1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 50
  • OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Parica
    • February 16, 2022 at 6:14 PM

Zanimljivo trgovanje...

Do danasnjeg dana bio sam 100% uvjeren da ponuda ide po 5,36kn jer ne vjerujem da ce itko platit vise nego je obvezan (nikad u povijesti se to nije dogodilo, pa ne vjerujem ni da ce ovdje) i jer je trgovanje zadnjih 6m bilo skolski odradjeno kao da ce ponuda ic po toj cijeni...

Ali ovo ciscenje mi ja zagolicalo mastu...bilo je iznenadno i brzopleto, kao da se kupcu jako zurilo...mogao je slobodno stavit kupnju na 5,26kn i sve bi proslo po toj cijeni...e sad, zasto je sve pokupio do 5,34kn?

1. Mozda je protumacio jutrosnji clanak kao da ponuda ide po vecoj cijeni pa je pocistio prodaju do cijene gdje nema mogucnost gubitka...

2. Mozda je netko skicnuo Rjesenje HANFE o cijeni...od zakljucenja kupoprodajnog Ugovora proslo je vec 3 tjedna i moguce je da HANFA ceslja transakciju clanice NO i misterioznog skrbnickog racuna i da je utvrdila povezanost i inzistira na 6,7kn/share...obzirom na situaciju sa DLKV i proaktivnost malih dionicara u OPTE (koja se spominje i u clanku) mozda se HANFA uplasila jos jedne afere i odlucila odradit posao kako treba...indikativno mi je i sto se u clanku spominje da TELEMACH oprezno odradjuje transakciju sto je potpuno besmisleno u ovoj fazi jer obveza je nastala, nema nazad i njima je u interesu da je zavrse sto prije...imam dojam kao da se "natežu" sa HANFOM oko cijene, a prema vani plasiraju informacije da je sve u redu i da sve predugo traje jer su oprezni...

Bilo je svakakvih svinjarija na trzistu, ali ovakva jos nije vidjena, da clanica NO proda 12mil kn dionica po 20% vecoj cijeni 5 mjeseci prije nastanka obvezujuce ponude...htjela ili ne htjela tu transakciju HANFA mora detaljno provjerit...isto tako, puno je malih dionicara unutra i postoji objektivni rizik da sve izadje u medije...

Mozda sam zabrijao, ali kako vrijeme odmice sve sam sigurniji da se nesto "kuha" u pozadini i da je to razlog sto se ovo toliko rasteglo...

Uglavnom, nema cijene po kojoj bi trenutno prodao, izlazim na ponudi koja god cijena bila...

Sretno nam bilo...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • February 15, 2022 at 3:42 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Parica

akeven bi bio zanemarivo visi (pretpostavljam par stotina dolara vise) jer bi oni placali gorivo i pristojbe za cijelu flotu...imho

Ja mislim da su malkice veći dnevni troškovi goriva po brodu od tih nekoliko stotina dolara...običan malo veći kamion potroši cca 500 litara nafte, ako vozi 24h.

Pa mislim da gorivo nema znacajan utjecaj na poslovanje...ukupni materijalni troskovi za 9mj2021 iznose oko 30 mil kn odnosno oko 110k kn dnevno/17 tis $ dnevno...a osim goriva ukljucuju niz drugih troskova...

• Parica
    • February 15, 2022 at 3:27 PM
    Quote from mariv002

znam da je već jednom negdi pisano o tome, ali nikako pronać.

radi se o pitanju breakevena i troško goriva... je li gorivo uključeno ili ne?

hvala lp.

Breakeven je tocka pokrica i ukljucuje sve troskove (gorvo, kamate, amortizaciju, mat.troskove i dr.).

Svaki prihod preko breakevena, kod brodara, ide u dobit jer skoro pa nemaju varijabilne troskove.

Druga je stvar sto na spot ugovoru vecinom gorivo placa zakupodavac, a kod TC zakupnik...

ATPL ima breakeven oko 11k USD i sve preko toga je cisti dobitak...da je cijela flota na spotu breakeven bi bio zanemarivo visi (pretpostavljam par stotina dolara vise) jer bi oni placali gorivo i pristojbe za cijelu flotu...imho

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • February 15, 2022 at 1:07 PM

Evo upravo gledam kako se kretala cijena između objava izvjesca...nista pametno, cista zantizelja pa evo koga zanima...

Q32018/Q42018 +1%

Q42018/Q12019 +6%

Q12019/Q22019 +23%

Q22019/Q32019 +10%

Q32019/Q42019 -8% (pocetak Covid)

Q42019/Q12020 -17% (Covid)

Q12020/Q22020 +18% (post Covid)

Q22020/Q32020 +2%

Q32020/Q42020 +20%

Q42020/Q12021 +8%

Q12022/Q22021 +10%

Q22021/Q32021 +5%

Q32021/danas + 17%

Iznenadio sam se koliko smo rasli od zadnjeg izvjesca (q32021) pa nije ni cudo sto smo trenutno u mini korekciji...unatoc padu zadnjih 20dana i dalje je rast impresivan u odnosu na cijenu na dan objave q32021...isto tako je zanimljivo je i da od q32018, uz iznimku COVID razdoblja, nije bilo pada cijene izmedju objava izvjesca...

Nadam se da ce nastavit u istom ritmu jer prostora za rast ima i fundamentalno su sve jeftiniji...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • February 14, 2022 at 2:58 PM
    Quote from Hrx84

Je li došla kakva vijest prije sat vremena pa okrenulo u zelenilo

Da...Rusi zele pregovarat...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

US turns flat premarket as Russia agrees to talks
    United States stock indexes recovered most of their earlier losses in premarket trade on Monday after Russian President Vladimir Putin agreed to continue…
    www.teletrader.com
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Parica
    • February 12, 2022 at 2:30 PM
    Quote from zlocesti

Poučena svim lošim iskustvima na ZSE tijekom 14 godina, pitam svih, jer ovdje ima i pametnih i učenih ljudi, što je sa prelaskom praga od 75% vlasništva Palumba u Vlenu ?

Povlači li li to za sobom obvezu javne ponude ?

Nije bilo nikakve obavijesti, pa se čini da ne.........

Nema ponude kolegice...

Obvezna ponuda nastaje prelaskom praga 25%+1,nakon prelaska tog praga vise nema nikakvih obveza...

Mislim da je prije bilo da se naknadnim prelaskom 50% ili 75% mora dat ponuda...ali to je maknuto iz ZPDD i vise ne vrijedi...

• Parica
    • February 11, 2022 at 12:20 PM
    Quote from tin
    Quote from Parica

Mislim da ste zastranili malo...

Jucer sam ja pokrenuo stampedo prodaje jer sam prvi prosuo 200kom po 444kn (+100kom tokom jutra)...zasto?

Jer su izasle jako lose brojke u vezi inflacije u USA nakon cega se dax izvrnuo 1% u 10min, crypto isto, a i futuresi su se prepolovili...bilo me strah da ino indeksi ne zavrse u minusu 3%-4% i povucu ino brodare u masovnu rasprodaju...osim toga, dionica je u 2 tjedna skocila preko 30%...

Kad sam vidio da se vani situacija stabilizira i da ino brodari razvaljuju na zatvaranju sam vratio mali dio na 440kn i danas ostatak na avg. 435kn...

Morate u racunicu uzeti u obzir da su u zadnjih cca. 16 mjeseci institucionalci izasli sa preko 150k komada (CROS 50k kom, CERP 30k, mirovinci 30k, szaif 25k) i da su sve, ali bas sve, uzele fizicke osobe...tako da je normalno da je borba za svaku kunu rasta...i da na svaki sum dolazi do jacih propada...jace dnevne rastove mozemo ocekivat samo ako se institucionalci vrate unutra...do tada svakodnevna borba za svaku kunu...

Sjajan dil nema šta....al za brokera😉.

Display More

Kolega, na 300 komada ostalo mi čisto (nakon brokerskih provizija) 3k kn...meni i više nego dovoljno za 2h trgovanja, pa zato i buljim u ekran svaki dan...a osim toga, nije tu najbitnija dobit od 3k kuna već minimiziranje rizika jer sam s dijelom pozicije ušao u keš i pratio u kojem smjeru se vani odvija trgovanje...da je došlo do raspada ino indeksa, danas bi se ATPL tržila po 420kn, ali nije...a najluđe u svemu je što sam opet jeftinije vratio dionice i to je divota naše burze...uvijek imaš popravni, spora je ko puž :)

• Parica
    • February 11, 2022 at 11:59 AM

Mislim da ste zastranili malo...

Jucer sam ja pokrenuo stampedo prodaje jer sam prvi prosuo 200kom po 444kn (+100kom tokom jutra)...zasto?

Jer su izasle jako lose brojke u vezi inflacije u USA nakon cega se dax izvrnuo 1% u 10min, crypto isto, a i futuresi su se prepolovili...bilo me strah da ino indeksi ne zavrse u minusu 3%-4% i povucu ino brodare u masovnu rasprodaju...osim toga, dionica je u 2 tjedna skocila preko 30%...

Kad sam vidio da se vani situacija stabilizira i da ino brodari razvaljuju na zatvaranju sam vratio mali dio na 440kn i danas ostatak na avg. 435kn...

Morate u racunicu uzeti u obzir da su u zadnjih cca. 16 mjeseci institucionalci izasli sa preko 150k komada (CROS 50k kom, CERP 30k, mirovinci 30k, szaif 25k) i da su sve, ali bas sve, uzele fizicke osobe...tako da je normalno da je borba za svaku kunu rasta...i da na svaki sum dolazi do jacih propada...jace dnevne rastove mozemo ocekivat samo ako se institucionalci vrate unutra...do tada svakodnevna borba za svaku kunu...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • February 10, 2022 at 1:09 PM

Ako ikome nešto znači...SPAN za 15 dana ulazi u CROBEX.

Ima uvjete i za ulazak u CROBEX10 jer je bolje rangiran od ARNT i ADPL, ali prednost prilikom revizije imaju postojeće sastavnice tako da u ovoj reviziji ne očekujem ulazak u CROBEX10. Samo je HPB, koji isto nije u CROBEX10, bolje rangiran od njega...

• Parica
    • February 8, 2022 at 6:15 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Parica

Turisti će razvalit ovu godinu...ovo nije normalno...

Upravo zvao za rezervirat hotel Amarin (Maistra) ovaj vikend...nema prazne sobe, sve puno, minimalna cijena noćenja (ovisno o sobi) 300EUR...sve puno...ne mogu sebi doći

Hotel Lišanj (JDRN) ovaj vikend nude po 185 EUR/noć...brutalno

Na Black friday sam rezervirao hotel Vespera (Jadranka) ovo ljeto, uz sve popuste dobio sam 290 EUR/noć...prošle godine istu Vesperu rezervirao u svibnju za 200 EUR/noć...trenutno nude identične sobe kao moju za 350 EUR/noć

Ne pišem ovo isključivo zbog dionica nego samo želim naglasit da će ova sezona bit daleko bolja od 2019. i razvalit će nam i sezona i BDP i skupa s njima i dionice :) :) :) .

kad si fina gu*ica :) Imaš Plava laguna ili Valamar za 65-70 Eur polupansion po cijeloj Istri hotele ali tek na proljeće.... ali ne , ti baš voliš skupo :P

ali da, mi smo postali jako tražena zemlja u vrijeme ovih bezveznih mjera i teroriziranja ljudi.

Display More

Japanac ima istine u tome...ALI, supruga radi i napreduje svake godine, ja radim, portfelj raste...pa tako i naše preferencije rastu sukladno rastu raspoloživog kapitala..ne želim živjeti jednako kao kad sam zarađivao manje...trošim i živim sukladno mogućnostima...novci su da se troše i da se uživa u njima...

Ne razbacujemo se nego jednostavno trošimo više na stvari koje nas vesele, a na one stvari što nas ne veseli ne trošimo ništa više (npr. auto)...

A osim toga to i je bit ekonomije, nek se para obrće...

• Parica
    • February 8, 2022 at 3:36 PM

Turisti će razvalit ovu godinu...ovo nije normalno...

Upravo zvao za rezervirat hotel Amarin (Maistra) ovaj vikend...nema prazne sobe, sve puno, minimalna cijena noćenja (ovisno o sobi) 300EUR...sve puno...ne mogu sebi doći

Hotel Lišanj (JDRN) ovaj vikend nude po 185 EUR/noć...brutalno

Na Black friday sam rezervirao hotel Vespera (Jadranka) ovo ljeto, uz sve popuste dobio sam 290 EUR/noć...prošle godine istu Vesperu rezervirao u svibnju za 200 EUR/noć...trenutno nude identične sobe kao moju za 350 EUR/noć

Ne pišem ovo isključivo zbog dionica nego samo želim naglasit da će ova sezona bit daleko bolja od 2019. i razvalit će nam i sezona i BDP i skupa s njima i dionice :) :) :) .

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Parica
    • February 3, 2022 at 5:43 PM
    Quote from mitkko
    Quote from BudFox

Inače železo i vuglen i dalje rastu, a znalci kažu (oni kojima se ime ne spominje ;) ) da to nema veze sa potražnjom, već sa nedostatkom ponude, dakle supply side, ali sve to na kraju dođe u ekvilibrij iliti orgazmičku ravnotežu, pa na kraju tuluma

ne znaš više gdje je šta :evil: :saint:.

Samo jos ovo prije nego.sto se odjavim.

Evo Lijo, samo za tebe jedan svjezi podatak, da ne budes vjecni neznalica. Za Lije se inace kaze da su mudre i lukave, pa se potrudi opravdani to ime.

"Brazil iron ore exports for January were 25.2 million mt, down 13% from previous year and down 20% from December. That's the lowest January exports since 2016."

Dakle, izvoz rekordno nizak, a cijena u tom periodu rasla. Pa jel nije to bas zanimljivo? Da nije ipak stvar u tom smanjenom supply-u? I najzanimljivije je da se ovakve stvari uvijek unaprijed daju primijetiti i zakljuciti, ne treba cekati naknadnu sluzbenu statistiku - dok se nju doceka je u pravilu vec kasno.

Zivio!

Display More

Da, uvijek isto na svim forumima...nismo se ni milimetra pomaknuli u zadnjih 13 godina...rijetke istinske znalce i strucnjake nadglasa i "potjera" krdo kad nisu u istoj ekipi...tuzno

Tako su otisli i kolega Kerempuh, daliborop...tko je sljedeci?

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • February 1, 2022 at 10:53 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Parica

To je budalastina...covjek je izracunao da je na cijeni diinice od 100kn MCAP 42 mlrd kuna sto nije istina jer je na toj cijeni MCAP 4,2 mlrd kuna...papir trpi svasta...ako bi prihodi otisli na 2 mlrd i ako bi ostvarivali 200mil kn dobiti onda je cijena od 100kn/share sasvim prihvatljiva cijena...iako 200mil kn izgleda nedostizno smatram da je itekako dostizno jer se, nakon dokapa, cijeli trosak kamata moze pridodat dobiti, izbaci drzavno upravljanje, ukljuci garancije (za tendere) koje sad nece bit problem...i eto, 200mil kn dobiti je nadohvat ruke...

Da vas kolega pitam kako nešto što je do jučer imalo MCAP 0,02 milijarde kuna, nakon dokapa od 0,4 milijarde kuna, vridi sada i/ili potencijalno 4,2 milijarde. Niđe veze. Uostalom i Konsolidator I MIROVINCI su vam pokazali smjer.

Pa ovo je RH...mi smo Liga prvaka lopovluka...

Pa trenutni/starih dionica MCAP od 0,02 mlrd kn je posljedica dokapa...

Ako za 1kn dobijes 75% vlasnistva firme koja ima dobit 1kn godisnje zasto firma ne bi vrijedila 10kn (ili 20kn)...

Nikad nisam rekao da vrijedi 4,2 mlrd kuna, ali sa novim vlasnikom, cistom bilancom, referencama i potentnim sektorom ima sanse...isto tako, moras uzet u racunicu da je KONSOLIDATOR tu bio iskljucivo da unisti firmu...pogledaj samo kako posluju zadnja dva kvartala (nakon sto su odradili prljavi posao), uz sve dugove i probleme...

Moguce da DLKV bude iznenadjenje burze (ne mislim nuzno sa cijenom dionice vec poslovanjem)...

A trenutna prodaja dionica u vlasnistvu KONSOLIDATORA je jos samo jedna karika u nizu o ovoj brutalnoj pljacki...ono, grozni su...zanimljivo je da je KONSOLIDATOR poceo prodavat nakon sto su MF prodali svoje i opet im "spasio" 50 tis EUR (jadni li su kad se dogovaraju i za pisljivih 50k EUR)...isto tako, mogao je svojih ex.15 mil dionica pocet rasprodavat na trzistu kad je cijena bila 8kn i dobio vi barem duplo vise od ovog...grozni su...

Bas su bagra...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • February 1, 2022 at 9:38 PM
    Quote from tollway

kad se već prepirete oko cijene. na onom starom forumu kojeg ne reklamiram je netko zdravoseljački napisao svoje mišljenje vezano za MCAP. na cijeni od 100 kn dalekovod je najvrijednija firma u hr. jača i od ine, 2x od zabe, 3x od ht, 5x od adrisa. tako nekako. uostalom, možete pročitati.

To je budalastina...covjek je izracunao da je na cijeni diinice od 100kn MCAP 42 mlrd kuna sto nije istina jer je na toj cijeni MCAP 4,2 mlrd kuna...papir trpi svasta...ako bi prihodi otisli na 2 mlrd i ako bi ostvarivali 200mil kn dobiti onda je cijena od 100kn/share sasvim prihvatljiva cijena...iako 200mil kn izgleda nedostizno smatram da je itekako dostizno jer se, nakon dokapa, cijeli trosak kamata moze pridodat dobiti, izbaci drzavno upravljanje, ukljuci garancije (za tendere) koje sad nece bit problem...i eto, 200mil kn dobiti je nadohvat ruke...

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Parica
    • February 1, 2022 at 4:37 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Zlatek

Ovo implicira da ti znaš gdje će biti do kraja dana? Ili sutra?

Ne impliciram ništa, samo koristim osnovne matematike i zdrav razum, kolega. Uopće nije bitno gdje će cijena danas ili sutra, bitno je gdje će biti za koji tjedan ili mjesec...

Da netko sada prospe 100k kuna po bidu očistimo bi sav bid Dalekovoda,pa i onaj nalog od 3k dionica po 5kn koje je netko stavio iz zezancije. . Toliko od trenutno tržišnoj vridnosti.

Kako god ja danas kupio na dnu...

Zasto?

1. Pa dokapitalizanti bez prospekta ne mogu listat dionice...za listanje rebaju izradit prospekt pa ga HANFA mora blagoslovit...uglavnom to traje, a i listanje treba i bit u interesu vecinskog (da izglasa na GS) tako da tko zna kad ce to biti...

To znaci da je opticaju 97k komada😀😀😀 (bez Konsolidatora)...posto se napucavanje ovakvih dionica godinama ponavlja ne vidim razlog da se isto ne ponovi i ovdje...samo se sjetite ULJN, PTKM, pa sad DDJH...nije burza samo fundamenti...

A i cijena je prosli tjedan bila 120kn...

Odavno nisam sudjelovao u vlakicu...zazelio sam se

• Parica
    • January 25, 2022 at 8:57 PM
    Quote from toluen

Kolega Parica - sve najbolje za rođendan :thumbup: .

Ovo što pišeš je vrlo interesantno i bitno. Mislim da je ta promjena ponašanja vezana uz osjećaj da novac koji je u "riziku" - nije rizičan. To znači da ga ima dovoljno za elementarne potrebe pa je onda "višak" slobodan za "igru" i prateću volatilnost.

S druge strane dugoročnim predanim bavljenjem ovim poslom stvorena je i odgovarajuća intuicija koja kada joj dozvolimo da funkcionira - pozitivno i smirujuće utječe na način kako nešto percipiramo i što poduzimamo bez obzira na okolnosti čak i kada su one realno vrlo rizične. A to je ono što dijeli majstora od onoga tko to još nije. Istvremeno to je proces razvoja koji nikada ne prestaje - uvijek ima nešto što ne znamo vrijedno učenja. A ako u svemu tome još i uživamo - 8) .

Primjerice - kada sam počinjao s investiranjem daleke 2006 gubitak od 2 kn u danu (fond Aureus u to doba) mi je stvarao ledene žmarce. Danas kad mi se portfelj ljulja za desetke tisuća kn dnevno - ni ne trepnem. Nije da imam viška nemam i još sam daleko od zacrtanog cilja (Step1 - financijska neovisnost ), ali me to emotivno previše ne dira jer pomalo se pojavljuje slika toga što se, kako i zašto događa i to onda daje određenu sigurnost da ne dulji rok stvari izađu onako kako želimo - uz uvijet da smo disciplinirani i spremni učiti na greškama i ne ponavljati ih.

A u tom procesu učenja u zadnje dvije godine stvarno aktivnog bavljenja burzom na neznanju, neiskustvu i pogrešnim procjenama sam izgubio brdo novaca (za moj pojam) i iako se to i dalje događa - to me sada više ni najmanje ne sikira. Školarina koja se ne može drugačije platiti nego praksom, ništa tu ne vrijede ni knjige ni tečajevi, ni YT ni mudri savjeti nego ono što na svojoj koži osjetiš - to se ne zaboravlja.

Sve to se pomalo ugrađuje u intuiciju tako da primjerice jedan Waren Buffet može bez gledanja izvještaja u sekundi prepoznati da li je nešto vrijedno truda i vremena ili ne. I to je to. Ima na tu temu jedan sličan, ali fantastičan dokumentarac koji preporučam - Lexus - 60,000 Hours Takumi Master Craftsmen

Display More

Kad me krenulo...evo javno i pp koju sam maloprije poslao dragom kolegi...

Rast je definitivno iznenadio,..rekao bih i nas male, ali i fondove...a imam osjecaj i kao da je bio pokazna vjezba...ako se vani ustabili situacija ili krene opet rast moglo bi kod nas pocet letit perje...jer

1. Dionice nam nisu skupe, dapace...druga je stvar sto smo navikli i na jeftinije, ali stvarno nisu skupe

2. Ocekujem odlicnu (15% bolju od 2019.) sezonu, pogotovo u Istri...to ce pogurat burzu, ali i BDP i ocekujem rast barem 4%-5%...

3. Ulazimo u eurozonu

4. Inflacija gura stedise u investicije

5. Mogli bi i brodari odradit svoje, bilo bi super da narodna dionica ATPL odradi rast i ispuni ocekivanja

6. Trebala bi i gradjevina odradit (ne nuzno gradjevinske dionice na ZSE)

7. Ocekujem od SPAN-a rast poslovanja i cijene tako da i novi investitori osjete slast prinosa

8. Mediji bi trebali (vjerujem da hoce) popratit rast, ako bude pravi rast

9. Eh da, i kraj COVID sra.nja je izvjestan

Sve to u kombinaciji moglo bi dovest do eksplozije...a sve navedeno meni izgleda jako izvjesno

A vidili smo kako malo treba da krene, kao da su svi u niskom startu za bullčinu...vrijeme je, samo nas ino mesetari mogu zaustavit, ovdje je sve našpanano za rast...

A i trenutno mi izgleda da fondovi 'brane" cijene...ima kupnje...

Uglavnom...spreman sam zariskirat, jednostavno vrijeme je...nadam se

• Parica
    • January 25, 2022 at 5:56 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Marin83

Ajde priznajte koliko vam je portfelja skinilo danas i u petak...meni oko -6%(otišlo pola prinosa od NG)...

meni otišao sav prinos iz ove godine... 15 000kn i sad sam i u minusu 2000. Loše sam ovaj put sve to odigrao. Jako loše. Idemo dalje, prošla godina je bila dobra, ova će da vidimo.

A moj Japanac, žao mi je, ali mi je sad lakše...

Znači u 2022. sam ušao sa portfeljom imunim na rast (HT, OPTE, SPAN, ARNT i ADRS2)...brzorastuće HPB i ATGR sam prodao puno prerano, na 740kn, odnosno 1730kn...i za te nove kupovao zvijezdu padalicu/ATPL...jedini "normalni" rast mi je bio odradio KODT koji mi je 2. pozicija u portfelju...njega nisam dirao ništa...ovo što sam trejdao bilo je isto jadno

Uglavnom, najveći prinos ove godine mi je iznosio 4%, na kraju današnjeg dana je +1%...

Ono što me iznenađuje, ali ujedno i plaši je što sam poprilično smiren i siguran u sebe od kad je krenuo ovaj pad, za razliku od kad je trajao dvadesetodevni rast...inače sam paničar i na svaki pogrešni šum brzo kratim pzicije...s današnjim danom sam 95% u dionicama i ne sjećam se kad sam zadnji put pao ispod 15% keša...cijeli keš sam danas i jučer ulupao u ATGR, ERNT, HPB i to sam sve uhvatio na dnu...

Pokušavam shvatiti što mi se dogodilo i zašto ovaj pad "igram" agresivno...

1. Možda sam "loše" odigrao rast pa se sad vadim (FOMO)...ako je ovo razlog jadna mi majka, mogao bi pogubit dosta novaca...strah me ove točke

2. Smatram da mi je trenutni portfelj stabilan pa imam osjećaj sigurnosti (OPTE, KODT, HT, ADRS2, ATPL, HPB, ARNT, ERNT, ATGR)...nadam se da bi ovaj portfelj dobro plovio i u slučaju korekcije na vanjskim tržištima (koja upravo traje)...ako vani dođe do raspada onda nema pomoći, sve će u p.m., ali očito ne vjerujem u njega

3. Možda je padajuće i stagnirajuće tržište "moja igra"; teško mi je to objasnit, ali puno bolje sam se osjećao u zadnja dva dana u padu tržišta, dok sam gubio novce, nego u prijašnjih 20 dana rasta kad sam rastao sporije od tržišta...jednostavno, u padu najbolje funkcioniram...

4. A možda je samo portfelj toliko narastao da više nisam okretan kao prije i jednostavno trebam više vremena za krenut u akciju...

Uglavnom, čudno mi je krenula ova 2022. godina, a čudno se i ja ponašam...i to me brine jer dosadašnje ponašanje je davalo odlične rezultate...

Sry, ako sam privatizirao temu, ali stvarno se osjećam drugačije nego prijašnjih godina i htio sam to podijelit sa formuskom zajednicom...i možda dobit nekakv savjet, kritiku, opažanje...bilo što

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 23, 2022 at 8:00 PM
    Quote from zlocesti

Nemam SPAN

Mada sam unaprijed " znala " scenarij. Moglo se zaraditi na razlici IPO, sadašnja cijena. Al ja uvijek finog nosa.

Ne znam čemu čuđenje, ovo su uobičajeni manevri. Svi to rade. Svugdje u svijetu.

IPO dijelom i tome služi :S

Treba pričekati prvo izviješće pa vidjeti što se u stvari kupilo

Ne slazem se...

Postoji IPO kad postojeci vlasnici prodaju dio svog vlasnistva i lova ide njima u dzep i IPO-om naplacuju svoj rad i ulozeni kapital...i to je u redu

ALI postoji IPO kad se izdaju nove dionice ili prodaju trezorske dionice i tada lova ide drustvu, a ne vlasnicima. Taj prikupljeni kapital sluzi za razvoj i rast drustva, a ne za otkup dionica od inicijalnih vlasnika po vecoj cijeni nego u IPO-u.

Opet pitam, zasto Uprava (i bivsi clan Uprave) nisu prodavali svoje dionice zajedno s trezorskim u IPO-u???

Ne trgujem vani, ali siguran sam da ovo ne bi proslo na razvijenim marketima...cijena dionice bi bila zakucana na dno...IMHO

P.s. pa izaslo je izvjesce za Q3 i za sada, ispunjavaju sva (moja) ocekivanja, uopce ne sumnjam da ce se rast nastavit i u Q4...rasturaju i fundamentalno pristojno izgledaju...ali ulaganje nisu samo fundamenti, zar ne?

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 22, 2022 at 2:40 PM
    Quote from Mcvily77
    Quote from Parica

Ha ha...

Pa ovdje su oni glavni špekulanti...sto pricas???

Prodaju dionica po 175kn pa sa tim novcima otkupljuju dionice od Uprave po 212kn...zasto ekipa iz Uprave nije svoje dionice ponudila u IPO-u?

I da, iz firme izlaze super signali investitorima kad kompletna Uprava prodaje svoje dionice (+sefica racunovodstva prije 2 mjeseca) po 10% nizoj cijeni od proslog tjedna i 4 mjeseca nakon IPO-a...zanimljivo je i da nije bilo dovoljno interesa da se otkupi cijeli paket od 115k komada...

S druge strane isto tako institucionalci prodaju dionice od prvog dana i spekuliraju...

Nazalost ovo je, za sada, prcija i cista spekulacija...jedna super prica se pretvara u jos jedan hrvatski "biser"

Display More

Ja razumijem zašto ste izašli, i to je u redu, štitite svoju investiciju. Malo mi je žao, jer ste dobar sugovornik i da se puno naučiti iz Vaših postova.

Al duboko sam uvjeren da ovo nije motivirano nekim muljanjem, osobnim interesima i sl. To bi značilo da sve što sam vidio i naučio o Spanu o ljudima u njemu u zadnjih 5 godina je jebeno dobra predstava, a također zbog slijedećeg:

1. Svrha kupovine vlastitih dionica je dodjela radnicima kao vid nagrađivanja. Ne znam kak je s pravne strane, al ne vjerujem da su to mogli izvesti da Nikola jednostavno pokloni svoje dionice nekome, rekao bih da to ipak treba ići preko pravnog subjekta. PE razgovori kreću za 10ak, pa bumo vidili dal se udio span d.d. smanjuje u vlasničkoj strukturi, sad će biti u top 10 pa će biti vidljivo svima.

2. nedavno su pripojili infocumulus, a u ESOP u su mogli sudjelovati samo djelatnici SPAN hrvatska, ne bi me začudilo da će dio usmjeriti prema njima i ostalim djelatnicima koji nisu imali priliku sudjelovati u ESOP-u

Nikako mi ne drži vodu da zbog osobnih interesa i para išli "zaj*" vlastite djelatnike koji su kupili dionice, a onda ih istima nagrađivati.

Vjerojatno nisu uzeli posve u obzir kako će "vanjski" investitori na to gledati i reagirati na ovaj potez.

Display More

Vjerujte mi, meni je jos vise zao sto sam izasao...ovo je jedna od rijetkih firmi gdje sam uvjeren u rast poslovanja i cijene dionice...

Izgubio sam povjerenje u Upravu, a u tom slucaju nema smisla participirat u vlasnistvu..

Najgore od svega je sto sam i ja cuo od ex zsposlenika da je SPAN odlican poslodavac, da su dobra ekipa i da je g. Dujmovic bas pozitivna faca...a takav dojam i sam imam

I dalje smatram da su fundamenti odlicni da ce poslovanje bit sve bolje...ocekujem izglasavanje divke i ulazak u CROBEX...uz upravu koja jako brine o cijeni to bi trebalo katapultirat cijenu...

Medjutim, odlucio sam izaci ponajvise kao znak protesta jer ovakve postupke ne podrzavam i to je bio jedini nacin da izrazim nezadovoljstvo...

I dalje je meni SPAN na radaru, ali sada vise kao spekulacija jer trebat ce neko vrijeme da "progutam" ovu aktivnost i da se odlucim dugorocno izlozit...

P.s. eh da, super ste i Vi sugovornik, puno dobrih i korisnih informacija sam dobio od Vas i bas mi je zao sto vise nismo u istom timu...ali ne znaci da necemo opet bit

Sretno vam svima bilo i nek SPAN ispuni ocekivanja i postane perjanica naseg TK...za dobrobit svih aktera na trzistu...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • January 22, 2022 at 12:34 PM
    Quote from havi

Vidim ja da ovdje sve neki stručnjaci dijele savjete i podcjenjuju domaci uspjeh. Al očito je da je vlasnicima stalo do dugorocnih ulagaca i dobre reputacije firme, ali i dionice. Nema ništa loše u podržavanju cijene ako firma raste i napreduje. Većinski pokazuju rijetku brigu za sve vrste investitora. Nisu lupali po bidu nego su našli konkretne kupce i prodali dio ulaganja. Time nisu samo oni zaradili nego su kladim se poboljšali i učvrstili vlasnistvo za dugoročnim ulagacima.

Špekulantima je očito “ovdje” pristup “zabranjen”. A to i je bila njihova namjera od samog početka.

A sto se tiče akvizicija i daljnjeg rasta, kladim se da će i to doći. A sada se učvršćivanjem vlasništva stvaraju dugoorcne pretpostavke i za to.

Ha ha...

Pa ovdje su oni glavni špekulanti...sto pricas???

Prodaju dionica po 175kn pa sa tim novcima otkupljuju dionice od Uprave po 212kn...zasto ekipa iz Uprave nije svoje dionice ponudila u IPO-u?

I da, iz firme izlaze super signali investitorima kad kompletna Uprava prodaje svoje dionice (+sefica racunovodstva prije 2 mjeseca) po 10% nizoj cijeni od proslog tjedna i 4 mjeseca nakon IPO-a...zanimljivo je i da nije bilo dovoljno interesa da se otkupi cijeli paket od 115k komada...

S druge strane isto tako institucionalci prodaju dionice od prvog dana i spekuliraju...

Nazalost ovo je, za sada, prcija i cista spekulacija...jedna super prica se pretvara u jos jedan hrvatski "biser"

• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 50
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt