1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Parica
    • October 13, 2020 at 4:29 PM
    Quote from Moller
    Quote from Marielena

Jedino ne kuzim kaj je kolegama smijesno u padu BDIa, koji je volatilna vrijednost?

🤔

pa izašli su iznad 200, pa se smiju ovima što plaču ^^

Nikad se nije lijepo veselit tudjoj nesreci...jasno je da zele kupit jeftinije, ali ima i drugih nacina...svatko bira svoj put...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • October 10, 2020 at 12:19 AM
    Quote from Backdraft

Uletilo vlena po 8,20, nisam ni pratio tako da me iznenadio mail pbza 😁

Izgleda smo samo vi i ja kupovali...ja na 8,15kn...ali bit ce to i nize kako stvari trenutno izgledaju...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • October 9, 2020 at 9:28 PM
    Quote from dionicar

zlocesti : a jel vi znate da je ekipa iz interkapitala prva izašla iz svih "Agrokor" firmi prije kraha ? Jedini su skuIli da Todorić mulja s papirima..

Vidi se da ste jos "zeleni"...pa jedan od osnivaca IC je bio jedan od glavnih aktera Borg ekipe...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • October 9, 2020 at 9:20 PM
    Quote from naim

Gle, netko tko dnevno trguje za 100-200 kuna profita tesko da može “zabiti klin” i napraviti ozbiljan posao.

Kontejnerasi imaju spajk, al dugorocno je to još nigdje.

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=DAC&ty=c&p=d&b=1

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=DAC&ty=c&ta=0&p=m&b=1

Malo razvuci “tajmfrejm” za dugorocnije odnosno kategoricke zaključke.

Buduci se tema ni u jednom dijelu nije odnosila na moj stil investiranja, ovaj napad ad hominem shvatit cu kao dokaz da nemas kontra argumenata za prethodne postove o shippingu...napokon se slazemo oko neceg, mozda je ovo pocetak novog , divnog prijateljstva😍😍😍

P.s. hvala za kontenjerase, malo citam i vidim da luduju...dalje od toga nisam isao

• Parica
    • October 9, 2020 at 3:04 PM

Mozes ti i bolje😉😉😉...

Za ATPL se slazem da plese po rubu...zato je i imam u maloj kolicini, ali i 2004. je bila kaput...povijest se ponavlja...

Ozbiljno razmisljam da parkiram neki kapital u kojeg ino bulka...

Za reglobalizaciju se djelomicno slazem...ali samo u domeni (polu)proizvoda...sirovinama ce se trgovat kao i do sad jer to nije stvar izbora i gospodarske politike...jednostavno ili ih imas ili ih nemas...

Moze se pokrenut brodarska kompanija, ali prvo treba napravit brodove, a tko ce ih raditi kad su brodogradilista na koljenima...druga opcija je da ih kupe (od ATPL😃😃😃) ali to sa strane ponude ne mijenja nista...nije bas super situacija za kretat od 0...

A za trejd, i tu si u pravu, tako radim...ali ovisno o cijeni i ostalim varijablama balansirat cu i kolicinu...

Kako god, jako sam bull na bulkovima i nadam se da cu bit u pravu...

P.s. ako se globalizacija usporila zasto kontenjeraske vozarine divljaju

• Parica
    • October 9, 2020 at 2:31 PM

Maknut cu se od dnevnih vozarina (sto mi je tesko jer sam trejder) i objasnit cu svoje vidjenje srednjorocnog razdoblja za shipping.

Trenutno top tema shippinga (ne samo bulka) je ekologija i zadovoljavanje ekoloskih standarda (balastne vode, scrubberi)...a iz sljedeceg clanka vidimo da ide to i dalje i da nema tome kraja (https://splash247.com/top-charterers…ping-emissions/).

Postavlja se pitanje tko ce od sadasnjih brodovlasnika u uvjetima gospodarske nesigurnosti narucivat brodove. Osim gospodarske tu je i tehnoloska nesigurnost jer zadovoljavanje eko standarda trazi inovativna, neisprobana rijesenja i nitko nezna koliko ce bit funkcionalna/isplativa. Takoder, brodovlasnici koji su ugradili scrubbere su trenutno u teskoj pusioni jer skoro i nema razlike u cijeni izmedju goriva koji koriste njihovi brodovi i brodovi bez scrubbera.

S druge strane, brodogradilista su u vecem kolapsu od shippinga i postavlja se pitanje i njihovih kapaciteta, ali i tehnoloskog znanja da naprave nove brodove (o stanju brodogradilista https://seekingalpha.com/article/437429…-shipping-cycle).

Osim svega navedenog brodovlasnici su kapitalno devastirani, a banke ih skoro vise ni ne financiraju...i sve to je dovelo do ovog (DryBulknewbuild ordering of 1.2m dwt in 3Q20 was the second lowest number on our record going back to 1Q96.Order Book is now at an all-time-low 6.5% of fleet). I da ovo nije kratkorocno stanje, ovo ce, po mom misljenju, trajati barem 3-5 sljedecih godina. Novo normalno kako se kaze...

A potraznja?

Svijet se vraca u normalu, potraznja raste svojim tempom s tim da se moze ocekivati i pocetak velikih drzavnih infrstrukturnih projekata da se potakne gospodarstvo...

Zakljucak.. doci ce do uskog grla, prefect storm se formira i nije pitanje hoce li se dogodit nego sto ce bit okidac...

Znam da zvuci ludo, ali mogao bi rekord iz 2007. biti ugrozen...kockice su se slozile...da, sad mislite da sam lud, ali ATPL je 2004. vrijedila 22kn a tri godine nakon toga skoro 4k...hej tri godine!!!...to vam je shipping...

Ne znam kako ce ATPL proc u svemu ovom, ali mozda se radi o zivotnoj prilici i treba imat bulkove u portfelju...

Sve ovo se vec odvija, nije predvidjanje, ovo je stvarnost...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Parica
    • October 8, 2020 at 9:25 PM
    Quote from Roki

Netko je jednom čini mi se na ovom foru rekao da ADPL ima politiku, ako se ne varam, da 1/3 dobiti isplati u dividendu a ostatak tj 2/3 ostavi za zadržanu dobit. Jel ima netko neke konkretne podatke, spoznaje ili službene stavove o tome?

Statut...clanak 44. stavak 7

Files

Statut.pdf 300.99 kB – 39 Downloads

• Parica
    • October 8, 2020 at 11:00 AM

Ne bih se slozio...u ova teška vremena svaka iznenadna kuna je super kuna...

Quote from dionicar
    Quote from Parica

ERNT divka 49 kn...ima se, može se...

3.6% prinos na trenutnu cijenu i nije nešto...

Kolega, nije samo prinos bitan ima i drugih stvari...

Ovom odlukom odlučili su oko 60% lanjske dobiti isplatiti što znači da je neizvjesnost manja i da se poslovanje vraća u normalu (što je dobar znak i za ostale dionice na tržištu). Također, ovo Vam pruža i sigurnost investicije do isplate divke jer ce ERO bit na radaru i u slucaju pada trzista padat ce manje i uvijek imati jaku kupnju, također, ako bude loš q3 divka ce ga amortizirati...a ako bude dobar još vise potencirati rast...

uglavnom, za mene je ovo vise od samo dividend yielda...

• Parica
    • October 8, 2020 at 10:26 AM

ERNT divka 49 kn...ima se, može se...

• Parica
    • October 7, 2020 at 1:49 PM
    Quote from MihoMato

To je bilo prije 2-3 god. , mislim da procijene uopće nije bilo - međutim ne mogu tvrditi sigurno.

Zadnje cijene na ZSE bile su oko 230 do 250 kuna, mogao sam prodati po toj cijeni. Nisam želio prodati po toj cijeni , pa makar sve izgubio. Mi mali dioničari tada nismo imali izbora, čak nam nisu ni ponudili otkup , kako ovi danas nude na Hmst i Kaba. Vidite otkad je Chag delistiran ne dobijamo više apsolutno nikakve obavijest, niti imaš ikakvih prava. Jad i bijeda današnje Hrvatske.

Uspoređujući sada HMST i CHAG mislim da su ovi na Hmst mnogo korektniji, radi onog što sam napisao u prethodnom postu.

Napravljena je procjena CHAG. Bio sam na GS i glasao protiv delista i prodao po 235kn.

Elaborat je bio objavljen na njihovim stranicama (maknuli su ga nakon 15 dana; valjda od sramote😀).

Cijena dionice u elaboratu se radila pomocu 5 ili 6 metoda (disk. nov. tokova, usporedba sa ino peer grupom, knjigovodstvena vrijednost...ostalih se ne sijecam), a kao konacna cijena uzet je medijan tih 6 metoda iako je aritmeticka sredina bila oko 500kn jer je knjigovodstvena vrijednost bila oko 1400kn po dionici...

Godinu prije delista su isplatkli 20kn divke i drustvo se trzilo na oko 15 P/E...

Uglavnom da su slucajno na racunu imali 1500kn po dionici opet bi cijena u delistu bila ista jer su samo u metodi knjihovodstvene vrijrdnosti uzimali bilancu, ostale metode su sve bile bazirane na RDG-u i CF-u...bilo je davno, ali dobro se sjecam tog elaborata...citao sam ga i plakao od muke...

• Parica
    • October 6, 2020 at 10:45 AM
    Quote from zlocesti

Vis.... tako je bilo i sa Jadranom, po uvrštenju

Progutali smo bili i mamac i udicu i štap. Jedva sam izašla iz papira sa izvrsnih 160 kn minusa, a nakemijala se

Kako vam više nisu dosadile te igrice ? :S

Nova stranica ZSE, nije friendly.

Promjenu je napravio onaj koji valjda nikada nije trgovao. Gdje ih samo nađu ???

Preporucili ih ovi s poslovnog...

• Parica
    • October 6, 2020 at 10:28 AM

Kreće VIs u visine...nova igračka :)

Samo gledam, jel netko sudjeluje?

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Parica
    • October 5, 2020 at 2:02 PM

Dok su sve oči uprte u PODR, ATGR priprema teren za preuzimanje LEDA...

https://eho.zse.hr/obavijesti-izd…d48661d0161dc2f

• HMST (Hoteli maestral d.d.)

• Parica
    • October 5, 2020 at 12:44 PM

Nude za HMST 162KN...🙉🙉🙉...OMG

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• Parica
    • October 2, 2020 at 12:05 PM
    Quote from StatusQuo

Malo gledam nekonsolidirano vira njima je ostalo 34 mil duga bankama i 106 duga dobavljacima, jedini nacin na koji mogu to otplatit je da im vjerovatno HIS vrati 277 mil koje se vode kao posudbe unutar gurpe, s obzirom da ne znamo u kojem je stanju HIS ne moze se o toj opciji nista pametno reci

Zasto gledate nekonsolidirano, a ne konsolidirano?

U kons. su obveze i povezanih drustava za koje je VIRO sigurno suduznik...

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Parica
    • October 1, 2020 at 10:31 PM

Radim vecinom popodne (konzultant; pisem projekte)...a i posao mi nije nesto intelektualno zahtjevan, dosta je sprance pa mogu, kad su mirni dani paralelno radit oboje...kad je ludnice ne...

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Parica
    • October 1, 2020 at 9:37 PM

Bravo za temu...

Sto se tice vanjskog trgovanja nisam pametan. U RH imam super prinos i znam u dusu ovu baru...ovo je moj dom i tu sam siguran...ali bara presusuje, kako prilikama tako i znanjem/napredovanjem...

Vani je borba za prezivljavanje, ocean mogucnosti (za bogacenje i za bankrot)...nepoznat teritorij...a najgore od svega mi je sto se trguje popodne...kada cu bit s djecom i suprugom???

Razmisljam da s malim novcima "igram" dnevni ETF DAX-a, sticem iskustvo i ucim TA...

Tko god ide vani, a nije dugorocni, bi se treba fokusirat na jedan sektor i specijalizirat se za to...jer tamo se zaradjuje (i gubi) i u rastu i u padu...odnosno nije te briga u kojem ce smjeru dok ide u tvom pravcu...

I da, vecina ce vas (ukljucujem i sebe) vani bankrotirat...to je efikasno trziste i sve je ukljuceno u cijenu, nema no brainer prilika, bijele psine cekaju meso... ne vjerujem da mogu bit pametniji od njih...da je lako nitko ne bi radio...zato je specijalizacija bitna...

P.s. jeb.o vas revolut, dajte malo pogledajte po poslovnom forumu za brokerske kuce vani, ima ih i naknade su im brutalno male...naim sve zna, on sigurno zna par provjerenih brokerskih kuca...pitajte ga (ja se bojim da ce me izvrijedjat^^^^^^)

• INGR (INGRA d.d.)

• Parica
    • October 1, 2020 at 3:20 PM

Mislim da INGR-a kao gradjevinska firma vise ne postoji niti ima interesa to ponovno pokretat (pa vidi gdje ih je to dovelo)...

Ovdje se sve vrti oko "Arene" i prakticki se radi o nekretninskom fondu s preplacenom Upravom i jednom vrijednom nekretninom koja nema "ciste papire"...

Tu nikog vise ne zanima gradjevina sto se vidi i po poslovnim prihodima...

Volio bih da sam u krivu i da na burzi dobijemo jos jednog gradjevinara...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • October 1, 2020 at 1:43 PM

Nema puno opcija, možda partizanski, s donje strane, hvatat VLEN i ATPL...ai SAPN ce odleprsat gore...4 igraca iz TOP 10 je kupuje...sve je manje dionica u opticaju, doćiće do nestašice...pitanje je samo kad...ali treba bit unutra...

• Što smo danas tržili

• Parica
    • October 1, 2020 at 1:18 PM

I tako, zadnjih par dana, dok se na forumu zestoko raspravlja hoce li prvo biti KATA ili KLIZMA...ja marljivo radim; prodajem letece "smece" (DLKV, IGH) i kupujem padajuce zvijezde (ATGR, PODR i KODT)...

Jos samo cekam da ATPL krene punim jedrima...

Kes 33%, 2 tis kn udaljen od ATH-a...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt