1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Parica
    • January 22, 2022 at 12:12 PM

Ma naravno da treba prihvatit ponudu...

1. Cijeli TOP10 ce im prodat i nakon ponude imat ce vise od 75% glasackih prava. Cak i da ne skupe 75% vlasnistva na svakoj GS ce imati 3/4 vecinu i moci ce provodit odluke koje zele...sto mislite zasto ekipa iz TOP10 kupuje? Pa da uzme 5%-7% u ponudi jer da nije tako odavno bi agrosivno kupovali i digli cijenu na 10kn...pa agresivno kupuju od kad je nastala Obveza

2. Vrijednost OPTE je bilo u tome sto se prodavala, sad je preuzeta i ide na valuacije bez premije, odnosno, nakon preuzimanja moze se usporedjivat s HT koji je puno jeftiniji, bez duga, ogromnom zadrzanom dobiti i sigurnom dividendom i sto puta boljom pozicijom na trzistu...ne razumijem zasto bi racionalan investitor kupovao OPTE (nakon ponude) pored HT-a

3. Prodavala se godinama, sanjalo se o nabidavanju, na kraju je samo UG bio konkretno zsinteresiran i preuzeo je od ZABE i HT po 4kn share...ocito ne vrijedi vise, koliko god se nadali/mastali/bili uvjereni da nije tako...jednostavno, ne vrijedi vise jer da vrijedi u razdoblju jeftinog novca sigurno bi se javilo nekoliko zainteresiranih investitora

4. Visoko je zaduzena, s viskim prenesenim gubicima, do eventualne dividende trebat ce proc godine i godine...bilo je i govora da je UG preuzeo i dug od HT sto znaci da mogu delistirat dionicu, ali i spajat dionice/smanjivat nominalu i dokapitalizirat firmu po omjerima koji njima odgovaraju jer ce drzat preko 75% vlasnistva, a i vecinu duga...

5. Do sada se pokazalo da sve dionice nakon preuzimanja potonu i umiru bez prometa...vidite samo LRH, sjetite se HMST...pogledajte SUKC...to je sve game over...

6. OPTE ce bit dio vece grupacije i moci ce se tunelarit do beskonacnosti, nitko ne zna u kojoj firmi ce se profit gomilat...o tome ce odlucivat vecinski...

7. Konkurencija na trzistu je brutalna, HT i A1 su tri koraka ispred i postoji objektivni rizik da UG ne uspije u ostvarenju ciljeva sa OPTE...

8. Nije burza samo OPTE, pa ima mnogo dionica koje su jeftinije i potentnije od OPTE...ne razumijem po cemu je OPTE dobra investicija nakon preuzimanja...ponavljam HT je znatno jeftiniji od nje...

Ukratko, nakon preuzimanja, OPTE je gotova prica, najvjerojatnije ce ic delistiranje, dokap i na kraju sueeze out...nema tu vise mjesta za male, ni milimetar..game over

• Parica
    • January 22, 2022 at 10:44 AM

Pogledao sam u kojim se rokovima odvijalo preuzimanje LRH...

11.07. nastal je obveza za preuzimanje, ali uvijet je bio da AZTN odobri koncentraciju

03.09. AZTN odobrava koncentraciju (nije bilo ni potrebno trazit odobrenje)

04.10. HANFA je odobrila objavu ponude koja traje 28 dana

Nista ovo ne mora znacit, ali po ovome ispada da bi odobrenje HANFE trebalo doc u roku od mjesec dana..bar se nadam

• Parica
    • January 21, 2022 at 11:16 PM
    Quote from MickeyM

Danas "hrvatski" telekom ne isporučuje uslugu na Vrbanima i još nekim kvartovima u blizini... jel to UG već uzeo u svoje ruke, jel to preko OPTE išlo možda?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Tko se ovdje još uglazbio sa 404k dionica?

Ajmo knjigoljupci...procesljajte proslu knjige i vidite tko je to imao 404.448 komada (ocito je UG to drzao) i kad i po kojoj cijeni (okvirno) su stjecane...

Nevjerovjatno da su dionice proknjizene na Telemach, a da regulatori nisu zaustavili trgovanje i objavili obavijest da je nastala obveza za preuzimanje...

Upravo sam provjerio 12.07. je ipak izasla obavijest o nastanku obveze za preuzimanje i bilo je blokirano trgovanje...ocito regulator smatra da nije potrebno ponavljat postupak...

Obzirom da je Obveza nastala 12.07. i da je kupac bio obvezan u roku 30 dana od nastanka obveze poslat zahjev HANFI za ponudu za preuzimanje dionica od malih dioničarau pretpostavljam da je to danas odradio i da od danas tece rok od 14 dana da Hanfa rješenjem odobri ponudu...

Ajde da i ovo zavrsi...

• Parica
    • January 21, 2022 at 6:23 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Ledica

Rokovi:

najkasnije u roku….

- 30 dana od dana nastanka obveze za zahtjev Hanfi za ponudu za preuzimanje dionica od malih dioničara

- 14 dana da Hanfa rješenjem odobri ponudu

- 7 dana nakon rješenja Hanfe da ponuditelj objavi ponudu

- 28 dana trajanje ponude za preuzimanje

-14 dana od završetka ponude da izvrše isplatu dionicara

Najdulje vrijeme za “ pare na sunce” je 95 dana ukoliko će sve ići na zadnje dane rokova, a naravno može i brže i prije ako postoji volja.

Display More

Nedavno sam izvukla ove rokove pa sad ako im se ne žuri tek danas počinje teći rok od 30 dana da Hanfi upute zahtjev za ponudu za preuzimanje i mogu to razavlačiti do zadnjeg dana, pa se onda nadovezuju rokovi za ostale korake koji također mogu biti puževi koraci ili brzi ko u ptice trkačice.

Jedva čekam da mi se oslobodi taj oročeni novac i veselim se čak i ovoj mizernoj cijeni 5,36 na kojoj izlazim na pozitivnoj nuli.😀

Pa u nove pobjede, ovaj put samo u Crobex 10.

Display More

Sve tocno...ALI potpisom kupoprodajnog ugovora nastala je obveza i trebalo je blokirat trgovanje i objavit informaciju o nastanku obveze za preuzimanje...i onda krecu navedeni rokovi...

Ovo nije u skladu sa ZPDD-om (cl. 9 st. 1)

Članak 9. (NN 148/13)

(1) Fizička ili pravna osoba obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kad neposredno ili posredno, samostalno ili djelujući zajednički, stekne dionice s pravom glasa ciljnog društva, tako da, zajedno s dionicama koje je već stekla, prijeđe prag od 25% dionica s pravom glasa ciljnog društva (kontrolni prag).

• Parica
    • January 21, 2022 at 4:42 PM

Nisam pravnik...ali dugo sam na burzi i znam neke osnove...gdje je ponuda za preuzimanje, gdje je blokada trgovanja...HALO HANFA i ZSE, dobro jutro...potpisom kupoprodajnog Ugovora nastala je obveza za preuzimanje...bar je tako uvijek bilo, ocito kod OPTE sve ide naopako...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 21, 2022 at 3:44 PM
    Quote from Parica
    Quote from tollway

nitko nikaj niti tko kaj!!!??? od sto glasa, glasa čuti nije!?

Evo ja pratim i sudjelujem od IPO-a i nemam nista pametno za reci...od starta je sve poprilicno ludo i nepredvidivo...

1. U samom prospektu nisu nista napisali u sto planiraju ulozit novce iz IPO-a...skoro sam zbog toga odustao od IPO-a

2. Isto tako, u prospektu nisu naveli nikakve planove/ciljeve buduceg poslovanja...cak nisu naveli podatke o poslovanju u H12021 koji su bili fantasticni...po meni mogli su na temelju h1rezultata dobit i bolju cijenu...pa svi kod prodaje sminkaju rezultate i hvale se s njim...osim SPAN-a...ludo da ludje ne moze bit...

3. Sad kupuju dionice 22% skuplje nego sto su ih prodali prije 5 mjeseci...sto rec???

Jedino sto mi ima smisla je da im je burza fora, nesto novo i da se malo "igraju" i pokusavaju na sve nacine gurat cijenu gore (otkup dionica market maker, divka?)...kako kaze kolega moller, zele naSPANat cijenu...ne bih se uopce zacudio da danas nisu sidjelovali u Pozivu za kupnju dionica (po 212kn) i da ce trezor kupovat na trzistu po vecoj cijeni...ovdje me nista vise ne moze iznenadit...

Ludo je i u vlasnickoj strukturi...OMF spekulira (ostvaren prinos 30%) sa dionicama kupljenim prije 4 mjeseca iako poslovanje napreduje i opravdava investiciju...mozda je i tu nastao nekakav sukob izmedju Uprave i CO OMF, mozda su imali dogovor da OMF budu stabilni partneri i da jamce stabilnost cijene..pa sad Uprava "gasi požar"

Prije dva mjeseca je drugi dionicar i clan Uprave (od 2005.) g. Bočkal dao ostavku...ma ludilo, izadju na burzu i nakon 2 mjeseca drugi dionicar i drugi covjek firme daje ostavku (mozda je on u ovom Pozivu prodavao dionice)...

Izludili su me (a mislim i sebe)...dosta neizvjesnosti, iznenadjujucih odluka i ludila..ipak uvjeren sam da ce firma nastavit rast i da ce bit bogovska prica...

Ako nista, bar nije dosadno...

p.s. Imam dionice, nisam prodavao, ali sam prestao dokupljivat...

Display More

Ja sam out...ovo je katafakinstrofa...cijela Uprava prodaje dionice...ovo je zavrsena prica za mene...mogu spekulirat ali investiranje ne dolazi u obzir...

Ocito su isli u IPO samo da prodaju dionice...uzas, bas sam razocaran...

Sretno svima...

Obavijesti izdavatelja - EHO

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 21, 2022 at 12:45 AM
    Quote from tollway
    Quote from tollway

kaj vele upučeniji? meni je ova situacija u najmanju ruku neobična. pred nekoliko mjeseci span prodaje po 175kn, a sada te iste dionice plača 210-250 kn!!?? tko tu koga? ako ne znaju potrošiti pare iz IPO ili im trenutno ne trebaju, što su uopće onda i išli u IPO?? ili ako im baš ostalo viška, neka podijele u dividendu. ovako... ne znam što da mislim o upravi

nitko nikaj niti tko kaj!!!??? od sto glasa, glasa čuti nije!?

Evo ja pratim i sudjelujem od IPO-a i nemam nista pametno za reci...od starta je sve poprilicno ludo i nepredvidivo...

1. U samom prospektu nisu nista napisali u sto planiraju ulozit novce iz IPO-a...skoro sam zbog toga odustao od IPO-a

2. Isto tako, u prospektu nisu naveli nikakve planove/ciljeve buduceg poslovanja...cak nisu naveli podatke o poslovanju u H12021 koji su bili fantasticni...po meni mogli su na temelju h1rezultata dobit i bolju cijenu...pa svi kod prodaje sminkaju rezultate i hvale se s njim...osim SPAN-a...ludo da ludje ne moze bit...

3. Sad kupuju dionice 22% skuplje nego sto su ih prodali prije 5 mjeseci...sto rec???

Jedino sto mi ima smisla je da im je burza fora, nesto novo i da se malo "igraju" i pokusavaju na sve nacine gurat cijenu gore (otkup dionica market maker, divka?)...kako kaze kolega moller, zele naSPANat cijenu...ne bih se uopce zacudio da danas nisu sidjelovali u Pozivu za kupnju dionica (po 212kn) i da ce trezor kupovat na trzistu po vecoj cijeni...ovdje me nista vise ne moze iznenadit...

Ludo je i u vlasnickoj strukturi...OMF spekulira (ostvaren prinos 30%) sa dionicama kupljenim prije 4 mjeseca iako poslovanje napreduje i opravdava investiciju...mozda je i tu nastao nekakav sukob izmedju Uprave i CO OMF, mozda su imali dogovor da OMF budu stabilni partneri i da jamce stabilnost cijene..pa sad Uprava "gasi požar"

Prije dva mjeseca je drugi dionicar i clan Uprave (od 2005.) g. Bočkal dao ostavku...ma ludilo, izadju na burzu i nakon 2 mjeseca drugi dionicar i drugi covjek firme daje ostavku (mozda je on u ovom Pozivu prodavao dionice)...

Izludili su me (a mislim i sebe)...dosta neizvjesnosti, iznenadjujucih odluka i ludila..ipak uvjeren sam da ce firma nastavit rast i da ce bit bogovska prica...

Ako nista, bar nije dosadno...

p.s. Imam dionice, nisam prodavao, ali sam prestao dokupljivat...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 20, 2022 at 3:56 PM
    Rezultati ubrzanog upisa dionica izdavatelja Span d.d. - InterCapital
    INTERKAPITAL vrijednosni papiri d.o.o. je uspješno proveo ubrzani upis 115.000 redovnih dionica izdavatelja Span d.d., Koturaška cesta 47, 10000 Zagreb.Knjiga
    inter.capital

U ponudi su sudjelovali hrvatski mirovinski fondovi (63%), investicijski fondovi (15%), korporativni ulagatelji (17%) i fizičke osobe (5%).

• Što smo danas tržili

• Parica
    • January 20, 2022 at 11:51 AM
    Quote from JosefBeuys
    Quote from BudFox

Čini se da je već odlučeno da je cijena za ulaz 350 kn.. A lomio se bid na 550...

Budem i ja kupio ako padne na 350 kn

I ja si sve tak nekak računam, sve ispod 350 je dobra kupovina.

Ako svi cekaju 350kn...onda znaci da treba kupovat po 370kn...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 20, 2022 at 11:29 AM
    Quote from Mcvily77
    Quote from JosefBeuys

Bit će zanimljivo vidjeti top 10 kad se ovo proknjiži...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Evo da zabilježimo stanje :)

Nego, neki dan je bila objava za PBZ da su pali ipsod 5%, 4,9 tak nekaj.. Tu sad piše da je ispod 4% .. osim ak nemaju još neke dodatne račune s manjim % pa se ne vide u top 10.. hmm..

Imaju 2 racuna...jedan je prosli tjedan ispao iz TOP 10...trenutno,taj drugi racun ima oko 30k dionica...on je bio kocnicar/prodavac zadnjih mjeseci

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 19, 2022 at 12:13 PM

Opet neko ludilo...

Obavijesti izdavatelja - EHO

Znaci, provodi se prodaja 115 tis kom dionica. Nadam se da prodaje kocnicar/PBZ CO OMF zajedno sa Fondom za razgradnju jer u pozivu navode "Prodavatelji" sto znaci da ih je vise...

Zanimljivo je da ponuda traje jedan dan od 19.01. do 20.01. i da se prodavatelji obvezuju da ne smiju prodavati preostale dionice sljedecih 6 mjeseci ako poziv/prodaja bude uspjesno proveden...iako nije navedeno sto znaci uspjesno proveden

Obzirom na trajanje ponude od 1 dan pretpostavljam da je SPAN dogovorio od njih otkup planiranih 30 tis komada, ali je postavio uvijet da ovi sljedecih 6 mjeseci ne smiju prodavati...

Ako prodju blok transakcije sutra moglo bi bit vatrometa jer sljedecih 6m nece bit kocnicara i ovim SPAN pokazuje da mu je JAKO JAKO bitna cijena na burzi...

Bas me zanima tko su prodavatelji i hoce li i kako ce proc Poziv...

• Prognoza cijena

• Parica
    • January 15, 2022 at 4:02 PM

Svaki forumski aktivizam treba podrzati...pa cu sudjelovat iako smatram da bi trebalo prognozirat dobit, a ne cijenu...

ATPL

240-570-750

Donja granica je na 240kn jer postoji rizik da zbog dizanja kamata sve ode u p.m. i da godinu burzovni indeksi zavrse na -10%/-20% pa da i brodari/vozarine odu u rikverc

Ocekujem da avg vozarine u 2022. budu nesto nize nego avg vozarine u razdoblju travanj-prosinac 2021. pa prema tome i ocekujem cijenu dionice u srednjem scenariju od 570kn...impuls cijeni bi trebala dati i ocekivana dividenda (10kn-20kn), prodaja brod(ov)a, razduzivanje i kumulacija dobiti u 2021 i 2022

Najbolja varijanta je da vozarine budu vece nego 2021. pa bi onda cijena od 750kn bila ocekivana

Cijena JDPL-a se ne moze prognozirati zbog dokapa, a ULPL mi je voda duboka i nemam pojma sto se tu dogadja...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • January 15, 2022 at 2:42 PM
    Quote from diokidina

Mislim da ce ovdje dokapitalizacija ici po vecoj cijeni nego sto se mi nadamo, narocito ako uđe jaci ulagac u drugom ili trecem krugu ako bude.

Ma zna se da ulazi TNPL...pa oni su sabotirali prosli dokap (preko ministra i politickih veza) jer su htjeli izvrsit dokap imovinom (unosam brodova), a ne novcem...

Kladim se da ce u ovom dokapu isto i provest, uvalit ce JDPL-u precijenjene brodove...pa zato je i deda postavljen za PU...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 11, 2022 at 9:36 PM

Koja ludost...

Prodas svoje, postojece dionice, po 175kn pa ih, nakon 6mjeseci, otkupljujes nazad po cca 220kn...

Da se razumijemo, SPAN mi je 3. pozicija u portfelju i super mi odgovara ova vijest (kratkorocno), ali meni ovo nema smisla...

Po meni, g. Dujmović ovim najvise steti sebi i svim dionicarima koji nisu sudjelovali u IPO-u...

Napokon sam dozivio i da netko brine vise o nama, malim dionicarima, nego sebi...

Hvala g Dujmović (iskreno to mislim)

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • January 10, 2022 at 5:05 PM
    Quote from Tolisimus
    Quote from Moller

25 nikako, ali preko 40 sumnjam, pa mogao se onda prosjek nabiti do 100, pa se vezati za njega, a tko će od postojećih toliko platiti, možda vi, ja ne sigurno

U Q3 i Q4 imati će 40 Mkn dobiti, ili 25 kn po dionici...vjerujem da će iznos dokapitalizacije ipak biti znatno veći...to su pak moje želje...tko je mislio da će po 40 ili niže, trebao je još danas prodati.

Ma cijena dionice u dokapu je sad manje bitna jer postojeci dionicari imaju pravo sudjelovati pa ako je cijena niska onda sudjelujes u dokapu, a ako je visoka onda opet super jer znaci da firma vrijedi vise nego je na marketu...bar ja tako razmisljam...

Ono sto meni smeta je sto je deda doveden da sve razj.ebe i da smanji vrijednost kompanije i omoguci sto jeftinije preuzimanje...uzas

1. Flota JDPL je prastara i treba je pod hitno pomladit, ex Uprava je u solidnom trenutku po super uvijetima dogovorila novogradnje koje su otkazane bez ikakvog razumskog objasnjenja...milijune $ su pogubili

2. Po danasnjem dopisu jasno je da planiraju razvoj firme u nekim drugim segmentima (kemikalci i prijevoz putnika)...pomladjivanje flote uopce ne spominju. Obzirom na starost flote, povijest poslovanja i bulk market outlook meni to izgleda kao potpuno idiotski potez, odnosno pogodovanje...

3. A i Q3 me razocarao, sto mi baca dodatno sumnju na dedeka...

Uglavnom, od kad su doveli dedu, otkazali dokap zbog TNPL i otkazali novogradnje izbjegavam JDPL jer mi sve ukazuje na preuzimanje na hrvatski nacin...nadam se da grijesim...sretno imaocima

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
    • January 2, 2022 at 4:18 PM
    Quote from renchi
    Quote from Parica

Ispod 3 dionice u portfelju mi je potpuno neprihvatljivo, a evo i zasto:

1. Ja investiranje gledam kao oblik stednje na rok +20g. Jedino mi je bitno ne izgubit i sve radim da smanjim rizik gubitka na najnizu razinu. Prosjecni godisnji prinos od 20% u 20g povecava inicijalni ulog za 36 puta, meni dosta...ma i previse

2. All in funkcionira do prvog crnog labuda, a onda 2 godine (ili vise) unazad...samo Bog Vas je spasio u ATPL u 2020., NAV je bio negativan, racun u blokadi, kreditori su joj otpisali manji dio kreditnih obveza i da se oporavak dogodio 6 mj kasnije najvjerojatnije bi gledali ATPL u predstecajnoj nagodbi...

Ako ikad sretnete g.Bilbiju pitajte ga kako se osjecao dok su mu pucali margini i dok mu je kapital skoro pa u potpunosti izbrisan.

Mozete pitat i kolegu snupya kako mu je bilo kad je u VLEN-u bio all in i kad je pao 40%, a ostale dionice rasle. OPTE je isto sretno zavrsila, da se nije pojavio UG koji je kupio Tele2 tko zna sto bi bilo s OPTE, najvjerojatnije stecaj (IMHO) jer ocito osim UG nitko nije bio zainteresiran, prihodi su padali kao i korisnici, a za redovno poslovanje morala se dodatno zaduzit kod HT-a, na kraju je otisla po "daj sto das"...

3. Ako i ides all in u poziciju koja ima godisnji potencijal +100% to su vecinom jako rizicne investicije same po sebi jer stabile (CROBEX10 ekipa) dionice jednostavno su prevelike i fer vrednovane da u pravilu nemaju takav potencijal (osim ako je raspad trzista, ali ja ovdje pricam o "normalnom" trzistu).

4. Isto tako, trziste moze bit iracionalno duze razdoblje i da se otkljucavanje cijene ceka godinama

5. Pitanje je sto je prosjecnost? 20%godisnje? Pa to je bomba, na portfelj 200k EUR to je 300 tis kn godisnje +redovni posao...sto ikome treba vise s tim da se vremenom aposolutni iznos dobiti povecava...

6. Vecinom raste/pada cijeli odredjeni sektor. Netko vise netko manje. Zato uvijek kupim/prodam nekoliko dionica iz istog sektora. Evo sad smatram da su turisti bb i trenutno imam ADRS, ali sigurno cu uci i u RIVP, ARNT i mozda jos nesto zato jer na cijenu vise od fundamenata utjece fondovdsa industrija. Posto nisam insajder kupim njih 3-4 i vozim zajedno s fondovima

ZAKLJUCAK: all in je super ako pogodis, u suprotnom moze ti se desit da u ovakvoj bogovskoj godini ostvaris gubitak sto je suludo i za sve kose pocupat. Isto tako, all in u perjanicama (CROBEX10) jos kako tako moze proc, ali prinos (u pravilu) je limitiran do 50%. Definitivno je i losije za zdravlje, puno stresnije od disperzije

Kako god, ja nikad nemam ispod 10 dionica u portfelju, nikad ni jedne preko 30% portfelja, nikad bedaka/visokorizicnih pozicija ukupno preko 30% i toga se drzim od prvog dana...i prezadovoljan sam

Display More

Citam ove tralalajke i pitam se kako uopce provodite stock picking. Za vas bi bilo bolje kupovati fondove npr slo7 ili cro7 jer osim citanja FI nemate blage veze sto kupiti. Cista sreca i leteci purani. A z anje nazivate crnim labudima.

Mislite da je Bilbija kupovao ATPL bez razloga ? Pa ga je sreca pratila i sreca ga spasila. Mislite da je UG kupio Tele 2 bez razloga ? Optimu jos nije kupio. Znaci vi ste stock pickingom bolji investitor od Bilbije ili od PT Drva ? Vi ste znalac, a oni sretnici koje su spasili crni labudovi Telemach i korona.

Manite se stock pickinga i bolje ulozite u fondove. Eno za dry bulker se znalo davno da ce skociti ( jos 2018 ) kada je Australija prestala Kini isporucivati ugljen i kada se znalo da ce Kina morati uvoziti energiju tj ugljen izdaleka. Itd itd.Bilbija i UG ne rade stock pickg i ne prati ih sreca. Tko hoće trgovati, a nema inside info ili veliko razumijevanje dogadjanja, neka procita knjigu Random walk down the Wall street. Slucajan izbor uvijek pobijedjuje nad stock pickingom. Kupovati ili fondove ili indexne fondove.

Display More

Citam i ja opet svoj post pa Vas i ne nalazim neke poveznice...milijun ljudi milijun cudi...

Ja sam samo iznio svoje misljenje da je all in rizicniji nacin ulaganja i da jedna kriva odluka moze spalit kapital...i da u takvim investicijama (ne)sreca ima veci ponder nego kod disperzije...

Osvrt na Vas post...

1. Imam puno bolji dugododisnji prinos od indeksnih i inih fondova da nemam apsolutno nikakvu potrebu ulagat u iste

2. G. Bilbija je fantastican investitor i pogodio je dno ATPL i tu mu skidam kapu, ali bas tu se najbolje vidi sva rizicnost all in-a jer je do otkljucavanja trebao cekati 3g, a skoro je medjuvremenu i pogubio sve, a sto je najludje mislim da je i trenutno oko 0 (kad ukljucimo pusionu na marginima)...eto, covjek pogodi dno i nakon tri godine je tek na 0 sa gomilom stresa i izgubljenih zivaca...i da, to iskreno mislim, samo Bog/sreca ga je spasio pocetkom 2021. da mu ulog u ATPL ne ode u vjecna lovista

3. PT DRVO su pusionicari, sve su "pogodili" (ULJN, PTKM i OPTE)...tko ih je pratio bankrotirao je

4. OPTE se otkljucala nakon ulaska UG na trziste...sad je jasno da bi bez UG to bila pusiona i cerupanje od HT i A1...

5. Nije bulk 2018. trebao rasti zbog tih razloga, ali nebitno

6. G. Bilbija je investitor i ima potpuno drugaciji pristup ulaganju od subjekata (UG) koji preuzimaju drustva ulaskom u upravljacku strukturu (konsolidacija, sinergija, market share, komplementarnost...)

7. Moj stoc picking je jednostavan, kupujem sve sto je zaradjivalo u proslosti i sto ce najvjerojatnije zaradjivati u buducnosti, po sto jeftinijoj trzisnoj cijeni, po multiplama/fundamentima odlucujem koliki udio cu imati...ne znam zasto bih morao birat npr. izmedju ATGR i PODR...za ATGR smatram da je najbolje vodjena kompanija dok kod PODR ocekujem privatizaciju kroz par godina, a fundamentalno i sektorski su jako slicne...igram sa obje

Vise od svih prinosa u razdoblju konjukture trzista bitnije je kako odigras jace korekcije (Agrokor) ili raspad trzista (COVID)...tu su pare i tu je kljuc bogacenja...IMHO

• Vrijednost dionice

• Parica
    • January 1, 2022 at 11:27 PM
    Quote from keciga

Rekao bih da su drukčiji razlozi kod nas i na razvijenim tržištima, te da ovise i o veličini firme i raspodjeli udjela među trenutnim dioničarima, kao i o tome jesu li većinski vlasnici direktno uključeni u upravljanje firmom ili su recimo članovi nadzornog odbora.

Osim IPOa firma bi mogla namaknuti dodatna sredstva za investicije tako da ponudi nove dionice na tržište, ima tu opciju iako kod nas nisam vidio takav primjer. Na zse obično idu dokapitalizacije firmi koje su u ozbiljnim poteškoćama i traže izlaz kroz razvodnjavanje postojecih diničara dokapitalizacijama nepovoljnim za male dioničare.

Nadalje, cijena dionice bi mogla utjecati na povoljnije zaduživanje kod banaka. Ne znam koliko se to gleda kod nas.

Bonusi menadžmentu se možda dijele u dionicama ili opcijama. Tada je upravi jako u interesu da cijena dionice bude što veća. A vlasnicima je bitno sa strane da im imovina više vrijedi za slučaj da je možda žele prodati.

Ima sigurno jos dosta razloga, naći će se netko potkovaniji napisati.

Display More

Burza te obvezuje i na veci stupanj transparentnosti, a i bolje kotiras medju kupcima/dobavljacima...a imas i jaci zakonodavni okvir ZPDD, ZTK...uktartko, burza je Liga prvaka transparentnosti i upravljanja (bar bi trebsla biti)

• Kolike prinose ostvarujemo

• Parica
    • January 1, 2022 at 10:37 PM
    Quote from Ledica

Nova godina je , vrijeme lijepih želja i nada u bolju budućnost pa je sanjarenje i malo imaginacije dozvoljeno i poželjno.😀

Da li bi i kako netko od vas posložio jedan fascinantan portfelj na domaćem i stranim tržištima od recimo 50 milijuna kuna ? Jel’ bi to bilo teško ili piece of cake?

Parica? Marin? 5. Element ? i drugi …….

Posto ne ulazem vani fokusirat cu se samo na HR trziste...

Da imam 50 mil kn 95% bi islo u fondovske dionice jer oni jamce kakvu takvu likvidnost i mogucnost izlaska/ulaska...posto je tesko uci/izaci to bi sve trebale bit dugorocne pozicije sa transparentnim menadzmentom i strategijom izlaska a portfelj bi poslozio otprilike ovako...

Beton 20%, u Zg ili na moru, novogradnje na top lokaciji; nek se kiseli i cuva vrijednost

ADRS 10%, losa transparentnost, ali disperzirano poslovanje, dividendna dionica, potentni sektor/turizam, dovoljna likvidnost, nije skupa, tu bi isao i na vecu izlozenost ali zbog menadzmenta bi ipak ostao na 10%

PODR 10%, buduca privatizacija, drzavna firma pa je uvijek "opasna", ali prica se sa kupci vec stoje u redu i cekaju zeleno svijetlo, dovoljna likvidnost

ATGR 10%, po meni najbolje vodjena kompanija na TK, vjerujem Tedesciju i gotovo, volim ATGR...uvijek sam opusten kad sam unutra, likvidnost dobra

RIVP 10%, vjerujem u turizam i Istru; malo ih j.ebe dug od ovog COVIDa, ali must have na toliki portfelj, likvidnost odlicna

ERNT 10%, buducnost je njihova, dividenda, uredna bilanca, bombon

HPB 5%, vec 5 godina imaju rast poslovanja, privatizacija, moguca dividenda, likvidnost problematicna

ADPL 5%-10%; trenutno van fokusa, ali jedna od najbolje vodjenih firmi na TK, odlicna transparentnost, iz svih kriza izasli su jaci, uopce ne sumnjam da ce tako bit i sad...likvidnost borbena

KODT 5%; posljednji negativni kvartal (ne godina) je bila 1998., uredna dividenda, potentni sektor, rast poslovanja zadnjih par godina, nije skup, likvidnosti ajme majko ali must have, a tko zna, mozda bude i privatizacija, moze tu i dio ici i u KOEI

CKML 5%, hrana je buducnost, dividenda, nesto se restrukturiraju, uvijek moguca prodaja, likvidnost slaba ali nadje se

SPAN 5%, cudno zvuci, novi su, ali sektor obecava, likvidnost odlicna, ocekujem ulazak u crobex (i crobex10), nastavak rasta poslovanja i redovnu dividendu

Ono sto je u trendu 5% (ATPL, SAPN, MDKA, trejd..)

Eto, nikakva pamet, ni nista sto vec ne znate...CROBEX10 bez HT-a🙃🙃🙃

• Parica
    • January 1, 2022 at 4:53 PM
    Quote from 5. Element
    Quote from Parica

1. Ja investiranje gledam kao oblik stednje na rok +20g. Jedino mi je bitno ne izgubit i sve radim da smanjim rizik gubitka na najnizu razinu. Prosjecni godisnji prinos od 20% u 20g povecava inicijalni ulog za 36 puta, meni dosta...ma i previse

2. All in funkcionira do prvog crnog labuda, a onda 2 godine (ili vise) unazad...samo Bog Vas je spasio u ATPL u 2020., NAV je bio negativan, racun u blokadi, kreditori su joj otpisali manji dio kreditnih obveza i da se oporavak dogodio 6 mj kasnije najvjerojatnije bi gledali ATPL u predstecajnoj nagodbi...

Ako ikad sretnete g.Bilbiju pitajte ga kako se osjecao dok su mu pucali margini i dok mu je kapital skoro pa u potpunosti izbrisan.

Mozete pitat i kolegu snupya kako mu je bilo kad je u VLEN-u bio all in i kad je pao 40%, a ostale dionice rasle. OPTE je isto sretno zavrsila, da se nije pojavio UG koji je kupio Tele2 tko zna sto bi bilo s OPTE, najvjerojatnije stecaj (IMHO) jer ocito osim UG nitko nije bio zainteresiran, prihodi su padali kao i korisnici, a za redovno poslovanje morala se dodatno zaduzit kod HT-a, na kraju je otisla po "daj sto das"...

3. Ako i ides all in u poziciju koja ima godisnji potencijal +100% to su vecinom jako rizicne investicije same po sebi jer stabile (CROBEX10 ekipa) dionice jednostavno su prevelike i fer vrednovane da u pravilu nemaju takav potencijal (osim ako je raspad trzista, ali ja ovdje pricam o "normalnom" trzistu).

4. Isto tako, trziste moze bit iracionalno duze razdoblje i da se otkljucavanje cijene ceka godinama

5. Pitanje je sto je prosjecnost? 20%godisnje? Pa to je bomba, na portfelj 200k EUR to je 300 tis kn godisnje +redovni posao...sto ikome treba vise s tim da se vremenom aposolutni iznos dobiti povecava...

6. Vecinom raste/pada cijeli odredjeni sektor. Netko vise netko manje. Zato uvijek kupim/prodam nekoliko dionica iz istog sektora. Evo sad smatram da su turisti bb i trenutno imam ADRS, ali sigurno cu uci i u RIVP, ARNT i mozda jos nesto zato jer na cijenu vise od fundamenata utjece fondovdsa industrija. Posto nisam insajder kupim njih 3-4 i vozim zajedno s fondovima

ZAKLJUCAK: all in je super ako pogodis, u suprotnom moze ti se desit da u ovakvoj bogovskoj godini ostvaris gubitak sto je suludo i za sve kose pocupat. Isto tako, all in u perjanicama (CROBEX10) jos kako tako moze proc, ali prinos (u pravilu) je limitiran do 50%. Definitivno je i losije za zdravlje, puno stresnije od disperzije

Kako god, ja nikad nemam ispod 10 dionica u portfelju, nikad ni jedne preko 30% portfelja, nikad bedaka/visokorizicnih pozicija ukupno preko 30% i toga se drzim od prvog dana...i prezadovoljan sam

Display More

Kolega Parica, znate onu englesku:

Where many words are bound fruit of sense is rarely found.

Napisali ste ogromnu kolicinu rijeci kojom objasnjavate svoj strah od primjene strategije koju ja primjenjujem uspjesno. Prodajuci to kao neku mudrost i vrijednost. A zapravo vrijedjate kolege. Mene i one koji su lajkali moj edukativni post.

Corava kokos napiknula zrno, hocete reci.

Atpl sam stresao jer sam vidio da ide otvaranje svega i da ce faliti prijevoza. I to je to. Nikakva sreca. Pogodak. Tajming. Jednom rijecju, znanje i hrabrost kakvo nemaju svi.

A Pevex? Ostao unutra nakon delista i nakupovao jos po Njuskalu i Hiti. Prodao s profitom kakav se ne vidja cesto.

A Opte 220%? Isto sreca, valjda.

A bulkeri sad nedavno, 15% in and out s cijelim portfeljem koji drzim vani? To je isto sreca.

Kazem vam lijepo, fokus, tajming, i kad treba prst na obaracu. I to je to. I ne vrijedjajte uspjeh drugih tvrdeci da su imali srece. Jer time porucujetr da su budale koje imaju vise srece ne pameti, a to je jako nekulturno i ruzno. Molim vas. Ok?

Da, 20% godisnje je nista, za fond super, ali za malog ulagaca, ne bih trosio vrijeme na to. Diverzifikacija je za fondove. Vi niste fond. Tko misli na burzi stedjeti i mirno spavati neka je se mane. Kompletno.

P.S.

Sad ulazim 100% u tankere. Vani naravno.

Pssssttt...

Display More

Uf sto ste se nabrijali...

Nije mi bila namjera...post je samo moj stav o all in strategiji sto ne znaci da je tocan...unutra nema nikakve velike mudrosti ni vrijednosti, nikakvog vrijedjanja i omalovazavanja necijih strategija i odluka ni podcijenjivanje rezultata...bar se nadam da nema, ako ima ispricavam se...

Zivila burza i nas forum i razlicitost investiranja i karaktera!!!

• Parica
    • January 1, 2022 at 12:09 PM
    Quote from 5. Element

Moja strategija je fokus na ono sto smatram da ce uspjeti, rani, sto raniji, mozda ponekad i prerani ukrcaj, radije nego trcati za vlakom. I prodaja kad dodje neki target period ili cijena.

Diverzifikacija na najvise 2 ili 3 dionice. U jednom ili najvise 2 sektora.

I ako dobro proucis, znas sto radis, imat ces 50 do 150% godisnje.

Ova rasprsenost koju ovdje vidim kod mnogih, to je totalno bez veze. Garantira prosjecnost. Mali ulagac nije fond, veliki medvjed, nego osa, strsljen, i svoju agilnost mora koristiti, koliko zna i umije.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt