostalno nije odrziva i vrijedi onoliko koliko je potencijalni kupac spreman platit, DLKV je samoodrziv i vrijedi onoliko koliko novca moze/ce zaradit...odnosno kretanje cijene DLKV je iskljucivo vezano uz poslovanje i lakse je odrediti stvarnu vrijednost...

Mislim da si potpuno u krivu. Optima je itekako održiva.

To ne tvrdim ja nego revizori. Procitaj izvješće i njihovo misljenje. To sto ovdje priučeni forumaski proroci i analitičari guslaju neku drugu pjesmu vise govori o nerazumijevanju ovog biznisa i vrijdnosti iza njega. Naravno, potrebni su resursi, novac i vrijeme, ali adekvatna kombinacija istih može proizvesti puno vise operativne vrijediti nego ona na Dlkv.

Ne bi bilo zgorega da ponekad odeš i na koju skupštinu i tamo poslušaš upravu i njihovo misljenje.

Da pogodili ste...o samostalnoj (ne)odrzivosti OPTE u dugom roku sam iskljucivo citao na forumu...posto mi OPTE nije u fokusu interesa nisam citao revidirano izvjesce pa se ispricavam svim Optimistima...

Jos su to sve male pozicije da idem na GS, a i tamo se sluzbeno raspravlja iskuljucivo po tockama dnevnog reda sto nije nista pametno...a za nesluzbene informacije trebao bih razgovarat s clanovima Uprave sto ne znam kako bih uspio...ali slazem se, treba ic na GS, ako nista upoznat kolege...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 3:48 PM
    Quote from zlocesti

Bojim se da ćete svijetliti ko' božićno drvce, ko' mi na Opte na 8 kn

Kažu- Ako ste svi puni papira, jeste li pomislili tko će za vas stati na bid ?

Bumo vidili sto buducnost nosi...

Za razliku od OPTE koja dugorocno samostalno nije odrziva i vrijedi onoliko koliko je potencijalni kupac spreman platit, DLKV je samoodrziv i vrijedi onoliko koliko novca moze/ce zaradit...odnosno kretanje cijene DLKV je iskljucivo vezano uz poslovanje i lakse je odrediti stvarnu vrijednost...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 2:43 PM
    Quote from naim

Al to je jednokratan prošli događaj. To se već trebalo ugraditi u cijenu. Aha, ti misliš da ako i kad to postane svima vidljivo da će ponovno biti nagrađeno rastom cijene?

Možda.... nemam pojma. Iz moje perspektive to nije nešto na čemu bi trebalo graditi vrijednost osim u onom djelu gdje je to dio strategije smanjenja obveza i snaženja osnovnog poslovanja.

Pa razduzivanje prezaduzdnog drustva je svakako jedna od najbitnijih stavki pri valuaciji takvog drustva...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 2:30 PM
    Quote from naim
    Quote from Parica

Nagodba je skopljena 10.07. tako da se tek treba proknjizit...

Ne znam bas da će to biti tako jednostavno, + tamo, a - onamo.... cini mi se to malo zamršenije knjiženje. Al sto je uopće to bitno?

Pretpostavljam da su se ini riješili ne bas najbolje imovine za korektnu cijenu te smanjili dug. Al to je ionako one-off item, nije im to iz redovnog poslovanja.

Ili se ti zapravo kladis na sveopću neukost pa ako se pokaze neki veći plus, jarani će odigrati manja-veća i “tjerati zeca iz rupe”?

Pa vijest je javna i trebala bi biti ugradjena u cijenu, zar ne?

Ali ovo je ZSE...

Da, kladim se na opcu neukost kojoj svjedocimo svaki dan, pa vidi cijenu DDJH, THNK i sl...

Neefikasnost burze moze se definirat i kao opcu neukost dionika...zar ne?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 1:31 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Parica

Sad kad sam kupio mogu pocet i drukat...

Znaci u izvjescu q3 ce bit vidljivo smanjenje obveza za cca. 61 mil kn sto cini 15% financijskog duga...iako je info poznat bit ce to lijepo vidjeti u bilanci pogotovo ako se vecina odnosi na KO...a i od transakcije su dobili 8 mil kn CF...

Ono sto ne znam je po kolika je knjigovodstvena vrijednost cincaone, odnosno hoce li u RDG-u biti prikazan gubitak ili dobit od te transakcije...zna li tko?

Best scenario je da ostvare dobit iz poslovanja i od prodaje cincaone te uz navedeno smanjenje fin. duga dionica bez problema moze na dvije znamenke...

Worst scenario je da ostvare gubitak od prodaje i iz poslovanja...onda je banana...

Sto ce biti pitanje je sad...

Display More

20 tisuca kuna je cincaona vodjena pise u revidiranom

Display More

Sto to znaci?

Da je ostvarena racunovodstvena dobit od cca. 60 mil kn (to nema sanse)...oprostite na glupim pitanjima, jos sam "zelen"...

Hvala

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 1:19 PM
    Quote from barbosa
    Quote from Parica

Ono sto ne znam je po kolika je knjigovodstvena vrijednost cincaone, odnosno hoce li u RDG-u biti prikazan gubitak ili dobit od te transakcije...zna li tko?

pa zar nije cinčaonica riješena u 1. ili 2.q, nešto mi zvoni da su sa dio prebili dugove i ostatak od nekih par miliona iskazali dobit, mislim da je to ipak bilo iskazano sad u fi. 2.q

kad smo već kod toga, imaju neki problem sa isporukom stupova iz turske, slovenija već kasni 2 mj...

Nagodba je skopljena 10.07. tako da se tek treba proknjizit...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 1:15 PM
    Quote from MickeyM

Parica,

Kupili ste velite!? Sada cekate svojih 1,3%, a sto ce biti sa starosjediocima u ovom papiru, imate tu kakav info.

Kolega, 1,3% je prosjek...nekad dobijes, nekad izgubis...prva prodaja je blizu 8kn...za sad😀😀😀

Sigurno cu bit u papiru do par dana prije izvjestaja...

Za dugorocne je najbitnije da smanjuju dug, ugovaraju poslove i rade s dobiti (bas sam pametan) sto ove godine i rade...nek u q3 ostvare operativnu dobit i na konju ste jer ce to bit prvi put u zadnjih 10 godina da ce povezat 3 kvartala s pozitivnom EBIT-om...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 12:56 PM

Sad kad sam kupio mogu pocet i drukat...

Znaci u izvjescu q3 ce bit vidljivo smanjenje obveza za cca. 61 mil kn sto cini 15% financijskog duga...iako je info poznat bit ce to lijepo vidjeti u bilanci pogotovo ako se vecina odnosi na KO...a i od transakcije su dobili 8 mil kn CF...

Best scenario je da ostvare dobit iz poslovanja i od prodaje cincaone te uz navedeno smanjenje fin. duga dionica bez problema moze na dvije znamenke...

Worst scenario je da ostvare gubitak od prodaje i iz poslovanja...onda je banana...

Sto ce biti pitanje je sad...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 11:03 AM
    Quote from Roki
    Quote from Trotter numero uno

Ja bih bas rekao da nije volatilna i da je dosadna ko adrs (u pozitivnom smislu). Naravno da je bilo pada i neke volatlnosti u crnolabudnim vremenima. Ali mislim da to nije karakteristika ove dionice

Točno, nije zanimljiva trejderima, cijena joj je tu gdje jest u skladu sa ostatkom burze. Kad/ako krene nekakav rast, a po pravilu morao bi kad tad, narasti će i adpl. Do tada je za dugoročne jako dobra dionica po povoljnoj cijeni, povoljna za dugoročno ulaganje, ne za trejd.

Ne bih se slozio, ali ocito sam u krivu...

Pod trejd ne mislim na dnevni trejd vec na tjedni ili mjesecni trejd...dnevni trejd ne postoji na ZSE, osim sa smecem...

Pa dok je bila Rusija cijena je pala cca 42% u tri mjeseca da bi nakon 2 godine isla na 200 kn...ovo proljece je isto bila predvodnica u ronjenju, ali i u povratku...od svih CROBEX10 sastavnica ona je najvolatilnija...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 10:12 AM
    Quote from PoAskuBidu

+ dlkv po 7... ovi su još malo out. Slon u staklarni.

I ja po 7,10 i 7,04...cekam i nize...samo daj...moguce da danas izadju skroz...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • September 15, 2020 at 10:04 AM
    Quote from naim

Ma ti nisi shvatio jednu stvar odnosno dvije, da vrednovanje u Hrvatskoj u ovakvom trenutku nema smisla jer niti jedna dionica neće na trzistu biti fer vrednovana i drugo, da su auto-dijelovi biznis koji valuacijski gledano nikada ne dostiže vrednovanja nekih drugih biznisa. Dakle, EV/Ebitda za Auto-parts nikad neće biti u rangu Hotel&Leisure industry. Tako gledano, ovdje (na ovakvoj burzi) treba uglavnom ganjati moguca preuzimanja u dugom roku jer jedino ona vise manje fer vrednuju dionice, a ponegdje se dogodi da postoji i spremnost na placanje premije.

Ako se zaista dogodi nekakav bull Market u dogledno vrijeme onda će tvoj rezon postati aktualan, a ocekivana izvedba vjerojatna. Doduše u jednom si u pravu, dobri rezultati (bolji od očekivanih) utjecat će na percepciju rizika i smanjiti mogući downside odnosno limitirati ga u neke racionalne okvire.

U redu, nijedna dionica nije fer vrendovana, znaci kupujemo na diskontu...ja mogu cekati, a dok cekam trejdam i rastem...meni odgovara...doci ce bull kad tad i sve ce postat precijenjeno jer to je tako...

Da su valuacije razlicitih sktora razlicite znam iako nekad ne shvacam zasto (valjda zbog ciklicnosti)...osim toga usporedio sam ADPL sa konkurentom...

Kako god, ADPL je dividendna dionica koja uspjesno posluje i raste u jako potentnom i konkurentskom sektoru...a uz to je jedna od transparentnijih...ciklicna je industrija pa mi i zbog trejda odgovara jer je jako volatilna...sve u svemu dionic bas za svakog investitora i spekulanta...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • September 15, 2020 at 9:46 AM
    Quote from zlocesti

Ovo se više ne može zvati burzom.

Ovo je ravna crta, jedno fondovi ponekad ulete reanimirati umirućeg

Vrijeme velikih preuzimanja po fer cijenama je iza nas, ostaje samo Optima koja je prevelika da ide ispod stola

Do kraja godine će se još pet papira povući sa tržišta, a za neke je i šteta

Sve skupa, tko se imalo ozbiljnije misli baviti trgovanjem, vrijeme je već odavno za vanjska tržišta.

Ovdje jedino privlačno izgleda parkiarti se u velike papire, sa poštenom upravom, solidnim poslovanjem i redovnom dividendom, umjesto oročene štednje

Display More

Pa zadnja rečenica bi trebala bit osnova svake normalne burze i ulaganja u dionice...a trgovanje/trejdanje samo dodatak istom...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • September 14, 2020 at 10:51 PM
    Quote from Vule

nitko ne spominje adpl.. danas je netko prodao za 1mil. ?

Po mom skromnom misljenju, na ADPL je svaki dan sve veca disproporcija izmedju cijene i vrijednosti, odnosno cijena svaki dan pada, a drustvo sve vise vrijedi...

Zasto?

1. Prodaja auta lijepo se oporavlja u Rusiji, a ni u EU nije lose (pogotovo twingo i clio); detaljnije na topicu od ADPL

2. PU u Otvorenom je rekao da rade na 75%-80% kapaciteta, da nijedan potpisani ugovor nije raskinut i da ocekuju bolju 2021. od 2020. te da smatra da je najgore iza nas...takoder, bitno za ADPL, je rekao da u buducnosti ocekuje usporen tempo globalizacije i povratak na lokalnu/regionalnu samoodrzivost proizvodnje (ne samo auto industrije)

3. U posljednja dva kvartala ocekujem mali pad prihoda (do 10%) u odnosu na lani, i pozitivan rezultat u oba

4. U H1 su se poprilicno razduzili i pojacali kes poziciju sto mi govori da trenutno nemaju nikakvih problema s likvidnosti

5. Do sada su pokazali da odlicno voze u kriznim situacijama

6. Jedan od najvecih svjetskih proizvodjaca rezervnih dijelova, Faurecia, je na razinama iz veljace 2020. iako ovu godinu radi s gubitkom

Ono sto je problem je nedavna transakcija po 115kn i prodaja PU po 130kn, trenutni izlazak top 10 igraca (60k komada) te jaka koleriranost (pogotovo u padu) s vanjskim trzistima gdje je realno ocekivat jacu korekciju...

Kako god, po meni, uz VLEN najveci bb na trzistu...

Da, pun sam ADPL i kupovat cu jos u padu...a vec je imam i previse...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • September 14, 2020 at 6:33 PM
    Quote from fajrvol

Mene također zanima kako mjerite rizik i koliko ste spremni izgubit i biti ok zbog toga. Činjenica je da se nekad mora uletit pa šta bude.

Kad me pozicija pocne opterecivati i kad mi pocne negativno utjecati na svakodnevni zivot...tad je krenem kratit; cijelu poziciju iskljucivo prodajem zbog nekih novih materijalnih cinjenica (izvjesce i sl)...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • September 14, 2020 at 6:25 PM
    Quote from nascar
    Quote from Parica

A rizik???

Sto imas vise novaca to vise brines o riziku nego o prinosu...

čemu pitanje???

procitajte sa razumjevanjem sto sam napisao

NHF kolega...

Samo sam htio reci da su sve dionice koje su rasle vise od 100% u zadnjih par mjeseci visokorizicne i da ih velika vecina investitora (ne spekulanata) uopce nema ili ih ima u malim relativnim iznosima...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • September 14, 2020 at 6:06 PM
    Quote from naim

A kak ti mjeriš taj rizik?

Heh..nikako, ne znam ga kvantitativno izrazit...ali znam da lakse i s puno manje stresa podnosim pad ADPL-a i KODT-a nego npr. IGH ili OPTE...

Mozda zato sto ce se prvom dvojcu cijena sigurno vratit ako nastave jednako poslovat dok za drugi dvojac nisam siguran...

Ocito je da rizik racunam koliko me stresira promijena cijene pojedine dionice, do sada nisam ni sam toga bio svjestan😁😁😁

• Što smo danas tržili

• Parica
    • September 14, 2020 at 4:03 PM
    Quote from nascar
    Quote from Parica

Ma bilo je tu u medjuvremenu i dosta uplata, nije sve od trgovanja...rast je cca. 200% od 2013...

Ako pogledate kretanje dionica, samo se u ovoj godini moglo zaraditi tih 200%. Rast na Optimi prosle godine je bio puno veci od toga. S druge strane, kako se moglo dobiti, tako se moglo i pogubiti. Dokle god ste vi u plusu nacin trgovanja je za mene dobar.

A rizik???

Sto imas vise novaca to vise brines o riziku nego o prinosu...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt